Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-30@04:19:28 GMT

راهكار مقابله با آزمون مجازي

تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۰۸۴۳۳

راهكار مقابله با آزمون مجازي

  به گزارش الف،  اعتماد در یادداشتی به قلم امیرعباس میرزاخوانی نوشت: با نگاهي گذرا به آگهي‌هاي تبليغاتي در فضاي مجازي و شبكه‌هاي اجتماعي، عناويني مانند «هميار تقلب»، «آزمون‌سازها» و «كمك براي حضور در امتحانات آنلاين» مي‌توان متوجه شد كه به ليست مشاغل عجيب در اين فضا اضافه شده و البته با واكنش مسوولان هر دو نهاد آموزشي كشور «آموزش و پرورش و آموزش عالي» و واكنش پليس فتا نيز مواجه شده است و هر نهادي به فراخور ماموريت‌ها، وظايف و اختياراتش موضع‌گيري‌هايي را داشته و پيشنهاداتي را هم ارايه كرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما به نظر اين نوع واكنش‌ها آنگونه كه مسوولان تصور مي‌كنند نتوانسته موضوع تقلب را در سطح جامعه حل كند و بايد به دنبال راهكارهاي مناسب‌تر و منطقي‌تر باشيم به گونه‌اي كه گرايش اجتماعي به اين پديده را به حداقل برساند. پديده تقلب در تمام آزمون‌هاي مبتني بر بستر فضاي مجازي وجود دارد و فراگيرشدن آن نه مشكل فقط ايران، بلكه مساله‌اي است كه ابعاد جهاني دارد و همه كشورها را درگير كرده و عوامل زيادي در ايجاد و اشاعه آن و همچنين گرايش‌هاي اجتماعي موثر بر آن قابل تعريف و توضيح است كه پرداختن به آن موضوع اين يادداشت نيست.  

همچنين اين انتظار صحيح و بجايي است كه اوليا و دانش‌آموزان و معلمان با توجه به مجازي بودن امتحانات از آموزش و پرورش دارند كه براي حفظ «امنيت»، «عدالت» و «استانداردها و اهداف آموزشي» بايد به دنبال راهكارهاي مناسب‌تري براي امتحانات دانش‌آموزان باشد. 

اما مطلبي كه بايد به آن پرداخته شود اين است كه با شيوع ويروس كرونا در كشور و پاندمي آن در تمام جهان و به تبع آن تعطيلي مدارس در كشور، وزارت آموزش و پرورش با راه‌اندازي شبكه آموزشي دانش‌آموز با عنوان «شاد» مبتني بر بستر امن اينترنت، گام مهمي در راستاي تداوم هدف «آموزش تعطيل نيست» برداشته است. سامانه‌اي كه ابتدا در حد يك پيام‌رسان داخلي با شكل ظاهري ساده‌اي بود و به تدريج با گذشت 7 ماه از راه‌اندازي آن با 16 قابليت آموزشي به يك برنامه كاربردي و صرفا آموزشي منحصربه‌فرد تبديل شد و توانست جايگزين سامانه‌هاي ديگر شبه آموزشي شود. ابزار «آزمون‌ساز» مطابق با سليقه و نظر معلم يكي از قابليت‌هاي امن اين سامانه است كه معلم مي‌تواند با توجه به انعطاف‌پذيري ابزار «شاد» در راستاي ارزشيابي مستمر و پاياني به صورت تشريحي و تستي استفاده كند. 

نكته‌اي كه نبايد از آن غافل شد اين است كه امتحانات دانش‌آموزان در پايان هر نوبت، اهميت خاص خودش را دارد اما در شرايط حاضر كه آموزش‌ها و آزمون‌ها مجازي شده و به‌رغم همه ابزارهاي كنترل‌كننده، احتمال امكان سوءاستفاده وجود دارد، براي خنثي‌سازي گرايش اجتماعي به پديده «تقلب» مي‌توانيم تاكيد بيشتري بر انواع ارزشيابي‌ها مانند آزمون‌هاي شفاهي، عملكردي و آزمون‌هاي كتاب باز ناظر بر سطوح بالاي شناختي مثل فهميدن، به‌ كار بستن، تحليل‌كردن، ارزشيابي بر مبناي خلاقيت‌هاي فردي، آزمون‌هاي كوتاه و هدفمند به صورت مستمر، تكاليف كلاسي، بحث وگفت‌وگوي دانش‌آموزان با معلم و انجام پروژه‌هاي فردي و گروهي و پژوهش‌هاي دانش‌آموزي كرد.

كارهاي ميداني كوچك با رعايت شيوه‌نامه‌هاي بهداشتي و گزارش آن در قالب يادداشت به معلم، ارايه آنلاين مطالب، ارايه فيلم عملكرد يادگيري، توضيح و تفسير فيلم‌هاي كوتاه آموزشي يا پاسخ‌دادن به سوالات درخصوص آنها، ارزشيابي توسط همتايان، استفاده از همكاري والدين براي نظارت بر فرآيند ياددهي-يادگيري دانش‌آموزان و ارايه گزارش به معلم از طريق توليد ويديو و تصوير تكويني(مستمر) از ديگر اقداماتي است كه مي‌توان انجام داد تا همه ارزشيابي‌ها محدود به يك امتحان و در يك زمان مشخص نشود.

 

 

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۰۸۴۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵۳ سال تدریس و مهری ماندگار

بیش از ۵۰ سال از عمر خود را به آموزش و تدریس مشغول بوده است، اما هنوز پر انرژی سر کلاس درس می‌رود و خستگی برایش معنایی ندارد، معلمی که گرد پیری روی موهایش نشسته و هم‌چون پدری مهربان از به ثمر نشستن تلاش‌هایش می‌گوید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، معلمان نمادی از علم و دانش و از مؤثرترین نیروها در تربیت دانش‌آموزانی کنجکاو، دانا و جویای علم هستند، آن‌ها منابع آگاهی، روشن‌نگری و روشن‌فکری به حساب می‌آیند که دانش‌آموزان را با خرد خود تغذیه می‌کنند، مهارت‌های واقعی داشتن یک زندگی موفق را به کودکان آموزش می‌دهند و به نسل‌های آینده جامعه کمک می‌کنند تا مسیر دقیق و صحیح زندگی را کشف کنند.

دوازدهم اردیبهشت همزمان با شهادت استاد مرتضی مطهری، در تقویم رسمی ایران به عنوان روز معلم نام‌گذاری شده است و هدف از این نام‌گذاری قدردانی از زحمات و خدمات این استاد بزرگ و ارج نهادن به جایگاه والای معلم است، به همین مناسبت گفت‌وگویی داشتیم با حبیب توحیدی، معلمی که پس از گذشت سال‌ها آموزش و تدریس همچنان با انگیزه و علاقه خاصی در کلاس درس حاضر می‌شود.

وی در خصوص مسیر زندگی خود این گونه اظهار می‌کند: در کرمانشاه متولد شدم و تا هنگام دریافت مدرک دیپلم در آنجا زندگی می‌کردم، مدرک لیسانس را در تهران گرفتم و از همان بدو ورود به دانشکده به آموزش علاقه داشتم و با توجه به اوقات فراغتی که در طول هفته وجود داشت، به اداره آموزش‌وپرورش یکی از نواحی تهران مراجعه کردم و آن‌ها با استقبال گرمی که داشتند، ساعاتی از هفته را برای تدریس اختصاص دادند تا با حضور در کلاس‌های دبیرستان به تدریس و آموزش دانش‌آموزان بپردازم.

این معلم فعال و پرانرژی می‌گوید: از همان دوران دانشجویی علاقه‌مند به آموزش و شغل معلمی بودم و با اظهار لطفی که دانش‌آموزان نسبت به معلمشان داشتند، از همان زمان تصمیم گرفتم به‌صورت جدی‌تر و مستمر همین کار را ادامه دهم، همچنین تحت تأثیر معلمان خوبی که در دوران دانش‌آموزی داشتم، خود نیز مسیر معلمی را در پیش گرفتم و زمانی که از دانشگاه فارغ‌التحصیل شدم، می‌توانستم در شغل‌های مختلفی مشغول به کار شوم، اما به خاطر شدت علاقه‌ای که به تدریس و آموزش داشتم، حرفه معلمی را برگزیدم.

توحیدی ادامه می‌دهد: قشر تحصیل‌کرده و دانشجویان در دهه ۵۰ بسیار کمتر از زمان حال بود و اغلب پسران برای کمک به خانواده و پدر مشغول به کشاورزی و دامداری می‌شدند، به همین علت فارغ‌التحصیلان دانشگاهی می‌توانستند آسان‌تر جذب مراکز دولتی و اداری شوند، اما کسانی وارد آموزش‌وپرورش می‌شدند که علاقه‌مند به آن بودند.

