Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-28@16:53:07 GMT

چالش‌های پیش‌روی جهان در سال ۲۰۲۱

تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۹۳۳۴۵

چالش‌های پیش‌روی جهان در سال ۲۰۲۱

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق،  یک سال پیش تعداد کمی از کارشناسان نسبت به یک همه‌گیری قریب‌الوقوع هشدار می‌دادند. شاید یک سال دیگر در همین روزها همه تحلیلگران درباره پیش‌پرداخت‌های کمرشکن بدهی‌ها در اقتصادهای در حال ظهور یا یک حمله تروریستی گسترده‌تر از حملات 11 سپتامبر صحبت کنند یا شاید هم پدیده‌ای به خبر روز تبدیل شود که امروز چیزی از آن نمی‌دانیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکنون بهتر است درباره موضوعاتی صحبت کنیم که می‌دانیم در سال آینده رخ خواهند داد. شورای روابط خارجی آمریکا در آخرین روزهای سال 2020 به چند موضوع مهم پرداخته که می‌تواند بیشترین اثرگذاری را در تحولات سال 2020 داشته باشد.

ادامه همه‌گیری کرونا

ویروس کرونا در سال 2020 دنیا را زیرورو کرد. تقریبا تمام کشورها دوره‌های مختلف قرنطینه را تجربه کردند و فعالیت مردم برای مدت‌ها تعطیل شد؛ تعداد کشته‌ها در سراسر جهان تاکنون از مرز 1.7 میلیون نفر هم گذشته و هر‌گونه روند بهبود وضعیت اقتصادی احتمالا طولانی، غیرقابل اطمینان و همراه با ریسک خواهد بود. شاید جهان هرگز به حالت عادی قبل از همه‌گیری باز‌نگردد.

خبر خوب این است که تاکنون دو واکسن بسیار مؤثر مورد تأیید قرار گرفته‌اند و واکسن‌های دیگری نیز در راه هستند. اما توزیع واکسن‌ها به صورت گسترده، کارآمد و عادلانه ماه‌ها به طول خواهد انجامید و چالش‌های مهم لجستیکی ایجاد خواهد کرد و در این میان اقدامات غلط تقریبا اجتناب‌ناپذیر است.

موضوع واکسن می‌تواند بین آن دسته از کشورهایی که دسترسی به واکسن دارند و آنهایی که هنوز چنین امکانی ندارند، شکاف‌ها و تنش‌هایی ایجاد کند. انتظارات زیادی از «کواکس» (اتحاد بین‌المللی برای تولید و ارسال واکسن) وجود دارد. اما اگر کشورها واکسن‌های اضافی خود را ذخیره کنند یا از واکسن‌هایی که در اختیار دارند بی‌خردانه استفاده کنند، مشکل ایجاد خواهد شد.

هند و آفریقای جنوبی به دلایلی که احتمالا به منابع انسانی با منافع تجاری ارتباط داشته باشد، تلاش می‌کنند تا مانع از ایجاد مالکیت معنوی برای واکسن ویروس کرونا و دیگر داروهای مرتبط با این بیماری شوند. در این میان منتقدان نگران هستند که چنین اقدامی ممکن است انگیزه‌های کشف واکسن‌ها و درمان‌های دیگر در آینده را کاهش دهد. در همین حال، سؤالاتی درباره مدت ماندگاری مصونیت از ابتلا به ویروس کرونا یا زمان پایان واکسیناسیون همچنان باقی مانده است. آیا ممکن است شخصی که واکسینه شده است، ویروس را در بدنش نگهداری کند و سپس دیگران را آلوده کند یا خیر و اینکه آیا ویروس باز هم می‌تواند جهش پیدا کند یا خیر؟

در نتیجه، اقداماتی مانند استفاده از ماسک، فاصله‌گذاری اجتماعی، آزمایش و ردیابی تماس‌ها همچنان نقش اصلی را در مبارزه با شیوع ویروس کرونا در تمام روزهای سال 2021 و حتی شاید بعد از آن ایفا خواهد کرد.

آغاز  ریاست‌جمهوری بایدن

مراقب آنچه می‌خواهید، باشید. ممکن است با آغاز ریاست‌جمهوری «جو بایدن» به عنوان چهل‌وششمین رئیس‌جمهور آمریکا افراد خوش‌بین چنین جمله‌ای را به اطرافیان خود بگویند. بایدن یک سیاست خارجی آشفته و پرونده‌هایی بی‌شمار از اقداماتی که بلافاصله باید انجام دهد از «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری کنونی ایالات متحده به ارث می‌برد. در کنار این چالش‌ها مجموعه‌ای از مشکلات و چالش‌ها در داخل و تبعات همه‌گیری کرونا را هم باید اضافه کرد. به این ترتیب نباید در ابتدا چندان هم خوش‌بین باشیم. بایدن می‌خواهد با تجدیدنظر درباره توافق‌نامه آب‌وهوایی پاریس و بازگشت به سازمان بهداشت جهانی به‌سرعت به سمت تغییر سیاست دونالد ترامپ حرکت کند.

