Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@11:29:33 GMT

دلایل ماندگاری و عدم تحریف موسیقی محلی خراسان

تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۲۰۲۵۱

دلایل ماندگاری و عدم تحریف موسیقی محلی خراسان

ایسنا/خراسان رضوی یک استاد موسیقی گفت: یکی از دلایلی که موسیقی محلی خراسان دستخوش تغییر و تحریف نشده، این است که درگیر مارکت نشده است.

مهدی سالاری‌نسب در جلسه آواها و نواهای خراسان که به صورت مجازی از صفحه انجمن موسیقی ایران برگزار شد، در رابطه با موسیقی محلی و نواحی خراسان اظهار کرد: موسیقی خراسان ویژگی‌هایی دارد که نمی‌شود به سادگی آن را تقلید کرد و فرا گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنده با وجود اینکه ریشه اصالتی در منطقه تربت جام دارم هیچوقت نتوانستم با تقلید، آن موسیقی را مانند اساتیدش اجرا کنم.

وی افزود: محققانی از خارج از کشور در رابطه با موسیقی سنتی ما تحقیق کرده‌اند و با وجود اینکه موسیقی سنتی ما نیز دشواری‌های خاص خود را دارد و به هیچ عنوان موسیقی ساده‌ای نیست اما خیلی‌ها آن را فرا گرفتند و توانستند آن را در سطح اساتید اجرا کنند که می‌توان از بین آن‌ها به ژان دورینک اشاره کرد اما آموزش موسیقی نواحی ما توسط افراد خارجی امکان‌پذیر نخواهد بود.

این استاد موسیقی بیان کرد: چند وقت پیش آقای ثابت‌نیا، رئیس انجمن موسیقی ایران، برای من ویدئویی از یک نوازنده به نام لوید میلر فرستاد. این فرد یک نوازنده و موسیقی‌دان آمریکایی است که سال‌ها در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی آموزش می‌دید. او قطعه‌ای در سه‌گاه و در گوشه‌ زابل با پیانو می‌نواخت و به زیبایی تمام ظرایف و ویژگی‌های موسیقی در نواختن ایشان قابل مشاهده بود؛ جمله‌بندی‌ها و زمان‌بندی‌ها فضای موسیقی کاملا در حال اجرا بود اما چنین چیزی در موسیقی محلی امکان‌پذیر نخواهد بود و این اساسی‌ترین ویژگی موسیقی محلی و به ویژه موسیقی محلی خراسان است.

سالاری‌نسب خاطرنشان کرد: موسیقی نواحی مختلف ایران دستخوش تغییرات زیادی شده یا اینکه در آن موسیقی‌ها رد پای موسیقی سایر ملل نیز دیده می‌شود. گرچه اطراف ایران در زمانی جزو ایران بزرگ محسوب می‌شده است اما به مناطق مختلف که مراجعه و موسیقی آن‌ها را گوش می‌کنید، کمتر موسیقی را خواهید شنید که دستخوش تغییر نشده باشد.

وی در رابطه با دلیل ماندگاری موسیقی محلی خراسان تصریح کرد: ویژگی‌های ذاتی موسیقی محلی خراسان و پیچیدگی‌هایی که در خود دارد، باعث شده فرا گرفتن آن امکان‌پذیر نباشد؛ مگر اینکه شخصی که می‌خواهد آن موسیقی را بیاموزد، بومی آن منطقه باشد. یکی از دلایلی که این موسیقی کمتر دچار رخنه شده، همین موضوع است. متاسفانه حتی موسیقی سنتی ما هم درگیر مباحثی مانند مارکت شده اما موسیقی محلی ما درگیر این موضوع نشده است.

این استاد موسیقی ادامه داد: دلیل دیگری که باعث شده موسیقی محلی خراسان بدون تغییر مانده باشد و اصالت خود را حفظ کند، مخاطبین این موسیقی است. موسیقی محلی و به ویژه موسیقی محلی خراسان مخاطبان خاص خود را دارد و یا بهتر است این‌طور بگویم که مخاطب عام ندارد. وقتی حرف از مخاطب خاص می‌زنم، یعنی مخاطبان محدودتری دارد و مخاطبان آن افرادی هستند که حداقل نیم‌نگاهی به هنر و ویژگی‌های هنری در استفاده از آثار هنری دارند. این باعث شده است که موسیقی محلی همچنان در جایگاه خود باقی بماند و درگیر مارکت موسیقی نشود.

سالاری نسب عنوان کرد: دلیل سومی نیز برای ماندگاری موسیقی محلی می‌توان گفت و آن هم این موضوع است که بیشتر از سایر موسیقی‌ها انسان را با خویش مواجه می‌کند. اگر به لحاظ انسان‌شناسی به موسیقی توجه کنیم، انواع موسیقی‌ها را می‌توانیم طبقه‌بندی کنیم. وقتی می‌گویم یکی از ویژگی‌های موسیقی محلی این است که انسان را با خودش مواجه می‌کند، به این معنی نیست که اگر یک نوع موسیقی دیگر وجود دارد که انسان را از خودش دور می‌کند، موسیقی بدی است.

