Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس خانه اقتصاد و تجارت ایران و ترکیه گفت: پروژه ایجاد کانال استانبول که موازی تنگه هرمز است بیش از ۱۰ میلیارد یورو هزینه دارد و به صورت کامل توسط بخش خصوصی ساخته می‌شود.

سید جلال ابراهیمی؛ رئیس خانه اقتصاد و تجارت ایران وترکیه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: پروژه ایجاد کانال استانبول که موازی تنگه هرمز با سرمایه گذاری بخش خصوصی ترکیه ساخته می‌شود بیش از ۱۰ میلیارد یورو هزینه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
اردوغان رئیس جمهور ترکیه دو هفته پیش بعد از اقامه نماز جمعه در استانبول در یک گفتگو با رسانه‌ها اعلام کرد که پروژه کانال استانبول یک آبراه جهانی است که نقش اساسی در ارتباط کشور‌های شمالی دریای سیاه با حوزه دریای مدیترانه و کشور‌های سواحل شمالی آک دنیز و کشور‌های شمال آفریقا و اروپا دارد.

اردوغان همچنین گفته است که مناقصه اجرای این پروژه به اتمام رسیده و هیچ مشکلی در امر مالی و جذب سرمایه و هزینه کردن آن وجود ندارد با اجرای پروژه کانال استانبول که یک کار مهندسی است و در موازات تنگه بسفر دو دریای مدیترانه و دریای سیاه را به یکدیگر وصل می‌کند و نقش سیاسی و استراتژیک برای ترکیه و پیمان ناتو می‌تواند داشته باشد و از طرفی از لحاظ حمل و نقل دریایی و تسهیل عبور و مرور کشتی‌های باری، تجاری و افزایش حجم مبادلات بازرگانی بسیار حائز اهمیت است.
رئیس خانه اقتصاد ایران و ترکیه در ادامه گفت: ترکیه که اداره تنگه بسفر و داردانل را در اختیار دارد در بازی اقتصادی و سیاسی از موقعیت این گذرگاه‌های دریایی استفاده می‌کند، ولی تنگه بسفر، تنگه طبیعی در آب‌های بین المللی است و فقط ترکیه ناظر بر عملیات عبور و مرور کشتی‌ها است.
بیشتر بخوانید: اردوغان دست به گریبان با مشکلات اقتصادی و سیاسی در ترکیه / استانبول ۳ ماه هم نمی‌تواند تحریم را تحمل کند! ابراهیمی اضافه کرد: تنگه بسفر در دوره سوم زمین شناسی بعد از رخداد حرکات تکتونیکی در حوزه قاره گندوانا و روراندگی کوه ها‌ی آلپ، وژ، پیرنه و ادامه آن در ایران، زاگرس، البرز پاتاق روی داد و باعث جدائی قاره‌های آسیا و اروپا و ایجاد دریای مدیترانه و سیاه و به وجود آمدن دریاچه ارومیه، دریاچه خزر، قم، هامون، پریشان، بختگان و هزار دریاچه در چین شد و این شکاف طبیعی بین دریای سیاه و مدیترانه را به وجود آورد که البته نظریات دیگری هم در شکل گیری آن ابراز شده که از جمله آن بالا آمدن سطح دریای سیاه بوده است.  
وی ادامه داد: طول کانال جدید استانبول ۴۵ کیلومتر و عرض آن از ۲۵۰ متر تا ۱۰۰۰ متر بر حسب موقعیت و اقلیم جغرافیایی و شرایط ژئومورفولوژی زمین متفاوت است، ولی عمق آن در همه جای آن ۲۵ متر است.

عضو اتاق بازرگانی ایران افزود: کانال استانبول درست از کنار فرودگاه جدید استانبول می‌گذرد و دارای منظره و افق زیبای دید از بالا و هواپیما است که سرمایه گذار بزرگ کناره‌های این کانال قطری‌ها هستند و ساخت این کانال در پروژه‌های ریلی و جاده‌های ترکیه نیز تاثیر گذاشته و نیاز‌های جدیدی را همزمان تعریف کرده است.
بیشتر بخوانید: سرمایه‌گذاری ترکیه برای توسعه تجارت الکترونیک/ وزارت تجارت ترکیه با آمازون قرارداد بست پای پیمانکاران ترکیه مجددا به شمال آفریقا باز شد/ رشد ۶ میلیارد دلاری صادرات ترکیه در سایه‌ی شوم کرونا رئیس خانه اقتصاد ایران و ترکیه ادامه داد: هزینه پیش بینی شده برای ساخت این کانال ۱۰ میلیارد یورو و مدت زمان ساخت این کانال دوسال است. گفته می‌شود تعداد عبور کشتی و ناو‌های دریایی که در تنگه بسفر و داردانل ۴۲۰۰۰ کشتی بوده است، با ساخت این کانال به ۲۰۰ هزار کشتی خواهد رسید و حق آبرو یا حق عبور کشتی‌ها درآمد سرشاری نصیب دولت ترکیه می‌کند و از طرف دیگر رشد ساخت و ساز و پیمانکاری ها، شهرک سازی و آسمان خراش‌ها و هتل و تأسیسات شهری را بالا خواهد برد.

