Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر جهانگیری در نشست ستاد توسعه سواحل مکران که شامگاه دیروز(چهارشنبه) در چابهار به ریاست وی برگزار شد گفت: مجبور شدیم در برخی شرایط تصمیماتی اتخاذ کنیم که در شرایط عادی هیچ گاه چنین تصمیماتی نمی گیریم. نمونه آن ارز ۴۲۰۰ تومانی بود که وقتی تصمیم آن گرفته شد رییس جمهور گفتند برای اینکه مردم از این موضوع مهم مطلع شوند آقای جهانگیری در این خصوص مصاحبه کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باید به مردم می گفتیم تا مردم بدانند. البته می دانستیم این تصمیم با علم اقتصاد سازگار نیست. ناطقان:  دکتر جهانگیری در ابتدای این نشست ضمن گرامیداشت یاد شهید بزرگوار سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی گفت: شهید حاج قاسم سلیمانی قهرمان ملی کشور بود و هر کس که با این سردار آشنایی داشت قاعدتاً از زاویه دید خود راجع به ویژگی های ارزشمند او صحبت می کند و به بیان خاطرات می پردازد. شهید سلیمانی رزمنده ای واقعی، شجاع، تأثیرگذار در مسایل داخلی و منطقه ای بود و نقش چشمگیری در از بین بردن گروه های تروریستی نظیر داعش داشت.




