Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-29@09:53:42 GMT

تیمار چشم بیمار، حتی در دوران کرونا

تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۷۷۵۹۷

تیمار چشم بیمار، حتی در دوران کرونا

به این ترتیب معلوم شد برای پیشگیری از ابتلا به کرونا باید از مجاری تنفسی و چشم‌های خود محافظت کنیم. به همین علت هم بسیاری از افراد و به‌ویژه کادر بیمارستانی و مشاغلی که روزانه با افراد زیادی در ارتباط هستند به استفاده از شیلد یا عینک محافظ، علاوه‌بر ماسک توصیه شدند.

با این حال مساله حفاظت از چشم‌ها به ایمنی در برابر کووید ۱۹ خلاصه نمی‌شود، بلکه به تاخیر انداختن برخی بررسی‌های ضروری و معالجات چشم‌پزشکی در دوران همه‌ گیری کرونا نیز به نوبه خود افراد را در مواردی با به خطر افتادن سلامت بینایی‌شان مواجه کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اهمیت این موضوع موجب شد با دکتر امین‌ا... نیک‌اقبالی، عضو هیات‌مدیره انجمن چشم‌پزشکی ایران گفت‌وگو کنیم تا بیماری‌ها و مشکلات چشم‌پزشکی را بشناسیم که به پیگیری درمانی حتی در دوران کرونا نیاز دارند.

درمان کدام نوع آب‌ مروارید را در دوران همه‌گیری کووید ۱۹ نمی‌توان به تعویق انداخت؟


آب‌مروارید، موجب کاهش تدریجی دید می‌شود و تا هنگامی که موجب اختلالی در فعالیت‌های روزمره شخص نشود، نیاز به عمل ندارد. در موارد نادری که آب‌مروارید خیلی پیشرفته است و دید به‌دلیل کدورت عدسی بسیار کم شده باشد ممکن است به آب سیاه منجر شود.

در صورتی که آب‌ سیاه اتفاق بیفتد باید بلافاصله اقدام به درمان کرد؟

آب‌ سیاه (گلوکوما) ناشی از فشار ‌بالای درون کره چشم است که در صورت بروز، ابتدا باید با به‌کارگیری قطره‌های چشمی فشار را کنترل کرد. یعنی در مواردی که فشار درون چشم را با دارو و پیگیری طولانی‌مدت بشود از طریق چشم‌پزشک کنترل کرد نیازی به اقدام درمانی دیگری نیست. معمولا افزایش فشار چشم با مصرف چند بار قطره‌ چشمی در روز قابل كنترل است. گاهی نیز همراه این قطره‌ها برای کاهش فشار چشم، قرص تجویز می‌شود.

اما در صورت کنترل‌نکردن فشار چشم با دارو نیاز به اقدامات جراحی نظیر لیزر یا باز کردن دریچه یا شنت ضروری وجود دارد و چنین اقداماتی تقریبا فوریت دارد. جراحی با لیزر ممكن است برای انواع مختلف گلوكوم مفید باشد. جراحی هم فقط زمانی توصیه می‌‌شود كه چشم‌‌پزشك تشخیص دهد خطر عمل جراحی كمتر از این است كه اجازه دهد تخریب عصب بینایی ادامه پیدا کند.

چه عوارض و نشانه‌هايی را از حيث احتمال وجود بدخيمی یا تومورهای چشمی باید جدی گرفت؟

بدخیمی‌ها ممکن است با کم‌شدن دید خود را نشان دهد‌ یا چشم‌پزشک در معاینات مشکوک متوجه آنها شود.‌ در این گونه موارد بررسی‌های تکمیلی و برنامه درمانی لازم باید اتخاذ شود و تاخیر در درمان جایز نیست.

آيا معاینات معمول برای تعویض عینک يا بررسی تنبلی چشم در كودكان را می‌توان در همه‌گیری كرونا به تعويق انداخت؟

بزرگسالان می‌توانند مدت طولانی از عینک خود استفاده کنند و معمولا نیاز به تعویض وجود ندارد. اگر کسی مشکلی در دید داشته باشد یا در سنین رشد جسمی باشد سالی یک‌بار به کنترل شماره عینک نیاز دارد که البته‌ فوریتی نیز ندارد. اما در مورد کودکان قضیه متفاوت است. کودکان علاوه‌بر بررسی بینایی در بدو تولد، از چهار تا ۱۰سالگی که قادر به برقراری ارتباط خوبی با چشم‌پزشک هستند باید معاینه شده و در صورت وجود تنبلی چشم درمان شوند. تا ۱۰سالگی امکان درمان تنبلی چشم وجود دارد اما هرچه درمان ‌در سن پایین‌تری شروع شود نتیجه بهتری خواهد داشت. بنابراین، این کودکان در فرصتی مناسب و در محلی خلوت و کم‌مراجعه باید بررسی و از سلامت چشم مطمئن شوند.