ابراهیمی اضافه کرد: علاوه بر اینکه در امر رشد تاسیسات شهری و نوسازی و ایجاد شغل در حوزه ساختمان بسیار موثر خواهد بود، در جاذب سرمایه از کشور‌های عربی و حوزه خلیج فارس نیز اثرگذار خواهد بود. حاکمیت بین المللی دریائی را دارد و ترکیه فقط ناظر بر عملکرد عبور و مرور کشتی‌ها است، ولی مالکیت کانال استانبول در انحصار رسمی دولت ترکیه است.

دبیرکل سابق اتاق بازرگانی مشترک ایران و ترکیه ادامه داد: اردوغان در حالی اجرای پروزه کانال استانبول را مطرح میکند که در روز ها‌ی اخیر مسائل مربوط به تنش دریای اژه افزایش یافته و از طرفی تورم موجبات نارضایتی مردم را فراهم کرده است و بیکاری و فشار آمریکا برای استقرار موشک‌های بالستیک در ترکیه و همچنین شرایط سیاسی داخلی خاصی برای اردوغان پیش رو است.

وی اضافه کرد: اردوغان در مراسم پروژه استانبول اعلام کرد که اولین قرارداد تولید ۲۸ دستگاه مترو بوس را در آنکارا شروع می‌کند. این مرکز قادر به تولید اتوبوس‌های برقی، مترو و تراموا بوده و اولین قرارداد صادرات آن به تعداد ۲۸ دستگاه امضاء شده است و شرکت بوزان کایا اولین پیمانکاری خطوط ریل ساحلی منطقه صنعتی قبضه و OSB DARCAK را در اختیار گرفت و اولین خط مترو به طول ۹۰ کیلومتر را بخش خصوصی تولید می‌کند که قادر به حمل ۱۰۸۰ مسافر خواهد بود.

ابراهیمی افزود: ارزش این قرارداد قریب به ۳۵۰ میلیون لیر ترکیه است که در منطقه صنعتی سینجان آنکارا تولید می‌شود. کلیه عملیات طراحی و تکنولوژی و اجرای آن با دانش فنی مهندسین ترک است. بوزان کایا که قبلا در آلمان فعال بود در سال ۲۰۰۳ شرکت AR GI به ترکیه منتقل کرد در این مرکز ۱۰۰ مهندس و ۱۰۰۰ کارگر در حال کار هستند.

وی ادامه داد: امام اوغلو شهردار استانبول نیز همزمان با اعلام ساخت کانال استانبول از سوی اردوغان از ایجاد ۴ خط مترو در این شهرخبر داد که طول مترو استانبول را به ۵۲ کیلومتر و با ۳۹ ایستگاه میرساند و او با صدور و فروش سهام یورو باند توسط شهرداری استانبول به سرمایه گذار‌های آسیا و اروپا اعلام کرد با دریافت ۵۸۰ میلیون دلار از طریق یورو باند برای ایجاد خطوط جدید مترو امکان سازی باشد.

استانبول شهری یا ۱۶ میلیون نفر جمعیت نیاز به خطوط مترو و متروبوس
رئیس خانه اقتصاد ایران و ترکیه اضافه کرد: شهردار استانبول گفته که رابطه ما با بانک‌های دولتی صفر است. او ضمن انتقاد صریح از بانک‌های دولتی ترک گفت که من نمی‌دانم آن‌ها چه می‌کنند، ولی خوب میدانم که ضرر ۷۵۰ میلیارد لیری دارند.

امام اوغلو همچنین گفته است که من نمیدانم بانک‌های دولتی به چه کسی و کجا قرض داده اند! امیدوارم وقتی باشد که این مسائل بررسی شود. امام اوغلو گفته رابطه شهرداری استانبول با بانک‌های دولتی در نقطه صفر است و رابطه اعتباری نداریم. شهردار استانبول یادآوری کرده است که بانک‌های دولتی باید بدانند که صاحبان آن‌ها ملت ترکیه است.

ابراهیمی اضافه کرد: امام اوغلو در شرایطی از یورو باند و اخذ وام ۵۸۰ میلیون دلاری که از طریق فروش اوراق قرضه صورت گرفت سخن میگفت که همان روز آقای اردوغان رئیس جمهور از ساخت ۲۸ دستگاه متروبوس خبر داد و گفت که شرکت بوزان کایای این اتوبوس‌های متروئی را می‌سازد و ساخت ۲۸ دستگاه از این مترو بوس آغاز شده است. او گفت ارزش این قرارداد ۳۵۰ میلیون لیر است که از سوی بخش خصوصی پرداخت شده است.

