Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه‌های مجازی عکس «آئین یلدا» در تهران و پاریس شامل برگزیدگان دوره‌های دوم و سوم مسابقه عکس یلدا که توسط دبیرخانه مسابقات فرهنگی هنری سفره‌های ایرانی اسلامی برگزار شد، با موافقت و حمایت سازمان زیباسازی شهرداری تهران و همراهی رایزنی جمهوری اسلامی ایران در تهران و پاریس تا پنجشنبه ۱۱ دی ماه در حال برگزاری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آثار این نمایشگاه‌های مجازی از بین صدها اثر رسیده به دبیرخانه این مسابقات با دبیری محمدصالح حجت‌الاسلامی و توسط هیأت داوران متشکل از حسن غفاری، مجید ناگهی، حسین کریم‌زاده، بابک برزویه و آی‌تای شکیبافر انتخاب شدند.

دکتر پژمان دادخواه هنرمند، استاد دانشگاه و پژوهشگر هنرهای تجسمی در یادداشتی نگاهی به این نمایشگاه عکس داشته است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

برآی ای صبح مشتاقان اگر نزدیک روز آمد
که بگرفت این شب یلدا ملال از ماه و پروینم. سعدی

عکاسی یکی از هنرهایی است که از همان ابتدا ثبت وقایع را در کانون توجه خود قرار داده و بخش زیادی از این آثار شامل ثبت رخدادها بوده و در این راستا نگاهی واقع‌گرایانه و صریح به پیرامون داشته است. اگر به آثار پدیدآمده در تاریخ عکاسی بنگریم، با حجم زیادی از عکس‌هایی مواجه می‌شویم که به انسان و فرهنگ‌عامه پرداخته و این مضامین را ثبت و ضبط کرده است. معمولاً مخاطب این‌گونه آثار، عموم جامعه بوده و نسل‌های متمادی با مراجعه به این آثار با آداب، رسوم، نگرش‌ها و در یک کلام فرهنگ مردمان یک سرزمین آشنا می‌شوند. تاریخ عکاسی ایران نیز سرشار از چنین آثاری است که پس از گذشت سال‌ها همواره بستری برای تأمل علاقه‌مندان و محققین بوده و با شرح وقایع تصویری، اطلاعات ارزشمندی را در اختیار بیننده قرار می‌دهند. بخش زیادی از آثار تاریخ عکاسی ایران دربردارنده میراث فرهنگی مادی و معنوی بوده و از همان دوران ابتدایی، یعنی دوره قاجار تاکنون به عنوان یکی از موضوعات مهم، ذهن عکاس‌ها را به خود مشغول کرده است. این آثار شامل تصاویری از بناهای تاریخی، آداب، رسوم، آئین‌ها، جشن‌ها، مشاغل، حرف و … است که به عنوان اسناد ارزشمند برای ما به یادگار مانده و در حقیقت آنچه که باعث غنای اسناد تاریخی سرزمین‌مان می‌شود، همین روایت‌های تصویری در کنار روایت‌های نوشتاری است.

جشن شب یلدا یکی از رسوم باستانی و ماندگار ایرانیان است که هر ساله در تمامی مناطق این سرزمین برگزار شده و افراد در این شب طولانی گردهم‌آمده و جشن می‌گیرند. رویداد فرهنگی و هنری «عکس آئین یلدا» که به همت محمدصالح حجت‌الاسلامی و طی چند دوره مسابقه عکاسی یلدا برگزار شده، شامل ۵۴ عکس منتخب از عکاسانی است که به شکل‌های مختلف این سنت باستانی را ثبت کرده‌اند.

این عکس‌ها با نگاه صریح، مستقیم و صادقانه خود سعی در نمایش مراسم شب یلدا داشته و بدون واسطه با مخاطب و بیننده خود ارتباط برقرار می‌کنند و مخاطب فاصله زیادی میان خود و امر به نمایش گذاشته شده حس نمی‌کند. عکس‌ها روایت‌گر افرادی است که دور هم جمع شده‌اند تا لحظاتی را در خوشی سپری کنند. فارغ از این‌که بخواهیم به مسائل تکنیکی بپردازیم و عکس‌ها را از این منظر بررسی کنیم، آن‌چه که مجموعه حاضر را ارزشمند و متمایز کرده، این است که در عکس‌های پیش رو جوانب گوناگون این رسم، مورد کند و کاو قرار گرفته و برپایی این مراسم در مکان‌های گوناگون و در میان تمامی طبقات و اقشار جامعه به نمایش گذاشته شده و این تنوع و گوناگونی را می‌توان نقطه قوت این مجموعه دانست.

