Web Analytics Made Easy - Statcounter

آلبرت بغزیان با اشاره به اینکه میراثی که این دولت برای دولت آینده به جا خواهد گذاشت بدتر از میراث دولت قبلی خواهد بود، تصریح کرد: بورس کشور که از دولت قبلی به دولت کنونی به ارث رسید امروز با مشکل عمده مواجه است و در حال حاضر با بورسی طرف هستیم که با آن بازی شده است و مردم از آن ترسیده‌اند.

«آلبرت بغزیان» اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه در گفت و گو با قدس آنلاین و در پاسخ به این پرسش که اگر بخواهیم به دولت روحانی و عملکرد این دولت در  زمینه اقتصادی نمره بدهیم چه نمره‌ای در نظر باید گرفت؟ و آیا اقتصاد ما تحت تاثیر جنگ اقتصادی به این حال و روز افتاده است یا وضعیت کنونی اقتصاد کشور ماحصل سوء مدیریت‌ها و سیاست‌گذاری‌های غلط بوده است؟ گفت: سؤالی که اینجا مطرح است و باید به آن پاسخ داد این است که آیا جنگ اقتصادی و فشارها روی دولت تا آنجایی روی درآمدهای کشور و دولت تأثیرگذاشته است که مردم باید با کوچک شدن سفره‌ها یا گرانی اقلام مورد نیاز و کالاهای اساسی کنار بیایند و همین که این اقلام با نرخ بالاتر در کشور قابل دسترسی است راضی باشند یا نه می‌شد حتی تحت شرایط جنگ اقتصادی شرایط را به گونه‌ای مدیریت کرد که شرایط اقتصادی متعادل تر بود و تا این حد به مردم فشار وارد نمی‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دولت با کاستن از نظارت‌ها و دادن برخی مجوزها و رانت‌ها به فشار تحریم‌ها افزود

وی ادامه داد: درواقع این شرایط ماحصل دو اتفاق بوده است؛ یکی بحث تحریم‌ها است که شکی در آن نیست که موجب کاهش درآمدهای ارزی شده است و دورزدن تحریم‌ها نیز خود هزینه بر است یعنی از فروش نفتی که ما مثلا به قیمت ۴۰ دلار به فروش می‌رسانیم فقط ۲۵ دلار دست ما را می‌گیرد که همان هم به صورت تهاتری و کالایی می‌تواند وارد کشور شود؛ بنابراین این مسئله لطمه بزرگی به اقتصاد کشور وارد اورده است که از این جهت می‌توانیم بگوییم که دولت عملاً از این جنبه مقصر نبوده است به جز اینکه ریاضتی رفتار کند و از مردم بخواهد ریاضتی عمل کنند.

بغزیان افزود: اما از طرفی با کاستن از نظارت‌ها و صدور برخی مجوز افزایش قیمت‌ها و تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی که در عمل کمکی به آن هم نکرده است و جز چند پرونده باز روی دست دولت باری از روی دوش دولت برنداشته است و دادن برخی رانت‌ها به وخیم تر شدن شرایط در این جنگ اقتصادی دامن زد. بله در حوزه و از این جنبه سهم دولت در وخامت شرایط اقتصادی کشور سهم بالایی است؛  دولت رانت‌هایی داده است که نه فقط به اشتباه بودن آنها اعتراف نمی‌کند بلکه حتی سعی در پاک کردن صورت مسئله دارد.

 اینکه ما ارز ۴۲۰۰ تومانی را تبدیل به ارز ۱۱ هزار تومانی کنیم توفیری نخواهد داشت. از سویی دیگر دولت سیاست ارزی را در اختیار بانک مرکزی قرار داده‌ایم تا ارزش پول ملی را حفظ کند که مشخصاً در این زمینه موفق عمل نکرده است؛ بنده همچنان بر این مسئله پافشاری می‌کنم که این بانک مرکزی کشور است که نرخ ارز را در کشور هدایت می‌کند؛ چگونه است که ارز کاهشی می‌شود، بورس کاهشی می‌شود اما قیمت‌ها پایین نمی‌آیند؟

