Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@05:33:09 GMT

جمعیت کشور نزدیک سیاه‌چاله‌ پیر شدن

تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۲۵۹۹۱

جمعیت کشور نزدیک سیاه‌چاله‌ پیر شدن

ایسنا/اصفهان در هر کشوری نیروی جوان موتور محرکه توسعه اقتصادی آن کشور است. در ایران نیز هم‌اکنون غالب جمعیت را نیروی جوان تشکیل می‌دهد، اما به اعتقاد کارشناسان جمعیت کشور در سه دهه آینده پیر می‌شود.

در حال حاضر کمتر از ۱۰ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می‌دهند و ما کشوری جوان تلقی می‌شویم، اما کارشناسان معتقدند وضعیت چنین نمی‌ماند و هر سال جمعیت در حال پیر شدن است، به طوری که در ۲۰ سال آینده، از پیرترین کشورهای دنیا خواهیم بود و در ۳۰ سال آینده نیز پیرترین کشور جهان هستیم به طوری که از هر ۳ نفر تقریباً یک نفر بالای ۶۰ سال سن دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اخیراً برای بررسی این موضوع در مجلس شورای اسلامی طرح جوانی جمعیت و برون رفت از پیر شدن به شکل جدی مطرح شده است.

برای بررسی این طرح و روند پیر شدن جمعیت کشور، ایسنا با امیرحسین بانکی پور- نماینده مردم اصفهان در مجلس و عضو کمیسیون فرهنگی به گفت و گو پرداخت که در ادامه می‌خوانید:

بانکی پور گفت: طرح جوانی جمعیت کشور در مجلس ۵۲ ماده دارد که بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی با آن موافقت شده به این معنا که در صحن موضوع بررسی نمی‌شود و در ۹ کمیسیون مشترک مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. طرح جوانی جمعیت  ۳۳ جلسه طرح داشته که ۲۰ ماده آن تصویب شده است.

وی افزود:  طرح جمعیت و تعالی خانواده در مجالس قبلی مطرح که ظرف یک ماه کمیسیون فرهنگی با محوریت کمیته خانواده که خودم مسئول آن هستم، این طرح را مرکز پژوهش‌ها، مرکز تبلیغات اسلامی و شورای انقلاب فرهنگی بررسی کند و قسمت‌هایی که ایراد دارد را برطرف و آن را در نوبت صحن بگذارد.

تا ۳۰ سال آینده جز پیرترین جمعیت ایران خواهیم بود

این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: جامعه ایران به سمت پیر شدن در حال حرکت است که آثار آن را در بازنشستگان می‌بینیم که حقوق آنان کفاف مخارج آنان را نمی‌دهد. وضعیت پیر شدن جمعیت کشور اگر به همین‌گونه پیش برود در ۳۰ سال آینده جز پیرترین جمعیت جهان خواهیم بود.

جمعیت پیر شود تا ۱۵۰ سال کشور نمی‌تواند به شرایط عادی باز گردد

بانکی پور با بیان اینکه پیر شدن جمعیت فوق‌العاده برای کشور خطرناک است، تصریح کرد: این پیر شدن روزافزون جمعیت، خطرش از جنگ جهانی اول و قحطی ۱۰۰ سال پیش در ایران خطرناک‌تر است چراکه معمولاً هر حادثه‌ای که در کشور رخ داده است بعد از ۸ سال جامعه به شرایط عادی خود برگشته است، اما اگر جمعیت پیر شود تا ۱۵۰ سال کشور نمی‌تواند به شرایط عادی خود برگردد.

وی ادامه داد: نزدیک سیاه‌چاله‌ای از نظر پیر شدن جمعیت قرار گرفته‌ایم که ۶ تا ۷ سال بیشتر وقت نداریم که خودمان را از کنار این سیاه‌چاله عبور دهیم. هم‌اکنون فرزند آوری دهه شصتی‌ها را داریم که تا ۷ سال دیگر اگر از دوره دهه شصتی‌ها بگذریم به این دلیل که دهه هفتادی‌ها به مراتب کمتر از دهه شصتی‌ها هستند دیگر نمی‌توانیم نجات پیدا کنیم.