از آموزش خسته نشده‌ام و از موفقیت دانش‌آموزانم دلگرم می‌شوم

این معلم با سابقه ۵۳ سال تدریس در آموزش‌وپرورش در خصوص بهترین خاطره‌ای که از دوران معلمی خود دارد، اضافه می‌کند: در سال‌های ابتدایی خدمت که سرباز معلم بودم در روستایی به دور از شهر خدمت می‌کردم و نیاز بود هر روز با اتوبوس به مدرسه بروم، اما اتوبوس همواره از جاده اصلی عبور می‌کرد، برای همین باید هر روز حدود پنج کیلومتر را پیاده‌روی می‌کردم تا بتوانم به جاده اصلی برسم؛ یک روز در میانه راه برف سنگینی که تحملش بسیار دشوار بود و سرمای شدیدی به همراه داشت، به حدی که از شدت سرما و کولاک دیگر توان ادامه دادن مسیر را نداشتم.

وی ادامه می‌دهد: ناگهان صدای فریادی به گوشم رسید و به محض شنیدن این صدا شوقی درونی در وجودم ایجاد شد و توانستم به سمت مبدا صدا حرکت کنم و مشاهده کردم که دانش‌آموزان روستا چون می‌دانستند در این سرما نمی‌توانم به مدرسه برسم، به دنبالم آمده‌اند، این از خودگذشتگی دانش‌آموزان برای همیشه در خاطرم مانده است و با یاد آن دلگرم می‌شوم، چرا که در آن شرایط ناگوار و ناامیدکننده و به دور از انتظار به کمکم آمدند.

توحیدی درباره خاطره یکی از دانش‌آموزانش که پزشک شده است، می‌افزاید: روزی بخاطر درد دندانی که داشتم به مطب دندانپزشکی رفتم، بعد از پایان درمان برای پرداخت هزینه به بخش پذیرش مراجعه کردم که ناگهان متخصص دندانپزشک گفت نیازی نیست حق ویزیت را پرداخت کنید، ما از دانش‌آموزان سال‌های گذشته شما هستیم، با شنیدن این حرف ناگهان مبهوت ماندم، زیرا بخاطر گذشت حدود ۱۵ سال با تغییر چهره آن شخص نتوانستم او را بشناسم، اما از اینکه او به چنین جایگاهی رسیده بود، خوشحال شدم‌.

مدرس نمونه استان اصفهان در سال ۱۳۷۶ ادامه می‌دهد: روزی در یکی از مدارس، دبیر آموزش زبان انگلیسی مرا در آغوش گرفت و گفت که از دانش‌آموزان چندین سال پیش من بوده است و در حال حاضر افتخار می‌کند که همکارمان شده است؛ همچنین حدود یک ماه گذشته فردی از ایتالیا تماس گرفت و بعد از احوال پرسی مختصری بیان کرد که از شاگردان من بوده است و در حال حاضر در ایتالیا مشغول به ادامه تحصیل در دوره دکتری است.

توحیدی می‌گوید: با اینکه ۵۳ سال است مشغول آموزش و تدریس هستم، هنوز خسته نشده‌ام و با علاقه بر سر کلاس حاضر می‌شوم و ‏‬ به دانش‌آموزان سال آخر دوره دبیرستان توصیه می‌کنم که یکی از اولویت‌های انتخاب رشته دانشگاهی خود را برای ورود به دانشگاه فرهنگیان اختصاص دهند، چرا که در این دانشگاه زمینه پیشرفت بسیاری برای ادامه تحصیل وجود دارد و با علاقه داشتن به حرفه معلمی می‌توانند در تحصیل و شغل خود موفق شوند و ارتباط خوبی با دانش‌آموزان برقرار کنند.

کد خبر 748543

دیگر خبرها

  • ۱۵۰۰ نفر جذب آموزش و پرورش استان کرمانشاه شدند
  • توسعه زیرساخت های آموزشی در استان سمنان/ افتتاح ۱۴ چمن مصنوعی
  • ۵۳ سال تدریس و مهری ماندگار
  • جزئیات جدید نحوه ارزش‌یابی امتحانات کشوری «ریاضی» و «علوم» پایه ششم
  • ۱۰ هزار و ۲۰۸ معلم جدید در خراسان رضوی جذب می‌شوند
  • علت افت تحصیلی دانش‌آموزان در آزمون‌های نهایی چیست؟ + تاریخ برگزاری امتحانات
  • تلاش معلم شهرکردی برای آموزش دانش آموزان منطقه عشایر نشین
  • ۳۰۲ نفر جذب آموزش و پرورش قزوین خواهند شد
  • آزمون‌های نهایی مبتنی بر ارزشیابی از یادگیری است
  • روایت یک معلم درحوزه تدریس به دانش آموزان خاص