یعنی جهت مستندسازی مراسم شب یلدا، به گردهم‌آیی در خانه‌ها بسنده نشده و استمرار و برپایی این مراسم در آسایشگاه‌، پادگان، زورخانه، خوابگاه، فضاهای عمومی شهری و سایر اماکن به نمایش گذاشته شده که همین مساله حاکی از اهمیت این سنت و مشارکت‌، دلبستگی و پایبندی مردم ایران نسبت به آداب و رسوم‌شان است. هم‌چنین با تأمل در این عکس‌ها می‌توان این‌گونه استنباط کرد که مردمان جامعه علی‌رغم تفاوت‌هایی که ممکن است با یکدیگر داشته باشند، در رسوم و سنت‌هایشان مشترک هستند، ولو این‌که با کیفیت‌ها و صورت‌های متفاوتی این رسوم و آئین‌ها را برگزار کنند. مساله دیگری که در مورد این عکس‌ها می‌توان به آن اشاره کرد و طبیعتاً از جنبه‌های فرهنگی و جامعه‌شناختی در کانون توجه قرار دارد، این است که بیننده این آثار نه تنها با برگزاری یک رسم دیرینه مواجه است، بلکه ضمن مرور عکس‌ها با تنوع اقلیمی، مکان‌های مختلف، طبقات مختلف اجتماعی، خانه‌های متفاوت، تنوع پوشش و لباس و در کل با نمودهای مختلفی از زیست اجتماعی روبرو می‌شود.

طبیعتاً اهمیت و ضرورت برگزاری چنین رویدادهای فرهنگی و هنری در این است که این مجموعه آثار با توضیحات بصری که به همراه دارند، می‌توانند به عنوان ذخایر فرهنگی برای نسل‌های بعد در نظر گرفته شوند. به بیانی دیگر در صورت استمرار چنین رویدادهایی و جمع‌آوری آثار بیشتر در پرتو نگرش‌های مذکور، می‌توان این عکس‌ها را به عنوان گزارش‌های اصیل جامعه‌شناختی و انسان‌شناختی در نظر گرفت.

کد خبر 5108560

منبع: مهر

کلیدواژه: حسن غفاری بابک برزویه عکاسی نمايشگاه عكس قاسم سلیمانی تئاتر ایران ویروس کرونا شبکه سه سیما موسیقی ایرانی سی و نهمین جشنواره فیلم فجر جشنواره سردار آسمانی سینمای مستند سریال ایرانی برنامه تلویزیونی جشنواره فیلم عمار فیلم سینمایی شبکه افق حضور هنر ایران در جهان عکس ها شب یلدا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۱۲۹۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیین نامه خودروهای کارکرده هنوز در دولت است

به گزارش خبرگزاری مهر، عباس علی آبادی در حاشیه همایش تجاری ایران و چین در جمع خبرنگاران در مورد آیین نامه واردات خودروهای کارکرده اظهار کرد: دولت لایحه‌ای درباره خودروهای کارکرده به مجلس تقدیم کرد که تصویب شد و سپس وزارت صمت به تهیه آیین نامه مربوطه متعهد شد. این آیین نامه هم تهیه و برای دولت ارسال شده و تا زمانی که آیین نامه مراحل خود را طی نکند و ابلاغ نشود، وزارت صمت نمی‌تواند کار دیگری انجام دهد.

وزیر صمت افزود: البته استفاده از فرآیند واردات خودروهای دست دوم در مناطق آزاد آماده و مصوبات آن قابل اجرا است. تا زمانی که ابلاغیه صادر و نظر دولت اعلام نشده باشد، نمیتوانم به برخی سوالات پاسخ دهم‌.

وی در ادامه با بیان اینکه در همه حوزه‌ها ظرفیت‌های خود را در نمایشگاه ایران اکسپو معرفی کردیم، گفت: دلیلی ندارد همه نیازهای‌مان را خودمان تامین کنیم و باید به دنبال مزیت‌های کشور باشیم. این موضوع در سایر کشورها هم صدق می‌کند. بنابراین تعامل و همکاری برای استفاده از ظرفیت‌ها لازم است.

وزیر صمت با بیان اینکه تاکنون اقتصاد ایران تک‌محصولی بوده، تصریح کرد: در حال حاضر به این سمت حرکت می‌کنیم که علاوه بر حوزه انرژی، در سایر بخش‌ها از جمله محصولات دانش‌بنیان ظرفیت‌های خود را شناسایی و فعال کنیم.

به گفته وی، اکنون بیش از ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان در کشور فعال است که می‌تواند فرصت خوبی برای چینی‌ها هم باشد تا در آینده بتوانیم با هم همکاری کنیم.

علی آبادی بیان کرد: در حوزه انرژی، برق و غیره ایران ظرفیت‌هایی برای همکاری با چینی‌ها دارد، همچنین کشورهای آفریقایی در یک شرایط تحولی قرار گرفته‌اند و مایل هستند برای خود شرکای جدید انتخاب کنند. به نظر می‌رسد با توجه به ظرفیت‌هایی که کشور در این نمایشگاه بروز داده، ایران می‌تواند جایگزین برخی از شرکای قبلی شود.

وزیر صمت در ادامه با بیان اینکه ممکن است در استفاده از ارز بتوانیم بهره‌وری بهتری داشته باشیم، اظهار کرد: وزارت صمت از همه شرکت‌ها خواسته که پیش‌برنامه‌ای ارائه و اعلام کنند ارز را برای چه چیزی می‌خواهند. این موضوع ممکن است باعث کدورت برخی تولیدکنندگان شده باشد، اما کار درستی است تا بتوانیم از منابع ارزی استفاده بهتری کنیم. بنابراین تلاش داریم کنترل دقیق‌تری در این حوزه انجام دهیم.

وی افزود: از طرف دیگر ممکن است در حوزه‌ای که قبلاً ارز به راحتی تخصیص می‌دادیم، حالا محدودیت ایجاد شده باشد که این به دلیل سیاست‌های جدید است. هدف این است که ضمن ببشترین استفاده از ظرفیت‌های داخلی، بتوانیم نیازهای جامعه را به خوبی تامین کنیم.

علی‌آبادی همچنین در جریان برگزاری همایش تجاری ایران و چین که در حاشیه نمایشگاه ایران اکسپو برگزار شد، گفت: همکاری ایران و چین برای هر دو طرف سودمند است. هدف اصلی این نمایشگاه شناخت از یکدیگر است. همچنین تلاش کردیم خودمان را باز تعریف کنیم و آخرین وضعیت خودمان را به دنیا نشان دهیم.

وی با بیان اینکه در این نمایشگاه مشخص شد چینی‌ها فرصت‌های زیادی در زمینه‌های نفت و گاز، انرژی، حمل و نقل، پزشکی و در ایران دارند، تصریح کرد: علاوه بر این، ایران می‌تواند برای چین دسترسی برای به بازار سایر کشورها، از جمله کشورهای همسایه را فراهم کند. همچنین عضویت دو کشور چین و ایران در بریکس و شانگهای، فرصت‌های تجاری زیادی را برای دو کشور فراهم می‌کند.

کد خبر 6093568 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • فیلم های پایان هفته تلویزیون از نگاهی دیگر
  • ۲ کتاب مناسب مداحان و منبری‌ها در راه نمایشگاه
  • جزییات «شب نغمه‌های اذان ایرانی» اعلام شد/ تجلیل از ۲ موذن پیشگام
  • نگاه استاد مطهری به آینده جمهوری اسلامی به روایت افروغ
  • مسابقه عکاسی با موضوع آب در ایران برگزار می‌شود
  • رجوع و روایت آتش بلاگری و سلبریتی شدن در روابط زن و شوهری
  • نگاهی به سینمای کارگری ایران به مناسبت روز کارگر
  • روایت زندگی قهرمانان در دستان دانش آموزان
  • روایت زندگی قهرمانان در دستان دانش اموزان
  • آیین نامه خودروهای کارکرده هنوز در دولت است