برنامه ۶ ساله مجلس برای حفظ جمعیت جوان

نماینده مردم اصفهان در مجلس، تصریح کرد: بنابراین مجلس در حال کار کردن روی طرح جوانی جمعیت است که با یک برنامه ۵ تا ۶ ساله تدابیری بیندیشد که این جوانی جمعیت حفظ شود. جوانان جامعه هستند که عامل خلاقیت، تلاش، رشد علمی و امنیت هستند و اگر جمعیت جوان تنزل پیدا کند کشورمان در شرایط سخت و خطرناکی قرار می‌گیرد.

اروپایی‌ها اول توسعه یافتند و بعد پیر شدند

بانکی پور گفت: درست است که کشورهای اروپایی هم‌اکنون پیر شده‌اند، اما چند تفاوت با ایران دارند. پیری اروپا در یک شیب ۲۰۰ ساله رخ داد که شیب آن بسیار کم بود و جامعه کم‌کم توانست خودش را با آن شرایط وفق دهد. دوم اینکه اروپایی‌ها اول توسعه یافتند و بعد پیر شدند. مانند پیرمردی که کارهایش را انجام داده است و نیاز به خلاقیت و کار کردن دیگر ندارد، اما ایران قبل از اینکه به توسعه‌یافتگی برسد در حال پیر شدن است.

این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، افزود: همچنین اروپایی‌ها از نظر فرهنگی و مهاجرپذیری مشکل پیر شدن جمعیت خود را به نوعی حل کرده‌اند در حالی که فرهنگ ایران نمی‌تواند اقتضا کند که جوانان کشورهای مختلف به ایران بیایند و کارهای جامعه ایرانی را انجام دهند. به همین دلایل مجلس تصمیم گرفت این مشکل را حل کند، البته از ۱۰ سال پیش این موضوع مطرح بود که دولت و مجلس با یکدیگر همکاری نکردند و طرح جوانی جمعیت بلاتکلیف ماند.

به زودی طرح جوانی جمعیت به شکل قانون در می‌آید

وی افزود: اما در مجلس یازدهم با اراده قوی طرح جوانی جمعیت دنبال خواهد شد که دولت هم در این خصوص همکاری لازم را دارد و به زودی به شکل قانون درخواهد آمد. حدود ۲۱ مانع برای رشد جمعیت دیده شده که یکی از این موانع مشکلات ازدواج است.   

بانکی پور گفت: قانون تسهیل ازدواج در سال ۱۳۸۴ به تصویب مجلس رسیده و در آن به واگذاری «مسکن موقت به جوانان تازه ازدواج کرده و در اختیار قرار دادن سالن‌ها و تالارهای دولتی برای مراسم عروسی تأکید شده است. مجلس باید به عنوان ناظر اجرایی شدن موارد مندرج در این قانون از دولت و نهادهای مربوطه پیگیری کند و در صورت لزوم برای اجرای آن‌ها قانون تصویب کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: پیرشدن جمعیت طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده استانی سیاسی طرح جوانی جمعیت کمیسیون فرهنگی پیر شدن جمعیت جمعیت کشور سال آینده بانکی پور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۲۵۹۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شروع کاهش نرخ باروری به حدود دهه چهل برمی‌گردد

به گزارش خبرگزاری مهر، علی اکبر محزون عضو کمیته علمی دومین جایزه جوانی جمعیت گفت: شروع کاهش نرخ باروری در کشور ما به حدود دهه چهل بر می‌گردد. در اولین سرشماری کشور که سال ۱۳۳۵ اجرا شد و پس از آن در سال ۱۳۴۵ برای اولین بار در ایران نرخ رشد جمعیت محاسبه شد که آن زمان ۱/۳ درصد بود. از همان سال‌ها هشدارهای رشد جمعیت آغاز شد. سال ۴۶ بیانیه تهران در خصوص تنظیم خانواده و ضرورت کنترل جمعیت تصویب شد و بعد از انقلاب هم در دهه شصت بحث جمعیت دوباره مطرح شد. در برنامه توسعه سال ۱۳۶۷ طرحی با عنوان سیاست تحدید موالید مطرح شد.

وی افزود: هدف این طرح چنین بود که اگر در سال ۱۳۶۷ میانگین هر خانواده ۵/۶ فرزند بود تا سال ۱۳۹۰ این عدد به ۴ فرزند کاهش یابد. در سال ۷۲ قانون تنظیم جمعیت در مجلس شورای اسلامی تأیید شد که طبق این طرح فرزند چهارم به بعد محروم از فعالیت اجتماعی شود. سال ۱۳۷۳ و به میلادی ۱۹۹۴ اجلاس بین‌المللی جمعیت و توسعه در قاهره با مشارکت ۱۷۹ کشور جهان از جمله ایران برگزار شد و معاهده طرح کنترل جمعیت در سطح بین‌الملل تحت عنوان International Conference on Population and Development تصویب شد. ریشه اصلی کاهش نرخ رشد جمعیت در دنیا و کشور ما از اینجا آغاز شد.

وی افزود: علت شدت این کاهش در ایران به این دلیل بود که علاوه بر کنترل اجتماعی، کنترل فردی نیز به وجود آمد. خانواده‌ها از دهه ۶۰ بنا به عوامل مختلف مانند کاهش مرگ و میر کودکان و شانس زنده ماندن بالا، تصمیم به فرزندآوری کم‌تر گرفتند چرا که قبلاً پنج فرزند متولد می‌شد که لااقل سه نفر از آنها زنده بمانند. دیگر نیازی به چنین اقداماتی نبود پس همان سه فرزند متولد می‌شدند.

وی در ادامه گفت: اما اینها حاصل یک نگاه مالتوسی بود بحث اول تنگ دستی به عنوان مانع افزایش فرزند بود و بحث دوم جریان اجتماعی بود. افراد با استمرار فرایند توسعه وارد مباحثی شدند که باعث پیشرفت فردی آنها شود و به تحرک اجتماعی پرداختند و فرزندآوری را مانع این پیشرفت دیدند. بحث فردگرایی در جامعه باعث شد تحرک اجتماعی و فرزندآوری در مقابل هم قرار گیرند و در مرحله سوم جایگزینی برای نهاد خانواده و تغییر نهاد خانواده که حاصل تغییر نگرش‌ها در جوامعی مثل ایران شد روند رشد را به شدت کاهش داد.

محزون تاکید کرد: بر روی مبانی فکری و نظری موضوع باید بیشتر تمرکز کرد و اقدامات اساسی صورت بگیرد. در دنیا هم برای موضوعات مهم همین‌طور عمل می‌کنند. باید الگوی یک خانواده کامل را بسازیم، مبنی بر نظریه شهید مطهری از انسان کامل این قالب را در مبانی فکری خانواده جای دهیم و در ادامه به تعهد به خانواده بپردازیم. جامعه دانشگاهی و حوزه علمیه نیز می‌تواند در حوزه شناسایی مسائل و ترسیم وضع مطلوب کمک شایانی به این راهبرد داشته باشد.

نقش جایزه ملی جمعیت در مرحله اول ایجاد انگیزه است و برای اثرگزاری بهتر می‌تواند به اصطلاح، کف میدانی‌تر، در محله‌ها و مراکز عمومی باشد. تا انگیزه نخبگان را در جامعه عمومی بیشتر کند. چرا که بحث خانواده است و حتی می‌تواند الگویی شود تا هم محلی‌ها و خانواده هم به نخبگان رجوع کنند.

کد خبر 6096442

دیگر خبرها

  • راه خروج از سیاه چاله جمعیتی قدردانی از جامعه مامایی است
  • رئیس کل سازمان نظام پزشکی عنوان کرد؛ اهمیت جایگاه مامایی در خروج از سیاه چاله جمعیتی
  • راه بیرون آمدن از سیاه چاله جمعیتی قدردانی از جامعه مامایی است
  • محمودزاده: رقبای قالیباف به دولت نزدیک هستند
  • کاهش نرخ باروری در ایران از چه وقت شروع شد؟
  • شروع کاهش نرخ باروری به حدود دهه چهل برمی‌گردد
  • ضرورت افزایش ظرفیت استخدام ماما در بخش بهداشت و درمان
  • سالانه بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار سقط عمد در ایران انجام می‌شود
  • بهره‌مندی نزدیک به ۸۰ درصدی جمعیت روستایی شهرستان ارومیه از آب شرب سالم و بهداشتی
  • دلایل کاهش نرخ باروری در کشور