Web Analytics Made Easy - Statcounter

مستندات و نامه نگاری‌های وزارت صمت و بانک مرکزی برای رفع موانع ترخیص ۴۲۰ کانتینر لوازم خانگی بوش نشان می‌دهد تمدید ثبت سفارش و منشاء ارز برخلاف مصوبات دولت ادامه دارد.

به گزارش مشرق، آذرماه امسال خبری پرحاشیه و چالش برانگیز در حوزه لوازم خانگی که چند صباحی با تلاطم قیمتی روبرو است، رسانه‌ها را فرا گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مقامات گمرک از توقف ۴۲۰ کانتینر لوازم خانگی بوش در گمرک بندرعباس خبر دادند.

بیشتر بخوانید: اطلاعات سپاه مانع ترخیص محموله ۴۰۰ کانتینر لوازم خانگی آلمانی شد

ابوالفضل اکبرپور ناظر گمرکات استان هرمزگان همان زمان به تشریح جزئیات کانتینرهای لوازم خانگی پرداخته و گفته بود:‌ شرکتی که واردکننده لوازم خانگی یکی از برندهای معروف کشور آلمان (بوش) بود، ۴۰۰ کانتینر کالا وارد گمرک شهید رجایی بندرعباس کرد که گمرک بندرعباس با توجه نوع اظهارکالا که در مهرماه و آبان‌ماه صورت گرفته بود و با توجه به قرارگیری این کالا به گروه ۴ و ابهامات مطرح در ممنوعیت واردات این کالاها، استعلام لازم از مرکز صورت گرفت. ارزش این کالاها را در مجموع ۲۰ فقره اظهارنامه با ارزش ۱۲ میلیون یورو عنوان کرد.

* ۳ دلیل عمده توقیف لوازم خانگی بوش

ظاهرا مجوزها از جمله ثبت سفارش و ارز لوازم خانگی بوش مشکلی نداشته و گمرک صرفا براساس ابهامات در ضوابط ترخیص این کالاها را توقیف کرده است. در همین راستا مهرداد جمال ارونقی معاون فنی گمرک سوم آذرماه برای پاسخ به شبهات، ۳ دلیل عمده  توقیف این کالاها را ممنوعیت واردات کالای گروه ۴، شفاف نبودن منشاء ارز و ثبت سفارش دانسته و عنوان کرده بود:‌  «از حدود دو سال پیش ورود کالاهای گروه چهار ممنوع بوده است. از زمان ممنوعیت واردات کالاهای گروه چهار تاکنون، واردات لوازم خانگی بوش ادامه داشته و این کالاها قبض انبار شده‌ است. محموله لوازم خانگی بوش در آبان ماه سال ۱۳۹۶ ثبت سفارش شده است اما در سال ۱۳۹۷، ۱۳۹۸ و حتی تا آبان امسال این کالاها وارد و به بنادر مناطق ویژه اقتصادی تحویل شده است. ارزش لوازم خانگی بوش اظهار شده و موجود در بنادر را حدود ۱۳.۴ میلیون یورو است. با توجه به بررسی های گمرک براساس ماده ۱۴ و ۱۵ گمرکی، ارزش این کالاها بیشتر خواهد بود. منشا ارز واردات این کالاها تائید و اسناد مربوطه و کد ساتا بارگذاری شده است ولی منشا ارز هنوز برای گمرک مشخص نیست و در صورت لزوم باید بانک مرکزی به عنوان مرجع تخصصی در این زمینه اظهار نظر کند.»

بیشتر بخوانید: اعتراض تولیدکنندگان لوازم خانگی به ترخیص «بوش»

* شکایت شرکت واردکننده از گمرک

بعد از گذشت یک ماه، شرکت کاسپین کالای دریا که واردکننده لوازم خانگی بوش به ایران است از گمرک به دلیل توقیف کالا به دیوان عدالت اداری شکایت کرد. دیوان عدالت اداری نیز در اول دی ماه با صدور قرار قبول دستور موقت به گمرک اعلام می‌کند با توجه به این‌که ضبط و متروکه کردن کالا، قبل از طرح موضوع در کمیسیون حل اختلاف موجب خسارت می‌شود، با احراز فوریت و ضرورت امر دستور موقت مبنی بر توقف عملیات اجرایی و جلوگیری از متروکه شدن کالا تا تعیین تکلیف قطعی شکایت صادر و اعلام شود.

