Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون اجتماعی انتظامی فارس گفت: زنی که با درخواست چلوکباب و نوشابه، از پلیس ۱۱۰ در شیراز امدادخواهی کرده بود، با هوشیاری کاربر و همراهی پلیس از یک درگیری خانوادگی پیشگیری کرد.

سرهنگ کاووس محمدی گفت: به دنبال تماس یک زن در شیراز با مرکز ۱۱۰ و طرح درخواست ارسال چلوکباب و نوشابه، به واسطه هوشیاری و دقت کاربر مرکز، موفق به دریافت کمک و خدمات مشاوره‌ای مأموران انتظامی و پایان دادن به یک مشاجره خانوادگی با همسرش شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: این شهروند طی تماس با مرکز ۱۱۰ درخواست ارسال «یک دست چلوکباب با نوشابه» می‌کند؛ کاربر ابتدا پاسخ می‌دهد که با مرکز ۱۱۰ تماس گرفته است و در ادامه متوجه تلاش برای ایجاد پوشش امدادخواهی از سوی تماس گیرنده می‌شود.

معاون اجتماعی انتظامی فارس ادامه داد: در این مکالمه، تماس گیرنده می‌گوید: سلام ببخشید بیرون بر، چلوکباب می‌خواهم با نوشابه؟ کاربر ۱۱۰ پاسخ می‌دهد: شما با ۱۱۰ تماس گرفته‌اید و چلوکباب می‌خواهید؟، تماس گیرنده می‌گوید: بله، بله از دیشت تا حالا غذا نخورده‌ام و بسیار گرسنه‌ام.

محمدی تاکید کرد: کاربر با درک موقعیت تماس گیرنده، اعلام می‌کند: آیا شما قادر به صحبت کردن نیستید و کسی کنارتان است؟، امدادخواه پاسخ می‌دهد که بله.

وی یادآور شد: کاربر ۱۱۰ با گرفتن آدرس فرد امدادخواه، از او در مورد تعداد افراد حاضر در محل و اینکه این افراد مسلح هستند یا خیر نیز سوال کرده و درخواست می‌کند که با عدد و بله و خیر پاسخ دهد.

محمدی افزود: مرکز ۱۱۰ با اعلام موضوع به کلانتری حوزه استحفاظی اعلام و اکیپی از مأموران به محل اعزام می‌شوند و در بررسی‌ها متوجه بروز اختلاف شدید خانوادگی بین تماس گیرنده و شوهرش می‌شوند.

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی فارس اعلام کرد: خانم تماس گیرنده، به دلیل واهمه از شوهرش، به شیوه‌ای خاص با مرکز ۱۱۰ تماس گرفته و یاری طلبیده بود.

سرهنگ محمدی گفت: این موضوع به واسطه عملکرد هوشمندانه و به موقع تماس گیرنده و البته هوشیاری و احساس مسئولیت کاربر ۱۱۰ منجر به جلوگیری از بروز مشکل غیرقابل جبران شد.

این مقام انتظامی از شهروندان درخواست کرد که در مواقع بروز مخاطرات و مشکلات، از طریق مرکز ۱۱۰ امدادخواهی خود را طرح کنند.

محمدی افزود: نیروی انتظامی همواره در مسیر خدمت رسانی به مردم از هیچ تلاش و کوششی دریغ نکرده است و این موضوع به شیوه‌های مختلف به اثبات رسیده است.

/مهر

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: تماس گیرنده مرکز ۱۱۰

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۱۴۳۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشاوره دارویی با تماس به سامانه ۱۹۰

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز فارس،دکتر محمدجواد راعی گفت: این اقدام با هدف ارائه راهکارهایی برای بروزرسانی اطلاعات دارویی، دریافت اطلاعات در مورد فرآورده های دارویی در مواقع ضروری و آگاهی از محل دریافت داروهای کمیاب در داروخانه ها است.
او هشدار داد: مصرف دارو همیشه مانند یک تیغ دو لبه عمل می کند، به عبارت دیگر اگر دارو به جا، به موقع و به مقدار مناسب استفاده شود، می تواند سلامت از دست رفته را به انسان بازگرداند، اما همین دارو اگر به صورت غیر منطقی و غیر متعارف مصرف شود، به سم مهلکی بدل می شود که نه تنها سلامت را به انسان باز نمی گرداند، بلکه می تواند ده ها عارضه دیگر نیز پدید آورد و تا حد مرگ، انسان را تهدید کند.
دکتر راعی تاکید کرد: باید به نقش مردم به عنوان اصلی ترین عامل فرهنگ مصرف دارو و همچنین نقش گروه پزشکی به عنوان تاثیرگذارترین رکن فرهنگ تجویز و مصرف دارو، توجه جدی شود.
او با تأکید بر لزوم منطقی سازی مصرف دارو و ارتقای فرهنگ مصرف آن در جامعه، گفت: برای رسیدن به این هدف، آموزش‌های عمومی در جامعه از طریق تهیه محتواهای آموزشی به عمل آمده و اجرای آن از سوی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز به صورت منظم در حال انجام است و علاقمندان می توانند برای آگاهی از این محتواهای آموزشی به وبگاه این معاونت به نشانی https://fdo.sums.ac.ir/home مراجعه کنند.

این مقام مسوول در دانشگاه اعلام کرد: مردم می توانند پرسش هایی مانند «شرایط تهیه و نگهداری داروها»، «موارد مصرف»، «منع مصرف و نحوه مصرف داروها»، «تداخل و ناسازگاری داروها با یکدیگر و مواد غذایی»، «موارد احتیاط و علائم و نشانه هایی که باید در زمان مصرف دارو مورد دقت و ملاحظه واقع شوند (عوارض دارویی)»، «راهنمایی دارویی در خصوص مسمومیت ها و شدت آن» و اقدامات اولیه و پاسخ برخی سوال های تخصصی تر برای شاغلان حرفه پزشکی مانند معرفی گزینه های درمانی ایمن تر در دوران بارداری و شیردهی و خصوصیات دارو را با این مرکز مطرح و مشکلات خود را در این زمینه با کارشناسان خبره در میان بگذارند.
معاون غذا و دارو دانشگاه با اعلام اینکه مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز با شماره تلفن ۱۹۰ هر روز از ساعت ۷ و۳۰ دقیقه صبح تا 15 پاسخگوی پرسش های علمی بیماران و همکاران کادر درمان است، گفت: مهمترین هدف این مرکز اطلاع رسانی، ارائه توصیه های لازم برای مصرف صحیح و منطقی دارو به بیماران و ارائه اطلاعات تخصصی حوزه دارو و سموم به اعضای کادر درمان مانند پزشکان، داروسازان و پرستاران است.

دیگر خبرها

  • حضور به موقع پلیس، مانع از خودسوزی یکی از شهروندان شد
  • پلیس مانع خودسوزی زن ۵۰ ساله شد
  • مشاوره دارویی با تماس به سامانه ۱۹۰
  • تماس‌های عجیب و غریب با ۱۲۵! 
  • شهادت مامور پلیس در درگیری با قاچاقچیان
  • دستگیری مردی که دایی و خاله‌اش را کشت
  • مصالحه ۷۸ درصدی پرونده‌های مرکز مشاوره پلیس ایلام
  • درخواست از امام جمعه تبریز برای یحیی گل‌محمدی
  • بازداشت هشت نفر از عوامل درگیری در آبادان
  • ببینید | زیرکی جالب یک زن در تماس با پلیس برای درخواست کمک به صورت نامحسوس!