Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا- حجت الاسلام والمسلمین مرتضایی با تأکید بر این که اشتباه در فهم الفاظ قرآن منتهی به تفسیر و ترجمه نادرست می‌شود، گفت: مرکز تحقیقات نور در حال تکمیل پژوهشی جامع برای ارائه معنای مفردات الفاظ قرآن از منابع معتبر است.

به گزارش خبرگزاری آریا از قم، حجت الاسلام والمسلمین «عزت الله مرتضایی» در نشست علمی مجازی «نقش مفردات قرآن در ترجمه و تفسیر قرآن کریم» از سلسله نشست های همایش مجازی «علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری» که از سوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور برگزار شد، به بیان نقش مفردات پرداخت و کارهای انجام شده از سوی این مرکز برای تدوین یک پژوهش جامع در آینده تشریح کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر گروه علمی قرآن مرکز تحقیقات نور با بیان این که پژوهش در حوزه مفردات قرآن از سوی مرکز تحقیقات انجام شده و در آینده نزدیک در پایگاه جامع قرآن و نرم افزار جامع التفاسیر چهار آپلود خواهد شد، اظهار داشت: در این پژوهش کارهای متعددی انجام شده که یک مورد آن در ارتباط با ریشه کلمات و موضوع اسم و فعل و حرف است.

وی اضافه کرد: همچنین اشتقاق های گوناگون از موضوعاتی است که حتما مفسر باید تسلط داشته باشد چون عدم احاطه بر اشتقاق کلمات موجب خطای در ترجمه و تفسیر می‌شود؛ ما در این پژوهش این مسأله را حل کرده ایم مثلا واژه «انسان» ممکن است از ریش «انس» یا ریشه «نسی» باشد چون هر دو مطرح شده است.

حجت الاسلام مرتضایی با تأکید بر این که برخی مفسران و مترجمان به دلیل عدم تسلط بر اشتقاق کلمات دچار اشتباه شده اند، گفت: مثلا در قرآن کریم آمده است «یوم ندعی کل اناس بامامهم» موضوع امام در این آیه مطرح شده، اگر چه ریشه کلمه امام از «امم» است ولی برخی آن را از «امّ» به معنای مادر گرفته اند وگفته اند روز قیامت روزی است که مردم را با مادرشان دعوت می‌کنند، چون امام را از ریش امّ گرفته اند، در حالی که منظور محشور شدن انسان با پیشوا و رهبر است.

مدیر گروه علمی قرآن مرکز تحقیقات نور اضافه کرد: اعراب، معنای حقیقی و مجاز ی و غریب القرآن از دیگر موضوعاتی است که در این پژوهش مورد تأکید قرار گرفته است؛ بحث غریب القرآن خیلی مهم است چون تعدادی از کلمات قرآن نامأنوس هستند که البته این موضوع هم بستگی به دانش و تخصص مفسر دارد و هرچه مفسر تبحر به زبان عربی و واژگان قرآن داشته باشد، تعداد غریب القرآن او کمتر است بنابراین گستره غریب القرآن بستگی به دانش مفسر دارد.

وی در ارتباط با بحث وجوه و مشترکات و وجوه ونظائر بیان داشت: وجوه و مشترکات مربوط به واژه های مشترک بین چند معنا است، نظائر هم چند لفظ است که مشترک بین یک معنا باشند که از آن به مشترک لفظی و معنوی هم تعبیر می‌شود؛ مشترک لفظی مثل کلمه «صالح» است که هم به نام یکی از پیامبران و هم صفتی از صفات انسان های وارسته در قرآن آمده است.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: برای نظائر هم چند دسته وجود دارد، گاهی مترادف با ریشه واحد است یعنی دو فعل مثل «نُزّلت» و «اُنزلت»، نوع دوم با ریشه متفاوت است مثل «فطرنی» و «خلقنی» که هر دو به معنای آفریدن است، نوع سوم ترادف در اسم است مثل «انسان» و «بشر» و گاهی در حرف ترادف دارند مثل «اذا» و «ان» شرطیه و در نهایت باید گفت که مترادف یا تام یا کلی است مثل انسان و بشر یا ناقص و جزئی است مثل «ازلّ» و «وسوس» که هر دو در معنای فریب دادن و وسوسه کردن تا حدودی مشترک هستند.