معاون اول رییس جمهور با اشاره به رفاقت و همکاری چهل ساله خود با شهید حاج قاسم سلیمانی اظهار داشت: رفاقت ما فارغ از مسئولیت ها سالیان سال ادامه داشت و تا روزهای آخر زندگی مانند دو برادر در کنار هم بودیم. من جایی در مصاحبه ای گفتم که پس از شهادت ایشان برادر و تکیه گاهم را از دست دادم بدون تردید کمک ها و نقش او در امنیت کشورهای منطقه در تاریخ ایران و منطقه ما ماندگار خواهد شد صداقت، سلوک، مرام، مردم دوستی و با مردم زیستن سردار در کنار ویژگی های بسیار دیگر از او چهره ای ساخته بود که مردم بدون توجه به گرایش سیاسی و سبک و سلیقه تفکری ایشان خود را در شهادتش عزادار می دیدند این عزاداری ها در عراق و کشورهای دیگر نیز وجود داشت و معنایش علاقه ملت های منطقه به منش و روش ایشان بود.
دکتر جهانگیری ادامه داد: جای این قهرمان ملی کشور امروز خالی است، قطعاً خیلی از مسایل فعلی کشور با حضور ایشان بهتر حل و فصل می شد.
معاون اول رییس جمهور در ادامه با اشاره به برخی از وظایف و مسئولیت های محول شده به معاون اول رییس جمهور در مدیریت برخی ستادها و شوراهای عالی از جمله ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی یا ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: شخصاً مسئولیت بسیاری برای پیگیری امور و پیشبرد طرح های عنوان شده در این ستادها احساس می کنم و مطمئنم که تا کنون با تلاش های انجام شده مدیران می توان برای هر یک از آنها کارنامه خوبی ارائه کرد.
دکتر جهانگیری با بیان سابقه ایجاد ستاد توسعه سواحل مکران تصریح کرد: در دوران این ستاد با دیدگاه استقرار نیروی دریایی در دریای عمان ایجاد شد و بر همین مبنا دبیرخانه ستاد در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایجاد شد انصافاً کارهای خوبی هم در این وزارتخانه به اجرا درآمد و مسئول دبیرخانه نیز آقای مهندس اسلامی عزیز بود که ذهن روشنی نسبت به مسایل توسعه ای دارد و به خوبی در این زمینه برنامه ریزی کردند. اخیراً به این جمع بندی رسیدیم که برای آنکه از دبیرخانه از وزارت دفاع که علامت نظامی به موضوع توسعه می دهد جدا شویم آن را به دستگاه توسعه ای دیگری واگذار کنیم که در ابتدا دبیرخانه در نهاد ریاست جمهوری و در ادامه کار به وزارت راه و شهرسازی واگذار شد. این وزارتخانه بخش بزرگی از کارهای زیربنایی و توسعه ای را بر عهده دارد در این سفر علاقمند بودم که علاوه بر چابهار به شهرستان جاسک نیز سفر کنم در سفر استانی قبل نیز به استان هرمزگان از پیشرفت های انجام شده در سواحل مکران بازدید کردم.
معاون اول رییس جمهور در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مواجهه کشور با بحران های طبیعی نظیر سیل و زلزله و بحران های ناشی از حوادث سیاسی گفت: آمریکایی ها و غربی ها در مقطعی به بهانه واهی بحث هسته ای را تبدیل به بحران کردند و تلاش کردند که به کشور ما فشار بیاورند آنها هر وقت که در منطقه اتفاقی رخ دهد که البته خودشان بانی این حوادث هستند چون نمی توانند مسایل را حل کنند انگشت اتهام را بدون هیچ استنادی به سمت کشور ما می گیرند و می گویند ما می توانستیم مشکل را حل کنیم اما شما نگذاشتید البته ایران وقتی حوادثی نظیر بمباران های وحشیانه مردم یمن را می بیند یا شاهد تاخت و تاز بدون دلیل به کشورهای اسلامی است نمی تواند نظاره گر اعمال ظالمانه علیه ملت های منطقه باشد و ساکت بماند.
دکتر جهانگیری افزود: ایران علیه گروه های غیرقانونی و تروریستی در منطقه عکس العمل نشان داده است اگر ما کمک نکرده بودیم داعش را بالای سر ملت های منطقه نگه می داشتند تا منطقه ما روی خوش نبیند.
معاون اول رییس جمهور به موضوع تاب آوری جامعه و کشور برای عبور از بحران ها اشاره کرد و گفت: عده ای تاب آوری را طوری تفسیر می کنند که گویی مردم باید گرانی ها و سختی ها را تحمل کنند اما تاب آوری آن است که جامعه بتواند از مشکلات فرصت های جدیدی برای طی کردن مسیر پیدا کند اگر خانه را در برابر مسیر سیل و سیلاب نساختیم و اگر در احداث بناها اصول ساختمان سازی را رعایت کردیم یا در برابر تحریم ها برنامه برای بی اثر کردن آن و دور زدن تحریم ها داشته باشیم معنای آن تاب آور کردن جامعه است.
