Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-08@20:28:14 GMT

آشتی عربی مصلحتی !

تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۰۸۳۵۲

آشتی عربی مصلحتی !

به گزارش الف، پس از گذشت نزدیک به 4 سال از محاصره زمینی، هوایی و دریایی قطر توسط 4 کشور عربستان سعودی، مصر، امارات و بحرین، درحالی که ریاض به سرکردگی از 3 کشور دیگر تا چند ماه گذشته همچنان به مواضع خصمانه خود علیه دوحه ادامه داده و تاکید داشت که اگر قطر شروط 13 گانه این کشورها که مهم‌ترین آنها کاهش روابط با ایران، تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه در دوحه، مسدود کردن شبکه الجزیره و قطع حمایت از اخوان المسلمین است را نپذیرد خبری از رفع تحریم‌ها نیست، به شکل ناگهانی خبر از اقدام برای برقراری روابط دوباره با قطر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اقدام عربستان هم‌‌زمان با سفر «جرد کوشنر» داماد و مشاور ارشد «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور کنونی آمریکا به عربستان و قطر در اوایل دسامبر 2020 صورت گرفت. البته کارشناسان اقدام ریاض برای آشتی با دوحه را در ارتباط مستقیم با تغییر دولت آمریکا می‌دانند؛ به این صورت که سعودی‌ها و نیز خود ترامپ به خوبی می‌دانند که با روی کار آمدن «جو بایدن» رئیس جمهور منتخب ایالات متحده و مواضعی که در قبال خاورمیانه در پیش خواهد گرفت، عربستان ناچار است در زمینه پرونده‌های داخلی و خارجی خود تجدیدنظر کند. بنابراین دولت ترامپ به همراه مقامات عربستان ترجیح دادند قبل از ورود بایدن به کاخ سفید پرونده بحران خلیج فارس را ببندند تا دست کم این امر یک موفقیت دیپلماتیک برای دونالد ترامپ تلقی شود.

بر همین اساس «ملک سلمان» پادشاه عربستان اواخر دسامبر 2020 به شکل رسمی از «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر برای حضور در چهل و یکمین دوره اجلاس شورای همکاری خلیج فارس در عربستان دعوت کرد. امیر قطر نیز به این درخواست پاسخ مثبت داده و سه‌شنبه 5 ژانویه 2021 پس از سالها وارد خاک عربستان شد. «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی نیز شخصا به استقبال او رفت.

اما حواشی مربوط به قبل از برگزاری نشست شورای همکاری خلیج فارس در منطقه «العلا» عربستان، هم‌زمان با ایجاد نگرانی برای مقامات سعودی، محوریت این اجلاس را به چالش می‌کشید.

در وهله اول دقایقی قبل از آغاز این نشست، رسانه‌های مصری گزارشی درباره خشم «عبدالفتاح السیسی» رئیس‌جمهوری این کشور از مقامات عربستان به دلیل آنکه ریاض دست به انجام توافقی با دوحه بدون درنظر گرفتن منافع قاهره زده و این آشتی بیشتر به نفع قطر است تا کشورهای محاصره‌کننده آن، منتشر کردند. منابع مصری همچنین اعلام کردند که واحد اطلاعات عمومی این کشور از همه رسانه‌های خود خواسته تا در آستانه برگزاری اجلاس شورای همکاری، مطالبی ضد قطر منتشر کنند. حتی منابع گزارش دادند که مصر تحت فشارهای آمریکا مجبور شد تا «سامح شکری» وزیر امور خارجه خود را به این نشست بفرستد.

از سوی دیگر «حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین که از مهم‌ترین هم‌پیمانان عربستان سعودی به شمار می‌رود در این نشست مشارکت نکرده و «سلمان بن حمد آل‌خلیفه» ولیعهد خود را راهی عربستان کرد. «هیثم بن طارق» سلطان عمان نیز با عدم حضور در اجلاس عربستان ضربه بزرگی به سعودی‌ها زد و عدم حضور شخص «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی در این جلسه نیز نارضایتی اماراتی‌ها از آشتی عربی را نشان می‌داد.

این شواهد بیانگر آن بود که متحدان عربستان-هرچند ظاهرا از آشتی با قطر ابراز خرسندی کردند، اما به اجبار و به ویژه تحت فشارهای آمریکا نمایندگان خود را به این اجلاس فرستادند و تصمیم مستقل در این زمینه نداشتند.

باوجود آنکه توافق مصالحه با قطر در نشست شورای همکاری به امضا رسید، اما اختلاف میان کشورهای مذکور با دوحه، به ویژه اختلافات عربستان و قطر و بسیار ریشه‌دار تر از آن است که با این آشتی سریع و ناگهانی قابل حل باشد؛ ضمن اینکه امارات به عنوان یکی از طرف‌های اصلی محاصره‌کننده قطر همانطور که بارها نشان داده تمایلی به پایان تحریم‌ها ضد دوحه بدون تبعیت قطر از شروط 13 گانه ندارد. روزنامه واشنگتن‌پست نیز در گزارشی اشاره کرد که ابوظبی برای جلوگیری از تحقق آشتی عربی تلاش می‌کند.

روزنامه فرانسوی «فیگارو» نیز بعد از انتشار بیانیه نشست شورای همکاری خلیج فارس در زمینه مصالحه با قطر، در مقاله‌ای اعلام کرد که فضای این اجلاس بیشتر از آنکه فضای آشتی باشد شبیه به کاهش تنش‌ها بود؛ اما بی اعتمادی میان قطر و 4 کشور محاصره‌کننده آن همچنان وجود دارد.