وی با اشاره به منابع استفاده شده در این پژوهش، گفت: ما از تفاسیر ادبی و لغوی استفاده کرده ایم که فرهنگنامه قرآنی، مفردات الفاظ قرآن، ترجمه و تحقیق مفردات الفاظ قرآن یا تفسیر لغوی و ادبی سید غلامرضا حسینی خسروی، قاموس قرآن سید علی اکبر قرشی و مجمع البحرین طریحی به صورت کامل اختصاص به بحث های ادبی دارند  و برخی دیگر منابع عمومی و مشتمل بر بحث های لغوی هستند که از جمله آنها می‌توان به تهذیب اللغه الازهری، المحیط فی اللغة صاحب اسماعیل، المحکم و المحیط الاعظم ابن سیده، شمس العلوم و دواء کلام العرب من الکلوم حمیری، لسان العرب ابن منظور اشاره کرد.

وی در ادامه یادآور شد: ما در حال تهیه بانک جامع وغنی و گسترده ای از مفردات قرآن هستیم و اگر کتاب های معتبر دیگری با برابر های فارسی نیز اضافه کنیم می‌تواند بهتر باشد و در نهایت به نتایج درخشانی برسیم و امیدواریم کارهای انجام شده هرچه زودتر به نتیجه برسد.

استاد حوزه و دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: این پژوهش انشاءالله بهترین برنامه برای مفردات الفاظ قرآن کریم خواهد بود و ابتدای سال آینده ابتدا در پایگاه جامع قرآن و سپس در جامع التفاسیر چهار ارائه خواهد شد.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: دفتر تبلیغات اسلامی پژوهش مرکز تحقیقات انجام شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۰۴۷۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرکز پژوهش فناوری و نوآوری شبکه‌های کوانتومی افتتاح شد

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مرکز پژوهش، فناوری و نوآوری شبکه‌های کوانتومی با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس‌جمهور در دانشگاه علم و صنعت ایران افتتاح شد.

روح‌الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌نیان رئیس‌جمهور با بیان این که تربیت و پرورش نیروی انسانی اثرگذار، اولین وظیفه ستاد توسعه فناوری‌های اپتیک و کوانتوم است، گفت: اطلاع رسانی و تبلیغ برای جذب سالانه حداقل دو هزار نفر در حوزه کوانتوم در دستور کار ستاد است.

وی در همین راستا افزود: همچنین از ۱۰ دانشجوی پسادکتری توسط ستاد کوانتوم برای فعالیت در این مرکز نوآوری حمایت می‌شود تا کمکی به تسهیل فرآیند تربیت و توانمندسازی نیروی انسانی حوزه کوانتوم صورت بگیرد.

دهقانی با اشاره به نقش برجسته و‌ پررنگ علم و فناوری در اقتدارآفرینی و امنیت کشور عنوان کرد: عملیات غرورآفرین «وعده صادق» که یکی از مصادیق توانمندی و اقتدار کشور در عرصه دفاعی و نظامی است که بزرگی و هژمونی این عملیات بر دو رکن مهم اتکا دارد.

وی افزود: در حقیقت مصداق واقعی «العلم سلطان» به وضوح‌ در این عملیات، نمایان بود و جهان، توانمندی دانشی و فناورانه ایران و توانمندی در کاربردی سازی آن را به وضوح دریافت.

دهقانی ادامه داد: دومین رکن این عملیات را می‌توان بهره مند بودن کشورمان از موهبت فرماندهانی دارای شجاعت، وتدبیر و درایت استفاده و‌ به کارگیری این توانمندی دانست. فرماندهان توانمندی که به مدد رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی از چنین شجاعتی برخوردارند و این دو رکن در کنار هم، برای دوستان ایران مقتدر، امری تحسین برانگیز و برای دشمنانش، موضوعی هراسناک است.

معاون علمی رئیس جمهور، دانشگاه علم و صنعت را یکی از پیشران‌های توسعه علم و فناوری در صنعت کشور دانست و افزود: ورود این دانشگاه به عرصه حمایت و‌ توسعه فناوری‌های تحول‌آفرین و پیشران، موضوعی دلگرم کننده و زمینه‌ساز تربیت نیروی انسانی متخصص و مجرب برای حرکت در توسعه و کاربردی‌سازی فناوری‌های تحول آفرینی همچون کوانتوم، به واسطه شرکت‌های دانش بنیان است.

وی ادامه داد:  در همین راستا، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری از تحقیقات، پروژه‌های تحقیق و توسعه و شکل‌گیری شرکت‌های نوپای این دانشگاه و تعریف پروژه های جدید حمایت می‌کند.

معرفی ۱۱۰ استاد شاخص در تربیت نیروی انسانی با اعطای «جایزه شیخ مفید»

رئیس بنیاد ملی نخبگان ضمن تبریک روز معلم به تمامی معلمان و آموزگاران گفت: آن چه امروز از شرکت های دانش بنیان و دستاوردهای فناورانه و نواورانه در عرصه های مختلف در اختیار داریم را مرهون دانشگاه‌ها هستیم.

وی تاکید کرد: بعضا کم لطفی و بی مهری هایی نسبت به دانشگاه ها صورت می‌گیرد و جایگاه آن‌ها در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان کم اهمیت تلقی می‌شود، این در حالی است که رشد و رونق امروز زیست بوم دانش بنیان کشورمان را مرهون دانشگاه‌های کشور هستیم.

وی در همین راستا ادامه داد: انعقاد موافقت‌نامه های معاونت علمی و دانشگاه ها پیمانی است از سوی معاونت علمی با دانشگاه های مطرح کشور که در مسیر تقویت و تسهیل فعالیت های فناورانه، شکل گیری شرکت‌های دانش‌بنیان دانشگاهی و رشد و بالندگی فعالیت‌های فناورانه و‌نوآورانه گام برمی‌دارند.

 معاون علمی رئیس جمهور ادامه داد: دانشگاه فراتر از آن‌که که کارخانه تولید علم، تولید و توسعه فناوری باشد، کارخانه تربیت نیروی انسانی متعهد و توانمند است ولی این موضوع و نقش فاخر در دانشگاه قدری کمرنگ شده است.

وی افزود: امسال جایزه ای تحت عنوان جایزه شیخ مفید تعریف شده است که با کمک دانشجویان نخبه دانشگاهی و بدون اعلام هیچ فراخوانی، استادانی را که انتخاب اول دانشجویان هستند و نقش اثرگذاری در تربیت و اعتلای نیروی انسانی دانشجو دارند مورد تقدیر و حمایت قرار می‌دهد.

دهقانی با اشاره به اعطای یک بسته حمایتی ۱۰ میلیارد ریالی به برگزیدگان این جایزه عنوان کرد: این جایزه شامل ۱۰۰۰ امتیاز است که تا ۴۰۰ امتیاز آن قابل دریافت به صورت نقدی بوده و بخش دیگر آن شامل استفاده از گرنت‌های خدمات شبکه آزمایشگاهی، پژوهانه‌ها و دریافت حمایت‌های دانشجویان مانند تسهیلات سربازی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مرکز پژوهش فناوری و نوآوری شبکه‌های کوانتومی افتتاح شد
  • انتقاد کم سابقه خبرگزاری دولت از مرکز پژوهش‌های مجلس
  • راه‌اندازی مرکز نوآوری ملی و تخصصی حوزه فناوری‌های شناختی در شمال کشور
  • خدمات مشاوره‌ای در ۱۷ نقطه حاشیه شهر مشهد ارایه شد
  • رشد ۳۰ درصدی بودجه محرومیت زدایی سیستان و بلوچستان
  • نخستین مرکز جامع سرطان در گیلان راه اندازی می‌شود
  • در سه سال اخیر سرانه خط فقر سه برابر شده است
  • هدف شورای ششم، مطالبه‌گری برای استیفای حقوق شهروندان است
  • ۱۱۰ میلیارد ریال برای احداث مرکز جامع سلامت مهاباد اختصاص یافت
  • مرکز جامع پیشگیری ، کنترل و بیماریهای غیر واگیر  در مرکز خدمات جامع سلامت گلها راه اندازی شد