* نامه نگاری گمرک با معاونت حقوقی ریاست جمهوری

علی رغم نظر دیوان عدالت اداری، همچنان ابهامات قانونی پیرامون ترخیص لوازم خانگی بوش از سوی گمرک پابرجا بوده به همین علت مدیرعامل شرکت از گمرک به معاونت حقوقی ریاست جمهوری شکایت می‌کند.

به تازگی مورخ ۲۱ دی ماه سال جاری محسن محراجی مدیرعامل نماینده رسمی لوازم خانگی بوش در ایران شکایت از گمرک و دستگاه‌های متولی را به معاونت حقوقی ریاست جمهوری برده و ماجرا را مبسوط تشریح کرده است.

* واردکننده چه می‌گوید؟

شرکت واردکننده در نامه ای خطاب به معاونت حقوقی ریاست جمهوری نوشت: «این شرکت در آبان ماه سال ۱۳۹۶ پس از ثبت سفارش به شماره ۵۳۲۰۰۶۵۰ اقدام به گشایش برات اسنادی بدون تعهد به شماره ۹۶۷۰۲۰۱۴ در بانک ملی شعبه مرکزی نمود که متعاقب آن تعداد ۶ محموله از محل ثبت سفارش مذکور پس از اظهار، ترخیص و وارد کشور گردید. اما پس از آن با تصویب قانون ممنوعیت واردات لوازم خانگی به کشور، و ممانعت وزارت صنعت معدن و تجارت در خصوص واردات باقی مانده کالاها از محل ثبت سفارش مارالبیان با وصف پیش بینی بند ۴ ماده ۱۱ قانون در خصوص ممنوعیت و عدم تمکین از پذیرش درخواست این شرکت از سوی وزارتخانه فوق حسب اصل ۳۴ قانون اساسی اقدام به دادخواهی در دیوان عدالت اداری نموده که مرجع یاد شده پس از بررسی مدارک این شرکت و با پذیرش نظلم خواهی، شکایت را وارد تشخیص و به شرح دادنامه شماره ۷۴۰ مورخ ۹۸/۰۳/۰۸ اقدام به صدور رای نمود.

دادنامه یادشده نسبت به وزارت صنعت، معدن و تجارت قطعیت یافته و وزارتخانه مذکور با تمکین نسبت به دادنامه اقدام به تمدید باقیمانده ثبت سفارش نموده اما با تجدید نظر خواهی اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران، شعبه ۵ تجدید نظر دیوان عدالت بدون رسیدگی در ماهیت (قرار شماره۱۰۶۲ مورخ ۹۹/۶/۱۲) اتخاذ تصمیم در خصوص شکایت این شرکت مستندا به ماده ۱۴۴ قانون امور گمرکی در صلاحیت کمیسیون های رسیدگی به اختلافات گمرکی تشخیص و بر همین مبنا اقدام به صدور قرار عدم پذیرش شکایت این شرکت صادر گردید.

متاسفانه گمرک تفسیر ناصوابی از قرار مذکور به عمل آورده و به تصور خود آن را حکم قانونی قلمداد و آن را مبنای عدم ترخیص کالاهای این شرکت قرار داده است در حالیکه قرار صادره از شعبه ۵ تجدید نظر دیوان، تاکید بر طرح موضوع در کمیسیون های گمرکی داشته و در صورت بقا اختلاف، موضوع را قابل بررسی و رسیدگی در دیوان عدالت اداری می داند، ولی با این وجود، گمرک از پذیرش طرح موضوع در هیئت یاد شده طفره رفته و قرار دیوان را فصل الخطاب و از طرح خواسته این شرکت در هیئت های حل اختلاف گمرکی اجتناب می نماید. 