كسانی كه ديابت شديد دارند برای مراقبت از چشم خود بايد به چه مواردی توجه کنند و در چه مواردی بايد مراجعه پزشكی داشته باشند؟

بیمارانی که دچار عوارض چشمی دیابت شده‌اند ضرورت دارد بر اساس سفارش چشم‌پزشک خود تحت نظر و درمان باشند زیرا این عارضه خطرپذیری بالایی دارد. پس در همه‌گیری کرونا نیز باید پیگیری‌های خود را به‌دقت انجام دهند.

آیا در صورت بروز عوارضی مثل سوزش چشم، خارش چشم و قرمزی‌های سطحی باید حتما در دوران کرونا مراجعه داشت؟

برای رفع مشکلاتی نظیر سوزش و خارش و آبریزش چشم، بهتر است تا حد امکان از خانه خارج نشوید، به‌ویژه اگر این مشکلات از مدت‌ها قبل وجود ‌داشته یا این‌که شخص از گروه خطرپذیر باشد.

پونه شیرازی - سلامت / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: کووید ۱۹ کرونا شیلد ماسک آب سیاه آب مروارید گلوکوما چشم پزشک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۷۷۵۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ویروس کرونا در بدن این مرد هلندی بیش از ۵۰ بار جهش داشت

مورد تاسف‌بار مرد هلندی که بیش از یک سال‌ونیم به کووید-۱۹ مبتلا بود، در گزارش جدیدی مستند شده است. این مورد با ۶۱۳ روز ابتلا، طولانی‌ترین عفونت کووید است که از آن اطلاع داریم. درواقع این عفونت به‌قدری طولانی بود که ویروس فرصت داشت تا در بدن این مرد به واریانت جدیدی تبدیل شود.

به گزارش خبرآنلاین، مرد ۷۲ ساله‌ی هلندی سابقه‌ی سلامتی پیچیده‌ای داشت. او قبلا برای درمان نوعی سرطان خون، پیوند سلول‌های بنیادی انجام داده بود؛ اما بعد‌ها سرطان دیگری به‌نام لنفوم بزرگ سلول بی منتشر (DLBL) در او تشخیص داده شد. این مرد در نتیجه‌ی دارو‌هایی که برای درمان بیماری خود مصرف می‌کرد به‌شدت دچار نقص سیستم ایمنی شد؛ به این معنی که مورد جدی ابتلا به کووید-۱۹ همیشه برای او به عنوان خطری بالقوه به‌شمار می‌رفت.

مرد هلندی در فوریه‌ی ۲۰۲۲ به کووید مبتلا شد و با ترکیبی از آنتی‌بادی‌های مونوکلونال و استروئید‌ها تحت درمان قرار گرفت؛ اما متاسفانه دارو‌ها اثر نکردند و عفونت او ماندگار شد. اگرچه این مرد پیش از ابتلا به بیماری چندین دوز واکسن کووید دریافت کرده بود، هیچ شواهدی مبنی‌بر پاسخ آنتی‌بادی در بدن او مشاهده نشد.

بیمار برای بیش‌از ۶۰۰ روز آلوده به ویروس باقی ماند و مجبور شد چندین‌بار در بیمارستان بستری شود؛ اما خیلی زود و تنها ۲۱ روز پس از نخستین درمان، علائم جهش ویروس در او مشاهده شد. در ابتدا تعیین توالی نشان داد که ویروس در بدن مرد جهشی پیدا کرده که با سوتروویماب (یکی از دارو‌هایی که بیمار با آن تحت درمان قرار گرفته بود) مرتبط است.