بایدن هم‌زمان با رایزنی درباره اعضای دولت خود و پیشرفت‌هایی که در این زمینه ایجاد شده امیدوار است قبل از آغاز رسمی کار خود در بیستم ژانویه 2012، جو ملتهب میان ایالات متحده و چین را تا حدی تلطیف کند تا شرایط برای پایان‌دادن به جنگ تجاری مهیا شود.

با این حال تمام تحولات ممکن است آن‌گونه که بایدن می‌خواهد پیش نرود. بایدن در روزهای ابتدایی حضور خود در کاخ سفید باید موضع خود در قبال پرونده هسته‌ای ایران، آزمایش‌های احتمالی موشکی یا هسته‌ای کره ‌شمالی و هک گسترده در سیستم‌های دولتی و شرکت‌های آمریکایی از سوی هکرهای مرتبط با حکومت روسیه را مشخص کند. سیاست‌های سخت‌گیرانه ترامپ در چهار سال اخیر برخی اهرم‌های فشار را در اختیار بایدن قرار می‌دهد.

بایدن برای اینکه میدان مانور بیشتری داشته باشد باید امیدوار باشد تا دموکرات‌ها در انتخابات دور دوم سنا در ایالت جورجیا به پیروزی برسند که با توجه به سابقه این ایالت و نظرسنجی‌ها، حداقل یک کرسی را رقبای جمهوری‌خواه کسب خواهند کرد و در این صورت اکثریت مجلس سنا همچنان در دست جمهوری‌خواهان قرار خواهد داشت. در صورت پیروزی حداقل یک جمهوری‌خواه در انتخابات ششم ژانویه در جورجیا، بایدن اولین رئیس‌جمهور از زمان جورج بوش پدر و اولین رئیس‌جمهور دموکرات از زمان «گروور کلیولند» خواهد بود که در حالی وارد کاخ سفید می‌شود که حزب او کنترل هر دو مجلس کنگره را در دست ندارد. در مجموع می‌توان گفت بایدن در موقعیتی غیرقابل حسادت نشسته است: انتظارات زیادی از او می‌رود در حالی که توانایی‌هایش محدود است.

چالش چین

عدم ارائه اطلاعات دقیق درباره چین و در ابهام نگه‌داشتن جهان از آنچه در درون این کشور می‌گذرد شعار مهم «دنگ شیائوپینگ» رهبر پیشین چین در حوزه سیاست خارجی بود. «شی جینپینگ» رئیس‌جمهوری فعلی، کم و بیش همین رویکرد را در پیش گرفته است.

چین در سال 2020 در حوزه سیاست خارجی بی‌پرواتر و ماجراجوتر شد. پس از آنکه استرالیا خواستار تحقیق مستقل درباره ریشه ویروس کرونا و منشأ احتمالی آزمایشگاهی آن شد، چین تهدید کرد که سیاست مجازات اقتصادی استرالیا را در پیش خواهد گرفت، با تحریک هند باعث بروز درگیری نظامی با این کشور در مناطق مرزی جنوب غربی خود شد، پیمان امنیت ملی در هنگ‌کنگ را نقض کرد و به سرکوب دموکراسی‌خواهان در این منطقه پرداخت و بارها به تهدید تایوان پرداخت تا مانع از تقویت روابط این کشور با ایالات ‌متحده شود.

واکنش‌های جهانی به این تحولات همراه با نگرانی بود. روشن است که چین به دنبال سلطه و نفوذ بیشتر بر سیاست‌های جهانی است. اکنون سؤال این است که آیا چین این نگرانی‌ها را درک می‌کند و یک مسیر همکاری با جامعه بین‌الملل ترسیم می‌کند؟ به‌خصوص اکنون که با رئیس‌جمهور جدیدی در ایالات متحده روبه‌رو خواهد شد. بایدن وعده مقابله با افزایش نفوذ و سلطه چین را داده است. اقتصاد چین نسبت به دیگر کشورهای جهان بهتر توانست بحران کرونا را مدیریت کند و انتظار می‌رود رشد اقتصادی این کشور در سال 2021 ادامه یابد.

