Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-06@22:20:00 GMT

دومین استیضاح ترامپ؛ آیا راه به جایی می‌برد؟

تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۰۵۲۳۷

دومین استیضاح ترامپ؛ آیا راه به جایی می‌برد؟

آفتاب‌‌نیوز :

حمله روز گذشته هواداران دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به ساختمان کنگره باعث شد تا روند تایید آرای الکترال انتخابات ریاست جمهوری متوقف و این احتمال مطرح شود که دو هفته پایانی دوره ریاست جمهوری ترامپ ممکن است اتفاق‌های بدتری نیز رخ دهد.

اگر ترامپ تلاش‌های خود را برای ماندن در کاخ سفید تشدید کند، یک راه برای مقامات عالی وجود دارد که به سرعت او را از ریاست جمهوری برکنار کنند: بند چهار متمم ۲۵ قانون اساسی آمریکا.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از خبرنگاران شبکه سی‌بی‌اس آمریکا چهارشنبه شب اعلام کرد که برخی از وزرای کابینه ترامپ این مسئله را بررسی می‌کنند اما مشخص نیست که این تلاش چقدر جدی باشد. خبرنگاران رسانه‌های دیگر آمریکایی نیز اعلام کردند که مقامات در حال بحث درباره این احتمال هستند.

طبق متمم ۲۵ قانون اساسی آمریکا، اگر معاون رئیس جمهوری و اکثریت وزرای کابینه به این نتیجه برسند که رئیس جمهور قادر به انجام اختیارات و وظایف خود نیست، آن‌ها می‌توانند این موضوع را به صورت کتبی برای رهبران کنگره آمریکا ارسال کنند. پس از این اتفاق، معاون رئیس جمهور بلافاصله سرپرست ریاست جمهوری می‌شود. اگر رئیس جمهور در این مورد اختلاف نظری داشته باشد، کنگره با دو سوم رای مجلس نمایندگان و سنا می‌تواند معاون رئیس جمهور را در این سمت نگه دارد.

تاکنون تبصره چهار این متمم مورد استناد قرار نگرفته است. پیش از ترامپ، بیشترین مباحث درباره این تبصره در مواردی بود که رئیس جمهور از نظر جسمی یا روانی مشکل داشته باشد (در دهه‌های قبل از تصویب این تبصره در سال ۱۹۶۷ چندین رئیس‌جمهور مشکلات جدی سلامتی داشته‌اند). اما به دلیل مدیریت خاص ترامپ، این تبصره خیلی بیشتر در دوران ریاست جمهوری وی مطرح شد و سرزبان‌ها افتاد.

از آنجا که بحران در ساختمان کنگره قبل از چهارشنبه آغاز شده بود، برخی بار دیگر ایده استفاده از متمم ۲۵ قانون اساسی آمریکا را مطرح می‌کنند. فیل اسکات، فرماندار جمهوری‌خواه ورمونت در توییتر خود نوشت که ترامپ یا باید استعفا دهد یا «از سوی اعضای کابینه خود برکنار شود».

رشته توییت فیل اسکات

جی تیمونز، یکی از چهره‌های سابق حزب جمهوری‌خواه که هم اکنون ریاست انجمن ملی تولیدکنندگان را برعهده دارد گفت که پنس باید «با جدیت» استناد به متمم ۲۵ قانون اساسی را بررسی کند.

دومین استیضاح آیا راه به جایی می‌برد؟

برخی از اعضای کنگره نیز خواستار دومین استیضاح ترامپ به‌عنوان راهی برای برکناری وی از سمت ریاست جمهوری قبل از ۲۰ ژانویه و رد صلاحیت وی برای تصدی مناصب فدرال در آینده‌ شده‌اند. اما برخی از قوانین کنگره درباره نحوه استیضاح می‌تواند روند کار را کُند کند. اگر مجلس نمایندگان و سنا در بحرانی وحدت نظر داشته باشند، می‌توانند این قوانین را تغییر دهند و یا نادیده بگیرند. اما اگر اعضای کابینه ترامپ به توافق برسند تبصره چهار متمم ۲۵ می‌تواند سریعترین راه‌حل باشد.

تبصره چهار متمم ۲۵ چه می‌گوید:

تبصره چهارم به برخی مقام‌های ارشد دولتی قدرتی با توانایی ارزیابی اینکه آیا رییس جمهور قادر به انجام اختیارات و وظایف خود است می‌دهد.

نخستین کسی که باید در این موضوع مشارکت داشته باشد مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا است. پنس در ادامه این روند نیازمند حضور اکثریت «مقام‌های اصلی بخش‌های اجرایی» است.

«مقام‌های (افسران) اصلی» طبق یک نظر از سوی دفتر مشاور حقوقی وزارت دادگستری در سال ۱۹۸۵ اشاره به وزرای اصلی کابینه دارد.

