Web Analytics Made Easy - Statcounter

«مهدی مطهرنیا» کارشناس مسائل آمریکا در تشریح دلایل انتخاب گزینه جدید سازمان سیا توسط رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا و پیامدهای آن برای ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: انتخاب «ویلیام برنز» به عنوان رئیس آژانس اطلاعات مرکزی (سیا) توسط «جو بایدن» را باید یک موضوع بسیار مهم در عرصه سیاسی و امنیتی دانست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جو بایدن در سایتی که برای انتقال قدرت راه‌اندازی کرده در مورد دلایل انتخاب برنز به عنوان رئیس سازمان سیا، او را یک گزینه کهنه‌کار و همچنین خستگی‌ناپذیر برای محافظت از مردم آمریکا معرفی کرده است. بر این اساس با نگاهی به کارنامه کاری او و همچنین اقدامات دیپلماتیکش از سال ۱۹۹۸ میلادی تاکنون می‌توان به این جمع‌بندی رسید که وی گزینه بسیار کلیدی در دولت بایدن به حساب می‌آید. قرار گرفتن او در کنار «جیک سالیوان» گزینه پیشنهادی به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا و همچنین «آنتونی بلینکن» نامزد تصدی سمت وزارت خارجه این کشور بدون تردید یک پتانسیل امنیتی - دیپلماتیک به وجود خواهد آورد.

وی ادامه داد: بر این اساس تیم سیاست خارجی و همچنین هرم امنیتی دولت بایدن را باید بسیار قدرتمندتر و کلیدی‌تر از دولت ترامپ و حتی اوباما دانست. توجه داشته باشید که ویلیام برنز، سفیر آمریکا در اردن و روسیه بوده و در برهه‌ای علاوه بر آنکه نفر دوم وزارت امور خارجه به حساب می‌آمده، دستیار وزیر خارجه ایالات متحده در حوزه خاور نزدیک بوده است. او در کارنامه خود معاونت سیاسی وزارت خارجه آ‌مریکا را دارد و در نمای کلی‌تر از زمان ریاست جمهوری رونالد ریگان تا باراک اوباما در حساس‌ترین پست‌های وزارت خارجه آمریکا مشغول به فعالیت بوده است. بخشی از کارنامه او به مذاکرات هسته‌ای ایران برمی‌گردد که همین موضوع می‌تواند برای ایران بسیار مهم و حساس باشد. برنز ۶۴ سال سن دارد و دارای مدرک دکترای روابط بین‌الملل از دانشگا‌ه آکسفورد است. او در دوران باراک اوباما به دنبال بازنشستگی بود اما اوباما شخصاً از او درخواست کرد تا تیم مذاکره کننده با ایران را همراهی کند. در دولت بوش پسر هم وی مسئولیت مخابره پیام و دیدار با مقامات ایران در سوئیس را به عهده داشته است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: مجموع این مؤلفه‌‌ها نشان می‌دهد که ویلیام برنز در عرصه دیپلماسی و همچنین فعالیت‌های مرکب امنیتی - سیاسی سابقه بسیار درخشانی دارد. بخشی از کارنامه او در سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ میلادی در حوزه خاورنزدیک خلاصه می‌شود که همین موضوع به ما می‌گوید که علاوه بر سیاست خارجی، دولت بایدن قصد دارد راهبردهای امنیتی خود علیه روسیه و چین را به عنوان دو رقیب اصلی در مقیاس جهانی تخصصی‌تر و حتی تهاجمی‌تر از دولت دونالد ترامپ برنامه‌ریزی و اجرا کند. او از کسانی بود که خروج ترامپ از برجام یا ترور شهید سلیمانی را به باد انتقاد گرفت و به هر تقدیر حضورش در سازمان سیا می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد یک فضای جدید از حیث امنیتی و سیاسی در حوزه خارجی باشد. توجه داشته باشید قرار گرفتن او در کنار مشاور امنیت ملی آمریکا، وزیر دفاع و وزیر خارجه این کشور علاوه بر اینکه می‌تواند دستاوردهای مهمی برای ایالات متحده داشته باشد، بدون تردید تهدید و تضادهایی را به همراه خواهد داشت.

مطهرنیا افزود: این چهار ستون امنیتی - سیاسی آمریکا در دولت جو بایدن به دنبال بازآفرینی قدرت آمریکا پس از ترامپ خواهند بود و به همین دلیل عاملیت‌ها در حوزه امنیت و سیاست خارجی کاملاً مشهود و گویا است. حضور ویلیام برنز ممکن است سیاست خارجی و امنیتی آ‌مریکا را تهاجمی‌تر کند و این در حالی است که باید توجه داشته باشیم هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه در حوزه اهداف و استراتژی‌ها با یکدیگر کاملاً همسو و هماهنگ هستند. از منظری دیگر، سازمان سیا به عنوان مادر جامعه اطلاعاتی آمریکا نقش مهمی در سیاست‌گذاری‌ها و همچنین اجرای راهبردهای امنیتی و دیپلماتیک دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: قرار گرفتن ویلیام برنز به عنوان رئیس سرویس اطلاعاتی ایالات متحده بدون تردید پیچیدگی‌های سیاست خارجی بایدن را دوچندان خواهد کرد. او به دلیل سابقه‌ و همچنین جایگاه ویژه‌اش نزد اوباما به نوعی تمام نگاه‌ها را به سمت خود جلب می‌کند و جالب آنجاست که او اولین دیپلماتی است که در آ‌مریکا به ریاست سازمان سیا انتخاب می‌شود. بر این اساس او را باید چهره نزدیک به هسته سنتی دموکرات‌ها دانست اما فعلاً مشخص نیست که راهبردهای تیم سیاسی - امنیتی بایدن به کدام سمت و سو خواهد رفت و باید منتظر ابلاغ و دیده شدن تاکتیک‌ها باشیم.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: باراک اوباما سازمان سیا آنتونی بلینکن جو بایدن ویلیام برنز دونالد ترامپ برجام آژانس اطلاعات مرکزی جیک سالیوان سیا سازمان عنوان رئیس سیاست خارجی ویلیام برنز سازمان سیا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۶۶۸۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همه اختیار‌ها را به رئیس کل بانک مرکزی دادیم؛ اما هنوز در سیاست‌ ارزی دچار مشکل هستیم/ جلسه سومی وجود ندارد؛ تا یکشنبه برای دریافت برنامه ارزی منتظر می‌مانیم

به گزارش تابناک اقتصادی؛ محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه دوم فروردین ماه در نشست بررسی مسائل ارزی که با حضور رئیس بانک مرزی و وزیراقتصاد و امور دارایی برگزار شد اظهار داشت: مشکلات مربوط به ارز برای مردم و اقتصاد کشور غیر قابل تحمل شده است. وی تأکید کرد: دولت و مجلس باید در موضوعات مرتبط با ارز با هم اتفاق نظر داشته باشند تا مردم از این وضعیت بیش از پیش آسیب نبینند.

فردای آن روز، رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر نماینده اردبیل در خصوص مسائل ارزی و عملکرد بانک مرکزیی تاکید کرد: پیرو مسائل مربوط به ارز در روز یکشنبه با دوستان‌مان در دولت، بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، رئیس کمیسیون‌های اقتصاد، صنعت، جهش تولید و بودجه جلسه گذاشتیم و ادامه بحث‌مان به چهارشنبه موکول شد و حتماً گزارش جمع بندی مربوط به ارز را هفته بعد در صحن مجلس ارائه می‌دهیم.

بنابراین؛ روز گذشته دومین جلسه نشست مشترک مجلس با تیم اقتصادی دولت برگزار شد. جلسه‌ای که با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و امور دارایی، محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی، سید محمد حسینی معاون پارلمانی رییس جمهور، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سیدشمس الدین حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید، عزت الله اکبری تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع و معادن، حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی و محسن زنگنه از نمایندگان اقتصاددان مجلس و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهش‌ها در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

درباره جزئیات این نشست و صحبت های رئیس مجلس، ایسنا نوشته است: در این نشست، قالیباف با بیان اینکه نباید به ارائه گزارش اکتفا کرد گفت: در نشست قبلی به اندازه کافی گزارش ارائه شد. دوستان دولت باید به طور روشن و شفاف رویکرد رو به جلو برای مدیریت بازار ارز ارائه کنند.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما دنبال تکرار جلسات نیستیم و جلسه سومی وجود ندارد؛ بنابراین باید در مورد موضوع به جمع‌بندی برسیم و نتیجه نهایی را به صحن علنی ارائه کنیم. در این رابطه با توجه به اصرار نمایندگان برای بررسی موضوع در صحن علنی، به صورت مشخص به نمایندگان گفتم اگر به جمع‌بندی و اتفاق نظر با دولت نرسیم، مجلس خود به جمع‌بندی روشن می‌رسد.

قالیباف با تاکید بر اینکه باید بر روی اصل موضوع بحث و گفتگو کنیم و در مورد رویکردها، اشکالات و راهکار‌ها به جمع‌بندی برسیم، بیان کرد: واقعیت این است که ناترازی‌ها در قیمت ارز تاثیرگذار است؛ بنابراین نمی‌توان نظام یکپارچه اقتصادی را نادیده گرفت؛ دولت و مجلس باید به این مهم توجه داشته باشند.

وی با بیان اینکه حکمرانی از دو بخش تشکیل می‌شود، گفت: یک بخش تشخیص علمی و دیگری تصمیم سیاسی است؛ تشخیص‌های علمی ما به دلایل مختلف تحت تاثیر تصمیم‌های سیاسی قرار دارد که اگر ترکیب آن‌ها را با هم رعایت کنیم، می‌توانیم مشکلات را حل کنیم، اما اگر تشخیص علمی را فدای تصمیم سیاسی کنیم به طور حتم دچار مشکل خواهیم شد. همچنین اگر به تشخیص علمی بدون شرایط سیاسی کشور توجه کنیم با مشکل مواجه خواهیم شد بنابراین تعادل این موضوع مهم است.

همه اختیار‌ها را به رئیس بانک مرکزی دادیم، اما ...

قالیباف با تاکید بر اینکه مجلس در عین اختلاف سلیقه و اختلاف دیدگاه با سیاست‌های ارزی دولت همراهی کرده است، گفت: همه اختیار‌های موجود در قانون دائمی را به رئیس بانک مرکزی دادیم و هر چه ایشان در جلسه سران قوا بیان کردند قبول کردیم، اما شرایط کنونی نشان می‌دهد که هم رویکرد اقتصادی و هم رویکرد مدیریتی در موضوع ارز دچار اشکال است.

وی با اشاره به تورم کالا‌های اساسی که با ارز ترجیحی وارد می‌شوند و تاکید بر ضرورت اصلاح رویکرد‌های اقتصادی در این زمینه، گفت: به طور روشن و مشخص امروزه در سیاست‌های ارزی از نگاه اقتصادی دچار مشکل هستیم و طرح جامعی برای رویکرد اقتصادی در ارز وجود ندارد.

قالیباف خطاب به مسئولان اقتصادی حاضر در نشست گفت: ما رویکرد اقتصادی مان در حوزه مدیریتی را اعلام کردیم و تا روز یکشنبه هفته آینده برای دریافت برنامه دولت منتظر می‌مانیم، اما اگر برنامه و سیاست ارزی دولت ارائه نشود، مجلس جلسه خواهد گذاشت و طرح خود را ارائه می‌کند.

دیگر خبرها

  • ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی
  • بحرینی: چندجانبه‌گرایی ستون اساسی برای تقویت صلح است
  • همه اختیار‌ها را به رئیس کل بانک مرکزی دادیم؛ اما هنوز در سیاست‌ ارزی دچار مشکل هستیم/ جلسه سومی وجود ندارد؛ تا یکشنبه برای دریافت برنامه ارزی منتظر می‌مانیم
  • قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • پیوند میدان و دیپلماسی‌
  • رئیس رژیم اسرائیل از آمریکا تشکر ویژه کرد
  • عراقچی: میدان، دیپلماسی و رسانه سه ضلعِ مهم در هر واقعه نظامی یا سیاسی هستند
  • کارشناس مسائل خاورمیانه: بایدن سیاست دودولتی را کنار گذاشت
  • عراقچی: پس از اقدام نظامی، زمان ورود به میدان سیاست و دیپلماسی است
  • بایدن سیاست دودولتی را کنار گذاشت/ آمریکا در قبال فلسطین بر خلاف منافع ملی خود عمل کرد