Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-29@08:05:11 GMT

در ستیز با تحریف‌ها و باژگونگی‌های شعر آیینی

تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۱۱۶۵۷

در ستیز با تحریف‌ها و باژگونگی‌های شعر آیینی

محمدرضا سنگری در یادداشتی به بررسی کارها و کارنامه ادبی رضا اسماعیلی، شاعر، پرداخته و مبارزه با تحریفات شعر آیینی را یکی از ویژگی‌های اصلی کار او می‌داند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، محمدرضا سنگری، پژوهشگر و استاد دانشگاه، در یادداشتی به مناسبت انتشار تازه‌ترین اثر رضا اسماعیلی، با عنوان "زنده بادا عشق"، به ویژگی‌ آثار اسماعیلی در حوزه شعر و نقد ادبی پرداخته و نوشته است:

کارنامه درخشان زیست شاعرانه و پژوهشگرانه استاد رضا اسماعیلی، آیت روشن و حجت بالغه زیستی اندیشه‌‌ورانه، شهیدانه، عارفانه، عالمانه و مجاهدانه و ترجمان دفاع از حریم آرمان‌‌‌ها و ارزش‌‌ها و عرصه سخاوتمندانه اندوخته‌‌ها و آموخته‌‌ها به نسل‌‌های آینده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

هر چند نام استاد اسماعیلی در نزد اهالی شعر بیشتر به سروده های آیینی و ترانه‌‌سرایی و شعر دفاع مقدس شناخته شده است، اما آنان که با آثار قلمی ایشان انس و الفت دارند، می‌‌دانند به همان اندازه که در سرودن شعر و ترانه توانمند و کارآمدند، در عرصه ی پژوهش و تحقیق، نقد و نظریه‌‌پردازی و در حوزه نثر از موفق‌‌ترین چهره های عصر انقلاب اسلامی به شمار می‌‌آیند. 

در کنار شعر و پژوهش، نقش معلمانه استاد اسماعیلی در هدایت و تربیت نسل جوان شاعر و نویسنده ستودنی است. هندسه فرهنگی و فکری منظم، شناخت وسیع از ادبیات کلاسیک، زبان نرم و صمیمی، و از همه فراتر و والاتر دردمندی و درک‌‌مندی، او را در کار معلمی ممتاز و متمایز می‌‌سازد.

اما آنچه استاد اسماعیلی را در نگاه دوستان شاخص می‌‌سازد، ادب، تواضع، وقار و نجابت شاعرانه، صداقت و صراحت و صبوری و تخلق به اخلاق و رعایت حریم‌‌ها و پاس حرمت دیگران داشتن است. استاد اسماعیلی در دفاع از ارزش‌‌ها و فضیلت‌‌ها و نقطه مقابل ستیز با ناروایی‌‌ها، کژاندیشی‌‌ها، تحریف‌‌ها و سطحی‌‌نگری‌‌ها، نستوه و استوار چون کوه ایستاده است و در طول حدود40 سال که این کمترین با او مراوده و مذاکره و هم سخنی داشته‌‌ام، کوچک‌‌ترین تزلزل و تذبدب در سلوک و سیرت و اندیشه وی نیافته‌‌ام. 

دفترهای شعر وی نیز گواه اند که دغدغه‌‌های استاد اسماعیلی چیست. «حنجره های سرخ عشق»، نخستین دفتر شعر وی که در سال 1373 چاپ شد تا «نی نامه» و «آسمانی ها» و «بوی گل در می زند» و «بر آستان جانان» همه و همه مفسر و آیینه جانی آگاه، اندیشه ای سترگ، قلبی عارف و جهانی همه معنا و معنویت‌‌اند. حتی در «تفسیر طوفان» که مجموعه گفت و گوهای وی با 15 تن شاعر در باب مقوله هایی چون ادبیات پایداری، شعر مقاومت بین‌‌الملل اسلامی، رسالت شاعران، شاعران مقاومت و شعر پایداری لبنان، عراق، افغانستان، مصر و دیگر نهضت ها و خیزش های منطقه است، می توان هوشمندی در طرح سوال، انتظام مباحث، و حتی بایسته های یک مصاحبه موفق را یافت. البته تجارب روزنامه نگاری استاد اسماعیلی نه تنها در این اثر، که در تمام پژوهش‌‌ها و نقد و نظرها مشهود و محسوس است. 

از شعر عاشورایی تا غزلی برای سردار سلیمانی/ شاعر هندوستانی با «حضرت دهلی» به ایران آمدیادداشت| از «شعر عاشورا» تا «شعر عاشورایی»

 

در حوزه شعر، توفیق استاد اسماعیلی در قالب‌‌های گونه‌‌گون شعری چشم‌‌نواز و روح‌‌نواز است. در قالب های کلاسیک مانند رباعی، غزل، به همان اندازه موفق است که در قالب های نیمایی و سپید. «عاشقانه‌‌های شرقی» حجت تمام بر این مُدعاست. 

