Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-04-30@08:26:29 GMT

آشنایی با ستاره شناسی که کور بود

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۶۶۸۴۴

ابوسعید جرجانی ریاضی دان و ستاره شناس بود که بینایی خود را از دست داد.

خبرگزاری میزان- ابوسعید جرجانی محمد بن علی ضریر ریاضی دان و ستاره شناس ایرانی است که از سرگذشت او اطلاعی در دست نیست. احتمالا در حدود قرن ۳ ق زندگی می‌کرده است. زوتر به پیروی از فلوگل بدون اشاره به ماخذی و دیگران نیز از جمله سارتن احتمالا به تقلید از زوتر او را شاگرد ابن اعرابی دانسته‌اند، ولی بروکلمان این نظر را نادرست خوانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از جرجانی دواثر باقی مانده است که عبارتند از:

۱. مسائل هندسیه، نسخه‌ای از این اثر که در ۱۷۴۰ کتابت شده در قاهره موجود است. جرجانی برای اثبات یک قضیه مشهور هندسی که بر پایه آن، اگر از وسط کمانی از دایره عمودی بر خط شکسته ABC محاط در آن کمان فرود آید آن خط شکسته را به دو قسمت مساوی تقسیم می‌کند دو برهان آورده است. ابوریحان بیرونی این برهان را ضمن ۲۲ برهان از ریاضی دانان یونانی، ایرانی و عرب نقل کرده احتمالا از کتاب مسائل هندسیه گرفته شده است. ابوسعید ضریر جرجانی ریاضی دان و هندسه دان فعال ایرانی در حدود سال ۴۰۰ می‌زیسته است. از نام او برمی آید که اهل شهر باستانی جرجان بوده است.

کامل‌ترین صورت نام وی را ابوریحان بیرونی در یکی از دست نوشته‌های استخراج الاوتار به صورت ابوسعید محمد بن علی ضریر جرجانی آورده است. چون زودتر، ابوسعید ضریر جرجانی ریاضی دان را به اشتباه با ابوسعید ضریر احمد بن خال بغدادی که ادیب و شاگرد ابوعبدالله محمد بن زیاد بن اعرابی بود یکی دانسته است گاهی دوره حیات جرجانی ریاضیدان را قرن سوم ذکر کرده‌اند. جرجانی در رساله مسائل هندسیه از ابوعبدالله شنی که در نیمه دوم قرن چهارم می‌زیست نام برده است. این اشاره موید آن است که محمد بن علی جرجانی با احمد بن خالد ادیب یکی نیست.

۲. رساله‌ای در ترسیم نصف النهارات به نام استخراج خط نصف النهار من کتاب آنالیما و البرهان علیه. نسخه‌ای از این اثر نیز با تاریخ کتابت ۱۷۴۰ در قاهره موجود است. کارل شوی این رساله را از روی همین نسخه به زبان آلمانی ترجمه کرده است.

بیشتر بخوانید: آشنایی با معلولی که همکار پیکاسو بود

 

یان پهو خندا یک ویرایشی از متن عربی این دو رساله را همراه با ترجمه و شرح انگلیسی آن‌ها منتشر ساخته است. جرجانی رساله مسائل هندسیه خود را خطاب به ریاضیدان ناشناخته‌ای شاید ابوریجان بیرونی نگاشته است.

این اثر با حل ترسیمی مسئله‌ای هندسی به کمک یک سهمی و یک هذلولی آغاز می‌شود این مساله هندسی با مساله ابن هیثم در کتاب المناظر وی مرتبط است روش ترسیمی جرجانی صورت دیگری از ترسیم عرضه شده در مقاله چهارم مجموعه (ریاضی) پاپوس اسکندرانی است.

همانندی مذکور این احتمال را پیش می‌آورد که حل ترسیمی جرجانی منشا یونانی داشته باشد. جرجانی سپس راه حل دو مساله مرتبط با تثلیت زاویه و قضیه‌ای درباره ارتفاع مثلث عرضه می‌کند.

مسئله‌های مربوط به تثلیت زاویه با یکی از رساله‌های موجود ابوریحان بیرونی پیوند نزدیکی دارند. بنابر این احتمال دارد که جرجانی مسائل هندسی خود را خطاب به او نوشته باشد. بدین ترتیب رساله مسائل هندسیه جرجانی با برخی از مباحث مهم هندسه دوره اسلامی مرتبط است.

دومین اثر موجود جرجانی با نام استخراج خط نصف النهار من کتاب آنالیما و البرهان علیه چهار فصل دارد، فصل‌های اول تا سوم به ترسیم خط شمال – جنوب بر صفحه‌ای افقی با استفاده از سه سایه نامساوی میله‌ای قائم در سه لحظه متفاوت یک روز مربوط می‌شود.

در فصل چهارم روش تعیین جهات اصلی به وسیله سایه یک شاخص در لحظه مناسب بیان شده است. کارل شوی این رساله را به آلمانی ترجمه و منتشر کرده است. در نیمکره شمالی، روش فصل چهارم تنها در بهار و تابستان قابل استفاده است.

ظاهرا فصل چهارم تالیف خود جرجانی است، اما فصل‌های اول تا سوم مبتنی بر اثر گمشده‌ای به نام آنالیما از دیودوروس اسکندرانی دانشمند یونانی در نظریه ساعت‌های آفتابی است که در قرن اول پیش از میلاد می‌زیسته. تنها اشاره موجود دیگر به آنالیمای دیودورس در فصل بیستم از کتاب افراد المقال فی امر الضلال ابوریحان بیرونی آمده است. دو روش ترسیمی را که جرجانی و ابوریحان بیرونی در این مورد بیان کرده‌اند نویگه باوئر و کندی مقایسه نموده‌اند.

دو برهان کوتاه برگرفته از یک اثر گمشده جرجانی را ابوریحان بیرونی در استخراج الاوتار فی الدائره نقل کرده است.

انتهای پیام/

برچسب ها: ستاره شناسی معلول

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: ستاره شناسی معلول ابوریحان بیرونی ریاضی دان محمد بن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۶۶۸۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقابله با گرمای شهری از طریق باغ‌های گیاه‌شناسی

پژوهشی جدید نشان می‌دهد که باغ‌های گیاه‌شناسی نقش بسیار چشمگیری در کاهش دمای شهرها دارند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، در روزهای گرم تابستان، هیچ فعالیتی به اندازه قدم زدن در یک باغ گیاه‌شناسی زیبا آرام‌بخش نیست اما این فضای شهری تنها نقش تفریحی ندارد بلکه می‌تواند به کاهش گرمای ناشی از تغییرات اقلیمی در محیط شهری اطراف خود کمک کند.

بررسی جامع تحقیقات انجام شده توسط مرکز جهانی تحقیق هوای پاک در خصوص تأثیر فضای سبز در کاهش گرما نشان داده باغ‌های گیاه‌شناسی بیشترین اثر را در کاهش گرمای شدید دارد. این تحقیق نشان داده فضاهای سبز مانند باغ پزشکی چلسی، باغ گیاه‌شناسی کیوی لندن یا باغ‌های خلیج سنگاپور، به‌طور متوسط ۵ درجه سانتی‌گراد دمای هوا در فضای شهری اطراف را کاهش داده‌اند.

پارک‌ها و حوضچه‌های شهری نیز تأثیر مشابهی داشتند و حتی دیوارهای سبز، درختان در خیابان‌ها و زمین‌های بازی هم دمای هوا را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهند. پروشانت کومار، مدیر مرکز جهانی تحقیق هوای پاک و محقق اصلی این مطالعه، در این رابطه گفت هدف اصلی تحقیق این بود که در واقع به طور علمی نشان دهد در شهرها چه فضاهای سبز و آبی وجود دارد، اطلاعات در دسترس چیست و در چه مناطقی تحقیقات کافی انجام نشده است. همچنین این پژوهش نشان می‌دهد در صورت برنامه‌ریزی شهری، از چه شواهدی می‌توان برای طراحی بهتر فضاهای سبز استفاده کرد.

عوامل محلی در این رابطه نقش مهمی ایفا کردند اما به طور کلی ثابت شده پارک‌های بزرگ‌تر اثر خنک‌کننده بیشتری دارند. علاوه بر این، مشخص شد که با اتصال فضاهای سبز و ایجاد دالان سبز تأثیر مثبت بیشتری در شهر به دست می‌آید.

طبقه گفته کومار، این یافته‌ها به طراحان شهری در سراسر دنیا کمک می‌کند تا با چالش گرمای جهانی مقابله کنند. محققان بر این باور هستند که با عملی کردن تنها بخشی از یافته‌های تحقیقات مرتبط با تأثیر فضای سبز بر زیست‌پذیری، شهرها محیط بهتری برای سکونت می‌شوند و شهروندان نیز شاهد فضای شاد و سالم‌تری خواهند بود.

این مطالعه به طور دقیق نشان داده است که راه‌حل جامعی برای تمام محیط‌های شهری وجود ندارد، بلکه باید به دنبال بهترین روش متناسب با محیط بود.

کد خبر 748648

دیگر خبرها

  • از باستان‌شناسی خلیج‌فارس غافل مانده‌ایم
  • این خانه یک سرایدار است، همین قدر زیبا! (+تصاویر)
  • اراضی محوطه ربع رشیدی بسیار مهم و حساس از نظر باستان شناسی است
  • سالم غذا بخورید تا مدیون نباشید !/مسافرین «ماه» روی زمین کاشته می‌شوند
  • آشنایی با استاد شعله
  • آشنایی با استاد اسماعیل آشتیانی
  • مقابله با گرمای شهری از طریق باغ‌های گیاه‌شناسی
  • موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان
  • ملایر میزبان نخستین جشنواره موسیقی تاک
  • زلفی گل: افزایش ۳ برابری مبلغ قرارداد‌های استادان با صنایع/ میزان اختصاص گرنت به رساله‌های دکتری و طرح‌های تحقیقاتی اعلام شد