اگر عرضه پول درآوردن نداریم حداقل لیاقت خرج کردن را داشته باشیم

استاد اقتصاد دانشگاه تهران تصریح کرد: بانک مرکزی توان ثابت نگهداشتن نرخ ارز را دارد همان طور که پیشتر نرخ تورم را تک رقمی کرد و نرخ ارز را به ۱۰ هزار تومان رساند؛ این توان وجود دارد اما اراده‌ای برای انجام آن نیست اما چرایی آن را باید از بانک مرکزی پرسید؛ سیاست ارزی دولت سیاستی است که به نظر حافظ منافع عده‌ای است. درواقع بانک مرکزی، بانک مرکزی یک کشور یا مردم نیست که بانک مرکزی یک عده خاص است؛ به این موارد نظارت‌های ضعیف را هم اضافه کنید. اختلاس‌های گاه و بیگاهی که شما شاهد آن هستید نشان‌دهنده این مهم است که این کشور پول دارد اما بانک‌های ما درحال حاضر دارند بانک مرکزی را اداره می‌کنند و  وارد بحث بنگاه داری شده‌اند و طبیعی هم به نظر می‌آید که در مقابل کاهش قیمت‌ها مقاومت خواهند کرد؛ این قسمت‌ها است که شرایط اقتصادی را وخیم‌تر کرده است؛ در اقتصاد بدون نفتی که ما عرضه پول درآوردن در آن نداریم حداقل باید لیاقت خرج کردن را داشته باشیم.

میراث این دولت بدتر از میراث دولت قبلی خواهد بود

بغزیان با اشاره به اینکه میراثی که این دولت برای دولت آینده به جا خواهد گذاشت بدتر از میراث دولت قبلی خواهد بود، تصریح کرد: یعنی اگر بورس کشور که از دولت قبلی به دولت کنونی به ارث رسید امروز با مشکل عمده مواجه است و در حال حاضر با بورسی طرف هستیم که با آن بازی شده است و مردم از آن ترسیده‌اند. از طرفی سیاست‌گذاری‌های دولت فعلی در مسکن و خودرو و حتی لوازم خانگی به گونه‌ای بوده است که دیگر دست یابی به آنها برای مردم به یک رؤیا بدل شده است.

اولویت کار ما در جنگ اقتصادی باید بر اساس اعتمادسازی باشد

عضو هیئت علمی دانشگاه در رابطه با اولویت های اقتصادی دولت آینده نیز خاطر نشان کرد: دولت بعدی اگر بخواهد با متغیرهایی مانند افت ارزش پول ملی هم در وجه داخلی (تورم) و هم در جنبه خارجی آن(کاهش ارزش خارجی پول)، بیکاری و .. مبارزه کند و امید را به مردم و کشور باز گرداند باید در ابتدا تکلیف خود را با برجام روشن کند چرا که شرایط مثل بازی مار و پله است؛ درواقع نردبان ها وجود دارد اما ما باید مارها را کمتر کنیم و از نیش مار در امان بمانیم؛ یا آمریکا به برجام بازخواهد گشت و تحریم‌ها برداشته خواهد شد یا نه اروپا هم در تحریم‌ها و اعمال فشارها به آمریکا خواهد پیوست که آنجا اولویت کار ما باید بر اساس اعتمادسازی باشد؛ یعنی حرکاتی انجام دهد که نشان دهنده قاطعیت و توانایی باشد؛ یعنی وقتی می گوید من توان کنترل بازار مرغ را دارم این را در عمل نشان دهد تا در مورد کنترل بازار ارز مردم به آن اعتماد کنند؛ از طرفی منابع ارزی را به سمت تولید ببریم تا با کاهش قیمت تمام شده توان خرید مردم بالاتر برود؛ یعنی دولت باید به بانک مرکزی بگوید تا امروز هر اقدامی در رابطه با ارز انجام دادی کنار بگذار و از این بعد تمام اقدامات باید بر مبنای حفظ ثبات و تقویت بازار ارز باشد؛ یعنی ریسک داشتن ارز آنقدر بالا برود که این ریسک به حوزه مسکن نیز تسری پیدا کند و خانه‌هایی که تورم بالایی داشته اند هم شروع به ریزش قیمت کنند.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اقتصاد اقتصاد ایران آینده اقتصادی ایران مشکلات اقتصادی تحریم تحریم ها جنگ اقتصادی جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران مسکن نرخ ارز حفظ ارزش پول ملی ارزش پول ملی کاهش ارزش پول ملی بانک مرکزی سیاست های ارزی نرخ تورم تولید خودرو لوازم خانگی گرانی اعتماد مردم اعتمادسازی اعتماد مردمی دولت روحانی جنگ اقتصادی بانک مرکزی دولت قبلی تحریم ها قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۱۷۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اقدام بانک ملی ایران در واگذاری پتروشیمی شازند بسیار ارزشمند است

به گزارش «تابناک» به نقل از وابط عمومی بانک ملی ایران؛ محمد رضا پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به نقش و جایگاه بورس و بازار سرمایه در تحقق شعار سال مبنی بر « جهش تولید با مشارکت مردم» به خبرنگار روابط عمومی بانک ملی ایران گفت: مقام معظم رهبری در انتخاب شعار امسال علاوه بر اهمیت جهش تولید، به مشارکت مردم نیز اشاره داشتند و آنچه که در مشارکت مردم می تواند رقم بخورد بخش اعظمی از آن بازار سرمایه کشور است کما‌اینکه سهام عدالت را از طریق بازار سرمایه کشور با رویکرد مشارکت عمومی تبدیل کردیم.

