Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@00:37:05 GMT

سیاست‌ به سبک «حاج قاسم»

تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۸۱۰۱۴

سیاست‌ به سبک «حاج قاسم»

ایسنا/خراسان رضوی سردار قاسم سلیمانی، نامی است که پس از ظهور داعش در عراق بیشتر بر سر زبان‌ها افتاد و خیلی زود تبدیل به یک قهرمان فراملی شد. شخصیتی که تقریبا همه گروه‌ها و جناح‌های سیاسی برایش احترام زیادی قائل بودند و او را فرمانده‌ای هوشمند، تاثیرگذار و موفق در حوزه فعالیت‌های خویش می‌دانستند.

او کسی بود که پیشران بخش عملگرای سیاست خارجی ایران در منطقه و سطح بین‌المللی بود و توانسته بود عنوان تاثیرگذارترین فرمانده خاورمیانه را به دوش کشد؛ اما سردار سلیمانی دقیقا چه هدفی داشت و چه چیزی را پیش می‌برد؟ دانستن اینکه او چرا به شهادت رسید، می‌تواند درک بهتری از شخصیتش برای ما ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



طی این سال‌ها برای بسیاری این سوال مطرح بوده و هست که چرا ما در عراق، سوریه، لبنان، یمن و افغانستان با دشمنان می‌جنگیم؟ معمولا در پاسخ به این سوال، این روایت همیشه از طرف دشمنان ایران مطرح بود که ایران بنا دارد در همه کشورهای منطقه حضور داشته باشد. 

باید توجه داشت ایران کشوری است که پس از انقلاب اسلامی با یک مساله واحد از سوی دشمنانش روبه‌رو بوده و آن تلاش در جهت تغییر نظام آن بوده است. این مساله موجب شده در سیاست‌ورزی ایرانی‌ها، امنیت از بالاترین اهمیت برخوردار باشد و همین مساله به سیاست ایران شکل و شمایل بخشیده است. 

این رویکرد با وقوع جنگ تحمیلی از اهمیت بیشتری برخوردار شد. در واقع برای حاکمان ایران این مساله مسجل است که دشمن به دنبال تغییر نظام ایران است؛ حتی اگر در ظاهر چنین موضعی از طرف دشمنان اتخاذ نشود.

دکتر ظریف، وزیر خارجه کشورمان، در مصاحبه‌ای اشاره کرده بود که یک انقلاب در ایران اتفاق افتاد اما امریکا آن را فراموش نمی‌کند و سعی دارد هر اشتباه را با اشتباهی دیگر جبران کند. در واقع امریکا ظاهرا خواستار بازگشت ایران به شرایط پیش از انقلاب است. این همان چیزی است که پس از انقلاب به عناوین مختلف برای دست‌یابی به آن تلاش شد. این یکی از مولفه‌هایی است که سیاست‌ورزی ایران پس از انقلاب را تعریف می‌کند و نباید آن را فراموش کرد.

مساله دیگری که ایران را به سمت چنین سیاست‌ورزی در سطح منطقه سوق باید در  داده، نقش‌آفرینی در امور منطقه‌ای است که مستقیم یا غیرمستقیم بر امنیت آن اثرگذار است. این از سوی ایران پذیرفتنی نیست که در همسایگی آن اتفاقاتی رخ دهد که می‌تواند امنیت آن را تحت الشعاع قرار دهد و این کشور نقشی در آن نداشته باشد. به هر حال این یک واقعیت است که ناامنی در کشورهای همسایه می‌تواند برای هر حکومتی آزاردهنده باشد.

نمونه این ماجرا مساله اسرائیل است؛ اسرائیل با سیاست یک‌جانبه خود سعی در توسعه‌طلبی سرزمینی و برتری هژمونیک در خاورمیانه دارد. در واقع تحولات فلسطین، لبنان و سوریه می‌تواند بر امنیت ایران اثرگذار باشد؛ یک‌جانبه‌گرایی اسرائیل خطری است که همه را تهدید می‌کند اما اینکه ایران متوجه آن است، به این معنا نیست که سایرین در خطر نباشند؛ منتها امروز ایران سیبل تهاجمات اسرائیلی‌هاست. به همین جهت است که کشورمان مانع بر هم ریختن نقشه جغرافیای سیاسی خاورمیانه شده است.