گذشته از آن که آشتی عربستان با قطر تا چه اندازه مثمر ثمر باشد، این مصالحه یک شکست بزرگ برای سعودی‌ها بود. قطر جز در ماه‌های نخست محاصره مشکلی برای رفت و آمد در سطح جهان و روابط تجاری خود نداشت و کمبودها در این زمینه را از طریق ایران و ترکیه جبران و تحریم‌های عربستان را تا حدود زیادی بی‌تاثیر کرده بود. 

سعودی‌ها درحالی تن به پایان محاصره قطر دادند که پیش از این تاکید کرده بودند جز در صورت اجرای 13 شرط مذکور از جانب قطر، تحریم‌های این کشور را رفع نمی کنند؛ اما بدون اینکه بحثی از اجرای این شروط به میان بیاید عربستان مرزهای خود را به روی قطر باز کرد. رفع محاصره قطر نخستین گامی بود که ریاض از ترس سیاست‌های دولت جدید آمریکا با اکراه دست به آن زد و مشخص نیست سرنوشت سایر پرونده‌های عربستان در مرحله پیش رو به کجا برسد.

 

منبع: الف

کلیدواژه: شورای همکاری خلیج فارس سعودی ها تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۰۸۳۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آماده‌باش ارتش یمن در تکمیل حلقه محاصره دریایی رژیم صهیونیستی

به گزارش خبرگزاری مهر، مقامات رژیم صهیونیستی که همواره بر شعار گسترش سلطه این رژیم از نیل تا فرات بانگ می‌زدند، امروز با خروش گروه‌های مقاومت در منطقه همزمان با حماقت این رژیم در آغاز رسمی عملیات نظامی در رفح، حلقه محاصره دریایی و تجاری خود در آب‌های مدیترانیه و دریای سرخ بیش از پیش احساس می‌کنند.

در همین ارتباط، پایگاه خبری انصارالله گزارش داد که نیروهای مسلح یمن همزمان با آغاز حمله رژیم صهیونیستی به شهر رفح از فعال سازی مکانیسم بند دوم مرحله چهارم درگیری با رژیم صهیونیستی خبر داد.

طبق مفاد بند فوق کلیه شناورهای هر شرکت کشتیرانی بین المللی که کشتی‌هایش به بنادر رژیم صهیونیستی وارد شود در فهرست اهداف نیروهای مسلح یمن قرار گرفته و تردد آنها در محدوده عملیاتی نیروهای مسلح یمن ممنوع خواهد شد.

طبق بیانیه روز جمعه گذشته سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن مرحله چهارم تشدید نبرد با صهیونیست‌ها عبارت است از:

اول: هدف قرار دادن تمامی کشتی‌هایی که تصمیم ممنوعیت کشتیرانی اسرائیل را نقض کنند و به سمت بنادر فلسطین اشغالی در دریای مدیترانه و در هر منطقه‌ای که در دسترس ما باشد، حرکت کنند.

دوم: اجرای این امر از زمان اعلام این بیانیه شروع می‌شود.

سوم: اگر دشمن اسرائیلی قصد انجام عملیات نظامی در رفح را داشته باشد، نیروهای مسلح یمن تمامی کشتی‌های شرکت‌هایی را که مرتبط با بنادر فلسطین اشغالی از هر ملیتی باشند، تحریم همه جانبه خواهند کرد و از ورود تمامی کشتی‌های کشور مورد نظر به هر مقصدی جلوگیری خواهند کرد.

نیروهای مسلح یمن در پایان این بیانیه تاکید کردند که به یاری خداوند متعال و بر اساس حمایت و پشتیبانی مردم بزرگ یمن و همه آزادگان این امت، در آماده سازی برای مراحل گسترده‌تر و قوی‌تر از اجرای هیچ عملیاتی تا پایان جنگ و محاصره علیه مردم مظلوم فلسطین در نوار غزه، دریغ نخواهند کرد.

تشدید عملیات اسرائیل در رفح در حالی انجام می‌شود که حماس موافقت خود را با پیشنهاد آتش بس اعلام کرده است. گرچه مقامات صهیونیست تاکنون نسبت به این موضوع به طور رسمی تعیین موضع نکرده‌اند، اما برخی منابع می‌گویند حماس با طرح تعدیل شده صلح مصر موافق کرده که مورد تأیید اسرائیل نیست.

کد خبر 6098850

دیگر خبرها

  • بازی اتمی بن‌سلمان/ بازگشت ایران و عربستان به عصر تنش؟
  • اتحاد مثلث علیه منافع ایران/ بررسی تأثیرات توافق امنیتی میان آمریکا و عربستان بر روابط سعودی‌ها با ایران
  • مناظره آتشین آمریکایی‌ها و سعودی‌ها درباره ایران در شبکه اسرائیلی!
  • 2 مسابقه مهم برای رویداد پادشاهی رینگ در عربستان تایید شدند/ اخبار WWE
  • آیا عادی سازی روابط ریاض و تل آویو قریب الوقوع است؟
  • آماده‌باش ارتش یمن در محاصره دریایی رژیم اسرائیل
  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • آماده‌باش ارتش یمن در تکمیل حلقه محاصره دریایی رژیم صهیونیستی
  • رازهای آشتی ایران و عربستان به روایت الجزیره قطر
  • الهلال و النصر دست نیافتنی می‌شوند