Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی فرماندهی انتظامی استان قزوین سرهنگ احمد اشرفی با اهمیت خواندن مراکز مشاوره و دوایر مددکاری کلانتری‌ها بیان داشت: خدمات مشاوره یکی از بهترین راهکارهایی است که در پیشگیری از وقوع آسیب‌های اجتماعی و حتی صلح و سازش بین افرادی که دارای اختلاف گوناگونی هستند بسیار مؤثر و مفید می‌باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی مشاوران را بازوان قدرتمند پلیس در مأموریت‌ها دانست و اظهار داشت: اقدامات مشاوره‌ای آنان موجب کاهش بار انتظامی و افزایش احساس امنیت در جامعه می‌شود.

سرهنگ اشرفی وجود مرکز مشاوره و دوایر مددکاری اجتماعی مستقر در کلانتری‌ها را در جهت حفظ و تأمین بهداشت روانی و ایجاد زمینه‌های رشد همه جانبه اعضای خانواده ضروری دانست و خاطر نشان کرد: با بکارگیری کارشناسان مجرب و متخصص در جهت پیشگیری و کاهش آسیب‌های اجتماعی خانواده‌ها و ارتقا سطح بهداشت و سلامت روانی افراد می‌توان بسیار موفق عمل کرد.

وی با اشاره به مصالحه ۷۴ درصدی پرونده‌های ارجاعی به دوایر مشاوره و مدد کاری کلانتری‌ها در ۹ ماهه اول سال جاری گفت: به مدد مشاوره‌هایی که در این مراکز ارائه شده و تلاش قابل تقدیری که در این زمینه صورت گرفته، شاهد کاهش ارسال پرونده به مراجع قضائی و ورودی پرونده‌ها به محاکم قضائی بوده‌ایم.

معاون اجتماعی راه اندازی سامانه مشاوره تلفنی ۰۹۶۵۸۰ به منظور ارائه خدمات مشاوره‌ای و مددکاری اجتماعی از سوی مرکز مشاوره پلیس به هم استانی‌ها را اقدامی مثبت به خصوص در شرایط فعلی بر شمرد و گفت: این امکان برای خانواده‌ها در سراسر استان فراهم شده تا از طریق تماس با این سامانه تلفنی، خدمات مشاوره و روانشناسی مورد نیاز خود را دریافت کنند.

سرهنگ اشرفی در ادامه تصریح کرد: در ۹ ماهه اول سال جاری بیش از ۵ هزار و ۵۱۶ نفر از خدمات مرکز مشاوره و دوایر مددکاری کلانتریهای استان قزوین بهره مند شده‌اند که از این تعداد یک هزار و ۲۰۲ نفر در مرکز مشاوره از خدمات مشاوره در زمینه: خانواده، مددکاری، روانسنجی، حقوقی، انتظامی، … استفاده نموده و تعداد ۴ هزار و ۳۱۴ پرونده به دوایر مددکاری کلانتری‌های سطح استان مراجعه نموده که ۱۶۴۶ پرونده معادل ۷۴ درصد پرونده‌ها به مصالحه منجر و علاوه بر این، تعداد بیش از ۲۲ هزار جلسه مشاوره نیز برگزار شده است.

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان قزوین در پایان خاطرنشان کرد: مرکز مشاوره و خدمات روانشناسی آرامش نیروی انتظامی استان قزوین واقع در: میدان ولیعصر-سرپل طالقانی-ابتدای بلوار مدرس - جنب ستاد ترخیص نیروی انتظامی- تلفن ۰۲۸۲۱۸۲۴۳۱۴ همه روزه آماده ارائه خدمات مشاوره به صورت حضوری و تلفنی از طریق سامانه پلیس پاسخگو به شماره ۰۹۶۵۸۰ در زمینه‌های روانشناختی، خانوادگی، ازدواج، تحصیلی حقوقی و انتظامی و.... به همشهریان عزیز است.

کد خبر 5109112

منبع: مهر

کلیدواژه: مراکز مشاوره پلیس قزوین قاسم سلیمانی ویروس کرونا 9 دی شیراز آمار کرونا بوشهر کرمانشاه گرگان شیوع کرونا بصیرت شهرستان کرج ایام فاطمیه آلودگی هوا بارش برف دوایر مددکاری خدمات مشاوره مرکز مشاوره استان قزوین کلانتری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۱۵۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قزوین پایلوت ملی صدور «نسخه اجتماعی» شد

رئیس بنیاد خیریه آوای لبخند مهربان از اجرای طرح صدور نسخه اجتماعی برای نخستین‌بار در قزوین در قالب یک طرح پایلوت ملی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، محمدرضا جعفری میزوجی عصر امروز -سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت- در نشست خبری با اصحاب رسانه و خبرگزاری‌های استان قزوین که در سالن جلسات سازمان جهادکشاورزی برگزار شد، اظهار کرد: قزوین به عنوان نخستین استان طرح صدور نسخه اجتماعی را به صورت طرح پایلوت ملی اجرا می‌کند.

وی با بیان اینکه صدور نسخه اجتماعی توسط بنیاد خیریه آوای لبخند مهربان صورت می‌گیرد، گفت: در این طرح برای خانواده‌های کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست و به ویژه زنان سرپرست خانوار نسخه اجتماعی برای رهایی آنها از آسیب اجتماعی و توانمندسازی مالی آنها صادر می‌شود.

رئیس بنیاد خیریه آوای لبخند مهربان با اشاره به نحوه صدور نسخه اجتماعی اضافه کرد: در مرحله نخست این طرح از اعضای خانواده‌های نیازمند درگیر با آسیب اجتماعی تست روان‌شناسی می‌گیریم و در مرحله بعد هم شرایط اجتماعی، روحی و روانی این خانواده‌ها را از صفر تا ۱۰۰ بررسی می‌کنیم.

جعفری میزوجی ادامه داد: بعد از بررسی‌های صورت‌گرفته یک نسخه اجتماعی برای حل مشکلات و آسیب‌های خانواده‌های کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست و همچنین زنان سرپرست خانوار پیچیده می‌شود که با اجرای نسخه مربوطه و طی مراحل مختلف خانواده‌های آسیب‌دیده طی مدت یک‌سال توانمندسازی می‌شوند.

وی یادآور شد: نوشتن و صدور این نسخه توسط تیم روان‌شناسان و مددکاران اجتماعی صورت می‌گیرد و در قالب این نسخه‌ها مواردی نظیر حضور کودکان نیازمند یا زنان سرپرست خانوار در کارگاه‌های روان‌شناسی، فرزندپروری و تقویت خلاقیت برای این خانواده‌ها پیش‌بینی می‌شود.

رئیس بنیاد خیریه آوای لبخند مهربان با ذکر اینکه حدود ۱.۵ سال است که اجرای این طرح را در سطح استان قزوین آعاز کردیم، گفت: نخستین مجری این طرح هستیم و برای اجرای آنها هم به جز کمک‌های مردمی از هیچ نهاد دولتی و غیردولتی بودجه‌ای دریافت نکردیم.

جعفری میزوجی با اشاره به ارائه بسته‌های مختلف معیشتی و درمانی در قالب طرح نسخه اجتماعی تصریح کرد: با این حال مخالف اصلی پرداخت پول نقد به خانواده‌های آسیب‌دیده هستیم، چرا که در چنین خانواده‌هایی بی‌شک مشکلاتی مانند اعتیاد وجود دارد و پرداخت مستقیم پول به زنان سرپرست خانوار یا کودکان بی و بدسرپرست منجر به هزینه‌کرد بی‌جای این کمک‌های نقدی می‌شود.

وی افزود: در این طرح مددکاران ما همراه با کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست به مراکز خرید یا درمان می‌روند و تا انتهای فرآیند در کنار آنها هستند تا اعتبار تخصیص‌داده‌شده در جای مناسب خود هزینه شود.

رئیس بنیاد خیریه آوای لبخند مهربان از صدور نسخه اجتماعی برای ۱۳۸ خانواده آسیب‌دیده قزوین در سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: در نهایت طی یک‌سال اخیر سه میلیارد و ۳۸۰ میلیون تومان خدمات به خانواده‌های آسیب‌دیده، کودکان نیازمند و زنان سرپرست خانوار ارائه دادیم.

جعفری میزوجی ادامه داد: این خدمات شامل دو میلیارد تومان خدمات اجتماعی و فرهنگی، یک‌میلیارد و ۳۸۰ میلیون تومان بسته معیشتی و ۱۰۰ میلیون تومان خدمات اوقات فراغت که خدمات اوقات فراغب در قالب برگزاری جشن تولد، کارگاه نقاشی و بردن کودکان به شهربازی و مانند اینها بوده است.

کد خبر 749478

دیگر خبرها

  • بیش از ۸۴ هزار تماس با مشاوره تلفنی بهزیستی مرکزی برقرار شد
  • ارائه خدمات مشاوره و مددکاری رایگان به رانندگان تاکسی و خانواده هایشان
  • خودکشی در ایران کمتر از آمار جهانی
  • خودکشی ایرانی ها، کمتر از میانگین جهانی
  • تفاهم نامه ارائه خدمات رونشناختی در حوزه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی کارگران امضا شد
  • قزوین پایلوت ملی صدور «نسخه اجتماعی» شد
  • خودکشی در ۲۳ کشور دنیا جرم و اجرای کامل سند ملی خودکشی در ایران ضروری است
  • ایجاد مراکز مشاوره فعال برای حل مشکلات دانشجویان
  • وزیر کشور: انتخابات در بهترین وضع برگزار شود
  • وحیدی خطاب به استانداران: انتخابات در بهترین وضع برگزار شود