ارادت استاد رضا اسماعیلی به اهل بیت(ع)، به ویژه ابوالاحرار سیدالشهداء، حضرت رضا(ع) و حضرت موعود(عج)، به سروده هایش هویت ویژه بخشیده است. در مجموعه شعر «ناگهان دریا» و «سلام بر عاشورا»، مجموعه شعر رضوی «کبوترانه بخوان آسمان هشتم را»، «ملکوت کلمات» و «این مریم همیشه»، نشان روشن این ارادت و دلدادگی و عشق ورزی است. در سروده‌‌های عاشورایی، به ویژه در «سلام بر عاشورا»، ستیز با تحریفات و باژگونگی‌‌ها در فهم عاشورا، نقد و نظرهایی را برانگیخت که استاد اسماعیلی صبورانه و عالمانه از موضوع و موضع خویش دفاع کرد و می‌‌توان گفت بابی برای نقد کژاندیشی‌‌ها در قلمرو فرهنگ عاشورا به روی شاعران و ذاکران گشود. 

خدمات فرهنگی استاد عزیز رضا اسماعیلی به فرهنگ و ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و شناساندن چهره های بزرگ ادبی، به ویژه شاعران ترازمند و فرازمند انقلاب اسلامی مانند دکتر طاهره صفارزاده، استاد حمید سبزواری، استاد مشفق کاشانی، دکتر قیصر امین پور، دکتر علیرضا قزوه، حقیقتا ارجمند و اجرمند و ستودنی است و با این یادکردها مانند «شناخت نامه دکتر طاهره صفارزاده»، و «این بانگ آزادی» استاد حمید سبزواری و «خلوت انس» با همکاری استاد مشفق کاشانی، آثار گران سنگی را به عالم پژوهش و پژوهشگران ارائه داده است.

توفیق همچنان رفیق راهش باد و دیر زیاد تا همچنان کام خواهندگان و خوانندگان از نخل پر ثمر و پر برکت وجودش شیرین و بهره مند شود. 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شعر رضا اسماعیلی شعر آیینی شعر رضا اسماعیلی شعر آیینی استاد اسماعیلی رضا اسماعیلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۱۱۶۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسماعیلی: خلیج فارس از استوانه‌های هویتی جمهوری اسلامی است+ فیلم

به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، جشنواره فرهنگی هنری روز ملی خلیج فارس دقایقی پیش با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، هنرمندانی چون داریوش ارجمند، هادی ارزم، هوشنگ جاویدی و... در محل برج آزادی تهران آغاز شد.

امیر شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، سید محمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، محمود سالاری معاون امور هنری وزارت فرهنگ، شبیر فیروزیان سرپرست معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ، سید مجید پوراحمد مدیر عامل صندوق هنر، محمد خراسانی زاده مدیرکل دفتر هنر‌های تجسمی و جمعی از هنرمندان در این مراسم شرکت دارند.

آغازگر این برنامه اجرای قطعه «ای ایران» توسط ارکستر نظامی بود.

خلیج فارس از استوانه های هویتی جمهوری اسلامی است

محمدمهدی اسماعیلی در این مراسم در سخنانی گفت: روز دهم اردیبهشت روز اخراج غربی های استعمارگر از پهنه خلیج فارس است. خلیج فارس بخشی از هویت و فرهنگ ما است و ما به این خطه  تنها نگاه جغرافیایی نداریم.

وی در ادامه افزود:‌ خلیج فارس از استوانه های هویتی جمهوری اسلامی است. در سفر به یکی از کشورها در بازدید از موزه‌های آن کشور هر آنچه توضیح می‌دادند جز تاریخ ما نبود. ایران فرهنگی ما اساسا نمی‌تواند در مرزهای جغرافیایی محسور باشد.

اسماعیلی اظهار داشت:‌ما به خلیج فارس افتخار می‌کنیم و آن را از حوزه های مهم تمدنی خود می‌دانیم.خلیج فارس را بستر اتفاقات غرور آفرین می‌دانیم و خداوند را برای این داشته ها شاکریم.خلیج فارس تا ابد خلیج فارس است و بخشی جداناپذیر از تاریخ فرهنگ کشورمان خواهد درخشید.

به گزارش آنا، ۱۰ اردیبهشت مصادف با سالروز اخراج پرتغالی‌ها از تنگه هرمز و خلیج فارس به عنوان روز ملی خلیج فارس نام گذاری شده است.

  دانلود فیلم اصلی کد ویدیو

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اسماعیلی: خلیج فارس از استوانه‌های هویتی جمهوری اسلامی است+ فیلم
  • ستاره‌هایی که باعث حذف پرسپولیس شدند
  • ۵۵ درصد از واحد‌های فرسوده در بافت‌های تاریخی قرار دارند
  • (عکس) حمایت غیرمستقیم پرسپولیس از دانیال اسماعیلی‌فر
  • عکس‌| حمایت غیرمستقیم پرسپولیس از دانیال اسماعیلی‌فر
  • طرح گرافیکی معنی‌دار در لاین‌آپ پرسپولیس
  • علم الهدی: در بحث حجاب، اگر مردم بخواهند تماشاچی باشند و بگویند آقای نیروی انتظامی، شما بیا این ناهنجاری را درست کن، اینطور نمی‌شود! مردم و به خصوص جوانان متدین ما باید خودشان میدان داری کنند/ مایه تأسف است که شاهد تکرار و تحریف منطق رهبری در سطح مسئولان
  • تاکید امام جمعه مشهد بر ضرورت تحول و تجدید حیات در عرصه فرهنگی جامعه
  • میدان داری مردم و دولت پیش نیاز تحول فرهنگی است
  • تصویر دیده نشده از استاد بنان، ۶۸سال قبل!