این استاد موسیقی گفت: موسیقی محلی انسان را بیشتر در خود فرو می‌برد و او را بیشتر به فکر وادار می‌کند و شاید یکی از دلایلی که مخاطبان ویژه دارد همین مساله است که همه این مسائل ریشه در فرهنگ مرز و بوم ما دارد. این موسیقی هویت ماست که جمله به جمله و خط به خط آن داستان مردم ماست؛ هرچقدر که از این داستان دورتر بشویم، از هویت خود دور خواهیم شد؛ لذا این موسیقی را باید حمایت کرد.

وی با بیان لزوم حمایت از بومیان منطقه خراسان برای حفظ موسیقی محلی آن‌ها اظهار کرد: با توجه به اینکه امکان آموزش به سایر علاقه‌مندان از اقلیم‌ها و شهرهای دیگر نسبت به این موسیقی وجود ندارد و این موسیقی را باید بومی‌های منطقه حفظ کنند، حمایت از بومی‌های منطقه باید صورت پذیرد.

سالاری نسب افزود: به نظر من این موسیقی یکی از خاص‌ترین دارایی‌های فرهنگی ماست که باید از آن حفاظت کرد و این فرهنگ را باید گسترش داد. این موسیقی جوان ما را به خود مشغول خواهد کرد و او را از لغزش‌ها و خطاهای احتمالی دور خواهد کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری موسیقی موسیقی سنتی موسيقي نواحي موسیقی خراسان موسیقی محلی خراسان استاد موسیقی سالاری نسب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۲۰۲۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام تسلیت وزیر ارشاد در پی درگذشت هنرمند موسیقی خراسان شمالی

ایسنا/خراسان شمالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت حاج عیسی قلی پور معروف به عیسی بخشی از بزرگان عرصه موسیقی مقامی خطه خراسان شمالی را تسلیت گفت.

متن پیام، محمدمهدی اسماعیلی، وزبر فرهنگ و ارشاد اسلامی به این شرح است:

در نهایت تاسف و تاثر خبر درگذشت زنده یاد  از بزرگان موسیقی در خراسان شمالی را دریافت نمودم.
شادروان حاج عیسی قلی‌پور که نشان درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی ایران در پرونده داشت، سینه‌اش لبریز از روایات، حکایات و اشعاری بود که زلالی مذهب، عشق، عرفان، حماسه و احساس را تجلی می بخشید.
دیدار با این هنرمند فقید و شنیدن هنر روح بخش او از بیادماندنی‌ترین خاطرات اینجانب در سفر به خراسان شمالی است.
اینجانب ضمن نکوداشت نام و یاد این هنرمند فقید، ضایعه درگذشت ایشان را به جامعه هنری ایران اسلامی، هنرمندان خراسان شمالی، خانواده آن مرحوم تسلیت عرض نموده و غفران و رحمت الهی را برای او از درگاه خداوند رحمان مسئلت می نمایم.


به گزارش ایسنا آیین تشییع «عیسی قلی‌پور» معروف به «عیسی بخشی»، استاد چیره دست موسیقی مقامی خراسان شمالی امروز برگزار شد.
استاد عیسی قلی پور از بخشی‌های موسیقی مقامی شمال خراسان، نوازنده دوتار و پیشکسوت موسیقی محلی در این خطه است که چندین دهه سابقه بخشی‌گری دارد.
وی متولد سال ۱۳۲۱ در روستای گودعلی سلاخ در ۱۸ کیلومتری شمال غرب بجنورد و از آخرین بازماندگان بخشی‌های شمال خراسان است.
عیسی بخشی علاوه بر نوازندگی دوتار، خواننده قهاری نیز بود و به زبان‌های ترکی، ترکمنی، کرمانجی و کردی خراسانی آواز می‌خواند.
استاد قلی‌پور در جشنواره‌های بین‌المللی، ملی و استانی بارها خوش درخشیده بود و همچنین نشان درجه یک هنری را نیز دریافت کرده بود.
انتهای پیام

دیگر خبرها

  • موسیقی شمال خراسان سوژه ساخت یک آهنگ جدید شد
  • تنظیم متفاوت از یک قطعه موسیقی نواحی ایران
  • «عیسی بخشی» در خانه ابدی آرام گرفت
  • پیکر آخرین خنیاگر خراسان در خاک آرام گرفت
  • هنرمند پیشکسوت خراسان شمالی به سوی خانه ابدی بدرقه شد
  • وداع مردم خراسان شمالی با عیسی بخشی هنرمند موسیقی مقامی
  • وداع مردم خراسان شمالی با پیکر مرحوم عیسی بخشی
  • وزیر فرهنگ درگذشت یکی از بزرگان موسیقی کشور را تسلیت گفت
  • سینه‌ این هنرمند لبریز از اشعار و عرفان بود
  • پیام تسلیت وزیر ارشاد در پی درگذشت هنرمند موسیقی خراسان شمالی