در حال حاضر ۱۵ وزیر در این سطح وجود دارد گرچه سه نفر از آن‌ها سرپرستی وزارتخانه را در اختیار دارند. آن‌ها عبارتند از:

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه
استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری
کریس میلر، سرپرست وزارت دفاع
جفری روزن، سرپرست وزارت دادگستری
دیوید برنهارد، وزیر کشور
سانی پردو، وزیر کشاورزی
ویلبر راس، وزیر بازرگانی
یوجین اسکالیا، وزیر کار
الکس ایزار، وزیر بهداشت
بن کارسون، وزیر مسکن و شهرسازی
الین چائو، وزیر حمل و نقل
بتسی دیووس، وزیر آموزش
دن برولیت، وزیر انرژی
رابرت ویلکی، وزیر امور کهنه سربازان
چاد ولف، سرپرست وزارت امنیت داخلی

بنابراین مایک پنس و اکثریت این گروه (حداقل هشت نفر از ۱۵ نفر البته اگر یکی از آن‌ها سرپرست وزارتخانه باشد یک نفر بیشتر نیاز است) باید یک «اعلامیه کتبی» را امضا کنند که ترامپ قادر به مدیریت دولت نیست.

اگر این نامه برای نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان و چاک گراسلی، رئیس موقت سنا[ معاون رئیس‌جمهو آمریکا، با وجود سناتور نبودن رئیس سنا است بنابراین سنا باید رئیس موقت در غیاب معاون رئیس‌جمهور انتخاب کند] ارسال شود، ترامپ قدرت خود را از دست می‌دهد و پنس به‌عنوان رئیس جمهور موقت معرفی می‌شود.

با این حال، ترامپ همچنان عنوان رئیس جمهور را در اختیار دارد اما دیگر اختیار قانونی برای انجام کارها را ندارد.

ترامپ می‌تواند سعی کند تا قدرت اجرایی ریاست جمهوری خود را پس بگیرد و در این مورد کنگره وارد عمل می‌شود.

اگر صلاحیت‌های ترامپ از او سلب شود، تبصره چهار راهی را پیش پای رئیس جمهور می‌گذارد تا این قدرت را پس بگیرد.

ترامپ در ابتدا می‌تواند یک نوشته مکتوب را برای پلوسی و گراسلی ارسال کند که «هیچ ناتوانی‌ای وجود ندارد» اما پس از آن معاون رئیس جمهور و کابینه چهار روز فرصت دارند که اظهارات خود مبنی بر عدم توانایی ترامپ در کشورداری را تکرار کنند. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، طبق متمم ۲۵، «کنگره باید در مورد این موضوع تصمیم بگیرد».

پس از آن کنگره ۲۱ روز فرصت دارد تا موضوع را بررسی کند. اگر در این بازه زمانی، دو سوم مجلس نمایندگان و مجلس سنا رای دهند که ترامپ «قادر نیست» او همچنان بدون قدرت اجرایی باقی خواهد ماند. در غیر اینصورت او اختیارات قانونی خود را پس می‌گیرد.

اما با توجه به اینکه از مدت قانونی دوره دونالد ترامپ، تنها ۱۴ روز باقی مانده است بنابراین مهلت ۲۱ روزه‌ای که در قانون برای کنگره در نظر گرفته شده است به این معنی است که مجلس نمایندگان و سنا مجبور به انجام هیچ کاری نیستند.

بنابراین پنس به همراه دست‌کم هشت وزیر در صورت تمایل می‌توانند اختیارات ریاست جمهوری ترامپ را از وی سلب کنند و این اختیار را دارند.

منبع: یورونیوز

منبع: آفتاب

کلیدواژه: آمریکا مایک پنس دونالد ترامپ جو بایدن کنگره آمریکا استیضاح ترامپ متمم ۲۵ قانون اساسی معاون رئیس جمهور مجلس نمایندگان ریاست جمهوری سرپرست وزارت تبصره چهار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۰۵۲۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومین سفر استانی رییس جمهور به استان قم انجام می شود

به گزارش خبرنگار مهر، دومین سفر استانی حجت الاسلام «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور به شهر مقدس قم روزهای پنجشنبه و جمعه هفته جاری انجام می‌شود.

رئیس جمهور در دور اول سفرهای استانی و در سیزدهمین سفر استانی دولت سیزدهم ۹ دی ۱۴۰۰ سفر دو روزه‌ای به قم داشت و وزرای جهاد کشاورزی، امور اقتصادی و دارایی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، صنعت، معدن و تجارت، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، راه و شهرسازی و معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در این سفر رئیس جمهور را همراهی کردند.

دور اول سفر رئیس جمهور به استان قم ۱۴۷ مصوبه داشته که از این تعداد ۱۹ مصوبه در زمینه موضوعات تسهیلاتی و سرمایه گذاری، ۷۶ مصوبه اعتباری و ۵۲ مصوبه نیز در زمینه مجوزی و تعیین تکلیفی بوده است.

