Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک شهروند شیرازی با پلیس 110 تماس گرفت و با شیوه ای خاص مشکلش را عنوان و از پلیس درخواست کمک کرد.

به گزارش برنا؛ خانمی در شیراز با مرکز 110 پلیس استان فارس تماس گرفته و اعلام می دارد: "سلام، ببخشید بیرون بر، چلوکباب می خواهم با نوشابه!"، کاربر 110 اعلام می کند: "شما با 110 تماس گرفته اید و چلوکباب می خواهید؟"

در ادامه این تماس تلفنی، امدادخواه (خانم مورد نظر) می گوید: بله، بله، از دیشب تا حالا چیزی نخورده ام و گشنه ام.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

"، کاربر پاسخ می دهد: " آیا شما نمی توانید صحبت کنید و فرد دیگری در کنار شما است؟"، امداد خواه پاسخ می دهد : "بله، بله".

در این لحظه کاربر پلیس 110 که متوجه موضوع می شود، از او می پرسد: "متوجه شدم، مشخصات و آدرس را بفرمایید" و فرد امداد خواه نیز آدرس خود را اعلام می کند.

در پایان کاربر 110 از امداد خواه سوال می کند که "خانم چند نفر هستند، با عدد اعلام کنید. مسلح به سلاح سرد یا گرم هستند؟" و پاسخ می شنود که " نه، نه من خیلی گرسنه هستم، فقط سریع بفرستید."

کاربر 110 به امداد خواه اعلام می کند : "بسیار خوب، منتظر باشید" و ... .

مراتب به سرعت به کلانتری حوزه استحفاظی آن محل اعلام و اکیپی از مأموران انتظامی جهت بررسی موضوع اعزام می شوند.

مأموران در بررسی های اولیه متوجه بروز اختلاف خانوادگی شدید بین خانم تماس گیرنده با شوهرش می شوند و با تکمیل صورتجلسه، اقدامات بعدی برای معرفی این افراد به مرکز مشاوره و مددکاری معاونت اجتماعی برای حل مشکلشان را انجام می دهند.

در بررسی های بعدی مشخص می شود که خانم تماس گیرنده با تلفن 110، به دلیل ترس و واهمه از شوهرش به این شیوه با تلفن 110 تماس و پلیس را به یاری می طلبد.

نیروی انتظامی همواره در مسیر خدمت رسانی به مردم از هیچ تلاش و کوششی دریغ نکرده است و این موضوع به شیوه های مختلف به اثبات رسیده است.

همانگونه که می بینیم در این موضوع نیز با هوشیاری و البته احساس مسئولیت کاربر پلیس 110، بلافاصله مأموران انتظامی به محل مورد نظر اعزام شده و موضوعی را که شاید می توانست به شکل دیگری پایان یابد، حل و فصل می کنند، هر چند از هوشیاری فرد تماس گیرنده با پلیس 110 در نحوه اعلام کردن موضوع نیز نباید به راحتی گذشت و همه شهروندان باید به این شیوه آشنایی پیدا کنند تا اگر جانشان در خطر است و احتمال وقایع بدتر وجود دارد بتوانند با این روش و درخواست کمک از پلیس خود را نجات دهند.

امروزه می بینیم که سربازان ولایت در لباس مقدس نیروی انتظامی به طرق مختلف، در راه خدمت به مردم سر از پا نمی شناسند و با اقدامات خود باعث کسب رضایت مردم و به تبع آن کسب رضایت خداوند متعال می شوند.

گاهی یک کار و تصمیم درست به مانند اقدام هوشیارانه این کاربر پلیس 110 می تواند از بروز یک فاجعه و اثرات نامطلوب آن در جامعه جلوگیری کند، اقدامی که شایسته تقدیر و تشکر است.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: پلیس شیراز حوادث چلوکباب غذای بیرون بر امداد خواه پلیس 110

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۱۱۵۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«جایزه صد میلیون تومانی» ترفند جدید کلاهبرداران تلفنی!

سرهنگ داود معظمی گودرزی، رئیس پلیس فتا تهران بزرگ در تشریح جزئیات پرونده کلاهبرداری اظهار داشت: یکی از شهروندان به این پلیس مراجعه و مدعی شد شخصی با وی تماس گرفته و ضمن معرفی خود به عنوان مجری مسابقه بزرگ تلفنی اظهار داشته فقط با پاسخ به یک سوال می‌تواند برنده صدمیلیون تومان شود که شاکی نیز وسوسه شده و با کلاهبرداران همراهی کرده و در ادامه با دریافت اطلاعات بانکی وی از او کلاهبرداری کرده است.

وی تصریح کرد: مجرمان با استفاده از ترفند‌های زیرکانه مالباخته را متقاعد کرده که جهت دریافت جایزه خود کد‌های مختلفی را که از پشت تلفن به وی اعلام می‌کرده در مرورگر تلفن همراه خود وارد و اعلام کند، شاکی با یک غفلت ساده در نهایت متوجه سرقت تمامی موجودی حساب‌های بانکی خود می‌شود.

سرهنگ معظمی گودرزی ادامه داد: موضوع در دستور کار متخصصان پلیس فتا پایتخت قرار گرفت و پس از اقدامات تخصصی و تحقیقات سایبری متهمان شناسایی و پس از تشریفات قضایی هر ۴ عضو اصلی این باند دستگیر و به پلیس فتا منتقل شدند.

وی با اشاره به گسترده بودن ابعاد کلاهبرداری این مجرمان افزود: ممکن است شیوه‌های کلاهبرداری این افراد مجرم متفاوت باشد، اما در نهایت به یک شیوه عمل می‌کنند و با اعلام برنده شدن مخاطبان، با ترفند‌های ماهرانه تمام اطلاعات حساب بانکی افراد را دریافت کرده و با استفاده از آن اقدام به برداشت از حساب افراد می‌کنند.

رئیس پلیس فتا تهران بزرگ به شهروندان توصیه کرد: همان گونه که به دفعات توسط پلیس هشدار داده شده است به هیچ عنوان جهت دریافت جایزه نیازی به حضور در پای دستگاه عابربانک و یا دادن اطلاعات محرمانه حساب بانکی از جمله اینترنت بانک و همراه بانک نیست و تماس‌هایی که این موارد را از شهروندان درخواست می‌نمایند قطعا کلاهبرداری است، همچنین هیچ سازمان دولتی اعم از صدا و سیما و اپراتور‌های تلفن همراه، شرکت مخابرات، سازمان حج و زیارت و ... با استفاده از خطوط شخصی و از بستر شبکه‌های اجتماعی با هیچکس تماس نمی‌گیرند و و صرف استفاده از لوگو و یا نشان این سازمان‌ها بر روی پروفایل شخص تماس گیرنده در شبکه‌های اجتماعی دلیلی بر صحت و تائید منشاء این تماس‌ها نیست.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی حوادث و انتظامی

دیگر خبرها

  • تماس‌های عجیب و غریب با ۱۲۵! 
  • ریموت کنترل جرثقیل و کاربرد آن
  • هشدار پلیس درباره ترفند جدید کلاهبرداران تلفنی!
  • ترفند جدید کلاهبرداری/ یک سوال جواب بده صدمیلیون برنده شو
  • خالی کردن حساب با سوال ۱۰۰ میلیونی!
  • جواب بده ۱۰۰ میلیون برنده شو؛ کلاهبرداری جدید
  • «جایزه صد میلیون تومانی» ترفند جدید کلاهبرداران تلفنی!
  • خالی کردن حساب با پرسیدن فقط یک سوال
  • یک سوال جواب بده صدمیلیون برنده شو
  • ببینید | زیرکی جالب یک زن در تماس با پلیس برای درخواست کمک به صورت نامحسوس!