Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین_زهرا بلندی:  در حالی که احیا و نوسازی بافت فرسوده، کاهش خسارات و افزایش تاب‌آوری شهری در مقابل زلزله احتمالی را به همراه دارد، برای بررسی وضعیت این محله و شناسایی راه‌حل‌های مقابله با معضل فرسودگی با «نوشین فزونی» مدیر دفتر توسعه محله‌ای نعمت‌آباد به گفت‌وگو می‌نشینیم.  

 چه عواملی باعث شده است که محله نعمت‌آباد بخش قابل توجه بافت فرسوده منطقه ۱۹ را به خود اختصاص بدهد؟  
محله نعمت‌آباد ۱۵۰ هکتار مساحت دارد که ۲۰ هکتار آن دارای بافت فرسوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اختصاص یافتن ۲۰ هکتار از ۲۰ و نیم هکتار بافت فرسوده منطقه ۱۹ به محله نعمت‌آباد اتفاق جدیدی نیست و ساخت‌وسازهای غیراصولی و باقی‌ماندن بافت روستایی در گذر سال‌ها چنین تبعاتی را برای آن به همراه داشته است. طبق مصوبه شورای ‌عالی شهرسازی و معماری ایران ۳ شاخصه ریزدانگی، ناپایداری و نفوذناپذیری در فرسودگی بافت نقش دارد.

مهم‌ترین نشانه ریزدانگی املاک، متراژ زیر ۲۰۰ مترمربع آنهاست که طبق مطالعات شهرسازی حدود ۹۷ درصد قطعات در کل بافت محله نعمت‌آباد دارای این ویژگی و متراژ ۷۳ درصد از آنها زیر ۱۰۰ مترمربع است. ناپایداری ابنیه به این معنی است که محله دارای کیفیت تخریبی و فرسوده است و سازه مناسب ندارد، این در حالی است که حدود ۷۰ درصد ابنیه موجود در محله نعمت‌آباد شامل ساختمان‌هایی با سازه نامناسب یا بدون هرگونه سازه مناسب آهنی یا بتنی است.

معضل آخر نفوذناپذیری و عرض کم معابر است که شرایط شکل‌گیری بافت فرسوده را در محله نعمت‌آباد ایجاد می‌کند. حدود ۷۸ مورد از معابر بیشتر پلاک‌های محله نعمت‌آباد ۶‌متر و کمتر است. نفوذناپذیری فاکتور مهمی در بافت فرسوده مصوب محله نعمت‌آباد است و این امر به عدم نوسازی و عقب‌نشینی پلاک‌ها مربوط می‌شود.  
 دلایل فرسودگی بافت این محله چیست؟  


داستان فرسودگی بافت محله نعمت‌آباد که براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ دارای ۳۶ هزار و ۹۵۷ نفر جمعیت است، به سال‌ها قبل برمی‌گردد. طی ۵۰ سال گذشته ساکنان برای تغییر شکل اراضی کشاورزی و خانه‌های روستایی‌شان دست به کار شده‌ و اغلب به‌صورت غیراصولی و با فونداسیون نادرست اقدام به ساخت‌وساز یا افزایش تعداد طبقات کردند. برای مثال با ازدواج یکی از اعضای خانواده پدر خانواده با گرفتن یک پیمانکار، به تعداد طبقات ساختمان قدیمی خود اضافه کرده است تا بتواند شرایط سکونت یک خانواده دیگر را در خانه خود فراهم کند. البته طی چند سال اخیر برخورد با ساخت‌وسازهای غیراصولی بیشتر شده و این مشکلات حاصل سالیان گذشته است و موضوعی نیست که اخیراً در محله به وجود آمده باشد.  
 

 این شکل از بافت محلی در زمان وقوع بلایای طبیعی و بحران‌های دیگر چه مشکلاتی را می‌تواند به بار بیاورد؟  
محدودیت عرض معابر و کوچه‌هایی مثل خیابان طالقانی، قلعه نعمت‌آباد، کوچه نظری و... می‌تواند در زمان بروز هر بحرانی مشکل‌ساز باشد. شکل قدیمی داخل ساختمان و راه‌پله‌های باریک می‌توانند عوامل مهمی برای محبوس شدن در مواقع بحرانی باشد. خانه‌هایی که خودانگیخته ساخته شده است و در آن رعایت اصول ایمنی نشده، دارای سازه‌های سبک شده نیستند و خطرآفرین هستند. با این حال قرارگیری ۲ بوستان امام خمینی(ره) و شهدا در محله نعمت‌آباد از نقاط قوت این محله محسوب می‌شوند که در زمان وقوع زلزله فضای مناسبی برای تخلیه امن هستند.  
 

 به نظر شما برای رفع بافت فرسوده در این محله چه اقداماتی نیاز است اجرا شود؟  
ارائه تسهیلات و بسته‌های تشویقی ویژه، آسان‌سازی شرایط ساخت‌وساز و نوسازی از سوی نهادهای متولی می‌تواند مؤثر باشد.  
 

 سازمان نوسازی شهر تهران برای تشویق ساکنان بافت‌های فرسوده به نوسازی طرح خاصی ندارد؟  
سازمان نوسازی شهر تهران علاوه بر ارائه تسهیلاتی مثل اعطای وام و تسهیلات، بخشیدن عوارض ساخت در بافت فرسوده و... قرار است در میزان بافت فرسوده محله نعمت‌آباد بازنگری کند. امکان دارد طی این بازنگری با اضافه شدن بخش‌های جدید محله در بافت فرسوده ساکنان بیشتری از تسهیلات مخصوص بافت‌های فرسوده برای نوسازی بهره‌مند شوند.  

بسته‌های تشویقی نوسازی

 بخشودگی عوارض صدور پروانه ساختمانی در مناطق ۷ تا ۲۰ معادل ۱۰۰‌درصد
 بخشودگی عوارض پذیره تجاری در غیرراسته‌های مصوب با لحاظ شرایط واگذاری رایگان بن‌بست‌هایی که بر اثر تجمیع کارکرد خود را از دست می‌دهند به املاک مجاور
 پرداخت تسهیلات بانکی (از سوی دولت) از ۱۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان به ازای هر واحد برای مالکان و سازندگان غیرحرفه ای (دارای پروانه انبوه‌سازی) و سازندگان حرفه‌ای استفاده از فناوری نوین (مطابق ضوابط جاری)
 پرداخت یارانه سود بانکی (در صورت احراز شرایط مطابق دستورالعمل)
 پرداخت ودیعه اسکان برای پروژه‌های تجمیعی (۲ پلاک و بیشتر)
 کمک‌هزینه خدمات مهندسی (در صورت احراز شرایط مطابق دستورالعمل)
 کمک‌هزینه اجرای نما (در صورت احراز شرایط مطابق دستورالعمل)
 تهیه طرح معماری و پرداخت کمک‌هزینه انشعابات به میزان ۵۰‌درصد برای پروژه‌های پیشتاز از سوی سازمان نوسازی (از طریق معماران حرفه‌ای و متخصص)