بر اساس آخرین اعلام استاندار قم تاکنون ۶۴ درصد مصوبات دور اول سفر رئیس جمهور یه استان قم اجرایی شده است.

از ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتباراتی که برای پروژه‌ها و مصوبات دور نخست سفر رئیس جمهور به قم تصویب شده بالغ بر ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان تاکنون جذب شده است.

از روزهای گذشته تیم‌های کارشناسی از دولت در استان قم مستقر شده و موضوعات مختلف مرتبط با سفر رئیس جمهور را مورد بررسی قرار داده اند.

جزئیات برنامه‌های حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی به استان قم هنوز اعلام نشده اما به نظر می‌رسد دیدار عمومی با اقشار مختلف مردم شهر کریمه اهل بیت علیم السلام، شرکت در جلسه شورای اداری استان، نشست با اساتید، طلاب و فرهیختگان حوزوی، همچنین دیدار با علما و مراجع عظام تقلید از جمله مهمترین برنامه‌های سفر رئیس جمهور به قم باشد.

آغاز عملیات اجرایی تکمیل مونوریل و فردگاه قم

طی روزهای گذشته نیز معاون اجرایی رئیس جمهور در جلسه جمع بندی سفر رئیس جمهور به قم بر تکمیل مونوریل و فرودگاه قم تاکید کرد و گفته عزم دولت برای تکمیل این دوره پروژه نیمه تمام جدی است و یکی از برنامه‌های سفر دولت به قم آغاز تکمیل این دو پروژه خواهد بود.

استاندار قم هفته گذشته نیز عنوان کرده بود، در راستای حمایت از سرمایه‌گذاران و تسهیل ارائه خدمات به آنان، مرکز خدمات سرمایه گذاری استان در سفر دور دوم رئیس جمهور به قم افتتاح می‌شود.

آیت الله سعیدی تولیت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) و امام جمعه قم نیز در خطبه‌های هفته پیش نماز جمعه قم اشاره‌ای به سفر رئیس جمهور به قم داشته و گفت: ان‌شاءالله این سفر رئیس‌جمهوری سخت‌کوش، متواضع و انقلابی مانند سفرهای دیگرشان به شهرهای دیگر و سفر اولشان به استان قم برای مردم این استان پر از خیر و برکت باشد.

بررسی مصوبات دور نخست سفر رئیس جمهور به استان قم نشان می‌دهد، بیشترین مسائلی که مورد توجه بوده؛ موضوعات آموزش و پژوهش، مسکن، اقتصاد، جاده، سلامت، کشاورزی، فرهنگ، آسیب‌های اجتماعی، ورزش، آب و برق، حمل و نقل، طرح عمرانی، محیط زیست، شهرسازی، راه‌آهن و بافت فرسوده است.

گفتنی است جلسه بررسی و جمع بندی طرح‌های پیشنهادی دومین سفر استانی رئیس جمهور به استان قم پیش از ظهر دوشنبه به ریاست معاون اول رئیس جمهور برگزار شد.

در این جلسه که معاون اجرایی رئیس جمهور، استاندار قم، وزرای راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی، آموزش و پرورش، معاون عملیات فراجا و معاونین سایر دستگاه‌های مرتبط نیز حضور داشتند، توافقات و تعهدات دستگاه‌ها برای اجرای طرح‌های اولویت دار استان قم مورد بحث و تصمیم گیری قرار گرفت.

تخصیص اعتبار برای احداث، تکمیل و بهسازی راه‌ها و محورهای مواصلاتی و رفع نقاط حادثه خیز استان قم، تکمیل و اجرای طرح‌های ملی و استانی آموزشی قم، بیابان زدایی و توسعه روش‌های نوین آبیاری، تکمیل کتابخانه مرکزی و طرح‌های فرهنگی و هنری استان، تکمیل تجهیز مجتمع‌های توانبخشی و پزشکی ایثارگران و خانواده‌های شهدا و تکمیل طرح‌های نیمه تمام ورزشی از جمله مصوبات این جلسه بود.

کد خبر 6098234

دیگر خبرها

  • دومین سفر استانی رییس جمهور به استان قم انجام می شود
  • آنچه دربارۀ دیکتاتوری گفتم جدی نبود- ترامپ
  • ترامپ دولت بایدن را به «گشتاپو» تشبیه کرد
  • اعلام آمادگی ارمنستان برای برگزاری دومین نشست جهانی زنان تاثیر گذار
  • اعلام آمادگی ارمنستان برای برگزاری دومین نشست جهانی زنان تاثیرگذار
  • ترامپ، دولت بایدن را با گشتاپو مقایسه کرد
  • حرف‌های جنجالی رابرت دنیرو درباره بازگشت ترامپ به قدرت
  • دورۀ دوم علیه دشمنانم تلافی می‌کنم- ترامپ 
  • دورۀ دوم علیه دشمنانم تلافی می‌کنم- ترامپ
  • طرح ترامپ برای حل مساله اوکراین