Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه فرهنگی ایسکانیوز، برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب با پرسش‌های زیادی حوزه اجرا و عملکرد مواجه شده است که می‌طلبد به آن‌ها پاسخ داده شود. نمایشگاهی که سال‌های قبل به صورت فیزیکی برگزار می‌شده حالا باید در بستر اینترنت برگزار شود و همین محل نقد و نظرات مختلفی شده که برای بررسی آن‌ها با محمد حقی مدیر انتشارات کتابستان معرفت به گفت‌وگو پرداختیم که در ادامه متن آن را می‌خوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

*هر رویدادی که رونقی بیاورد مغتنم است

ایسکانیوز: آیا نمایشگاه مجازی کتاب گره‌ای ‌از کار ناشران و دوستداران کتاب باز خواهد کرد؟

ناشران اکنون در حوزه عرضه محصولات خود به دردسر افتاده‌اند، از این رو  برگزاری هرگونه رویدادی که اندکی بازار را رونق دهد فرصت مغتنمی محسوب می‌شود حتی اگر بگویند این کار گردش مالی کمی دارد باز هم فرصت خوبی است. اما اگر قرار باشد مسئولان برگزاری نمایشگاه بگویند نمایشگاهی برگزار کردیم و ناشر هم به هدف مورد نظر خود نرسد می‌شود «آش نخورده و دهن سوخته» که خوب نیست. اما برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب با چه کیفیتی انجام شود؟ باید دید سازوکار مسئولان ارشاد برای این کار چیست. با توجه به سابقه مسئولان عرضه اینترنتی کتاب باید گفت اتفاق خاصی نخواهد افتاد زیرا در پاییز دیدیم که فروش اینترنتی کتاب نسبت به فروش فیزیکی آن به شدت پایین بود. به طور مثال ناشری در نمایشگاه حضوری، میلیونی درآمده داشته اما در فروش اینترنتی میزان فروش آن مثلا به پانصد هزار تومان تقلیل پیدا کرده است. یعنی به حدی کم شده که ناشر با خود می‌گوید ارزش نداشت اقدامی برای شرکت در فروش پاییزه کتاب انجام دهم. زیرا تدارک آن با نتیجه همخوانی ندارد. اما با این حال باید دید سازوکار جشنواره مجازی کتاب چگونه خواهد بود. البته برای اولین بار است که نمایشگاه کتاب اینگونه برگزار می‌شود.

*نگرانی از دیده نشده ناشران کوچک

احساس می‌کنم در این ماجرا ناشران بزرگ بیشتر بهره می‌برند تا ناشران کوچک. در نمایشگاه کتاب برخی هستند که برندشان شکل گرفته و وقتی مخاطبی وارد می‌شود اول به سراغ آن‌ها می‌رود. در نمایشگاه حضوری برای ناشران فرصت‌کوچکی وجود دارد مثل تزئین دکور، صحبت با مخاطب یا فروش فعال که خود را به دیگران نشان دهند. نگرانی کلی برای ناشران کوچک دارم. احساس می‌کنم ناشران بزرگ از این نمایشگاه بیشتر بهره می‌برند. امکان نشان داده شدن باید برای همه در نظر گرفته شود که اگر چنین اتفاقی بیفتد امید است که تحولی صورت بگیرد. همچنین در بخش فروش هم باید گفت ناشر در نمایشگاه کتاب ۲۰ الی ۲۵ درصد هزینه جاری دارد که این هزینه‌ها در نمایشگاه مجازی حذف می‌شود. از طرفی هر ناشری در نمایشگاه مجازی مستقیم در ارتباط با مخاطب است. در نمایشگاه حضوری برای مخاطب تخفیفی بین ۱۰ تا ۲۰ درصد در نظر گرفته می‌شود که در این زمینه ارشاد هم اقداماتی انجام می‌دهد که البته باید کمک شود تا مخاطب در خرید مشکلی نداشته باشد و نتیجه خوبی حاصل شود.

