Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین نیوز محمدجواد شاهجویی* :

توسعه پروژه‌های زیرساختی به عنوان بستر شکوفایی اقتصادی در هر کشوری امری پسندیده و ضروری به شمار می‌رود. از همین رو اهتمام جدی دولت‌های مختلف به رفع موانع و مشکلات پیش روی توسعه پروژه‌های زیربنایی از جمله شبکه خطوط ریلی، شبکه بزرگراهی و آزاد راهی و پروژه‌های حمل و نقل شهری کاملا مشهود و محسوس است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ایران نیز با توجه به وجود نیاز فراوان به بسترهای حمل و نقلی به عنوان پیشران و محرک سایر بخش‌های اقتصاد کشور، توسعه این قبیل پروژه‌ها اهمیت فراوانی دارد. با این حال، موضوع تامین مالی فرآیند ساخت و اجرا تا بهره‌برداری از این پروژه‌ها به واسطه وابستگی به منابع دولتی همواره چالش اصلی توسعه زیرساخت‌های ملی در ایران به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید: هشدار نسبت به تصویب پروژه‌های کلان غیرکارشناسی و پرهزینه حمل و نقلی

تامین مالی از منابع دولتی به واسطه محدودیت منابع و همچنین وجود فشارهای سیاسی و انتخاباتی برای تعریف و تصویب و اختصاص ردیف بودجه به پروژه‌های مختلف و گاهی بی‌اولویت، همواره سبب تکمیل دیرهنگام و نامتعارف پروژه‌ های اولویت‌دار شده است. به طوری که گاهی دوره ساخت یک پروژه زیربنایی چند برابر زمان فنی و عملیاتی ساخت آن است. هم‌اکنون حدود 6 هزار طرح ملی و 87 هزار طرح استانی نیمه تمام در کشور وجود دارد که تکمیل آنها به بودجه‌ای معادل 600 هزار میلیارد تومان نیاز دارد؛ لازم به ذکر است که بعضی از این پروژه‌ها اولویت اقتصادی نداشته و متاسفانه هر سال بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود.

تراموای شهر اصفهان، پروژه‌ای بدون اولویت که در حال تصویب است

احداث قطار شهری تراموا برای کلانشهرهای اصفهان، رشت و همدان از دسته همان پروژه‌هایی است که اولویت کاربردی و اقتصادی آن‌ها اثبات نشده است و امکان تکرار تجربه تلخ نیمه‌تمام ماندن مونوریل قم به واسطه عدم تامین مالی به موقع و مکفی برای آنها نیز وجود دارد. در همین رابطه، جمعی از متخصصان حمل و نقل و برنامه ریزی شهری و اساتید دانشگاه‌های مختلف کشور در نامه‌ای سرگشاده به جمالی نژاد، معاون توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور و رئیس شورای عالی هماهنگی ترافیک، درخصوص تصویب طرح غیرکاربردی احداث تراموا در شهر‌هایی مانند اصفهان، رشت و همدان هشدار دادند(1) در بخشی از این نامه آمده است:

«بررسی درخواست ایجاد خطوط تراموا در برخی شهر‌های ایران مانند اصفهان، رشت و همدان در دستور کار شورای عالی هماهنگی ترافیک کشور قرار گرفته است. این موضوع برای برخی کریدور‌های مشخص شهر اصفهان، خارج از فرآیند معمول مطالعات جامع حمل و نقل شهری (۳۱۴) و مطالعات تفصیلی حمل و نقل همگانی یکپارچه شهری (۷۷۷)، در مرحله‌ی تصویب می‌باشد. در شرایط فعلی، از یک طرف، مشکلات ناشی از تامین ارز و تحریم، سبب نیمه کاره ماندن بسیاری از پروژه‌های حمل و نقل همگانی شهری و واردات تجهیزات شده است؛ و از طرف دیگر، شاهد کاهش مسافران حمل و نقل همگانی و درآمد گردانندگان سیستم حمل و نقل شهری هستیم. در چنین شرایطی، انجام مطالعات یکپارچه کارشناسی، مبتنی بر رویکرد اقتصاد مقاومتی و انتخاب بهینه پروژه‌های زیرساختی، ضرورتی مضاعف است که مستلزم دقت و حساسیت بالایی می‌باشد. سیستم حمل و نقل تراموا، در شهر‌های ایران سیستمی نوظهور محسوب می‌شود و راه اندازی یک مسیر ۱۰ کیلومتری از آن نیازمند صرف هزینه ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون دلار (۳۵۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیارد تومان) برای واردات تجهیزات و صرف منابع مالی و اقتصادی شهر و کشور در سال‌های متمادی آینده است.»

تامین مالی مردمی، پروژه‌های اولویت‌دار را فیلتر می‌کند

تامین مالی پروژه‌های زیرساختی در بسیاری از کشورهای دنیا به سمت مردمی شدن در حال حرکت است. ورود مردم به سرمایه‌گذاری در ساخت و تکمیل پروژه‌ های زیربنایی علاوه بر آنکه مسئله تامین مالی سریع و به موقع پروژه‌ها را برطرف می‌کند، به بهبود فرآیند تصمیم‌گیری و تصویب پروژه‌های زیرساختی نیز کمک کرده است؛ به بیان دیگر از آنجا که خود مردم ذینفع و سرمایه‌گذار پروژه‌ها محسوب می‌شوند، نظارت و مطالبه مردمی در باب اهمیت پروژه، نرخ بازگشت سرمایه، اقتصادی بودن پروژه، زمان و کیفیت اجرای پروژه و در نهایت نظارت بر شیوه و کیفیت بهره‌برداری از پروژه‌ها افزایش می‌یابد. چرا که خود مردم به نوعی متولی و مالک پروژه بوده و برای حفظ و حراست از سرمایه خود، با ایجاد پروژه‌های بدون اولویت، مدیریت ضعیف پروژه و یا عملکرد و بهره‌وری پایین آن بعد از بهره‌برداری برخورد خواهند کرد. بنابراین در مورد پروژه‌ای چون تراموای اصفهان نیز اگر مردم و بخش خصوصی بنای سرمایه‌گذاری در آن را داشته باشند، آنگاه اقتصادی بودن یا نبودن این پروژه، دوره ساخت و بهره‌برداری از آن و اساسا تصمیم‌گیری در مورد آن با دقت و جدیت بالاتری انجام می‌شد.

1-https://www.tinn.ir/fa/tiny/news-224064

* کارشناس حمل و نقل

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: منابع مالی مونوریل قم پروژه های حمل و نقلی تراموای اصفهان پروژه های زیرساختی بهره برداری تامین مالی حمل و نقل پروژه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۱۴۷۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه طرح‌های راه‌سازی در استان بوشهر از اولویت‌ها است

به گزارش خبرنگار مهر، محمدهادی رستمیان صبح دوشنبه در بازدید از پروژه‌های شاخص راهداری دشتستان با حضور مدیرکل راهداری استان و نماینده دشتستان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: توسعه طرح‌های راه‌سازی در استان بوشهر از اولویت‌های بخش عمرانی است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری بوشهر اظهار داشت: حجم اعتبارات راهداری در دولت سیزدهم چند برابر شده است.

وی گفت: با حمایت از اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در استان بوشهر، در زمینه تسریع پروژه‌های راهداری تلاش خواهد شد.

کد خبر 6097821

دیگر خبرها

  • حل مسائل نرم افزاری و سخت افزاری هرمز اولویت مدیران دولتی است
  • توسعه طرح‌های راه‌سازی در استان بوشهر از اولویت‌ها است
  • قدردانی استاندار همدان از عملکرد بانک مسکن در تامین مالی ساخت پروژه های نهضت ملی مسکن
  • اولویت اصلی شهرداری رفسنجان تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام است/ ۲۰ پروژه شهری در مراحل پایانی
  • تلاش می‌کنیم ایستگاه دارک تا قدس در خط دو مترو تا پایان امسال به بهره‌برداری برسد
  • تلاش می‌کنیم بخشی از خط دو مترو تا پایان امسال به بهره‌برداری برسد
  • بهره‌برداری از فاز نخست خط ۲ متروی اصفهان در اولویت است/بازار «زرین» گذشته را روایت می‌کند
  • شرکت سهام عام پروژه مسیر توسعه مشارکت مردمی در تامین مالی زیرساخت‌های کشور
  • رئیس جمهور بیستم اردیبهشت به قم سفر می‌کند
  • ۱۱۶۰ پروژه در سبد پروژه‌های سالانه شهر اصفهان است/ هیچ پروژه‌ای نباید معطل طراحی بماند