دکتر جهانگیری افزود: در همین سه سال آخر دولت ظالم و زورگوی ترامپ که جنگ تمام عیار اقتصادی علیه کشور ما به راه انداخت ما به طور افتخارآمیزی تهدید و تحریم آمریکایی ها را بی اثر و به فرصتی برای توسعه و پیشرفت کشور تبدیل کردیم آنها هدفشان از بین بردن ایران، نظام جمهوری اسلامی و حداقل فروپاشی اقتصاد کشور بود. نقشه های اتاق فکر آنها و گفته های مقام های ارشدشان این بود که با فشار حداکثری مردم را وادار کنند که به خاطر فشارهای اقتصادی به خیابان ها بریزند تا نظم جامعه فروبریزد، اما امروز عمر حکومت ترامپ تمام شده است و دوره او در یک مقطع چهارساله به پایان رسید مردم آمریکا از ظلم ها و تبعیض ها علیه ملت های دنیا به این نتیجه رسیدند که نباید بگذارند بیش از این آمریکا بی آبرو شود.
معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه ملت ایران فشارهای مختلف و سختی ها و گرانی ها را با بزرگواری و صبوری تحمل کردند گفت: در عین حال دولت ایران هم تلاش بیاد ماندنی در این خصوص انجام داد البته عده ای افراد کج فهم و بدسلیقه به راحتی دیگران را متهم می کنند اما اگر کارنامه کاری آنها را بررسی کنیم هیچ جا نشانه ای از داشتن صلاحیت و عرضه کاری مشاهده نمی کنیم آنها به راحتی دیگران را به بی عرضگی متهم می کنند.
دکتر جهانگیری گفت: مسأله کرونا به تنهایی رشد اقتصادی کشورهای بزرگ را منفی کرد اما ایران که کرونا و تحریم را توأمان با یکدیگر داشت در شش ماهه نخست سال ۹۹ رشد اقتصادی مثبت داشت و رقم آن در سه ماهه تابستان به ۵.۱ رسید.
معاون اول رییس جمهور اظهار داشت: آمریکایی ها کشتیرانی ایران را تحریم کردند تا نتوانیم کالا جابجا کنیم اما در ۹ ماهه نخست سال بیش از ۸۵ میلیون تن کالا صادر شد و ۲۵ میلیون تن واردات داشتیم که بخش زیادی از این جابجایی ها از طریق کشتیرانی انجام شده است.
دکتر جهانگیری افزود: آمریکایی ها خریداران نفت ایران را تنبیه کردند تا کسی از ما نفت نخرد. بانک هایی که می خواستند با ایران کار کنند را تنبیه کردند تا هیچ کس با ایران همکاری نداشته باشد اما هیچ یک از این خواسته های آمریکایی ها محقق نشد چرا که با تدبیر علیه اقدامات آنان برنامه ریزی کردیم.
معاون اول رییس جمهور ادامه داد: این دستاوردها به این خاطر بود که ما هیچ گاه نگفتیم تحریم یک نعمت و کاغذ پاره است. نگفتیم تحریم کنید تا تحریم دانتان پاره شود بلکه گفتیم تحریم ظلم و بی عدالتی است، تحریم اقدامی ضدانسانی است، تحریم بر علیه فقیرترین و محروم ترین انسان هاست، تحریم ضدسالمندان و کودکان است و فشار اصلی را بر این گروه های جامعه وارد می کند.
دکتر جهانگیری اضافه کرد: به همین دلیل است که اگر بتوانیم یک ساعت زودتر تحریم ها را لغو کنیم حتماً این کار را خواهیم کرد همانگونه که مقام معظم رهبری نیز گفتند اگر یک لحظه زودتر بتوان تحریم ها را لغو کرد حتماً باید انجام شود.
معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه تحریم ها باید دور زده و بی اثر شود اظهار داشت: این وظیفه ای است که به عهده ما بوده و به فضل الهی تاکنون به خوبی انجام شده و امیدوارم آمریکایی ها بفهمند که سیاست های آنها شکست خورده و نتیجه نداده است و دولت جدید این کشور به مسیر عقل و قانون برگردد و بفهمد که باید با ملت بزرگی همچون ملت ایران از طریق گفتگو و عقلانی صحبت کند.
دکتر جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه توسعه ملی بدون توجه به مزیت های نسبی هر منطقه ممکن نیست تصریح کرد: نمی توان طرح های بزرگ اجرا کرد و به توسعه ملی دست یافت بدون آنکه به توسعه منطقه ای توجه کنیم.
معاون اول رییس جمهور خاطر نشان کرد: در یکی از سخنرانی ها در بوشهر اعلام کردم که با وجود آنکه تصور می شود اعتراضات مردمی در شهرهایی رخ می دهد که مردم با محرومیت مواجه هستند اما اعتراضات آبان ۹۸ نشان داد که بدترین حوادث در یکی از شهرهای کشور رخ داد که اتفاقاً بیشترین سرمایه گذاری ها و بزرگترین طرح ها در آن اجرا شده بود.
دکتر جهانگیری خاطرنشان کرد: وقتی به این موضوع فکر کردم به این نتیجه رسیدم آنچه باعث اعتراضات می شود تبعیض است. توسعه بدون توجه به مسایل بومی و مسایل فرهنگی و محلی و بدون در نظر گرفتن جمعیت ساکن هر منطقه میسر نیست. توسعه بدون توجه به این موضوعات منجر به تبعیض می شود و تبعیض باعث بی عدالتی و بروز اعتراضات است.