پور ابراهیمی اذعان کرد: شاید تنها کشوری در منطقه هستیم که این تعداد از توده های مردم در بازار سرمایه به صورت مستقیم و غیر مستقیم حضور دارند.

وی با بیان نگرانی‌های مردم بابت سرانجام دارایی های دولت گفت: بعضاً اصطلاحاتی شنیده می‌شود که دارایی‌های دولت را به تاراج برده‌اند و بخش خصوصی آنها را ارزان خریده است؛ اینها دغدغه‌های مردم هست و اگر ما می‌خواهیم مشارکت را افزایش دهیم به دلیل شرایطی که در کشور وجود دارد باید این نگرانی‌ها را برطرف کنیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم ادامه داد: وقتی ما توده‌های مردم را در قالب شرکت سهامی عام یا تعاونی‌های سهامی که می‌توانند در بازار سرمایه پذیرفته شوند شریک می‌کنیم، این دغدغه به تاراج بردن به مراتب کمتر می شود چرا که خیر آن به توده‌ها می‌رسد و هر میزان سهمی که به آنها اختصاص داده شود شفاف و مردمی است و کسی نمی‌تواند مدعی شود که آن را به یک شخص داده‌اید.

نماینده مردم کرمان و راور با بیان اینکه ظرفیت بازار سرمایه اساساً در جهت تجهیز منابع از طریق ورود افراد به صورت سرمایه گذاری خرد است؛ تصریح کرد: هنر این است که این اقدامات منجر به تغییر بزرگ اقتصادی شود. 

وی ماهیت بازار سرمایه را بسیار مهم دانست و افزود: برای تمام این مسائل ابتدا لازم و ضروری است که ما ذائقه مردم را که در بازار سرمایه مدتهاست تلخ شده، شیرین کنیم. اگر ذائقه شیرین شود مردم به سمت بازار سرمایه خواهند آمد. این بازار از سال 84 دارای قوانینی بوده که در سال‌های بعدی نیز مورد تایید بوده است اما به دلیل عملکردی که خوب نبوده اکنون ما شاهد یک نگاه منفی هستیم که با اقدامات به موقع و موثر دولت می‌توانیم این نگاه را تغییر داده و شاهد افزایش مشارکت مردم از طریق ظرفیت‌های بازار سرمایه باشیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در واکنش به واگذاری بیش از 50 درصد سهم پتروشیمی شازند از سوی بانک ملی ایران به شرکت شتران که 70 درصد آن مردمی است و حدود 47 میلیون ایرانی در آن سهم دارند، در راستای خروج بانک‌ها از بنگاه‌داری‌ گفت: این اقدام بانک ملی ایران بسیار ارزشمند است و هر کاری که بتواند تصدی‌گری دولت به طور مستقیم و غیر مستقیم در اقتصاد را کاهش داده و سهم بخش خصوصیِ واقعی و مردم را افزایش دهد قابل تقدیر است.

 پور ابراهیمی تاکید کرد: در واگذاری‌ها باید دقت کنیم، گاهی این اتفاق رقم می خورد اما باز به شرکتی انتقال پیدا می‌کند که دولت در پشت آن دست داشته و با کمترین سهم بیشترین اعمال قدرت را می‌کند، مانند فرآیندی که در خودرو سازی شاهد آن هستیم. واگذاری‌ها باید به این شرط باشد که شرکت‌ها واقعا خصوصی باشند و یا مردم درآن سهم زیادی را داشته باشند.

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی اقتصاددانان از آینده قیمت دلار
  • اقدام بانک ملی ایران در واگذاری پتروشیمی شازند بسیار ارزشمند است
  • دلیل کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر چیست؟ همتی پاسخ داد
  • همتی رئیس کل اسبق بانک مرکزی: کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر به دلیل تزریق است اما این روش جواب نمی دهد / دولت از مردم عذرخواهی کند
  • پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار / خریداران ارز بخوانند
  • واکنش بانک مرکزی به اظهارات میرسلیم/ عقل سلیم چه می‌گوید؟
  • واکنش کنایه آمیز مقام دولتی به انتقادات مجلس از قیمت دلار و وضعیت بازار ارز
  • طعنه‌زنی سنگین به دو مدیر ارشد اقتصادی دولت رئیسی
  • دولت در حوزه اقتصادی از ابتدا ضعیف بود | به انتخابات آمریکا نزدیک شویم ارز صعودی می‌شود
  • مجلس به بانک مرکزی اولتیماتوم داد