Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-01@00:12:00 GMT

نخستین اعلامیه امام(ره) علیه رضاخان

تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۹۱۴۳۰

نخستین اعلامیه امام(ره) علیه رضاخان

به گزارش خبرنگار تاریخ خبرگزاری فارس، با آغاز سلطنت رضا شاه در آبان ۱۳۰۴ و انقراض سلسله قاجار، امام خمینی(ره) طلبه‌ای ۲۳‌ساله بود که از سن ۲۰ سالگی از حوزه علمیه اراک راهی قم شده بود.


امام خمینی در کنار برخی دوستان و هم‌درسان خویش در دوران طلبگی در قم

رضاشاه که قبل از به سلطنت رسیدن و حتی در سال‌های نخستین حکومتش به دینداری و حمایت از دینداران تظاهر می‌کرد، آرام آرام چهره واقعی خود را نشان داد و نقاب را کنار زد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او تحت تاثیر روشنفکران و برای رسیدن به تجدد آمرانه، آموزه‌های دینی را مانع برنامه‌های تجدد آمرانه خود می‌دانست و نه تنها با دین بلکه با با نهاد‌های دینی به ضدیت پرداخت.

رضاشاه پس از درگذشت آیت‌الله حائری یزدی زعیم حوزه علمیه قم در سال ۱۳۱۵خورشیدی، حوزه علمیه قم را تحت فشار قرار داد.

رضاخان در مسیر اجرای برنامه‌هایش هیچ مخالفتی را بر نمی‌تابید و پس از تثبیت قدرتش حتی افرادی را که به او یاری کردند، مانند تیمورتاش، علی اکبر داور و نصرت‌الدوله فیروز را از سر راه برداشت.  

رضاخان در راه رسیدن به برنامه‌هایش که تجدد آمرانه بود سیاست‌های فرهنگی ‌ویژه‌ای را به صورت قانون تصویب کرد. سیاست‌هایی مانند اتحاد شکل البسه و تبدیل کلاه و قانون کشف حجاب که این سیاست‌ها با مخالفت روحانیون و اقشار مذهبی جامعه مواجه شد، اما برخورد رضاخان با این مخالفت‌ها قهرآمیز بود و قیام گوهرشاد را بی‌رحمانه سرکوب کرد.

 امام خمینی(ره) در ۱۵ اردیبهشت ۱۳۲۳ شمسی در نقد سیاست‌های رضاشاه در اعلامیه‌ای مردم و روحانیون را به قیام برای خدا و مبارزه با بدعت‌ها و ظلم‌های رضاخانی دعوت کرد.

در اعلامیه امام فهرستی از تلاش‌های ضدمذهبی دشمن و راه مبارزه با آن که شامل فحشا و فساد و از بین‌بردن مدارس دینی و موقوفات آنان، ترویج کتاب‌های ضدشیعه کسروی و... می‌شد اشاره کرد.

امام خمینی(ره) در این اعلامیه به این نکته اشاره کرد که رضاشاه تلاش داشت روحانیت و اقشار مذهبی را مخالف پیشرفت معرفی کند. این رویکرد بعدها توسط پسرش نیز به شکلی دیگر دنبال شد.

امام خمینی(ره) در فروردین‌ماه سال ۱۳۴۳ شمسی و در مخالفت با محمدرضا پهلوی به نوعی آخرین شاه پهلوی را نماینده اقدامات رضاشاه معرفی می‌کند و می‌فرمایند: «در خارج ما را مخالف اصلاحات معرفی می‌کنند. می‌گویند آخوندها می‌خواهند الاغ سوار شوند و از این در به آن در بروند. آخوندها می‌گویند که برق نمی‌خواهیم، طیّاره نمی‌خواهیم. اینها مرتجع هستند و می‌خواهند به قرون وسطی برگردند... آیا مخالفت با استبداد و حمایت از استقلال کشور ارتجاع است؟ ما که می‌گوییم به احکام اسلام عمل کنید، به قانون اساسی عمل کنید، ما مرتجعیم؟ کدام روحانی گفته است که ما با فلان مظاهر تمدن مخالفیم؟ ما با فسادها مخالفیم».