جنگ سوریه نیز شاهد مثال دیگری از اتخاذ این رویکرد توسط ایران است؛ تحلیل ایران این بود که بر هم خوردن فضای سیاسی سوریه هیچگاه صرفا به یک انتقال حکومت منجر نمی‌شود بلکه احتمالا این کشور تجزیه خواهد شد. همین سناریو در لیبی و سودان پیاده شد و این کشورها پس از خلع حاکمان‌شان هنوز روی آرامش به خود ندیده‌اند و هر قدرتی گوشه‌ای از کشورشان را در اختیار گرفته است.

با گذشت زمان مشخص شد تحلیل جمهوری اسلامی نسبت به اتفاقات منطقه درست بوده و طرح بزرگتر بر هم زدن نقشه جغرافیای سیاسی کشورهای منطقه است. مطرح شدن همه‌پرسی اقلیم کردستان در عراق، طرح‌های تجزیه‌طلبانه کنونی امارات و عربستان در یمن و یا ایجاد یک حکومت خودمختار کرد در سوریه نمونه‌هایی از صحت این مدعاست.

تجزیه این کشورها می‌تواند مانند موجی عمل کند که امنیت آن را به شکلی مستقیم تحت تاثیر قرار دهد؛ علاوه بر این تنش‌هایی که در نتیجه این تجزیه‌ها می‌توانست در ترکیب جمعیتی منطقه رخ دهد، باز هم اثرات امنیتی بر مرزهای ایران داشت. به همین جهت است که برای ایران حفظ مرزهای جغرافیایی و دوری از تجزیه‌طلبی از اهمیت زیادی برخوردار است.

نکته دیگری که پیشران سیاست‌ورزی منطقه‌ای ایران است، کشورهایی است که تبدیل به انبار تسلیحات شده‌اند. در واقع صدور این حجم از تسلیحات به کشورهای منطقه به طور طبیعی برای ایران یک تهدید تلقی می‌شود. چطور می‌توان در برابر کشورهایی که آشکار و پنهان با ایران دشمنی می‌ورزند و انبارهای خود را از بالاترین مدل‌های تسلیحات پر می‌کنند، بی‌تفاوت بود؟ این سیاست زمان جنگ تحمیلی نیز توسط دشمنان منطقه‌ای ایران دنبال شد؛ دکتر ظریف بارها اشاره کرده که در جنگ بین ایران و عراق، عربستان 80 میلیارد دلار به صدام کمک کرد.

بنابراین این نکات را می‌توان علل اصلی نحوه سیاست‌ورزی ایران در منطقه دانست؛ سیاستی که توسط شهید سلیمانی پیش می‌رفت و پشتوانه‌ای برای قدرت دیپلماسی کشور بود.

گرچه شهادت او غم بزرگی بر دل همه دوستداران او در محور مقاومت و ملت ایران گذارد اما پیش از این نیز بسیاری از بزرگان مقاومت به شهادت رسیده بودند که شهادت هیچ‌یک نتوانست خللی در مشی سایر رهروان‌شان ایجاد کند. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی سیاسی سردار سلیمانی شهادت سردار سلیمانی سردار دل ها سیاست ورزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۸۱۰۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیت الله خاتمی: در مساله عفاف و حجاب دوقطبی ساخته نشود

خطیب نماز جمعه تهران با اشاره به موضوع حجاب گفت: به زور کسی را به بهشت نمی‌بریم، تقاضا دارم در مساله عفاف و حجاب دوقطبی شکل ندهید به اندازه کافی دوقطبی‌ها وجود دارد، منطقی و استدلالی بحث کنید. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، آیت الله سید احمد خاتمی خطیب موقت نماز جمعه تهران امروز در خطبه‌های نماز جمعه با اشاره به عملیات «وعده صادق» گفت: آنچه ایران در برابر رژیم غاصب صهیونیستی انجام داد یک کار الهی بود. کاری بود که بر اساس قرآن صورت گرفت؛ این حمله، حمله تنبیهی و عملیات وعده صادق بود و بخشی مربوط به گذشته است. آن بخشی که مربوط به گذشته بود را زدن و محکم زدیم.