گفتنی است؛ شهرداری استانبول عضو حزب جمهوریخواه خلق ترکیه به رهبری قلیچدار اوغلو است و حزب آگ پارتی به رهبری اردوغان نتوانست در انتخابات شهرداری در استانبول و ازمیر پیروز شود. امام‌اوغلو عضو اصلی‌ترین حزب مخالف اردوغان یعنی حزب (CHP) است و برخی از او به عنوان اصلی‌ترین رقیب بالقوۀ اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۳ یاد می‌کنند، امام اغلو می‌گوید که این پروژه ده میلیارد یورویی باعث اصراف منابع مالی کشور می‌شود، فاجعه‌ای برای محیط زیست منطقه است و خطر وقوع زمین‌لرزه را نیز در استانبول افزایش می‌دهد که البته اردوغان و طرفدارانش این ادعاها را قبول ندارند.

به گزارش دانشجو، دکتر ابراهیمی معتقد است علی رغم اینکه تنش‌های سیاسی داخلی و خارجی در ترکیه وجود دارد، اما همه مسئولین آن به دنبال رشد و ارتقاء زیرساخت‌های اقتصادی و تجاری خود هستند و در این فضا با هم رقابت میکنند. آن‌ها علاوه بر اهمیت به توسعه زیرساخت‌ها برای تامین مالی و اجرای عملیات از ظرفیت‌های مردمی و بخش خصوصی به بهترین نحو استفاده می‌کنند و این درحالی است که ایران نیز چنین ظرفیت‌هایی داشته و دارد، اما همچنان شرایط برای پیش بردن اقتصاد توسط مردم از سوی دولت فراهم نشده و از طرفی متولیان امر به توسعه زیرساخت‌ها در جهت رشد و تقویت تجارت خارجی بویژه صادرات و حضور در بازار‌های منطقه‌ای بی توجهی می‌کنند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: ترکیه حمل و نقل توسعه تجارت صادرات مشارکت مردمی استانبول رئیس خانه اقتصاد ۱۰ میلیارد یورو کانال استانبول ساخت این کانال بانک های دولتی ایران و ترکیه دریای سیاه امام اوغلو تنگه بسفر بخش خصوصی ۲۸ دستگاه کشتی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۵۴۵۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق

به گزارش همشهری آنلاین، عراق یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری ایران است و عراق نیز به ایران نیاز دارد. به همین دلیل، هر دو کشور حساب ویژه‌ای برای توسعه مبادلات باز کرده‌اند و می‌خواهند تا سال ۱۴۰۶، ارزش تجارت دوجانبه را با افزایش ۱۰۰ درصدی به ۲۰ میلیارد دلار برسانند؛ اما ایران تنها تاجر حاضر در بازار عراق نیست و برای این هدف باید با ترکیه، به‌عنوان قدیمی‌ترین رقیب و حتی چین و عربستان رقابت کند.

البته هدف‌گذاری ۲۰ میلیارد دلاری برای تجارت ایران و عراق موضوع جدید نیست و در دهه ۹۰ چندین بار بر این هدف‌گذاری تأکید شده است. حتی در سال ۱۳۹۷، که عراق در بحث واردات از ایران، از چین نیز سبقت گرفت و به بزرگ‌ترین مشتری ایران تبدیل شد، گمان می‌شد قبل از سال ۱۴۰۰ رؤیای افزایش تجارت دوجانبه به ۲۰ میلیارد دلار محقق شود؛ اما تحقق این هدف فقط به خرید کالاهای ایرانی از عراق منوط نیست و باید مکانیسم‌های رقابتی در بازار عراق، نیاز این کشور به موازنه تجاری و خنثی کردن تبعات تحریم‌های ظالمانه غربی نیز مدنظر قرار گیرد.

چرا تجارت با عراق مهم است؟

اهمیت عراق برای ایران از چند منظر مطرح است. اول اینکه تجارت با این کشور عمدتاً توسط بازرگانان بخش خصوصی انجام می‌شود و سهم کالاهای ساخته شده و دارای ارزش‌افزوده بالا در آن زیاد است. به همین دلیل است که اهمیت تجارت با عراق، حتی از امارات که ارزش مبادلاتش با ایران به سه برابر عراق می‌رسد، بیشتر است؛ چراکه امارات برای ایران یک پایگاه تجاری است و بنا به شرایط تحریم جایگاه مهمی در تجارت با ایران پیدا کرده است درحالی‌که عراق با مبادلات مستقیم و بدون واسطه به شریک استراتژیک تجارت ایران تبدیل شده است.