ارائه تسهیلات ویژه به مالکان مرتضی آقامحمدی /دبیر شورایاری نعمت آباد


مشکل فرسودگی بافت محله نعمت‌آباد به سال‌ها قبل، وقتی زمینداران به تفکیک اراضی کشاورزی و بدون مجوز قانونی اقدام کردند، برمی‌گردد. متأسفانه هرکسی با سلیقه شخصی خود اقدام به این کار کرده و هیچ‌گونه نظارت شهرسازی و معماری از سوی شهرداری تهران و منطقه روی آنها اعمال نشده است. عضو قدیمی کارگروه دفتر توسعه محله‌ای نعمت‌آباد و دبیر شورایاری این محله با بیان این موضوع می‌گوید: «به نظر من بخش قابل توجهی از نعمت‌آباد به دلیل ریزدانگی، عرض کم معبر و نفوذناپذیری دارای فرسودگی بافت است، این در حالی است که در تقسیم‌بندی سازمان نوسازی بخش محدودی از آن جزء این نوع بافت محسوب می‌شود. سال‌ها پیگیر توسعه بافت فرسوده در کل محله نعمت‌آباد بوده‌ایم، ولی متأسفانه هنوز این مشکل در محله حل نشده است.»
«مرتضی آقامحمدی» به موانعی که در نوسازی و دریافت جواز برای ساخت‌وساز وجود دارد، اشاره می‌کند و می‌گوید: «یکی از عمده‌ترین مشکلات مالکان در تخریب و نوسازی این است که علاوه بر صرف زمان بیشتر برای دریافت پروانه ساخت، باید هزینه بیشتری را هم به شهرداری و اداره اوقاف پرداخت کنند که آنها را در گرفتن پروانه ساخت مستأصل می‌کند. برای رفع این مشکل نیاز است شرایط برای گرفتن پروانه ساخت راحت‌تر و تسهیلات و بسته‌های تشویقی به ساکنان ارائه شود.»
آقامحمدی در پایان با اشاره به اینکه در محله نعمت‌آباد واحدهای ۹۰ متری ۲ طبقه‌ای را سراغ دارد که ۵ خانواده در آن سکونت دارند، می‌گوید: «بر اثر زلزله‌ای حتی با ریشتر متوسط نخستین جایی که آسیب می‌بیند محله نعمت‌آباد خواهد بود. در وهله اول به این دلیل که ساکنان در اراضی کشاورزی اقدام به ساخت‌وساز غیرمجاز کرده‌اند و دومین دلیل این است که از ابتدا هیچ‌گونه نظارتی بر ساخت‌وسازها نبوده است و اصول شهرسازی در محله نعمت‌آباد از زمان تفکیک رعایت نشده است.»

کد خبر 574660 برچسب‌ها خدمات شهری بافت‌ فرسوده همشهری محله نوسازی مسکن - مصالح ساختمانی شهر پایتخت

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: خدمات شهری بافت فرسوده همشهری محله نوسازی مسکن مصالح ساختمانی شهر پایتخت محله نعمت آباد سازمان نوسازی فرسودگی بافت پروانه ساخت بافت فرسوده ساخت وساز سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۲۸۹۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اداره کل نوسازی مدارس استان هرمزگان در ارزیابی مدیران ادارات کل حائز رتبه برتر شد



به گزارش روابط عمومی اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان هرمزگان، مهدی باوقار زعیمی اظهار داشت: طی ارزیابی های صورت گرفته سازمان نوسازی مدارس کشور در بین ادارات کل ، استان هرمزگان در حوزه مدیریت حائز رتبه برتر شد.


به گزارش روابط عمومی اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان هرمزگان، مهدی باوقار زعیمی با بیان خبر بالا اظهار داشت: همچنین طی ارزیابی های صورت گرفته بین معاونت ها ؛ اداره کل نوسازی مدارس استان هرمزگان در حوزه معاونت فنی حائز رتبه نخست و حوزه مشارکتهای مردمی ( جذب خیرین) در سطح عالی و شایسته تقدیر شد.

 

مدیرکل نوسازی مدارس استان هرمزگان در خصوص فرایند ارزیابی عملکرد ادامه ابراز داشت: ارزیابی عملکرد کارکنان و مدیران، سالیانه به منظور رعایت اصل شایسته سالاری و مدیریت بهبود عملکرد و کیفیت کار، اعمال ضابطه شایستگی در تصمیمات اداری، به کارگیری نتایج ارزیابی در بهسازی نیروی انسانی و افزایش کارایی و اثربخشی عملكرد صورت می‌گیرد.

 

باوقار ، ارتقاء كيفيت عملكرد كاركنان ، ارائه بازخورد از نتايج و اجراي برنامه‌هاي آموزشي مورد نياز،تدوين رويه‌هاي لازم جهت اجراي فرايند ارزيابي،افزايش ضمانت اجرايي فرايند ارزيابي از طريق تدوين و آماده‌سازي ساز و كاري مدون و مستند در خصوص استفاده از نتايج ارزيابي،حل مسائل و مشكلات موجود را از اهم اهداف ارزیابی عملکرد اعلام داشت.

 

وی با بیان اینکه استان هرمزگان هم اکنون به قطب معماری در کشور مبدل گشته است اظهار داشت: استان هرمزگان توجه وافری به اتمام پروژه های نیمه تمام بزرگ مقیاس و پروژه های دارای هویت معماری بومی منطقه دارد.

 

مدیرکل نوسازی مدارس استان هرمزگان ادامه داد: افزایش 2 برابری ساخت و تحویل کلاس درس در سال 1402 نسبت به سال 1401 ، رشد 300 درصدی اعتبارات مصوب سفر رییس جمهوری نسبت به سفر اول ، برگزاری اولین گلریزان احداث و تجهیز مدارس با مشارکت بخش خصوصی و صنایع ، اجرای اولین مدرسه تمام هوشمند در جزیره هرمز ، خرید بیش از ۱۳ میلیارد تومان تجهیزات هنرستانی و ارسال 25 کامیون تجهیزات به شهرستان بشاگرد با اعتباری بالغ بر 15 میلیارد تومان ، آغاز عملیات احداث و تکمیل 40 کلاس درس برای نخستین بار از محل مولدسازی املاک بلااستفاده آموزش و پرورش و روشن شدن چراغ مولد سازی در راستای جهاد مدرسه سازی در استان هرمزگان، اتمام پیش نویس سند توسعه ، تکمیل و ساخت سه برابری مدارس با نیازهای ویژه نسبت به سال قبل ، بهسازی و شاداب سازی ۴۰۴ مدرسه طرح شهید عجمیان و اتمام پیش نویس سند توسعه ( حوزه فضا و تجهیزات ) نیز از اهم اقدامات مجموعه نوسازی مدارس استان هرمزگان می باشد.

 

لازم به ذکر است؛ فرآیند آغاز ارزیابی عملکرد ادارات نوسازی مدارس از اسفندماه سال گذشته آغاز شده و هفته گذشته نتایج آن اعلام شد که اداره کل نوسازی مدارس استان هرمزگان در این ارزیابی جزء 5 استان برتر کشور قرار گرفت و در این ارزیابی در سطح ادارات و معاونت ها نیز هرمزگان در حوزه معاونت فنی حائز رتبه نخست و در حوزه مشارکتهای مردمی در سطح عالی و شایسته تقدیر قرار گرفت.

 

گفتنی است؛ در پایان حمیدرضا خان محمدی معاون وزیر و رییس سازمان نوسازی مدارس کشور با اهدای لوح تقدیری از مهدی باوقار زعیمی مدیرکل نوسازی مدارس استان هرمزگان قدردانی کرد.

دیگر خبرها

  • یک اتفاق جدید در بازار مسکن؛ مالکان و مستاجران منتظر این تغییر باشند
  • صنعت نساجی یزد بازسازی ‌و نوسازی می‌شود
  • برگزاری ۵ رزمایش برای نوسازی بافت های فرسوده
  • عکس‌های تکان‌دهنده از سردر یک باشگاه لیگ برتری؛ بافت فرسوده یا ساختمان باشگاه صنعت نفت آبادان؟
  • بسته تشویقی ویژه بافت‌های فرسوده شهر اصفهان اعلام شد
  • بافت‌های فرسوده شهری، فرصتی برای توسعه گردشگری
  • اداره کل نوسازی مدارس استان هرمزگان در ارزیابی مدیران ادارات کل حائز رتبه برتر شد
  • اراده کمیته محرومیت‌زدایی شورای اسلامی شیراز برای رفع فقر
  • بازپیرایی و مرمت محله تاریخی حسینیه اعظم سمنان
  • آغاز اجرای طرح چهره به چهره در محلات فرسوده با ۷۰۰ گروه