معاون اول رییس جمهور در ادامه سخنان خود گفت: سواحل مکران زمانی می تواند به کانون مهم توسعه تبدیل شود که توسعه همه جانبه متکی بر استعدادهای منطقه شکل گیرد. توسعه انسانی در رأس هر توسعه ای قرار دارد و خوشبختانه استان سیستان و بلوچستان از نظر نیروی انسانی مستعد، جزو استان های برتر کشور است.
دکتر جهانگیری افزود: در یکی از مدارس در روستای سراوان استان سیستان و بلوچستان ۱۸ نفر از دانش آموزان در رشته پزشکی پذیرفته شدند که این نشان می دهد استعداد در کشور وجود دارد و اگر بتوانیم این استعدادها را شناسایی کرده و پرورش دهیم اتفاقات مثبتی رخ می دهد.
معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه سواحل مکران یکی از ظرفیت ها و استعدادهای بزرگ کشور است تصریح کرد: کشف این استعداد توسعه ای توسط مقام معظم رهبری انجام شد و ایشان توجه همه را به این گنج بزرگ جلب کردند. اگر هر کیلومتر از سواحل مکران در اختیار کشورهای دیگر بود، آن را به کانون توسعه تبدیل می کردند اما متأسفانه مردم این منطقه با مسائل آب، بهداشت و محرومیت مواجه هستند و این منطقه جزو مناطق محروم کشور محسوب می شود.
دکتر جهانگیری کشاورزی و دریا را از جمله ظرفیت های مهم سواحل مکران برشمرد و با تأکید بر اینکه اقتصاد آینده کشور می تواند مبتنی بر اقتصاد دریا باشد گفت: دریا قابلیت آن را دارد که رشته های متعدد صنعتی نظیر کشتی سازی، سازه های دریایی، شیلات و حمل و نقل دریایی در آن فعال شود و حتی اقتصاد کشور می تواند به واسطه سواحل شمال و جنوب، پیرامون دریا شکل بگیرد.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به بازدید امروز خود از اسکله بندر صیادی تنگ کنارک افزود: برخی از افرادی که در آنجا مشغول صیادی بودند اعلام می کردند که تمایل دارند مجوز دریافت کنند که در این خصوص از وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان شیلات می خواهم مجوز لازم را در اختیار این افراد قرار دهند. البته این مجوزها باید موقت و بر اساس ساز و کارهای اصولی باشد تا به منابع آبزیان دریا آسیب وارد نشود.
دکتر جهانگیری لازمه پیشرفت و توسعه را تکمیل زیرساخت ها دانست و با اشاره به گزارش وزیر راه و شهرسازی برای ایجاد راه و راه آهن در استان سیستان و بلوچستان گفت: راه و راه آهن جزو نخستین زیرساخت های لازم برای توسعه است که از دبیرخانه ستاد توسعه سواحل مکران و وزارت راه و شهرسازی می خواهم با جدیت این موضوع را پیگیری کنند.
معاون اول رییس جمهور تصریح کرد: اگر چابهار به راه آهن سراسری متصل شود، نه تنها برای چابهار بلکه برای کل ایران و حتی منطقه مفید خواهد بود.
دکتر جهانگیری با اشاره به برنامه ریزی دولت برای گاز رسانی به استان سیستان و بلوچستان بر ضرورت سرعت بخشیدن به روند گازرسانی به مردم این استان تأکید کرد و گفت: برای دولت قابل قبول نبود که به دلیل مسافت طولانی تا زاهدان از گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان پرهیز کنیم. همه شهرها و روستاهای استان باید مانند بقیه استان های کشور از نعمت گاز و سایر امکانات برخوردار باشند چرا که استان سیستان و بلوچستان مانند سایر استان های کشور پاره تن ایران هستند و اینکه مشاهده کنیم مردم در صف دریافت کپسول گاز هستند ما را خجالت زده می کند.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به گزارش های ارائه شده در جلسه در خصوص پروژه های در دست اجرا برای توسعه سواحل مکران خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۶۸ پروژه برای این منطقه تعریف شده که سرمایه گذاری مرتبط با آن ۸۴ هزار میلیارد تومان است و این در حالی است که کل بودجه عمرانی کشور در سال ۹۹، ۷۰ هزار میلیارد تومان است که البته این تازه ابتدای راه است از این به بعد شاهد افزایش تعداد این گونه پروژه هایی در سواحل مکران خواهیم بود.
دکتر جهانگیری با تأکید بر لزوم تلاش جدی برای آبرسانی به شهر چابهار گفت: باید با اقداماتی نظیر ایجاد آب شیرین کن و یا واگذاری تأمین آب به بخش خصوصی هرچه زودتر مشکل آب شهر بزرگی همچون چابهار را مرتفع کنیم چرا که خدا را خوش نمی آید مردم این شهر در کنار دریا از نعمت آب محروم باشند.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه مشکلات مرز ریمدان حل شده و ارتباط به چابهار با پاکستان فعال شده است گفت: پاکستان کشور مهم، دوست و برادر ما است و ما علاقمند هستیم روابط فیمابین را گسترش دهیم که بار اصلی این ارتباط بر دوش استان سیستان و بلوچستان است که باید در این زمینه بیش از پیش فعالیت کند.
دکتر جهانگیری با اشاره به محدودیت های ایجاد شده در منطقه آزاد چابهار گفت: این محدودیت ها در شرایط جنگ اقتصادی ایجاد شد چرا که برای ما مهم این بود که اجازه ندهیم زندگی مردم بهم بریزد. تلاش اصلی دولت این بود که قحطی کالا نشود و تا حد ممکن از افزایش قیمت ها جلوگیری شود. البته می دانستیم که قیمت ها بالا می رود اما برخی معتقد بودند که تورم ایران ونزوئلایی خواهد شد اما خوشبختانه این اتفاق رخ نداد.
معاون اول رییس جمهور افزود: به همین دلیل مجبور شدیم در برخی شرایط تصمیماتی اتخاذ کنیم که در شرایط عادی هیچ گاه چنین تصمیماتی نمی گیریم. نمونه آن ارز ۴۲۰۰ تومانی بود که وقتی تصمیم آن گرفته شد رییس جمهور در جلسه ای که همه اعضای دولت حضور داشتند گفتند برای اینکه مردم از این موضوع مهم مطلع شوند آقای جهانگیری در این خصوص مصاحبه کند. باید به مردم می گفتیم تا مردم بدانند. البته می دانستیم این تصمیم با علم اقتصاد سازگار نیست. اما حالا که از آن مرحله عبور کرده ایم عده ای فراموش کرده ایم که در آن مقطع چه وضعیتی در کشور حاکم بود و حالا می گویند این تصمیم تصمیمی نادرستی بوده است.
دکتر جهانگیری با اشاره به محدودیت منابع ارزی ناشی از تحریم ها گفت: ما می دانستیم حداقل صدمیلیارد دلار درآمد ارزی ما کم شده و نباید اجازه می دادیم که اتفاقی در کشور رخ دهد. هنر ما این بود که کاری کنیم که تقاضای ارز و واردات را کاهش دهیم به همین دلیل محدودیت هایی را در مناطق آزاد ایجاد کردیم و برای واردات برخی اقلام و کالاها ممنوعیت ایجاد شد که اگر شرایط تغییر کند و به حالت عادی برگردیم، این محدودیت ها مجدداً برداشته خواهد شد.
معاون اول رییس جمهور تصریح کرد: مردم و مسئولین قوای سه گانه باید به یک موضوع مهم توجه کنند و آن این است که در دوران تحریم عده ای به عنوان سربازان خط مقدم جنگ اقتصادی از خودگذشتگی کردند و پای کار آمدند که باید قدر آنها را بدانیم و طوری برخورد نکنیم که با خود بگویند بی جهت خود را به آب و آتش زدیم و کسی قدر ما را نمی داند ما نباید قوانین دائمی کشور را دست کاری کنیم چرا که به مصلحت اقتصاد کشور نیست نباید برای فعالان اقتصادی محدودیت ایجاد کنیم و مانع فعالیت آنها شویم.
وزیر راه و شهرسازی نیز در این نشست از تدوین و اجرای پروژه های مختلف برای توسعه سواحل مکران خبر داد و گفت: محرومیت زدایی و اجرای طرح هایی با هدف ارتقاء کیفیت زندگی مردم، توسعه زیرساختها نظیر احداث راه آهن، توسعه بندر شهید بهشتی و نوسازی و بهسازی راههای روستایی و توجه به بافت فرسوده و ساماندهی حاشیه نشینی و سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی از جمله برنامه ها در این منطقه خواهد بود.
در این جلسه وزیر جهاد کشاورزی نیز گزارشی از برنامه های دستگاه اجرایی متبوع خود برای توسعه سواحل مکران در بخش کشاورزی و شیلات ارائه کرد.
استاندار سیستان و‌ بلوچستان هم ضمن تشریح آخرین وضعیت طرح های در دست اجرای در سواحل مکران، از اهتمام ویژه وزیر راه و شهرسازی و وزیر جهاد کشاورزی بخاطر سفر و حضور مستمر در سواحل مکران و اجرای پروژه های مختلف در این منطقه قدردانی کرد.
مرتضی بانک دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیز در این جلسه به تشریح ظرفیت های متعدد سواحل مکران پرداخت و بر لزوم فعال کردن نقاط مرزی بیشتر در منطقه مکران تاکید کرد.
در این جلسه مدیر اجرایی پروژه های توسعه سواحل مکران، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، رییس سازمان شیلات کشور و معاون وزیر بهداشت نیز هرکدام گزارشی‌ از روند اجرای پروژه گازرسانی، ظرفیت ها و برنامه های توسعه صنعت شیلات و پروژه های بهداشت و درمان در منطقه مکران ارائه کردند.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی رئیس جمهور برچسب ها: ناطقان ، ارز ، اقتصاد ، دولتی ، مکران

