Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-05-06@14:26:40 GMT

شوك جدید به برجام

تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۷۶۲۹۰

خرداد: روز گذشته سخنگوي دولت آب پاکي را روي دست همه ريخت و گفت: فرآيند توليد اورانيوم با غناي 20 درصد در مجتمع غني‌سازي شهيد عليمحمدي (فردو) آغاز شد.
به نقل از خبرگزاري‌ها علي ‌ربيعي درباره چگونگي اجرايي شدن آيين‌نامه قانون اقدام راهبردي براي لغو تحريم‌ها اظهار کرد: دولت پيش از اين هم اعلام کرده که قانون مصوب مجلس را لازم‌الاجرا مي‌داند و به آن پايبند خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند دولت از ابتدا اين طرح را به مصلحت ندانسته و به‌خاطر طرف مشورت قرار نگرفتن دولت در تصويب نهايي آن انتقاد‌هايي را وارد مي‌دانست، اما اين مسائل تاثيري بر تعهد دولت به اجراي اين قوانين نداشته است. سخنگوي دولت افزود: رئيس‌جمهور در روز‌هاي گذشته دستور راه‌اندازي غني‌سازي 20 درصد را صادر کرد و پس از انجام اقدامات اوليه از قبيل اطلاع‌رساني به آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و تحويل پرسشنامه طراحي بر مبناي تعهدات پادماني کشور، فرآيند تزريق گاز شروع شد و اولين محصول U F 6 به دست خواهد آمد. اين خبر اما از ديد بسياري يک خبر شوکه‌کننده است. خبري که دوروز مانده به حضور بايدن در جايگاه رياست‌جمهوري آمريکا رسانه‌اي شد. حرکت به سمت غني‌سازي 20 درصد چيزي نيست که بسياري به آن در اين شرايط که موضوع بازگشت بايدن به برجام مطرح مي‌شود، فکر کنند. اما مجلس يازدهم که از روز روي کار آمدنش، دو استراتژي را براي تضعيف دولت حسن روحاني به کار مي‌برد، يکي صعب‌العبور کردن مسير بازگشت به برجام در زمان بايدن و ديگري اين موضوع که مشکلات اقتصادي کشور را نه ناشي از تحريم‌ها و دونالد ترامپ بلکه در عملکرد حسن روحاني خلاصه کند، بعد از ترور شهيد فخري‌زاده فرصتي يافت تا طرح «اقدام راهبردي براي لغو تحريم‌ها» را به تصويب برساند؛ طرحي که در آن به طرف‌هاي برجامي يک‌ماه فرصت داده شد تا تحريم‌هاي بانکي و نفتي ايران را به‌طور کامل برطرف کنند و در صورت عدم تحقق اين موضوع، دولت موظف شد يک‌ماه پس از تصويب اين قانون اجراي داوطلبانه پروتکل الحاقي را متوقف کند و همه نظارت‌هاي فراتر از پادمان نيز متوقف مي‌شود. همچنين، در راستاي تامين شروط نه‌گانه درخصوص توافق هسته‌اي، سازمان انرژي اتمي ايران موظف است بلافاصله پس از تصويب اين قانون، نسبت به توليد اورانيوم با غناي 20 درصد اقدام و سالانه به ميزان حداقل 120کيلوگرم آن را در داخل کشور ذخيره کند. طرحي که به تصويب شوراي نگهبان رسيد و با حمايت بدنه شوراي عالي امنيت ملي هم روبه‌رو شد و نتيجه آنکه مخالفت‌هاي صريح رئيس‌جمهور نيز در اين ميان راه به جايي نبرد و اکنون خبر مي‌رسد خود حسن روحاني، دستور غني‌سازي 20 درصد را بنا به قانون مجلس اعلام کرده است. اما اين يک روي قضيه است. مي‌توان عملي شدن غني‌سازي 20 درصد را از زواياي ديگري نيز بررسي و ساير احتمالات را هم مطرح کرد.
دستور حسن روحانينخست اينکه دستور حسن روحاني و آغاز غني‌سازي 20 درصد نقطه مقابل آن چيزي است که در زمان تصويب برجام در مجلس نهم رخ داد. مجلس نهم در آن زمان که عمدتا تحت دو طيف اصولگراي ميانه و اصولگراي اصطلاحا تندرو بود در زمان تصويب 15دقيقه‌اي برجام در مجلس عملا به يک بازي مخالف و موافق هم دست زد، زماني که تصويب شد. عده‌اي در قالب مخالفان برجام اشک ريختند و فرياد زدند يا رودرروي دوربين‌هاي خبرنگاران، وامصيبتا سر دادند. اما در عمل بعدها گفته شد آنچه به تصويب رسيد قرار بود که به تصويب برسد. اين‌بار اما در قبال غني‌سازي 20 درصد، ماجرا چيز ديگري است؛ به اين معنا که مجلس اصولگراي يازدهم مصوبه‌اي را تصويب مي‌کند که حمايت شوراي عالي امنيت ملي را هم دارد ولي دولت، نقش مخالف را در اين زمينه بازي مي‌کرد، اما در عمل آنچه رخ مي‌دهد همان غني سازي 20 درصد است که قرار بود انجام شود. موضوع اجرايي شدن غني‌سازي 20 درصد را مي‌توان از حيث ديگري نيز مورد توجه قرارداد. دولت با اين کار عملا خود را مطيع قانون نشان داده و در تقابل با مجلس نيز قرار نمي‌گيرد اما در واقعيت عملياتي شدن غني‌سازي 20 درصد توسط دولت، ساير موارد طرح مجلس از جمله خروج از پروتکل الحاقي و... را در محاق قرار مي‌دهد؛ به عبارتي اين عمل مي‌تواند مانند نوعي پيشگيري و عدم انجام ساير خواسته‌هاي تندتر مجلس باشد. اما عده‌اي هم معتقدند که حاکميت با علم به بازگشت بايدن به برجام در هر شرايطي، غني‌سازي 20 درصد را کليد زده است. اين غني‌سازي به معناي باج‌گيري بيشتر تهران از دولت بعدي آمريکاست با اين اميد که با اين کار هم سرعت بازگشت بايدن را به برجام افزايش دهند و هم امتيازات بيشتري از دولت مصالحه‌گر دموکرات‌ها دريافت کنند. با اين حال اما آنچه از ديروز در واقعيت رخ داده، تقابل ساير کشورها و موضع‌گيري‌شان نسبت به اين اقدام است تا حدي که اتحاديه اروپا غني‌سازي 20‌درصد را انحراف جدي در برجام مي‌داند. سخنگوي کميسيون روابط خارجي اتحاديه اروپا در گفت‌‌وگو با اسپوتنيک گفته: اتحاديه اروپا مطلع شده که ايران سطح غني‌سازي اورانيوم را بالا برده است. اگر اين اعلام اجرائي شود به‌مثابه خروج قابل ملاحظه‌ ايران از پايبندي‌هايش به توافق هسته‌اي خواهد بود. وي افزود که اين اقدام پيامدهايي خواهد داشت. استانو گفت: بار ديگر تاکيد مي‌کنيم که از هرگونه اقدامي که ممکن است مانع حفظ برجام شود، اجتناب کنيد.
طرح نابودي اسرائيلولي اين همه ماجرا نيست مجلس يازدهم دو روز پيش طرحي به نام طرح نابودي اسرائيل را مطرح ساخت. يک گروه از نمايندگان مجلس طرحي پيشنهاد داده‌اند که ماده پنجم آن، دولت را مکلف مي‌کند تا 20سال ديگر اسرائيل را از ميان ببرد؛ موضوعي که بازتاب خاص خود را خواهد داشت. اکنون بايد ديد که آيا اقدامات داخلي آنطور که مجلس يازدهم مدعي آن است باعث رفع تحريم‌ها خواهد شد يا برعکس بايدن را از بازگشت به برجام منصرف کرده يا از ادامه اعمال تحريم‌ها باز خواهد داشت؟
منبع: آرمان ملي برچسب ها: برجام

منبع: خرداد

کلیدواژه: برجام غنی سازی 20 درصد حسن روحانی تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۷۶۲۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویب لایحه حفاظت از داده‌های شخصی در کمیسیون حقوقی دولت

لایحه حفاظت از داده‌های شخصی در کمیسیون حقوقی دولت و با حضور وزرای دادگستری، ارتباطات و فناوری و معاون حقوقی رئیس‌جمهور تصویب شد. - اخبار سیاسی -

به گزارش حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، با حضور وزراى دادگسترى و ارتباطات و فناورى اطلاعات و معاون حقوقی و برخی دیگر از معاونان رییس جمهور و اعضاى کمیسیون حقوقى و قضایی دولت و با مشارکت رییس مرکز ملی فضای مجازی و همچنین با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان دستگاه‌های اجرایی و برگزاری ٨ جلسه سه ساعته در ایام تعطیلات رسمی، لایحه «حفاظت از داده‌های شخصی» به تصویب این کمیسیون رسید.

 این لایحه یکی اقدام‌های مهم برای حفاظت از حقوق مردم در فضای مجازی و افزایش اعتماد به سکوهای بومی است.

لازم به ذکر است این لایحه بعد از تصویب در هیات دولت براى تصویب نهایی به مجلس شوراى اسلامی ارسال می شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نظر مجلس درباره اعتراض بازنشستگان تامین اجتماعی به مصوبه افزایش حقوق؛ همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری از خرداد
  • تصویب قانون رفع تحریم‌های ظالمانه از کارهای مهم مجلس است
  • پروژه‌ی «دولتی‌سازیِ دستمزد»
  • ۷۰ درصد ظرفیت شهرک صنعتی شورمست غیرفعال است
  • تصویب لایحه حفاظت از داده‌های شخصی در کمیسیون حقوقی دولت
  • طعنه سنگین روحانی به وضعیت مشارکت در انتخابات
  • برنامه هفتم پیش از پایان مجلس یازدهم به دولت ابلاغ می‌شود
  • طعنه سنگین حسن روحانی به شورای نگهبان و دولت رئیسی / باید حسرت انتخابات کشور‌های همسایه را بخوریم!
  • طعنه سنگین روحانی به شورای نگهبان و دولت؛ باید حسرت انتخابات کشور‌های همسایه را بخوریم!
  • عضو سنای آمریکا: سنا توافق با عربستان را بدون سازش با اسرائیل تصویب نمی‌کند