بررسی آمارهای تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۲ حاکی از این است که از بین ۴ شریک اول تجارت خارجی ایران، تراز تجاری کشور بدون نفت، با چین، امارات و ترکیه منفی و با عراق مثبت است. در حقیقت عراق بدون احتساب نفت، بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران محسوب می‌شود و بخش عمده تجارت ۹.۸ میلیارد دلاری با این کشور ربطی به نفت نداشته است.

نکته دیگر اینکه سهم زیادی از تجارت با عراق، مستقیم یا غیرمستقیم به بنگاه‌های کوچک و متوسط از گلخانه‌ها گرفته تا شرکت‌های تولیدی کوچک اختصاص دارد و تقویت آن به بهبود واقعی وضعیت کسب‌وکارها کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید:

ادعای عجیب مقام عراقی | عراق بدهی خود به ایران را با نفت سیاه تسویه می کند

رفع چالش‌های صادرات به عراق

بازار صادراتی ایران در عراق با چند تهدید جدی روبروست. اول تحریم‌های بانکی و اقتصادی غرب و آمریکا. دوم رقیب قدرتمندی مانند ترکیه و سوم، یک‌طرفه بودن تجارت با عراق و بی‌رغبتی آنها برای توسعه مناسبات. در مورد اول، سال‌هاست که بخش خصوصی مسیرهای ابتکاری خود را به راه انداخته اما از اواسط سال گذشته، با دونرخی شدن ارز در عراق، تجارت ایران از مسیر صرافی‌ها با چالش افزایش قیمت تمام‌شده روبه‌رو شد. در آن زمان گرچه برخی فاتحه صادرات به عراق را خواندن اما رایزنی در رأس دولت توانست به عبور تجار از این گردنه سخت کمک کند.

مهدی ضیغمی، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در گفت‌وگو با همشهری، گفت: ترکیه قدیمی‌ترین رقیب ایران در بازار عراق است و تحولات مربوط به سهم بازار در رقابت با ترکیه اتفاق جدیدی نیست؛ اما از چندی پیش، مشکلاتی در بازار صادراتی ایران به خاطر اتفاقات ارزی عراق رخ داد که با تدابیر دولت و رایزنی‌های انجام شده به‌تدریج در حال مرتفع شدن است.

ضیغمی تأکید کرد: رسیدگی سریع به حواشی پیش‌آمده برای بازار صادراتی ایران در عراق این مسئله مدنظر رئیس‌جمهوری بود و یک هیات عالی‌رتبه نیز با همراهی وزیر امور خارجه کشورمان طی سفر به عراق با محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر این کشور دیدار کردند و مسئله در حال حل شدن است.

برآورد ضیغمی این است که ایران بازار صادرات عراق را از دست نخواهد دارد و به‌زودی توافق جامع تجاری بین دو کشور با هدف رساندن ارزش تجارت دوجانبه به ۲۰ میلیارد دلار اجرایی خواهد شد که حواشی فعلی را نیز برطرف می‌کند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر اینکه ترکیه در بازار عراق رقیب ایران بوده و خواهد بود، گفت: «طبیعتاً آنها تلاش خود را برای حضور قوی‌تر در بازار عراق انجام می‌دهند و ما هم برنامه‌ریزی‌های خود را بر مبنای منفعت دوجانبه اجرایی خواهیم کرد.»

در این میان، از سال گذشته، تلاش‌های بزرگی برای سرمایه‌گذاری مشترک میان بخش‌های خصوصی ایران و عراق آغاز شده که هدف آن؛ وارد کردن تجارت ایران و عراق به جاده دوطرفه، و متوازن‌سازی مبادلات دو کشور است. اتفاقی که اگر رخ دهد، می‌تواند تجارت دو کشور را حتی به بالاتر از ارقامی نظیر ۲۰ میلیارد دلار برساند.

کد خبر 847409 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها سازمان توسعه تجارت ایران تجارت خارجی عراق

دیگر خبرها

  • امارات ولش کن، ما اماراتش کردیم | کدام کشورهای همسایه را آباد کردیم؟ | فیلم
  • ایجاد یک‌هزار شغل با شناسایی ۴۲ فرصت سرمایه‌گذاری در مازندران
  • پنجاهمین نشست بانک توسعه اسلامی در عربستان آغاز شد
  • حرکت جنون‌آمیز پسر جوان؛ پرش از روی ۲ خودرو در حال عبور (فیلم)
  • اجلاس بین المجالس قدس در استانبول ترکیه
  • حضور هیات ایران در کنفرانس سالانه بین المجالس برای قدس در استانبول
  • ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق
  • شانه‌زدن مو‌های آقای رئیس‌جمهور سوژه شد (فیلم)
  • اردوغان: رادار ناتو در ترکیه موشک‌های ایران به‌سوی اسرائیل را رهگیری نکرد
  • رادار ناتو در ترکیه موشک‌های ایران به‌سوی اسرائیل را رهگیری نکرد