منبع: ناطقان

کلیدواژه: ناطقان ارز اقتصاد دولتی مکران معاون اول رییس جمهور با اشاره استان سیستان و بلوچستان معاون اول رییس جمهور دکتر جهانگیری دکتر جهانگیری دکتر جهانگیری توسعه سواحل مکران دکتر جهانگیری سواحل مکران راه و شهرسازی بدون توجه آمریکایی ها محدودیت ها برای توسعه انجام شده انجام شد تحریم ها ظرفیت ها ایجاد شد توسعه ای راه آهن عده ای طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۰۰۳۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد

محمدرضا پورابراهیمی اظهار داشت: اگر می‌بینیم وضعیت ما در حوزه قاچاق کالا تشدید شده، اما همچنین ارز ترجیحی می‌دهیم با این هدف که مردم با قیمت پایین گوشت و مرغ بخرند، ولی این اقلام ضروری با قیمت ۲ تا ۳ برابر قیمت ارز ترجیحی به دست مردم می‌رسد؛ منطقا باید به این جمع بندی برسیم که ادامه این مسیر به صلاح کشور نیست.

به گزارش ایلنا، وی در جمع خبرنگاران، با اشاره به جلسات ارزی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: موضوع بحث سیاست‌های ارزی در سال‌های اخیر اصلی‌ترین موضوع اقتصاد کلان کشور بوده علی رغم اینکه به عنوان یک رویکرد کلان در اقتصاد محسوب می‌شود، اما به شدت بر زندگی مردم و معیشت آنان و بر حوزه فعالیت‌های جاری کشور اثر دارد.

وی بیان کرد: اعتقاد ما بر این است که سیاست‌های ارزی دولت سیزدهم بعد از تغییر رئیس کل بانک مرکزی متناسب با آن چیزی که در اهداف قانونی بوده و در برنامه قانونی بوده، اجرایی نشده است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان این که اگر ما قانون را برای اجرای برنامه‌های عملیاتی دولت مبنا بدانیم، باید بگویم آن چیزی که اجرا می‌شود با قانون برنامه، احکام دائمی و با همه آن چیز‌هایی که به عنوان قانون محسوب می‌شود، مغایرت‌های جدی دارد، تاکید کرد: بنابراین نگرانی ما از عدم اجرای قوانین و مقررات قانونی است نه اینکه قانون نداشته باشیم. حتی ما به واسطه همین رویکرد قانونی، جایگاه بانک مرکزی را در قانون ارتقا دادیم.

وی متذکر شد: این موضوع طی ۴ سال در مجلس و کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی طول کشید و به شدت اعتقاد داشتیم که بانک مرکزی باید از اقتدار لازم برای اجرای سیاست‌های ارزی و پولی برخوردار باشد و این موضوع را هم در مجلس یازدهم تصویب کردیم و ابلاغ شده و عملاً و رسماً با رویکرد قانون جدید، مسیر و جریان فعالیت بانک مرکزی طی می‌شود.

پورابراهیمی تاکید کرد: لذا این قانون در اختیار دولت است و قوانین دیگر هم وجود دارد و دولت مکلف است بر اساس این قوانین عمل کند؛ بنابراین نگرانی ما از عدم اجرا است و معتقدیم مدیریت فعلی بازار ارز مبتنی بر این نگاه و بر اساس ضوابط قانونی نیست؛ این یکی از چالش‌های اساسی ما طی یکی دو سال اخیر بوده و به شدت اثر منفی بر این حوزه گذاشته است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: اگر چه به ظاهر نام از سیاست‌هایی می‌برند که تغییری در نرخ ارز و اقتصاد رقم نخورد، اما این اقدامات به شدت التهاب‌ها را بیشتر کرده است درحالی که اگر ما با روش قانونی جلو می‌رفتیم و بر اساس نرخ ارز شناور مدیریت شده، عمل می‌کردیم، که در قانون و احکام دائمی آمده است، حتماً نرخ ارز از این نرخی که الان در بازار غیر رسمی وجود دارد، بسیار کمتر بود و اساساً این نرخ به وجود نمی‌آمد.

وی اظهار داشت: نکته بعدی آن است که به جز قانون که مبنای ماست و طبیعتاً در حوزه عملیات اجرایی مبنای کار قرار می‌گیرد، موضوعات مربوط به خود دستورالعمل دولت را هم داریم؛ از جمله سند تحول دولت مردمی که در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ توسط رئیس جمهور ابلاغ شد و مبنای عملکرد دستگاه‌های اجرایی قرار گرفت و در آن سرفصل سیاست‌های ارزی هم کاملاً به طور مشخص آمده است.

وی ادامه داد: در بخش سیاست‌های ارزی سند تحول دولت مردمی رئیس جمهور، همان رویکرد و نگاه مبتنی بر قانون احکام دائمی برنامه ششم توسعه مورد تاکید قرار گرفته و طبیعتاً دولت باید بر اساس آن اقدامات خود را انجام دهد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: علاوه بر قوانین و سند تحول دولت مردمی، تجارب مختلف در اختیار ماست و ما نباید تجربه‌هایی که در گذشته منجر به آثار منفی بر اقتصاد کشور و معیشت مردم شده است را تکرار کنیم و تکرار آن تجارب قابل قبول نیست.

پورابراهیمی با اشاره به جلسات ارزی مشترک اخیر دولت و مجلس، گفت: جلساتی طی دو هفته اخیر با محوریت کمیسیون اقتصادی مجلس و با حضور رئیس بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و معاون رئیس جمهور و با محوریت ریاست مجلس و روسای چند کمیسیون‌های تخصصی مجلس برگزار شد.

وی در تشریح اهداف این جلسات گفت: محور این جلسات آن بود که تجربه تنش‌ها و شوک‌های ارزی گذشته که در کشور باعث کاهش ارزش پول ملی و فشار به معیشت مردم شد را تبیین کنیم و تاکید نمایندگان اقتصادی این بود که نباید به این تجارب بی تفاوت بود.

پور ابراهیمی با بیان این که از طرف دیگر در این جلسات تاکید شد که مبنای ما قانون است و ما از دولت چیز جدیدی نخواستیم افزود: از همه مهمتر تاکید همکاران ما در مجلس این بود که ادامه این روند آسیب‌های بیشتری به همراه دارد و اگر می‌خواهیم ثبات اقتصادی در کشور وجود داشته باشد، باید به تجارب گذشته و اجرای قوانین توجه جدی داشته باشیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که اعتقاد ما آن است که این نرخ ارز غیررسمی که در حال حاضر در بازار جولان می‌دهد، قابل مدیریت است اظهارکرد: اگر می‌بینیم وضعیت ما در حوزه قاچاق کالا تشدید شده، اما همچنین ارز ترجیحی می‌دهیم با این هدف که مردم با قیمت پایین گوشت و مرغ بخرند، ولی این اقلام ضروری با قیمت ۲ تا ۳ برابر قیمت ارز ترجیحی به دست مردم می‌رسد؛ منطقا باید به این جمع بندی برسیم که ادامه این مسیر به صلاح کشور نیست حتی لازم نیست مجلس ورود کند و با این شرایط دولت، خودش باید در سیاست‌های ارزی تجدیدنظر کند.

پورابراهیمی در پایان با بیان این که مجلس در حال حاضر وارد فرایندی شده است که در آن باید برنامه اجرایی دولت در حوزه سیاست‌های ارزی به مجلس ارائه شود، گفت: در واقع، ما آیین نامه و ضوابط به اندازه کافی داریم. سیاست و سند تحول دولت مردمی را هم داریم و قانون برنامه و احکام بانک مرکزی هم وجود دارد و ما چیز جدیدی نمی‌خواهیم. بلکه هدف از این جلسات آن است که برنامه اجرایی دولت درباره سیاست‌های ارزی متناسب با این مواردی که گفتیم، سریعتر ارائه شود.

دیگر خبرها

  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • پوتین: شاخص‌های کلان اقتصادی روسیه بالاتر از پیش‌بینی هاست
  • کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • عبور از خام‌فروشی، رشد بهره‎‌وری و توسعه برداشت گاز با حرکت به سمت دانش بنیان شدن
  • مجلس به دنبال اجرای سند تحول رییس جمهور در حوزه ارز است
  • سفر رییس جمهور به پاکستان و سریلانکا با برکت بود
  • استقبال بازار جهانی از محصولات دانش بنیان وطنی
  • اراده ایران و کشور‌های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است
  • رئیس جمهور: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است
  • سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم