Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرگروه فقه و حقوق پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به تشریح فعالیت‌های این گروه از زمان شیوع ویروس کرونا تا کنون در زمینه تحقیقات صورت گرفته و برگزاری نشست، کرسی و همایش‌ها پرداخت.

خبرگزاری شبستان؛ گروه اندیشه: گروه فقه و حقوق اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، از نخستین گروه ‌هایی است که از بدو تأسیس پژوهشگاه با حضور چهره‌ های شاخص فقهی و حقوقی دائر گردیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 بیش از بیست سال سابقه علمی در زمینه پاسخگویی به نیازهای فقهی و حقوقی، قانونگذاری و دفاع از موازین اسلامی، برگ زرّینی از افتخارات این گروه علمی است. گروه فقه و حقوق اسلامی که خود پایه‌ گذار فصلنامه علمی پژوهشی حقوق اسلامی است، همواره با انتشار مقالات معتبر علمی پژوهشی در مجلات داخلی و خارجی و ارائه کتب ارزشمندی که هر یک در حوزه تخصصی خود دارای رتبه ‌های برتر بوده ‌اند، چهره‌ هایی شاخص در عرصه ‌های مختلف فقه و حقوق معرفی کرده است. در خصوص فعالیت‌های گروه فقه و حقوق پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پساکرونا با حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر غلامرضا پیوندی مدیرگروه فقه و حقوق پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به گفت و گو نشسته ایم که نظر شما را به گفت‌وگو با وی جلب می‌نماییم:

از کمّ و کیف فعالیت‌های گروه فقه و حقوق از زمان شیوع ویروس کرونا برایمان بفرمایید؟

حدود یک سالی است که کشور عزیزمان درگیر این ویروس منحوس می‌باشد، به طبع در شیوه حضور و برگزاری جلسات تغییراتی ایجاد شده است، اما الحمدالله هیچ‌گونه تغییری در انجام فعالیت‌های پژوهشی گروه اتفاق نیفتاده است و گروه کماکان و حتی بیشتر از قبل جلسات را به‌صورت مرتب برای انجام امور محوله برگزار کرده و به فعالیت‌های پژوهشی خود می پردازد.

باتوجه به اینکه جلسات به‌صورت آنلاین برگزار می‌شود و ما دچار تغییر روش برگزاری شده ایم اما باید این نکته را تأکید کنم که به نسبت گذشته جلسات هم نظم بهتری پیدا کرده و هم به‌لحاظ محتوایی، شکل خوبی گرفته است و چه‌بسا می‌توان اعلام کرد که گروه به علت شرایط موجود اپیدمی کرونا، به رشد خوبی رسیده است.

ضمن اینکه درمورد بحث ویروس کرونا نشست علمی درخصوص سرایت دادن ویروس و بحث مسئولیت کیفری داشتیم و از ظرفیت اعضای گروه مقالات و نشست‌هایی را داشته‌اند و برخی مقالات در مجله حقوق اسلامی چاپ شده است و به شورای پژوهشگاه تحقیقی هم در این باره پیشنهاد داده‌ایم.

چه آثاری در دست چاپ هستند؟

پیش از پاسخ به سؤال شما باید به این مطلب اشاره کنم که از گروه فقه و حقوق، پنج اثر طی این مدت به‌چاپ رسیده است که شامل موارد ذیل می‌باشد:

مجموعه مقالات همایش «فقه هسته‌ای»/ ابوالقاسم علیدوست
ادله اثبات کیفری در اسلام (مبانی و موارد تفکیک از ادله اثبات مدنی) / احمد حاجی‌ده‌آبادی
ظرفیت حقوق در تحکیم خانواده/ فرج‌الله هدایت‌نیا
آزاداندیشی و آزادی بیان/ محمود حکمت‌نیا
اختلال جنسی و حقوق خانواده/ فرج‌الله هدایت‌نیا
مجموعه مقالات همایش «فلسفه فقه»/ علی محمدی جورکویه

درمورد آثاری که هم‌اکنون مراحل نهایی خود را سپری می‌کنند تا توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامیبه‌چاپ برسند، می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

مجموعه مقالات همایش «حقوق ادیان»/ غلامرضا پیوندی
مسئولیت مدنی در قرآن/ حسین هوشمند فیروزآبادی
کیفرگذاری؛ مبانی، معیارها و چالش‌ها/ غلامرضا پیوندی
پرداخت دیه از بیت‌المال (مفهوم‌شناسی، مبانی، قلمرو و دادرسی)/ حسینعلی بای
قانون اهم و مهم و گستره آن در تزاحم احکام و تزاحم حقوق/ محمد عشایری منفرد
علم عرفی در فقه و حقوق ایران/ سعید شریعتی
مسئولیت ناشی از دعوت شبانه/ حسینعلی بای
بررسی جرم‌شناختی جرایم خشونت‌بار خانوادگی/ علی محمدی جورکویه
حجاب شرعی/ علی محمدی جورکویه
نظام مالکیت فکری؛ خاستگاه، زیرساخت‌ها و ساختار/ محمود حکمت‌نیا
پرسمان جرم سیاسی/ غلامرضا پیوندی
موارد پرداخت دیه به‌وسیله دولت/ حسینعلی بای
کارکردهای عفاف در حقوق خانواده/ فرج‌الله هدایت‌نیا
اصلاح مجرمان در سیاست جنایی اسلام/ محمدعلی حاجی‌ده‌آبادی
پیشگیری از جرم ازطریق طراحی محیطی/ مجید قورچی‌بیگی

چه حوزه‌های تمحضی تاکنون در گروه فقه و حقوق تعریف شده است؟

یکی از کارهای مهمی که طی این مدت به  دنبال انجام آن هستیم تجدیدنظر در ساختار معرفتی و مباحث حول نظام مسائل گروه است که خوشبختانه تا به همین امروز جلسات متعددی در این باب برگزار شده است. حوزه‌های تمحضی که در گروه فقه حقوق تا امروز مصوب شده، به‌شرح ذیل است:

فلسفه فقه/ آیت‌الله ابوالقاسم علیدوست
فلسفه حقوق و مالکیت فکری/ دکتر محمود حمکت‌نیا
فلسفه حقوق کیفری و حقوق کودک/ که حوزه تمحض بنده (غلامرضا پیوندی) است
سیاست جنایی/ دکتر محمد حسنی
جرم‌شناسی/ دکتر علی محمدی جورکویه
جرایم علیه تمامیت اشخاص/ دکتر حسینعلی بای
حقوق زن و خانواده/ دکتر فرج‌الله هدایت‌نیا
حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حجت‌الله فتحی نیز به‌تازگی وارد بحث جرایم فضای مجازی و سایبر شده‌اند که قرار است موضوع  «جرم سرقت حدی در فضای مجازی» را کار کنند و در حال تصویب طرح پژوهشی هستیم.

یادآور می‌شوم جلسات متعددی مرتبط با نظام مسائل، بازنگری مسائل گروه و آینده‌نگری در حوزه فقه و حقوق به انجام رسیده است و به‌زودی به شورای پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ارسال می‌شود.

چه تحقیقاتی در گروه در دست اجراست؟

پاسخ به سؤال شما را در سه بخش بیان خواهم کرد:

الف) تحقیقاتی که هم‌اکنون درحال پژوهش می‌باشد که عناوین آن شامل موارد ذیل می‌شود:

حقوق اجتماعی در اسناد بین‌المللی، اسلام و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران/ حسین امینی پزوه
فقه تکالیف الزامی کودکان ممیزه و مراهق/ مصطفی همدانی
فلسفه حقوق (جلد دوم)/ مهدی شهابی
پیشگیری اجتماعی از بزهکاری/ سیدمحمود میرخلیلی

ب)  رساله‌های مقطع دکتری که توسط دانشجویان در گروه فقه و حقوق انجام شده و در دستور کار گروه برای ارزیابی می‌باشد:

فقه هسته‌ای و کارکردهای آن در قراردادهای هسته‌ای/ احمد احسانی‌فر
نظام حقوقی اموال عمومی/ حسینعلی بای
نظریه عدالت و حقوق زن در نظام حقوقی اسلام/ سیدحسین فاطمی‌‌نژاد
جایگاه اخلاق زیستی در نظام حقوق اسلامی/ مهدی معلّی
نظریه عدالت قضائی در حقوق ایران (اجرا و احساس)/ محسن کاظمی نجف‌آبادی

ج)  بخش سوم را می‌توان به تحقیقات جاری که توسط اعضای محترم گروه در حال پژوهش می‌باشد، اختصاص داد:

پیشگیری اجتماعی از بزهکاری/ سیدمحمود میرخلیلی
اصول حاکم بر نظام مالکیت فکری/ محمود حکمت‌نیا
اهداف مجازات و بازتاب آن در قانون مجازات اسلامی/ حسینعلی بای
حقوق عمومی و خانواده/ فرج‌الله هدایت‌نیا
حقوق کیفری اطفال/ غلامرضا پیوندی
روش‌شناسی اجتهاد (مطالعه، مقارنه و آسیب‌شناسی اجتهادهای معاصر)/ ابوالقاسم علیدوست؛ البته این کار هم مراحل ارزیابی و بررسی را در گروه سپری کرده و در آینده نزدیک به شورای آثار ارسال خواهد شد.
روش‌شناسی اجتهاد (نظریه اطمینان)/ ابوالقاسم علیدوست
سرقت در فضای مجازی/ حجت‌الله فتحی
سیاست جنایی اسلام در مبارزه با جرایم ضد تمامیت جسمانی اشخاص با مطالعه موردی جمهوری اسلامی ایران با رویکرد نقد/ علی محمدی جورکویه
سیاست جنایی افتراقی؛ مبانی، قلمرو و آثار/ محمد حسنی
مبانی و اصول حقوق کیفری از منظر قرآن کریم/ غلامرضا پیوندی
فقه و قرآن/ ابوالقاسم علیدوت
موارد پرداخت دیه از بیت‌المال/ حسینعلی بای

چه نشست، کرسی و همایش‌هایی برای برگزاری توسط گروه تدارک دیده شده است؟

از مهم‌ترین نشست و کرسی‌هایی که طی این مدت برگزار شده، می‌توان به نشست «بررسی ابعاد حقوقی ـ سیاسی اعتراض‌های اخیر در آمریکا» مشترک با گروه سیاست، نشست «موضوع‌شناسی فساد اقتصادی ـ بیانیه گام دوم» و کرسی «بررسی نقش عوامل درونی خشونت» و «مسئولیت کیفری ناشی از سرایت‌دادن بیماری‌های مسری» اشاره کرد.

همچنین همایش «فقه نظام» اواخر سال ۱۳۹۸ برگزار گردید و درحال تدوین مجموعه مقالات آن هستیم و همایش دوم با همین موضوع قرار است امسال یا سال آینده برگزارمی شود که در دستور کار گروه قرار دارد.

این نکته را باید اعلام کنم، بنا بر موارد جدید مطرح‌شده در جلساتی که با اعضای هیئت علمی گروه داشتیم، چندین نشست و کرسی علمی برای برگزاری تا پایان سال جاری توسط گروه برنامه‌ریزی شده است که برگزار خواهد شد.

 

 

پایان پیام/49

منبع: شبستان

کلیدواژه: پساکرونا پژوهشکده نظام های اسلامی پژوهشکده نظام های اسلامی فرهنگ و اندیشه اسلامی ابوالقاسم علیدوست اسلامی پژوهشگاه گروه فقه و حقوق مجموعه مقالات حقوق اسلامی سیاست جنایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۱۹۸۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علم همراه با خلاقیت مسائل جامعه را حل می‌کند

ایسنا/مازندران رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه مدل‌های قدیمی مسائل جامعه را حل نمی‌کند، گفت: علم به خودی خود نمی‌تواند مسائل جامعه را حل کند بلکه با خلاقیت در مواجه با مسائل پیچیده راهکار ارائه می‌دهد.

محمدمهدی طهرانچی ۱۰ اردیبهشت در اجلاسیه افق تحول دانشگاه ۲ در جمع اساتید گروه کشوری علوم اجتماعی در چالوس در ابتدای سخنان خود با اشاره به جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه اظهار کرد: در دورانی زندگی می‌کنیم که انسانیت به مسلخ رفته است و نظام علمی در خدمت حاکمیت نظام سلطه قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه این نظام سلطه یک چهره‌ای داشت که بسیار بزک شده بود اما درون این چهره و پشت آن چهره کریهی است که جز قدرت و پول چیزی نمی‌شناسد، افزود: امام راحل مکتبی را بنیان نهادند که طوفانی را به پا کرد که امروز بیش از هر زمانی چهره کریه این نظام سلطه را آشکار می‌کند.

وی تصریح کرد: دموکراسی، حقوق بشر و کودک، محیط زیست و یونسکو از واژه‌های زیبایی هستند که با کشتن ۱۵ هزار کودک و حمله به معترضان در متن دانشگاه به مسلخ رفته است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اقدامات بی رحمانه نظام ظلم و صهیونیست در مقابل علم و زنان، بیان کرد: نظام سلطه دانشگاه و زن و کودک نمی‌شناسد و باید گفت طوفان، دستکش مخملی را برده است و مشت آهنین هویدا شده است.

طهرانچی با تاکید براینکه این‌روزها غرب بدون نقاب و واکنش در مقابل مقام دانشجویان و اساتید دانشگاه را می‌توان دید، افزود: امسال روز معلم کلید واژه «من‌هم یک پروفسورم» در فضاهای رسانه‌ای و مجازی منتشر خواهد شد.

وی در ادامه به کاهش ورودی‌های علوم انسانی و علوم پایه در دانشگاه آزاد اسلامی  پرداخت و گفت: در حوزه علوم اجتماعی این گرایش کمتر بوده است که باید علت‌یابی و سپس برای آن راه حل ارائه شود.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تعداد دانشجویان در حوزه علوم اجتماعی را چهار هزار و ۳۶ نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۵۰ درصد در تهران مشغول به تحصیل هستند و اگر این روند ادامه یابد تعداد دانشجویان در سال‌های آینده در این رشته کاهش بیشتری خواهد یافت.

طهرانچی با بیان اینکه انتخاب رشته، سرمایه گذاری فرد برای آینده خود است، خاطر نشان کرد: در دو دهه قبل اقبال رشته‌های جامعه شناسی در دانشگاه آزاد اسلامی بالا بود و گرایش به علوم سیاسی نیز بدین گونه بود اما در حال حاضر رشته مدیریت و اذناب آن گرایش بیشتری یافته است.

وی با بیان اینکه انتخاب رشته یک برایند فردی است اما فرایند جمعی آینده کشور را رقم می‌زند، افزود: نسل جوان دیگر برایش مدرک تحصیلی و اعتبار دانشگاه ملاک نیست.

این مسئول اشباع کاذب اطلاعات را موجب عوض شدن نگاه بچه‌ها به آموزش عالی دانست و گفت: فرزندان ما تصویر را از دریچه دیجیتال می‌گیرند.

طهرانچی با اشاره به اینکه تعداد دانشجویان با اعضای هیئت علمی و اساتید به نوعی همخوانی ندارد، تاکید کرد: ناترازی در دانشگاه یک مسئله است که باید اصلاح شود و مسئله شناسی ما باید دقیق باشد.

وی با بیان اینکه چهارگانه کنش تنها علم نیست بلکه بینش، توانش، دانش و گرایش هست، گفت: یکی از اشکالات این است که همت بچه‌ها را کوچک کردیم و توانش را پایین آوردیم.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه فضای مجازی توانش بچه‌ها را به سمت توانایی‌های عاریتی سوق داده است، گفت: غضب و وحشت تقویت شده است و فکر می‌کنند خیلی توانمند شده‌اند.

طهرانچی با اشاره به نقش مهم ایمان در تقویت فرزندان و با تاکید بر اینکه مدل‌های قدیمی مسائل جامعه را حل نمی‌کند، اظهار کرد: علم به خودی خود نمی‌تواند مسائل جامعه را حل کند بلکه با خلاقیت در مواجه با مسائل پیچیده راهکار ارائه می‌دهد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر اینکه دانشگاه باید جامعه پرداز باشد، افزود: بچه‌های ما به جای دانایی به دنبال توانایی هستند و سودمندی را در توانایی می‌بینند.

طهرانچی با بیان اینکه باید از دریچه توانایی با بچه‌ها سخن گفت، یادآور شد: باید از دریچه توانایی مهارت، خلاقیت و نوآوری را به سمت آن‌ها سوق داد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • «بی حجابی» گره‌ای که با دست باز می‌شود
  • ۵۲ گروه راهداری در جاده‌های استان همدان فعالیت دارند
  • شوراها رکن مردم سالاری و از برکات نظام اسلامی هستند
  • علم همراه با خلاقیت مسائل جامعه را حل می‌کند
  • بیانیه حزب التحریر درباره بازداشت‌های اعضایش توسط طالبان
  • پس‌لرزه عروسی دختر در هتل گران | تکلیف خودتان را از حیث اقتصادی روشن کنید | چرا همیشه صحبت شما و فرزندانتان است؟
  • انتقاد یک مقام سابق از عروسی مجلل دختر شمخانی
  • کیفرخواست پرونده گروه (ش) با بیش از هزار شاکی در دادسرای تهران صادر شد
  • کارگران رزمندگان حقیقی نظام جمهوری‌ اسلامی هستند
  • پیگیری لایحه حمایت از حقوق مادی و معنوی پرستاران