ویروس در بدن بیمار بیش از ۵۰ بار جهش داشت

تجزیه‌وتحلیل‌های بیشتر ۲۷ سواب بینی جمع‌آوری‌شده بین فوریه‌ی ۲۰۲۲ تا سپتامبر ۲۰۲۳ حکایت از این داشت که ویروس در بدن این مرد بیش از ۵۰ بار جهش داشته است. برخی از این جهش‌ها در پروتئین اسپایک رخ داده بود؛ اتفاقی که نشان می‌دهد ویروس درحال سازگاری برای فرار از سیستم ایمنی بدن انسان است.

مشکلات سلامتی اساسی در مورد مرد هلندی به این معنی بود که سیستم ایمنی بدن او درواقع هرگز فرصتی برای پاکسازی ویروس نداشت. بستری‌شدن طولانی مدت در بیمارستان، همراه با نیاز به انجام اقدامات احتیاطی بیشتر برای جلوگیری از آلوده‌شدن دیگران، کیفیت زندگی مرد را تحت‌تاثیر قرار داده بود. به‌گفته‌ی تیم پزشکی، هیچ مدرکی وجود ندارد که واریانت جهش‌یافته در بدن این مرد، افراد دیگری را در جامعه آلوده کرده باشد.

بیمار در ماه اکتبر ۲۰۲۳ و در نتیجه‌ی عود بیماری زمینه‌ای خود از دنیا رفت. تاکنون هیچ موردی مشاهده نشده که تا این حد طولانی‌مدت دوام آورده باشد و از طرفی عفونت‌های پایدار پدیده‌ی شناخته‌شده‌ای هستند که با ویروس کرونای عامل کووید ۱۹ ارتباط دارند. برخی از تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که از هر ۱۰۰ عفونت، تنها سه مورد ممکن است بیش از یک ماه باقی بماند.

مشکل این است که هرچه ویروس به‌مدت طولانی‌تری در بدن انسان تکثیر شود و تکامل یابد، شانس بیشتری برای ایجاد جهش‌های فرار ایمنی وجود دارد. این یکی از تئوری‌های مطرح‌شده در مورد چگونگی پیدایش اومیکرون است. باید توجه داشت که هر گونه‌ی جهش‌یافته به واریانتی نگران‌کننده تبدیل نمی‌شود؛ اما همچنان مهم است که عفونت‌های مداوم تحت نظر قرار گیرند و بیمارانی که از قبل با سایر مسایل پزشکی درگیر بوده‌اند، بهترین مراقبت‌های ممکن را دریافت کنند.

نویسندگان مقاله در بیانیه‌ای می‌گویند: «مدت زمان عفونت کووید در مورد مرد هلندی بسیار زیاد بود؛ اما عفونت‌های طولانی‌مدت در بیماران دارای نقص ایمنی در مقایسه با عموم افراد جامعه شایع‌تر است. کار بیشتر تیم ما شامل توصیف گروهی از عفونت‌های طولانی‌مدت بین یک ماه تا دوسال در بیماران نقص ایمنی بستری در بیمارستان بود. بااین‌حال به‌طور کلی عفونت‌های طولانی‌مدت اتفاق نادری است؛ چراکه افراد دارای نقص ایمنی تنها درصد بسیار کمی از کل جمعیت را تشکیل می‌دهند.»

مورد مرد هلندی در کنفرانس جهانی ESCMID ارائه خواهد شد.

دیگر خبرها

  • ویروس کرونا در بدن این مرد هلندی بیش از ۵۰ بار جهش داشت
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست
  • آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا دندان‌درد غیرقابل تحمل می‌شود؟
  • آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا درد دندان غیرقابل تحمل می‌شود؟
  • سالانه بیش از ۱۵۰۰ قطعه پرنده وحشی در خراسان رضوی تیمار می‌شود
  • ببینید | اظهارات تکان‌دهنده یک نماینده مجلس؛ بزرگان ما برای درمان مریضی‌شان سریع به اروپا می‌روند اما برای اقتصاد بیمار نه!
  • بیماران«ای‌ال‌اس» با امانت دادن تجهیزات به یکدیگر زنده‌اند
  • آزمایش اولین «واکسن شخصی» برای نوعی از سرطان روی بیمار انگلیسی
  • تجلیل از خانواده شهدای مدافع سلامت در هفته سلامت
  • التیام سریع زخم پای دیابتی با استفاده روزانه از یک محصول فناورانه ایرانی در منزل