به نظر می‌رسد چین به این نتیجه رسیده که در رقابت خود با غرب برنده است. بنابراین چین به جای جدی‌گرفتن هشدارها از سوی مقامات آمریکایی برای جداسازی دو اقتصاد اول جهان، گام‌های جداشدن از غرب را با شرایط و خواسته‌های خود می‌پیماید. به قول معروف، هرگز اسب برنده را عوض نکنید. بنابراین باید انتظار داشته باشیم در ماه‌های آینده تنش‌ها و رقابت‌های احتمالی میان دو طرف بیش از گذشته افزایش یابد.

زوال دموکراسی

دموکراسی در معرض تهدید است. بنیاد «فریدم هاوس» گزارش داده که حقوق سیاسی و آزادی‌های مدنی، امسال و برای چهاردهمین سال متوالی در سراسر جهان افت کرده است. رهبران پوپولیست در کشورهایی مانند برزیل، مجارستان، فیلیپین، لهستان و ترکیه طیف وسیعی از سیاست‌ها را تصویب کرده‌اند که موجب تضعیف نهادهای دموکراتیک این کشورها شده است. پکن با تحمیل و اجرای قانون جدید امنیتی که مانع از هر‌گونه اعتراض می‌شود، جنبش دموکراسی‌خواهی در هنگ‌کنگ را سخت تحت فشار قرار داده است. شورای قانون‌گذاری به عنوان هیئت حاکمه هنگ‌کنگ، قرار است در سال 2021 انتخابات برگزار کند، اما دیگر هیچ قانون‌گذار طرفدار دموکراسی در این انتخابات حضور ندارد.برخی از نقاط روشن هم هنوز در جهان وجود دارد. بعد از ادعای پیروزی «الکساندر لوکاشنکو» رئیس‌جمهوری بلاروس در انتخابات جنجالی این کشور در ماه آگوست، بلاروسی‌ها به خیابان‌ها ریختند. در روزهای پایانی سال، گمانه‌زنی‌ها مبنی بر کاهش حمایت نیروهای امنیتی از لوکاشنکو منتشر شد و این خبر خوبی برای حامیان دموکراسی خواهد بود.

جو بایدن، رئیس‌جمهور آتی آمریکا، قول داده است که احترام به ارزش‌های دموکراتیک را در صدر برنامه‌های خود قرار دهد و بر همین اساس می‌خواهد میزبانی یک اجلاس جهانی برای احیای دموکراسی با هدف تجدید روح و هدف مشترک ملت‌های جهان آزاد برگزار کند. اما مسئله این است که ایالات متحده ممکن است دیگر بهترین پیام‌‌رسان برای دموکراسی در جهان نباشد. حملات طولانی‌مدت و مداوم ترامپ به مخالفان و رسانه‌ها، همراه با امتناع او از به‌رسمیت‌شناختن پیروزی بایدن، ادعاهای دروغش درباره تقلب گسترده در انتخابات، تلاش برای ترغیب مقامات ایالتی برای لغو انتخابات و امتناع اکثر مقام‌های برجسته حزب جمهوری‌خواه از انتقاد از رفتار او، نشان می‌دهد که هنجارهای دموکراتیک در قدیمی‌ترین دموکراسی جهان فرسایش یافته است. وقتی بایدن خواستار احیای مجدد ارزش‌های دموکراتیک در سراسر جهان شده، ممکن است این پاسخ را بشنود: «اگر می‌توانی اول کشورت را شفا بده».

پربیننده ترین جزئیات سفر هیئت عراقی به ایران زلزله ۶.۴ ریشتری شرق ترکیه را لرزاند کدام کشور در سال‌۲۰۳۵ بر قله اقتصاد جهان می‌ایستد؟ ادامه سنگ اندازی‌ها در مسیر بازگشت آمریکا به برجام نکات اساسی معامله برگزیت/ انگلیس و اتحادیه اروپا بر سر چه مواردی معامله کردند؟

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: دونالد ترامپ اقتصاد جهانی جو بایدن ویروس کرونا کرونا ایالات متحده ویروس کرونا رئیس جمهور همه گیری واکسن ها چالش ها سال 2020

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۹۳۳۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟

کارشناسان سیاسی ترکیه معتقدند که در دیدار رئیس جمهور آمریکا با همتای ترک او، نشانه‌ای از یک تنش جدید در روابط واشنگتن – آنکارا است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، لغو سفر اردوغان به آمریکا، اتفاق مهمی است که توجه اغلب رسانه‌های آنکارا و استانبول را به سوی خود جلب کرده است. آن هم در حالی که لغو سفر، به اراده میزبان بود و ترکیه تا لحظات آخر امیدوار بود که این خبر صحت نداشته باشد!

مقامات ترکیه در هفته‌های اخیر، به این جمع بندی رسیده بودند که قرار است اتفاقات خوبی در مسیر روابط آنکارا – واشنگتن روی دهد. تیم اردوغان امیدوار بود، دعوت جو بایدن از رئیس جمهور ترکیه برای سفر به واشنگتن، بتواند فصل نوینی را در همکاری‌های دوجانبه رقم بزند و تنش‌های پیشین را بزداید. اما این اتفاق نیفتاد و جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید دریک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که برنامه‌ای برای دیدار بایدن و اردوغان وجود ندارد!


به دنبال انتشار سخنان کربی، رسانه‌ها طرفدار حزب عدالت و توسعه در گام نخست، این خبر را تکذیب و تمسخر کردند. اما نهایتاً وزارت امور خارجه ترکیه نیز با انتشار یک بیانیه اما با ادبیاتی متفاوت، آن را تایید کرد.

دستگاه دیپلماسی ترکیه ترجیح داد بجای عبارت «لغو دیدار» از «تغییر برنامه دیدار» خبر دهد. کارشناسان سیاسی ترکیه معتقدند که در دیدار رئیس جمهور آمریکا با همتای ترک او، نشانه‌ای از یک تنش جدید در روابط واشنگتن – آنکارا است. 

آیا پای حمایت از حماس در میان است؟
عبدالقادر سلوی از تحلیلگران روزنامه حریت و از روزنامه نگارانی که در اغلب سفرهای خارجی اردوغان را همراهی می‌کند، در همان ساعات نخست نوشت: «گمانه زنی‌ها در مورد سفر رئیس جمهور اردوغان به آمریکا ادامه دارد. اغلب احساس می‌کنم لازم است از منابع خبری خود درباره جزئیات این موضوع سوال کنم. من می‌دانم که پس از دیدار اسماعیل هنیه با اردوغان، گروهی از لابی گران اسراییلی در آمریکا تلاش کردند از سفر اردوغان به واشنگتن جلوگیری کنند. آمریکا و ترکیه نباید طعمه چنین لابی‌هایی شوند. این دیدار باید اتفاق بیفتد. زیرا ما موضوعات بسیار مهمی برای گفتگو با ایالات متحده داریم. مانند فروش جنگنده F-16، بررسی موضوع اف 35، عملیات بزرگی که در عراق انجام خواهیم داد، حضور پ.ک.ک در سوریه، گسترش تنش اسراییل و ایران به منطقه و جنگ روسیه و اوکراین. ما با حمایت خود از عضویت سوئد در ناتو، به یک موقعیت بسیار مهم دست یافته‌ایم، نباید این را قربانی لابی‌ها کنیم. آخرین وضعیت به شرح زیر است: رئیس جمهور اردوغان دستور لغو این سفر را نداده و هیئت‌های ترکیه و آمریکا در حال بررسی برنامه سفر هستند. وظیفه من این است که هر تحولی را رصد و به اشتراک بگذارم». 


چه کسی دعوت کرده بود؟

عصمت برکان از دیگر تحلیلگران سیاسی ترکیه نوشته است: «تا دیروز می‌گفتند که این جو بایدن بوده که اردوغان را به واشنگتن دعوت کرده است. اما کربی گفت، چنین برنامه‌ای وجود ندارد و هیچ سفر برنامه‌ریزی شده‌ای وجود نداشته است. البته طی 3 سال گذشته، طیب اردوغان حتی یک بار هم به کاخ سفید دعوت نشد. طیب اردوغان قبل از به قدرت رسیدن بایدن، بارها با باراک اوباما و دونالد ترامپ، دیدار کرد. اما به ندرت و فقط در حاشیه سفرهای خارجی توانست بایدن را ببیند». 

برکان در ادامه نوشته است: بعضی رسانه‌ها مدعی شدند که اردوغان از رفتن به واشنگتن و دیدار با بایدن منصرف شده و دلیل آن تصمیم سنای آمریکا برای کمک 26 میلیارد دلاری به اسراییل است. اما عبدالقادر سلوی، نویسنده روزنامه حریت که خبرهای خوشی از محافل حاکم دریافت کرده بود، در 24 آوریل این خبر را تکذیب کرد. ولی در ادامه، کربی آشکارا گفت: چنین چیزی در برنامه نبوده و بنابراین من هیچ نظری در این مورد ندارم. خیلی عجیب است! اول می‌گویند به واشنگتن بیا، بعد می‌گویند چنین دعوتی در کار نبوده است! ماجرا چیست؟ اگر طرف آمریکایی ابتدا رئیس جمهور اردوغان را دعوت کرد و سپس از این دعوت منصرف شد، این یک وضعیت وخیم است. از آنجایی که خود این دعوت قبلاً با مشکلات زیادی همراه بود، تصویب اخیر عضویت سوئد در ناتو این در را باز کرد. اکنون گفته می‌شود که دیدار رئیس جمهور اردوغان با اسماعیل هنیه رهبر حماس باعث لغو این دعوت شده است. هنوز این را هم نمی‌دانیم که آیا رئیس جمهور اردوغان همچنان برای حضور در نشست سران ناتو در 9 تا 11 جولای به آمریکا می‌رود یا نه؟ یاد شعر اورهان ولی افتادم که چنین سروده: دلبر جانان که روزها نمی‌آمد، نیمه شب هم قطعا نخواهد آمد!»

مراد یتکین از دیگر تحلیلگران مشهور ترکیه که سالها در واشنگتن به فعالیت روزنامه نگاری پرداخته، درباره این سفر نوشته است: «موضوع را بررسی کردم. یک مقام ترک که نخواست نامش فاش شود، گفت که این تعویق به درخواست آنکارا به دلیل تغییرات در برنامه رئیس جمهور بوده است. همان منبع در پاسخ به این سوال که آیا این دیدار قبل از حضور اردوغان در نشست ناتو در تاریخ 9 تا 11 ژوئیه در واشنگتن برگزار می‌شود یا نه، چنین پاسخ داد: مطمئن نیستم. اما احتمالاً بعد از آن سفر. این منبع جزئیاتی در مورد تغییر برنامه اردوغان که باعث به تعویق افتادن سفر وی به آمریکا شد، ارائه نکرد».


یتکین در ادامه نوشته است: «جف فلیک سفیر ایالات متحده در آنکارا در پاسخ به سوالی درباره این موضوع در نشست شورای بازرگانی ترکیه و ایالات متحده آمریکا (TAIK) در استانبول در 26 آوریل گفت که مقدمات و برنامه‌ریزی برای این سفر همچنان ادامه دارد، اما بیانیه رسمی بعداً اعلام خواهد شد».

این سفر که تاریخ جدید آن هنوز مشخص نشده، اولین سفر اردوغان به کاخ سفید به دعوت بایدن از زمان روی کار آمدن او خواهد بود. 

چرا سفر اردوغان مهم است؟

اردوغان همواره علاقه وافری به صحبت و دیدار با روسای جمهور آمریکا نشان داده است. او در انتخابات اخیر، آشکارا آرزومند پیروزی ترامپ بود و بارها به اعضای تیم خود گفته بود؛ مسائل و چالش‌های مهم را در دیدار خصوصی با خود ترامپ حل می‌کنم و لازم نیست کسی بر روی این مسائل با وزارت امور خارجه آمریکا و کاخ سفید بحث کند. اما رابطه با جو بایدن هیچگاه تعریفی نداشته است.

گفته می‌شود که جو بایدن در دوران 33 ساله سناتوری خود، همواره با ترکیه زاویه داشته و پس از کودتای سال 2016 میلادی هم، خیلی دیر حاضر شد برای اعلام حمایت و همدلی در مقام معاون اوباما به ترکیه برود. 

اردوغان امیدوار است در دیدار با بایدن، موضوع خرید 40 فروند جنگنده اف 16 را نهایی کند و علاوه بر این در مورد وضعیت پ.ک.ک در سوریه و عراق، با همتای آمریکایی خود بحث کند. از این گذشته، تلاش برای جذب سرمایه گذاران آمریکایی برای تیم اردوغان مهم است. اما شواهد نشان می‌دهد که دست کم در شرایط کنونی، خبری از پویایی و جنب و جوش در روابط ترکیه و آمریکا نیست و ابهام و بلاتکلیفی بر سر این رابطه سایه انداخته است. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • انتقاد بایدن از ترامپ در مهمانی در کاخ سفید
  • تظاهرات حامیان فلسطین مقابل محل ضیافت شام بایدن
  • قهرمان دوومیدانی جهان امباپه را به چالش دوی ۱۰۰ متردعوت کرد
  • چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟
  • واکنش باخ به دوپینگ شناگران چینی
  • بایدن: قصد دارم با ترامپ مناظره کنم
  • بایدن قصد خودکشی داشت!
  • بایدن: زمانی به خودکشی فکر می‌کردم
  •  دیپلمات آمریکایی در اعتراض به سیاست بایدن در غزه استعفا کرد
  • فیلم| تلاش مجدد بایدن برای دست دادن با موجود خیالی!