* ناشران زیادی در بستر اینترنت فعال نیستند

ایسکانیوز: عده‌ای معتقد هستند وقتی وزارت ارشاد در نمایشگاه مجازی کتاب فروش دارد چرا به شرکت های خصوص که سایت دارند و در این بستر کار می‌کنند کمک نمی‌کند تا فروش داشته باشند. با این حال وزارت ارشاد در جشنواره امسال خود به بزرگترین فروشنده کتاب تبدیل نخواهد شد؟

بله این هم نکته‌ای است اما باید گفت که در نمایشگاه دو میلیون نسخه کتاب عرضه می‌شود. در این بین ناشرانی هستند که ۲۰۰۰ نسخه کتاب دارند و برخی هم ۴۰۰۰ هزار نسخه چاپ کرده‌اند. الان هم  با شرایط موجود باید پاسخ داد که آیا امکان فروش اینترنتی برای همه ناشران فراهم شده است یا نه؟ می‌بینیم که همه نمی‌توانند فروش اینترنتی داشته باشند. مقدار کمی از ناشران در بستر اینترنت هستند.

*خودمان را جای وزارت ارشاد بگذاریم

ایسکانیوز: یعنی ناشران کمی امکان داشتن سایت و عرضه اینترنتی دارند؟

قصه را اینگونه می‌فهمم. اما حالا یک نفر امکانی را برای همه فراهم کرده است و برای همه ناشران چنین فرصتی را به وجود آورده تا فروش اینترنتی داشته باشند. از طرفی هم سایت‌های فروش کتاب عنوان‌های کتاب محدود و کمی را دارا هستند. یعنی سایت‌های موجود تعداد کتب محدودی را پوشش می‌دهند. بستری که عملیات عرضه یک میلیون نسخه‌ای را انجام دهد نداریم. نکته دیگر اینکه در مقام عمل وقتی فروش مستقیم برای ناشر انجام می‌شود، اینجا ناشر مستقیم پول را از مخاطب دریافت می‌کند و برای او نقدینگی ایجاد می‌شود. نقدینگی برای ناشر از همه چیز مهم‌تر است. سایت‌های فروشی که برای ناشر نیستند فروش‌های نقدی ندارند. یعنی بین ناشر و سایت تفاهمی ایجاد می‌شود و در نهایت مبلغی در قالب چک صادر می‌شود و این کار نقدینگی را از ناشر می‌گیرد.

اما ارشاد اگر با تک تک سایت‌های فروش صحبت کند تا فروش نقدی صورت بگیرد تدارک سنگینی هم باید صورت بگیرد. وقتی خود را جای تصمیم گیرنده بگذاریم می بینیم وزارت فرهنگ و ارشاد باید با ۵۰ سایت صحبت کند و بگوید که فروش این ماه را به صورت نقدی به ناشر پرداخت کنید که این کار پر دردسری است. این نکته را هم باید در نظر داشت، سایت‌هایی که فروش اینترنتی دارند ۷۰ یا ۸۰ درصد کتاب‌هایشان با هم مشترک است. در ظاهر شاید اسما ۱۰ هزار عنوان کتاب داشته باشند اما در اکثر موارد با هم اشتراکاتی دارند. یعنی اکثر کتاب‌های مشترکی می‌فروشند.

ایسکانیوز: بودجه سال قبل نمایشگاه  نزدیک به ۱۸ میلیارد بوده اما این بودجه امسال با توجه به اعلام دبیر جشنواره مجازی کتاب ۹۰ درصد کاهش داشته که چیزی در حدود ۲ میلیارد می‌شود. این میزان هزینه برای یک سایت بالا نیست؟

به صورت تخصصی در این مورد نمی‌توانم نظر دهم اما با هزینه‌هایی به مراتب از این کمتر سایت‌های خوبی راه افتاده‌اند. شفافیت بودجه نمایشگاه کتاب مسئله است. این قیمت‌ها شاید مربوط به ارزش اطلاعاتی باشد که در سایت بارگزاریمی‌شود اما برای یک سایت این هزینه کمی بالا است.

ایسکانیوز: آیا یارانه کتابی که امسال به اقشار مختلف برای خرید کتاب تخصیص داده شده کم نیست؟

سال قبل نیز همین مقدار را تخصیص داده بودند. به لحاظ عددی  ۳۰درصد افزایش قیمت داشتیم.  یارانه را باید اینگونه حساب کرد که خود خانه کتاب میزانی را به عنوان قیمت متوسط کتاب ارائه می‌کند بعد بر اساس تورم و افزایش قیمت باید یارانه تعلق بگیرد که فکر کنم با توجه به این موارد باید چیزی در حدود ۲۵۰هزار تومان شود.

انتهای پیام/

مجید فاضلی کد خبر: 1086683 برچسب‌ها محمد حقی نشر کتابستان معرفت نمایشگاه کتاب نمایشگاه کتاب مجازی

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: محمد حقی نشر کتابستان معرفت نمایشگاه کتاب نمایشگاه کتاب مجازی نمایشگاه مجازی نمایشگاه کتاب فروش اینترنتی داشته باشند مجازی کتاب برای ناشر برای همه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۳۳۷۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، پدیده‌ نشر کتاب، یکی از دغدغه‌های اصلی سیاست‌گذاران نظام‌ها و کشور‌های مختلف دنیا بوده و به‌عنوان مهمترین شاخص پیشرفت و توسعه‌یافتگی در نظر گرفته شده است.

در رابطه با این موضوع پژوهشگران مطالعه‌ای انجام داده‌اند که این صنعت مانند هر صنعت دیگر نیازمند برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری، سرمایه‌گذاری و تامین زیرساخت‌هایی است تا بتواند به یک اهرم فرهنگی و اقتصادی موثر تبدیل شود. برخورد سطحی، سنتی و تجربی با مساله نشر جوابگوی نیاز‌های جامعه کنونی نیست؛ زیرا نشر پیوندی عمیق با تاریخ، اقلیم، فرهنگ، اقتصاد و آموزش دارد و نیازمند حرکتی همه جانبه و در تمام ابعاد است. روشن است که این حرکت‌ها بازخورد سریع ندارند، اما در درازمدت تغییرات اساسی ایجاد می‌کنند.

* وضعیت نشر در ایران

 در این پژوهش آمده است که  نشر در ایران طی عمر کوتاه خود همواره با مشکلات عدید‌ه‌ای روبرو بوده و با فراز و نشیب‌های گوناگون برخاسته از تحولات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و پیشرفت‌های فنی مواجه بوده است.

این پژوهش به این مهم اشاره می‌کند که منابع پزشکی با سلامت جامعه ارتباط مستقیم داشته و کتاب به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع، از اهمیت بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف آسیب‌شناسی وضعیت نشر کتاب‌های علوم پزشکی و همچنین شناسایی مشکلات تولید محتوا، تولید فرهنگی و تولید فنی در ایران از دیدگاه ناشران انجام شده است.

بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد

این پژوهش توضیح می‌دهد وجود نوسان و نابسامانی در مواردی مانند تعداد عناوین سالانه، نوبت چاپ، تالیف و ترجمه، شمارگان و قیمت در هر سال نشان از عدم برنامه‌ریزی صحیح و اصولی در امر نشر دارد.

* ارتباط سطح سلامت جامعه با نشر پزشکی

یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که نشر پزشکی به‌دلیل تاثیر مستقیم آن بر سلامت بشر، از اهمیت بالایی برخوردار است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت؛ بنابراین با بررسی چالش‌های پیشروی این صنعت و تلاش در جهت برطرف‌کردن آنها، می‌توان بر پویایی و بازدهی آن و در نتیجه بالارفتن سطح سلامت جامعه افزود با توجه به اینکه پژوهش‌های مختلف صورت‌گرفته در این حوزه بر اساس دیدگاه متخصصان و ناشران در تمامی حوزه‌های موضوعی نشر می‌باشد.می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد.

* عوامل موثر بر آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران

این پژوهش مطرح می‌کند که مهمترین آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران را می‌توان ضعف در سیاست‌گذاری‌ها و قوانین و چارچوب‌ها در نظر گرفت. از بعد دیگر، نبود نیروی متخصص فنی در قسمت‌های مختلف نشر پزشکی به تنهایی آسیب زیادی را به این حوزه وارد کرده است. مخاطبان کتاب نیز به دنبال کتاب‌های کم‌حجم و منابع امتحانی به جهت قبولی در آزمون‌ها و امتحانات هستند و این مساله ناشر را نیز با چالش تولید محتوای علمی مواجه می‌کند.

این پژوهش مطرح می‌کند که مسایل سیاسی و اقتصادی حاکم برکشور بر نشر نیز تاثیر گذاشته است که نمود آن را بیشتر درحوزه‌ تولید فنی و خرید و نگهداری مواد اولیه چاپ می‌توان مشاهده کرد. درنهایت متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ی نشر است.

متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ی نشر است

پیشنهاد‌های برگرفته از پژوهش حاضر، عبارتند از:

در نظر گرفتن تخصص ناشر هنگام اخذ مجوز نشر، برگزاری جلسات ارتباط مستقیم بین ناشران و سیاست‌گذاران نشر، نیازسنجی مشکلات سلامت کشور و سفارش تولید محتوای متناسب با آن، تجدیدنظر در معیار‌های ارزیابی ناشران و اتخاذ فرایند تشویق و تنبیه بر اساس آن،  اصلاح قوانین ارزشیابی در فرایند ارتقای هیات‌علمی.

 

از دیدگاه نویسندگان این پژوهش؛ توجه جدی‌تر به نشر تخصصی پزشکی از سوی دولت، می‌تواند بسیاری از مشکلاتی را که ناشران حوزه‌ی تخصصی نشر پزشکی و به‌ویژه ناشران خصوصی با آن دست به گریبان هستند، مرتفع سازد و کتاب، این کالای فرهنگی پراهمیت، در استانداردترین حالت‌ممکن و در کوتاه‌ترین زمان به‌ دست مخاطب برسد.

* بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ تولید محتوا

از نظر این پژوهش بیشترین آسیب‌ها در حوضه تولید محتوا در نشر کتاب به شرح زیر است:

نبود سیاست‌گذاری تولید محتوا ترجمه‌ای بودن درصد بالای آثار نشر پزشکی و تخصص نداشتن ناشران پزشکی بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ی تولید محتوا را در برمی‌گیرد.

در ادامه این پژوهش آمده است که مشکلات تولید فرهنگی شامل تخصصی و هزینه‌بر بودن ویراستاری کتاب، حرفه‌ای نبودن داوران و نبود قوانین ساختارمند داوری با آسیب‌ها بیان شده است و مسایل بخش تولید فنی که مشکلات مواد اولیه چاپ و نشر، مشکلات فناوری چاپ و نشر و کمبود نیروی متخصص فنی سه آسیب اصلی در تولید فنی از دیدگاه ناشران برشمرده شده‌اند.

لیکن بر اساس یافته‌های این مطالعه، باتوجه به یافته‌های حاصل از این پژوهش درباره‌ آسیب‌های موجود در صنعت نشر پزشکی، می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌های کلی و قوانین و فرهنگ حاکم دارد.

بنابراین توجه جدی‌تر به حوزه‌ تخصصی نشر پزشکی از سوی دولت و سیاست‌گذاری کاملاً بی‌طرفانه در جهت برطرف‌کردن دغدغه‌های ناشران می‌تواند موانع و مشکلات زیادی را برطرف سازد. 

گفتنی است، این یافته‌ها، به صورت یک مقاله علمی پژوهشی باعنوان «تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه‌ی پزشکی با رویکرد پدیدارشناسی» تهیه شده که در دوماهنامه «پیاورد سلامت» منتشر شده است. این نشریه متعلق به دانشگاه علوم پزشکی تهران است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بهار کتاب ایران/از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه
  • تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آغاز شد
  • آغاز تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه کتاب
  • بهار کتاب ایران؛از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه
  • کتاب بنیه فیلمساز را قوی می‌کند/ حتما به نمایشگاه کتاب تهران می‌روم
  • فروشگاه اینترنتی هفت گالری افتتاح شد
  • ۳ رمان نوجوان تألیفی پیشنهاد خرید هادی خورشاهیان از نمایشگاه
  • سهراب سپهری و سیمین دانشور مهمانان امسال نشر فیل در نمایشگاه کتاب
  • وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی
  • تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی