Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@09:32:39 GMT

یادنامه‌ای برای استاد بداهه‌نوازی سنتور

تاریخ انتشار: ۴ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۴۱۱۶۱

یادنامه‌ای برای استاد بداهه‌نوازی سنتور

به گزارش ایرنا؛ از قرن سوم که ابوسَلیک گرگانی سومین شاعر پارسی گوی دَری از گرگان به جهان فرهنگ و هنر معرفی شد تا جواد داوری که چندی قبل به دیار باقی شتافت، این سرزمین همواره بزرگانی به دنیای فرهنگ و ادب و هنر معرفی کرده است.

در مورد ابوسلیک می گویند که فارغ از حال و هوای شعر و شاعری، به داناگری در عرصه موسیقی نیز مشهور بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی به اندازه ای در موسیقی تبحر داشت که یکی از دوازده مقام موسیقی آن دوران به نام وی معروف شد که این مقام با گذشت زمان و کاهش دستگاه های موسیقی در دستگاه نوا ادغام شده است.

کلنل علینقی وزیری زاده از مادری گرگانی به نام بی‌بی خانم استرآبادی، چهره شاخص دیگر موسیقی در گرگان و دشت است که از او به عنوان نخستین موسیقیدانی که شیوه‌ نوین برای نت نویسی ابداع کرد، یاد می شود.

علینقی وزیری‌زاده

پس از وی زنده‌ یاد استاد محمدرضا لطفی ردیف‌دان، موسیقیدان، آهنگساز و نوازنده سنتی ایران را می‌توان به عنوان یکی از مفاخر موسیقی گرگان نام برد.

عکس: تصویری از استاد مرحوم محمدرضا لطفی

خدمات لطفی در حوزه حفظ و اشاعه موسیقی اصیل ایرانی بر کسی پوشیده نیست.

وی ضمن تربیت شاگردانی سرآمد و نامی، در وادی پژوهش و آهنگسازی نیز چهره‌ای شناخته شده بود.

یکی از همراهان استاد لطفی، زنده یاد استاد جواد داوری بود که در ۲۴ آذر ماه گذشته بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ در بیمارستان صیاد شیرازی گرگان درگذشت.

ارتباط روحی، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری، شناخت ابعاد دانایی و زوایای روحی این ۲ استاد از یکدیگر، موجب خلق تک آهنگ‌هایی ماندگار و کنسرت‌هایی زبانزد شد.

جواد داوری با تربیت شاگردانی نام‌آور، نام خود را به عنوان معلم برجسته موسیقی به یادگار گذاشت.

نوازنده چیره دست فقید سنتور کشور، به همراه مرحوم استاد محمدرضا لطفی و یحیی قاسمی اولین گروه کنسرت موسیقی گرگان را قبل از انقلاب راه‌اندازی کردند.

یحیی قاسمی

زمانی که در آن سوی مرزها دست به ساز می‌شد و می‌نواخت، غربی‌های از بداهه نوازی‌اش شگفت‌زده می‌شدند و به دلیل نوع آهنگ و نواختن سنتور به نوازنده صوفی (صوفی موزیسین) می‌شناختند.

اولین اجرا و تنظیم مرحوم داوری؛ قطعه "سنگ تراشون" با همراهی لطفی و صدای مسیح کیومرثی در رامسر بود که مورد استقبال قرار گرفت و در بازار هم پرفروش شد.

یکی از نگرانی های همیشگی مرحوم داوری جایگزین شدن موسیقی لوس‌آنجلسی و گرایش جوانان به آن بود.

جواد داوری سال ۱۳۲۷ در خانواده‌ای که همگی اهل موسیقی بودند به دنیا آمد و دانش آموخته مقطع کارشناسی دانشگاه هنر تهران در سال ۵۵ و نخستین کارشناس موسیقی اداره فرهنگ و هنر گرگان بود.

برچسب‌ها موسیقی سنتی ایرانی گرگان گلستان چهره ماندگار موسیقی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: موسیقی سنتی ایرانی گرگان گلستان چهره ماندگار موسیقی موسیقی سنتی ایرانی گرگان گلستان چهره ماندگار موسیقی اخبار کنکور جواد داوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۴۱۱۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام تسلیت وزیر ارشاد در پی درگذشت هنرمند موسیقی خراسان شمالی

ایسنا/خراسان شمالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت حاج عیسی قلی پور معروف به عیسی بخشی از بزرگان عرصه موسیقی مقامی خطه خراسان شمالی را تسلیت گفت.

متن پیام، محمدمهدی اسماعیلی، وزبر فرهنگ و ارشاد اسلامی به این شرح است:

در نهایت تاسف و تاثر خبر درگذشت زنده یاد  از بزرگان موسیقی در خراسان شمالی را دریافت نمودم.
شادروان حاج عیسی قلی‌پور که نشان درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی ایران در پرونده داشت، سینه‌اش لبریز از روایات، حکایات و اشعاری بود که زلالی مذهب، عشق، عرفان، حماسه و احساس را تجلی می بخشید.
دیدار با این هنرمند فقید و شنیدن هنر روح بخش او از بیادماندنی‌ترین خاطرات اینجانب در سفر به خراسان شمالی است.
اینجانب ضمن نکوداشت نام و یاد این هنرمند فقید، ضایعه درگذشت ایشان را به جامعه هنری ایران اسلامی، هنرمندان خراسان شمالی، خانواده آن مرحوم تسلیت عرض نموده و غفران و رحمت الهی را برای او از درگاه خداوند رحمان مسئلت می نمایم.


به گزارش ایسنا آیین تشییع «عیسی قلی‌پور» معروف به «عیسی بخشی»، استاد چیره دست موسیقی مقامی خراسان شمالی امروز برگزار شد.
استاد عیسی قلی پور از بخشی‌های موسیقی مقامی شمال خراسان، نوازنده دوتار و پیشکسوت موسیقی محلی در این خطه است که چندین دهه سابقه بخشی‌گری دارد.
وی متولد سال ۱۳۲۱ در روستای گودعلی سلاخ در ۱۸ کیلومتری شمال غرب بجنورد و از آخرین بازماندگان بخشی‌های شمال خراسان است.
عیسی بخشی علاوه بر نوازندگی دوتار، خواننده قهاری نیز بود و به زبان‌های ترکی، ترکمنی، کرمانجی و کردی خراسانی آواز می‌خواند.
استاد قلی‌پور در جشنواره‌های بین‌المللی، ملی و استانی بارها خوش درخشیده بود و همچنین نشان درجه یک هنری را نیز دریافت کرده بود.
انتهای پیام

دیگر خبرها

  • قدردانی از هنرمندان در یک پایگاه مهم موسیقی/ خاطراتی که زنده شد
  • «عشق ناباور» با رهنمودهایی از محمدرضا لطفی شنیدنی شد
  • داورزنی: وطن پرستی ویژگی اصلی استاد اسکویی بود
  • پیکر آخرین خنیاگر خراسان در خاک آرام گرفت
  • هنرمند پیشکسوت خراسان شمالی به سوی خانه ابدی بدرقه شد
  • وداع مردم خراسان شمالی با پیکر مرحوم عیسی بخشی
  • پیکر مرحوم رحیم پرواسی در اردبیل تشییع شد
  • گزینه محبوب نکونام استاد فسخ قرارداد شد! | عکس
  • پیام تسلیت وزیر ارشاد در پی درگذشت هنرمند موسیقی خراسان شمالی
  • پیکر عیسی بخشی آخرین خنیاگر خراسان در خاک آرام گرفت