وی افزود: بخشی نیز مربوط به آینده است، آنچه مربوط به آینده است اگر دوباره غلط را تکرار کنند سیلی محکم‌تر خواهند خورد.

خطیب موقت نماز جمعه تهران در ادامه نیروهای مسلح را بازوهای پرتوان ملت عنوان کرد و گفت: نیروهای مسلح دژ مستحکم ملت هستند و نمی‌گذارند دشمن کمترین تعرضی به کشور داشته باشد. مقام معظم رهبری هفته گذشته تعبیری زیبایی از نیروهای مسلح انجام دادند که فرمودند اینها مایه عزت دین هستند، اگر اینها نبودند و با داعش نمی جنگیدند و اگر حاج قاسم نبود و با داعشی ها نمی‌جنگید باید با آنها در خیابان‌های تهران می‌جنگیدیم. اینکه با امنیت زندگی می‌کنیم آموزش و پرورش دانشگاه و حوزه، کشاورزی، صنعت با آرامش اداره می‌شود در سایه خدمات این عزیزان است.

آیت الله خاتمی مساله امنیت را رکن و زیربنای همه توسعه‌ها دانست و گفت: اولین ویژگی که قرآن برای یک جامعه نمونه بیان می‌کند امنیت است و همه نیروهای مسلح شایسته تکریم هستند. وزارت دفاع، نیروهای مسلح و سپاه و بسیج همگی ویژگی‌های که امیرالمونین توصیه کرده را دارند.

وی با اشاره به سالروز شهادت حضرت حمزه سیدالشهدا و شهادت حضرت عبدالعظیم حسنی اظهار کرد: درباره عبدالعظیم تعبیری دیدم که نوشته بود او را زنده زنده دفن کردند و به شهادت رساندند و ثواب زیارت ایشان ثواب زیارت امام حسین (ع) است.

خطیب نماز جمعه تهران با اشاره به هفته کارگر اظهار کرد: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گزارش عملکرد خوبی ارائه داد. مقام معظم رهبری فرمودند طبق آمار نیمی از جمعیت ما کارگران و خانواده‌های آنها هستند و اگر حال این نیم جمعیت خوب شود حال نیمی از جمعیت ایران به سامان خواهد رسید. آقا در مناسبت‌هایی که روز کار و کارگر است کلماتشان منشور است. به وزیر کار گفتم این منشور را تدوین و ترسیم کنید و بایدهای آقا را در ارتباط با کارگران از جمله امنیت شغلی را اجرایی و عملیاتی کنید. فرمایشات آقا وضع و خطابه نیست بلکه دستورالعمل اجرایی است.

وی با اشاره به جنایات وحشیانه صهیونیست‌ها در غزه ، گفت: جمعی از دانشگاهی‌ها در آمریکا در دانشگاهی در کالیفرنیا و فرانسه به حمایت از مظلومین غزه برخواسته‌اند و کشوری که به دروغ خود را حامی حقوق بشر معرفی می‌کند 100 نفر از این معترضین را دستگیر کرد. استاد برجسته روابط بین‌الملل در دانشگاه هاروارد می‌گوید آمریکا باید بپذیرد که نسل آمریکا نسلی است که به کلی تغییر کرده است معنای این حرف این است که بعد از حدود 200 روز مقاومت مردم غزه بیداری وجدانی در دنیا شکل گرفته است.

آیت الله خاتمی با بیان اینکه مذاکره موشکی نکردیم، نمی‌کنیم و نخواهیم کرد، خاطر نشان کرد: در این عملیات دشمن خوب فهمید که ما اهل عمل همراه با شعار هستیم وقتی می‌گوییم می‌زنیم محکم می‌زنیم و با کسی تعارف نداریم این سیره مولی ما علی(ع) است.ما در این عملیات عجله نکردیم، بیمارستان نزدیم ، مدرسه و مراکز اقتصادی را نزدیم حتی پادگان‌های نظامی را نزدیم فقط پادگانی را زدیم که از آن پادگان به کنسولگری ما حمله کرده بودند. و اسم این کار تدبیر و عملکرد عاقلانه و هوشمندانه است.

خطیب نماز جمعه تهران تصریح کرد: به فضل خداوند همه بدخواهان ایران را سر جای خودشان نشاندیم به آنها اعلام کردیم بازی با ایران بازی با دم شیر است و اگر بخواهیم با ایران آنچنان عمل کنید پاسخ جدی خواهید شنید. در این عرصه سه جبهه شکل گرفت در جبهه مقاومت یمنی‌ها و حزب‌الله لبنان و حشدالشعبی و آزادگان دنیا احسنت گفتند.

وی در همین راستا افزود: جبهه دوم، جبهه آمریکا و انگلیس و اتحادیه اروپا بود. شما بدبخت هستید که آبروی خود را به ریسمان پوسیده رژیم صهیونیستی گره زده‌اید بدانید که رژیم صهیونیستی نابود شدنی است. جبهه سوم ، جبهه کسانی بود که همواره ما را دعوت به خویشتن‌داری کردند و ما شما را دعوت می‌کنیم که ارتباط با رژیم صهیونیستی را قطع کنید. شما عرب هستید ، مسلمان هستید ، آنها عرب و مسلمان را می‌کشند ، لااقل تا زمانی که این رژیم آنها را می‌کشد شما ارتباط خود را با آنها قطع کنید.

آیت اله خاتمی در بخش دیگری از خطبه‌های نماز جمعه با اشاره به موضوع حجاب گفت: حجاب از ضروریات دین است 10 آیه قرآن درباره حجاب است 100 ها روایت درباره حجاب آمده است. رهبری فرمودند بی‌حجابی هم خلاف شرع و هم خلاف قانون است و نظام اسلامی در مقابل این ناهنجاری خواهد ایستاد به زور کسی را به بهشت نمی‌بریم اما نظام در مقابل ناهنجاری خواهد ایستاد و عقب‌نشینی هم ندارد. تقاضا دارم در مساله عفاف و حجاب دوقطبی شکل ندهید به اندازه کافی دوقطبی‌ها وجود دارد منطقی و استدلالی بحث کنید به یکدیگر انگ نزنید. انگ زدن به یکدیگر مشکل بی‌حجابی را حل نمی‌کند.

انتهای‌پیام/

دیگر خبرها

  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • هوش مصنوعی و حجیت فتوا
  • حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان: ایران در حمله به اسرائیل به کشورهای منطقه هم هشدار داد، هم اطمینان خاطر/ تهران قواعد درگیری با تل آویو را بازتعریف کرد/ همسایگان عربی ایران به دنبال موازنه و مفاهمه با تهران خواهند بود/ توانمندی موشکی ایران
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • سیاست‌گذاری هوشمندانه ایران در جهت فعال شدن بند جریمه در صورت عدم اتصال کامل خط لوله صلح در پاکستان
  • منتظری: حجاب در ایران قانون است؛ همه باید از آن پیروی کنند، حتی کسانی که مسلمان هم نیستند
  • آیت الله خاتمی: در مساله عفاف و حجاب دوقطبی ساخته نشود
  • آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟
  • حجاب در ایران قانون است؛ همه باید از آن پیروی کنند، حتی کسانی که مسلمان هم نیستند
  • مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد