Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-30@04:16:56 GMT

راز ماندگاری صدایی که گلشن آشنایی خواند

تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۰۷۵۷۴

راز ماندگاری صدایی که گلشن آشنایی خواند

لحظه ای را تصویر کنید که در حیاط خانه ای قدیمی با حوضی آبی رنگ و گلدان‌های اطراف آن قدم می زنید و قطعه «گلشن آشنایی» با صدای جواد بدیع‌زاده از رادیو پخش می‌شود؛ این است راز ماندگاری قطعات نوستالژیک که هیچ وقت رنگ کهنگی نمی گیرد.

 امروز دهم دی ماه مصادف است با سالروز درگذشت هنرمند مطرح موسیقی؛ جواد بدیع‌زاده.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

سید جواد بدیع‌‎زاده در سال ۱۲۸۱ شمسی در محله پاچنار تهران به دنیا آمده بود اما اصالتِ کاشانی داشت. محله پاچنار، جایی که سال‌ها بعد به یک انبار مخروبه تبدیل شد، محل رشد و نمو کودکی بود که توسط پدر با موسیقی دستگاهی ایران آشنا شد.

بدیع‌زاده صدای خوبِ خویش را از پدر خود، که یکی از روحانیان برجسته‌ عهد مشروطه بود، به ارث برده بود. سید رضا بدیع کاشانی، مشهور به بدیع‌المتکلمین، پدرِ سید جواد بدیع‌زاده، صدایی بسیار خوش داشت و ردیف موسیقی ایرانی را به‌خوبی می‌دانست؛ از این رو همچون بسیاری از اهلِ منبرِ آن روزگار، در روضه‌خوانی‌ها و مجالسِ وعظ، از صدای خوبِ خود و دانشِ موسیقایی خویش برای بهتر رساندنِ مفهومِ کلامِ عالمانه‌اش به مستمعان بهره می‌برد.

مرحوم استاد روح‌الله خالقی، آهنگساز و مؤلف نامدار موسیقی ایرانی که آهنگِ «ای ایران» او با صدای مرحوم استاد غلامحسین بنان، زبانزد است، در توصیفِ بدیع‌المتکلمین، این‌گونه نوشته است: «دیگر از افرادی که اهل منبر بوده و صوتی خوب داشته، سید محمدرضای بدیع، معروف به بدیع‌المتکلمین کاشی است که در حدود سنّ بیست سالگی با پدرش، سید حسن سلطان‌الواعظین، به تهران آمد و با خانواده سید علی اکبر شمس‌الواعظین کاشی که از اساتید منبر بود و صدایی خوش داشت، وصلت کرد.»

بدیع زاده پس از پایان تحصیلات خود، در مجلس استخدام شد و همزمان فعالیت‌های هنری خود را ادامه داد. او افزون بر آن که آهنگسازِ توانمندی بود و به ظرایف و دقایقِ ردیف موسیقی ایرانی تسلطِ کامل داشت، خواننده‌ای صاحبِ صدا و سبکی خاص نیز بود.

وقتی که کمپانی «هیز مسترز وویس» در تهران شعبه‌ای را افتتاح کرد و بر آن شد تا نوارهایی از آثار هنرمندان ایرانی ضبط کند، جواد بدیع زاده اولین خواننده مردی بود که آثارش مورد توجه این کمپانی قرار گرفت. اولین کاری که توسط این کمپانی ضبط و پخش شد، تصنیف «جلوه گل» بود. جواد بدیع زاده پس از عمری تلاش در راه موسیقی و هنر ایران، در دهم دی ماه سال ۱۳۵۸ درگذشت.

شاعر تصنیف «جلوه گل» نورالله همایون است. او در سال ۱۲۸۶ در تهران زاده شد. بسیاری از ترانه‌های او، توسط جواد بدیع زاده خوانده شد.

آهنگساز قطعه جلوه گل جواد بدیع زاده است هر چند این قطعه سال‌های بعد توسط خوانندگان دیگر بازخوانی شد.

در دهه‌های گذشته محمد گلریز و صدیق تعریف از جمله خوانندگانی بودند که این تصنیف را اجرا کردند. در سال‌های اخیر نیز علیرضا قربانی در همکاری با داریوش طلایی و با نوازندگی جمشید شمیرانی به بازخوانی این تصنیف پرداخت؛ با وجود این اجراهای متفاوت که هر کدام زیبایی خود را دارند، اجرای جواد بدیع‌زاده به عنوان اولین اثر ضبط شده از این هنرمند همچون گنجی برای موسیقی ایران است./ایسنا

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: جواد بدیع زاده موسیقی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۰۷۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آشنایی با استاد اسماعیل آشتیانی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ استاد اسماعیل آشتیانی که از شاعران و نقاشان بزرگ ایران و با تخلص شعله، از شاگردان کمال الملک بوده است.

آشتیانی در مدرسه مستظرفیه تحصیل کرد و سپس معلم و مدیر آنجا شد و در سال‌های مدیریت او آموزش درس‌های تازه‌ای، چون مینیاتورسازی، تذهیب، کالبدشناسی، تاریخ هنر و ریاضیات به درس‌های مدرسه افزوده شد.

استاد اسماعیل آشتیانی در سال ۱۳۲۶ ش، به استادی دانشکده فنی برگزیده شد.

استاد اسماعیل آشتیانی آثار بسیاری دارد که بخشی از آنها به وسیلهٔ خود وی به کتابخانه مجلس شورای ملی واگذار گردیده‌است و شماری در موز‌ها و مجموعه‌های خصوصی و نزد خانوادهٔ او نگاهداری می‌شود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • تامین زمین برای ساخت هشت هزار و ۵۰۰ واحد طرح نهضت ملی مسکن در شهرستان های سراوان و گلشن
  • آشنایی با استاد اسماعیل آشتیانی
  • سناتور آمریکایی، عادی سازی روابط تل آویو و عربستان را توافقی مخاطره آمیز خواند
  • وزیر اول ایرلند شمالی خشونت‌ها در غزه را نسل کشی خواند
  • هوش مصنوعی گرایش سیاسی افراد را از چهره‌شان می‌خواند
  • احسان یاسین از فلسطین خواند
  • طنین موسیقی لرستان در تالار وحدت
  • تحویل ۹۰۰۰ تخت بیمارستانی تا شهریور ماه امسال
  • مداح معروف عراق برای عملیات وعده صادق نوحه خواند | ویدئو
  • مبانی تئوری و فکری محکم اسلام علت ماندگاری انقلاب اسلامی است