امام به چگونگی استفاده از مظاهر تمدن و ابزارهای تکنولوژیک اشاره داشت و فرمود: «شما مظاهر تمدن را وقتی که در ایران می‌آورید، چنان از صورت طبیعی خارجش می‌کنید که چیز حلال را مبدل به حرام می‌کند». ۲

پی‌نوشت: ۱. رسول جعفریان، «امام خمینی و سلطنت رضاخان»، فصلنامه تاریخ معاصر، سال پنجم، ش ۱۹ و ۲۰ (زمستان ۱۳۸۰)، ص ۹.

۲. لوح فشرده صحیفه امام،ج ۱، ص ۲۸۶.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: امام خمینی قم رضاشاه آموزه های دینی امام خمینی ره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۹۱۴۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اشتغالزایی برای ۱۲ هزار و ۴۸۱ مددجوی کمیته امداد آذربایجان‌غربی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، رضا مهرافروز در نشست هم‌اندیشی با فرماندار شهرستان ارومیه اظهار کرد: در کمیته امداد امام خمینی (ره) بیشتر به دنبال ایجاد بستر و فضاهایی هستیم تا موانع و مشکلات پیش‌رو را با همکاری و تعامل با سایر دستگاه‌ها حل کنیم.

وی در ادامه تهدیدها را زمینه‌ای برای پویایی برشمرد و افزود: هر تهدیدی را می‌توان به فرصت تبدیل کرد و از آن بهره برد، اگر تهدیدی نباشد، تحرکی هم نخواهد بود و فضایی ایجاد نخواهد شد که برای آن تصمیم‌گیری، بازخوانی و بازیابی شود.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) آذربایجان‌غربی با بیان اینکه اقداماتی را که موفق بوده است، ادامه می‌دهیم و در خصوص سایر اقدامات نیز تجدیدنظر می‌شود، گفت: برجسته‌ترین خدمت، اشتغال‌زایی و توانمندسازی اقتصادی است.

مهرافروز ادامه داد: اساسنامه کمیته امداد امام خمینی (ره) و شعار اصلی آن ایجاد اشتغال پایدار برای خانواده‌ها است تا دغدغه‌هایشان حل شود که در حوزه اشتغال این امر به وقوع پیوسته است.

وی تصریح کرد: بیش از ۴۰ درصد ایجاد اشتغال در کشور را کمیته امداد ایجاد می‌کند، سال گذشته در استان ۱۲ هزار و ۴۸۱ نفر موفق به دریافت وام و تسهیلات اشتغال شده‌اند.

مدیرکل امداد امام خمینی (ره) آذربایجان‌غربی ارائه مشاوره به خانواده‌ها، اجرای برنامه‌های فرهنگی و برپایی اردوهای زیارتی و تفریحی و حمایت از دانش‌آموزان و دانشجویان را از دیگر خدمات این نهاد عنوان کرد.

 

 

دیگر خبرها

  • فیلم/ شوخی گل آقا با امام خمینی با این ولخرجی‌ ورشکست نشوید؟
  • شوخی گل آقا با امام خمینی (ره) + فیلم
  • مراجعه روزانه ۴۰۰ بیمار چشمی به بیمارستان امام (ره) اهواز
  • خاش به پیشرفته ترین دستگاه ام.آر.آی ایران مجهز است
  • مطهری امام
  • اهانت به امام خمینی(ره) در کتاب درسی هند؟
  • اجرای فاز نخست خط ویژه مسیر اتوبوس خیابان حضرت امام خمینی(ره) اراک
  • پیشرفت ۴۰ درصدی رمپ خروجی پل امام خمینی (ره)
  • اشتغالزایی برای ۱۲ هزار و ۴۸۱ مددجوی کمیته امداد آذربایجان‌غربی
  • آغاز عملیات توسعه بخش دیالیز بیمارستان امام خمینی (ره) خاش