مزید استحضار معروض می داریم که سازمان گمرک در لایحه تجدیدنظر خواهی خود به شعبه ۵ دیوان عدالت اداری با استناد به ماده ۸ قانون مقررات صادرات و واردات اخذ مجوز ورود کالا را در انحصار وزارت صنعت و معدن و تجارت بر شمرده و هیچ اقدامی از سوی گمرک را متصور ندانست، مع الوصف پس از صدور قرار عدم پذیرش دادخواست این شرکت با تایید صلاحیت طرح موضوع در کمیسیون های گمرکی جهت رفع اختلاف ، اداره گمرک از پذیرش این امر که در چارچوب ماده ۱۴۱ قانون امور گمرکی می باشد، امتناع ورزیده که با تقدیم این درخواست تقاضای احقاق حقوق این شرکت در چارچوب قرار صادره فوق الاشاره مورد استدعاست.»

جزئیات نامه شرکت بوش نشان می‌دهد که وزارت صمت بنا به نظر دیوان عدالت اداری ثبت سفارش این شرکت را تمدید کرده است و بر آن اذعان دارد.

* گمرک: مشکل پرونده با طرح در کمیسیون‌های گمرکی حل نمی‌شود

در رابطه با این ادعا که گمرک از طرح مسئله در کمیسیون‌های گمرکی اجتناب می‌کند به سراغ یک مقام ارشد سازمان گمرک رفتیم. وی در این باره معتقد است:‌ طبق قانون وظایف کمیسیون تعریف شده و فرایندی دارد اگر صاحب کالا روی تعرفه و ارزش کالا اعتراض داشته باشد به دفتر تخصصی ارجاع می‌شود و در صورت اعتراض مجدد و تامین نشدن نظرش، پرونده به کمیسیون حل اختلاف می‌رود تا اگر حقی از آن تضییع شده بتواند احقاق کند.

وی ادامه داد: در صورتی که مشکلات ناشی از مباحث حقوقی، قضایی و نظارتی در پرونده باشد باید رفع شود و پس از آن، در مراحل انجام تشریفات گمرکی، کمیسیون می‌تواند ورود کند.

 با این دیدگاه حتی با طرح مسئله در کمیسیون‌های گمرکی نیز مشکلات این پرونده قابل حل نیست.

* تایید ثبت سفارش از سوی وزارت صمت

با این اوصاف اما مستندات وزارت صمت نشان می‌دهد سعید عباسپور مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت خطاب به مدیرکل صنایع برق، فلزی و لوازم خانگی از تمدید ثبت سفارش پرابهام لوازم خانگی خبر داده است.

عباسپور در نامه مورخ ۲۲ اردیبهشت سال ۹۹ به شماره ۰۴۵۴ آورد: با عنایت به تمدید ثبت سفارش مذکور از سوی این دفتر، مقتضی است دستور فرمایید نسبت به بررسی و تایید مجوزهای فنی و ارزی ثبت سفارش شماره ۵۳۲۰۰۶۵۰ مطابق با مندرجات نامه های اداره کل حقوقی اقدام لازم صورت پذیرد.

* ۲ نامه بانک مرکزی برای تایید منشاء ارز لوازم خانگی بوش

علاوه بر آن، شیوا وارشی مدیرکل عملیات و تعهدات ارزی بانک مرکزی در پاسخ به درخواست معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت منشا ارز شرکت بوش را تایید کرده است.

بانک مرکزی در نامه مورخ ۲ آبان ۹۹ اعلام کرد: گواهی ثبت آماری مربوط به مانده ثبت سفارش شرکت به مبلغ  ۲۰۸۹۷۱۹۵ یورو با نرخ ارز اشخاص از محل سپرده ارزی وارد کننده در تاریخ ۱۳۹۹/۰۷/۰۲ در سامانه جامع ارزی تایید گردیده است.

به غیر از متن نامه فوق، در نامه ذیل که تصویر آن منتشر شد مورخ ۹ آبان ماه اداره سیاست‌ها و مقررات ارزی بانک مرکزی خطاب به بانک ملی ایران اعلام می‌کند مبلغ ۲۰۸۹۷۱۹۵ یورو از محل حساب ارزی واردکننده، تمدید سررسید برات اسنادی ثبت شده از محل ثبت سفارش یاد شده منوط به قبول کلیه مسئولیت های مترتبه توسط خریدار و صرفا تأمین ارز از محل حساب ارزی واردکننده با رعایت سایر ضوابط و مقررات تا تاریخ ۹۹.۹.۲۲ بلامانع می باشد.

این ابهام و سوال وجود دارد اگر دستگاه‌های متولی مجوزها، حقوق مکتبسه واردکننده را طبق قوانین ملاک تایید و تمدید ثبت سفارش و منشا ارز قرار داده‌اند چرا در این سال‌ها آن را اجرایی نکردند؟ و اگر مغایرت با مصوبات دولت داشته چرا اکنون همه راه‌ها برای ترخیص آن باز شده است؟

مسئله دیگر ارزش این کالاها است. در این باره مهرداد جمال ارونقی معاون فنی گمرک گفته است:‌ این لوازم خانگی با سود بازرگانی یک برابر اعمال و به گمرک اظهارشده که با توجه به ماهیت و گروه کالایی ۴ که ممنوعه محسوب می شود، باید با ۲ برابر سود بازرگانی محاسبه کرد. همچنین ارزش این کالا پس از بررسی دقیق احتمالا بیش از رقم اظهارشده (۱۲ میلیون یورو) باشد و به حدود ۳۰ میلیون دلار برسد. 

در صورت تایید این اظهارات و نظرات مراجع حقوقی و قضایی باید منتظر ماند و دید سرنوشت ۴۲۰ کانتینر لوازم خانگی که از سال ۹۶ تاکنون در گرمای بندرعباس خاک می‌خورد چه خواهد شد. نکته مهم‌تر این است که آیا چنین حق و حقوقی برای شرکت‌های دیگر هم از سوی دستگاه‌های متولی وجود دارد یا خیر؟

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اعتراضات آمریکا شهید سلیمانی لوازم خانگی گمرک بندرعباس بوش وزارت صمت ثبت سفارش بانک مرکزی وزارت صنعت معدن و تجارت قانون مقررات صادرات استان هرمزگان معاونت حقوقی ریاست جمهوری کمیسیون های گمرکی دیوان عدالت اداری تمدید ثبت سفارش لوازم خانگی بوش ممنوعیت واردات ارزش این کالا طرح موضوع بانک مرکزی وزارت صمت نظر دیوان آبان ماه منشا ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۶۸۱۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پازوکی :تولیدکنندگان خواستار افزایش قیمت لوازم خانگی هستند/ واردات لوازم خانگی همچنان ممنوع است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، با این حال اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، معتقد است چنین محدودیتی تا حدودی منجر به رشد سرمایه‌ گذاری و تولید در صنعت لوازم خانگی شده است.ممنوعیت واردات لوازم خانگی حالا وارد ششمین سال خود شده است. این ممنوعیت که با هدف حمایت از تولید داخلی انجام شد، تاثیر چندان مناسبی در بازار، به‌ویژه رفع نیاز مصرف‌کنندگان نگذاشته است. چراکه بیشتر کارشناسان معتقدند ممنوعیت واردات لوازم خانگی در این مدت تنها باعث شکل‌گیری نوعی انحصار در این صنعت شد.

از جمله اینکه در این سال‌ها ‌تولیدکننده داخلی به تنها بازیگر میدان تبدیل شد و حق انتخاب از مصرف‌کننده ایرانی گرفته شد تا ناگزیر برای رفع نیاز خود ملزم به خرید محصولات داخلی شود.

گرچه به‌تازگی زمزمه‌هایی از آزادسازی واردات به گوش می‌رسد، اما به نظر می‌رسد تنها برخی از محصولات که در داخل کشور تولید نمی‌شوند وارد خواهند شد و امید چندانی به آزادسازی واردات انواع لوازم خانگی وجود ندارد.

با این همه، فعالان بازار این ممنوعیت را به فال نیک گرفته‌اند و می‌گویند این موضوع باعث شده است کیفیت محصولات داخلی افزایش پیدا کند.

افزایش سرمایه‌ گذاری پس از ممنوعیت واردات لوازم خانگی
اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز توضیح داد: ممنوعیت واردات باعث شد تولیدکننده داخلی روی آن دسته از کالاهایی که در داخل کشور تولید نمی‌شوند سرمایه‌ گذاری کند و خط تولید آنها را راه بیندازد. از طرف دیگر استاندارد ضمانت‌نامه‌های محصولات داخلی نیز در پی این موضوع به‌روز شده است.

به اذعان او کیفیت کالاهای ایرانی حالا به حدی رسیده که مردم آن را پذیرفته‌اند و از آنها استفاده می‌کنند. همچنین میزان شکایات و نارضایتی از خدمات در اتحادیه، سازمان‌ها و ارگان‌های زیرمجموعه تقریباً به زیر یک درصد رسیده است.

این فعال صنفی با تاکید بر اینکه اطلاعی از احتمال آزادسازی واردات ندارد توضیح داد: باید برنامه‌ریزی‌هایی انجام شود تا تاجری که هنوز سرمایه‌اش را از کشور خارج نکرده بتواند به صورت هدفمند کالایی را که در داخل کشور تولید نمی‌شود اما به آن احتیاج است یا تولید آن کالا به مقدار انبوه نرسیده و یا مشکلاتی در تولید وجود دارد به صورت قانونی وارد کند. در این حالت دولت می‌تواند عوارض آن کالا را بگیرد و مردم هم می‌توانند از محصولی استفاده کنند که خدمات پس از فروش دارد.

قیمت لوازم خانگی تغییر می‌کند؟
پازوکی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت محصولات داخلی افزایش پیدا خواهد کرد یا خیر گفت: وقتی فولاد که تولید داخل بوده افزایش 25 درصدی داشته و دلار برای تولیدکننده از 39 هزار تومان به 42 هزار تومان افزایش پیدا کرده است، به طور حتم تولیدکننده داخلی درصدد افزایش قیمت محصولاتش خواهد بود. حال اینکه با این افزایش موافقت شود یا خیر مشخص نیست.

رئیس اتحادیه لوازم خانگی در ادامه درباره خدمات پس از فروش شرکت‌های داخلی و به‌روزرسانی استانداردهایشان توضیح داد: شرکت‌ها برای دریافت ورق و ارز نیمایی باید میزان فروش‌شان را در سامانه ثبت کنند، در نتیجه سریعاً محصول را برای مشتری نصب می‌کنند. البته از سال 97 که واردات ممنوع شد در کشور کم‌وکاستی‌هایی وجود داشت اما وضعیت رو به بهبود است. از خرداد سال گذشته شرکت‌های داخلی در حال به‌روزرسانی استانداردهایشان هستند و حالا شرکت‌هایی وجود دارند که کالا را پس از یک ماه تعویض می‌کنند و مبلغ را به مشتری بازمی‌گردانند.

بر اساس این گزارش ممنوعیت واردات لوازم خانگی طی سال‌های اخیر در این بازار انحصار ایجاد کرده است؛ با این همه اما موافقان ممنوعیت واردات لوازم خانگی معتقدند به دلیل تعدد تولیدکنندگان، برچسب انحصاری به بازار لوازم خانگی ایران نمی‌چسبد. با این حال شرایط برابری برای رقابت با تولیدکنندگان خارجی در بازار کشور فراهم نیست. از طرفی این ممنوعیت سبب شده لوازم خانگی قاچاق که در بیشتر مواقع کیفیت مطلوبی ندارند و تقلبی هستند، راه خود را به بازار کشور پیدا کنند و این موضوع تا به امروز تنها موجب ضرر مصرف‌کننده شده است.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901766

دیگر خبرها

  • انبار احتکار لوازم خانگی در محمودآباد لو رفت
  • کشف ۳۰ میلیارد لوازم خانگی قاچاق در کرمان 
  • پازوکی :تولیدکنندگان خواستار افزایش قیمت لوازم خانگی هستند/ واردات لوازم خانگی همچنان ممنوع است
  • کشف ۳۰ میلیارد لوازم خانگی قاچاق در کرمان
  • ۹۹ درصد لوازم خانگی تقلبی در اینجا به فروش می‌رسند | چقدر لوازم خانگی تقلبی در بازار وجود دارد؟
  • دولت از فعالان بازار لوازم خانگی انتظار معجزه دارد
  • کالامارکت چیست؟ مارکت پلیس فروش اقساطی کالای دیجیتال و لوازم خانگی
  • توزیع بیش از ۴۰۰ دستگاه لوازم خانگی در بجنورد
  • ۵۰ میلیارد ریال لوازم خانگی در شمال تهران توقیف شد
  • تعمیر مایکروفر در محل و سلام به دنیای پخت و پز آسان