Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جماران؛ روزنامه اعتماد نوشت: هفدهم اسفند ماه 77 که اولین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستاها با اصرار و خواست اصلاح‌طلبان برای بسط دموکراسی در ایران برگزار شد‌ تا امروز بارها و بارها نمایندگان مجلس شورای اسلامی فارغ از وابستگی‌های سیاسی و جناحی‌شان اقدام به اصلاح قانون انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اصلاحات چندین باره از یک‌سو و عملکرد نه چندان قابل‌دفاع برخی اعضای پارلمان‌های شهر ازسوی دیگر سبب شده تا امروز عملا کمتر کسی حاضر به دفاع تمام‌قد از این نهاد و اعضایش باشد و شاید همین مساله فرصتی است مناسب برای نمایندگان مجلس یازدهم تا یک‌بار برای همیشه منویات اصولگرایان و البته برخی نهادها را درباره انتخابات شوراها و نظارت بر عملکرد منتخبان مردم در این نهادها اعمال کنند.

اصولگرایان پارلمان یازدهم تقریبا به‌طور همزمان با طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست‌جمهوری طرحی برای اصلاح قانون انتخابات شوراها تهیه کردند با این تفاوت که به واسطه ایرادهای بسیار و البته اختلافات گاه و بی‌گاه نمایندگان با یکدیگر، این طرح نه‌تنها هنوز تعیین تکلیف نشده، بلکه نمایندگان مجلس روز گذشته و در جریان جلسه علنی خود برای دومین‌بار خواستار بررسی دوشوری این طرح در کمیسیون شوراها شدند تا شاید میان مطالبات رییس مجلس و طیف‌های اصولگرای حاضر در پارلمان تفاهمی حاصل شد.

 دانسته‌ها و نادانسته‌ها

متن کامل طرح اصلاح قانون انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا تا به امروز نه‌تنها منتشر نشده، بلکه بسیاری از نمایندگان نیز اطلاعات کاملی از جزییات آن ندارند و بیشتر اظهارات‌شان را برمبنای همان مسائلی قرار می‌دهند که ازسوی اعضای کمیسیون شوراها و چهره‌های دخیل در نگارش این طرح به زبان آمده است.

آنچه تا اینجا پیداست، اصرار نمایندگان بر ورود اطلاعات سپاه پاسداران، شورای نگهبان، قوه قضاییه به فرآیند بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات پارلمان‌های شهری و تغییر ترکیب هیات نظارت بر این انتخابات است. آنان همچنین آزمونی را برای برای داوطلبان درنظر گرفته‌اند که علی بابایی روزگذشته در صحن علنی درباره آن گفت: «آزمونی که درنظر گرفته‌ایم به نوعی جمهوریت آرای مردم را زیرسوال برده و حضور افراد را محدود می‌کند. بهترین قاضی خود مردم هستند و ما نباید پایه‌های دموکراسی را تضعیف کنیم.» اینها همه آن چیزی است که تا امروز درباره این طرح مشخص شده اما معلوم نیست منبع برگزاری این آزمون کجاست یا نهادهای انتصابی یاد شده با چه متر و معیاری به بررسی صلاحیت‌ها خواهند پرداخت. ناگفته‌هایی که هر کدام در نوع خود می‌تواند پارلمان‌های شهری را به سرنوشت مجلس یازدهم تبدیل کند.

 رویارویی موافقان و مخالفان

هیات رییسه مجلس دیروز کلیات این طرح را برای تایید یا رد نمایندگان در دستورکار صحن قرار داد و موافقان و مخالفان مقابل هم ایستادند. سیدغنی نظری خانقاه، غلامرضا نوری‌قزلجه و محمدرضا صباغیان به عنوان مخالفان و غلامحسین رضوانی، فاطمه مقصودی و حبیب‌الله دهمرده در قامت موافقان این طرح به اظهارنظر پرداختند. نوری قزلجه در میان اظهارات خود اصل نظارت بر عملکرد شوراها را تایید کرد ولی با انتقاد از تغییر ترکیب هیات نظارت بر انتخابات شوراها، گفت که «یکی از حوزه‌هایی که این طرح به آن ورود داشته است، بحث نظارت بر عملکرد شوراهاست که در اصل امر خوبی است، اما ترکیبی که برای هیات‌های نظارت در این طرح دیده شده، دارای اشکال است؛ چراکه از نمایندگان مجلس خواسته شده و نمایندگان بخش‌های دیگر وارد شده‌اند.» او متذکر شد: «در این طرح وظیفه نظارت را برعهده مجلس گذاشته‌اند اما از اختیارات مجلس کاسته است و این یک اشکال اساسی است.» صباغیان نیز چون قزلجه با ورود اطلاعات سپاه و شورای نگهبان به این هیات مخالف بود ولی نه از باب تحدید حق رای مردم، بلکه به‌دلیل نگرانی از لطمه خوردن و متضرر شدن این نهادها: «اینکه ما شورای نگهبان و اطلاعات سپاه را در این طرح به میدان آورده‌ایم باعث می‌شود تا به جایگاه آنها لطمه وارد شود. شورای نگهبان از جایگاه بالاتری در نظارت بر انتخابات ریاست‌جمهوری و مجلس برخوردار است. فردا روزی اگر یک نفر نیز در یک روستایی برای حضور در شورای روستا ردصلاحیت شود، شورای نگهبان را مقصر تلقی می‌کنند. سپاه و بسیج نیز از بدنه مردم هستند؛ ما نباید جایگاه آنان را تضعیف کنیم وظیفه نظارت بر انتخابات و عملکرد شوراها با مجلس است؛ چراکه ما از یک خانواده هستیم. باید اجازه داد تا این طرح بررسی بیشتری شود.» موافقان اما بدون ارایه توضیح درباره این نقاط ضعف، بر لزوم نظارت بر عملکرد انتخابات شوراها تاکید کردند.

 «پاستور» مخالف، «بهارستان» موافق

اختلاف موافقان و مخالفان این طرح اگرچه بر سر جزییات آن بود و هر دو گروه خواستار نظارت بر عملکرد شوراها و خروج پارلمان‌های شهری از ناکارآمدی کنونی بودند اما این پایان ماجرا نبود. معاون وزیر کشور به عنوان نماینده دولت در جریان بررسی این طرح با تاکید بر لزوم بررسی لایحه جامع انتخابات دولت به‌جای این طرح در مجلس، درباره ایرادات طرح نمایندگان و سازوکار در نظر گرفته شده ازسوی آنان برای نظارت بر عملکرد شوراها گفت که «حضور نماینده قوه قضاییه در هیات نظارت استانی اشکال دارد، چراکه خود قوه قضاییه مرجع استعلام است و نمی‌تواند در هیات اجرایی نماینده داشته باشد. از سوی دیگر حضور مدیرکل بازرسی استان در هیات حل اختلاف با توجه به اینکه خود بازرسی پرونده‌ها را تشکیل و به آنها رسیدگی می‌کند برخلاف قانون است. از نظر ما باید کلیات این طرح رد شود و لایحه دولت در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.» جوکار در قامت رییس کمیسیون شوراها اما هیچ‌یک از این ایرادات را نپذیرفت و طرح مجلس را عامل نظارت بر عملکرد شوراها خواند: «ما در این طرح به دنبال حفظ سلامت اعضای شوراهای اسلامی کشور هم در هنگام ثبت نام و برگزاری انتخابات و هم در طول چهار سال عملکرد شورا هستیم. دولت قصد دارد که در لایحه‌ای که ارایه داده است کنترل شوراها و اختیارات آن را در دست بگیرد که ما آن را قبول نداریم. نظارت بر عملکرد شوراها در اختیار مجلس است. شوراها متاسفانه امروز به عرصه جناح‌بازی و سیاسی‌کاری تبدیل شده است. درحالی که شوراهای اسلامی نهادی مردمی بوده و باید برای خدمت به مردم تلاش کند. جایگاه نظارتی مجلس در این طرح تضعیف نشده و نقش نظارتی مجلس بر سر جای خود باقی است.»

 دوشوری پس از دوشوری!

مطابق معمول این‌بار هم نمایندگان وقعی به مخالفت دولت ننهاده و پس از اظهارات موافقان و مخالفان و رییس کمیسیون شوراها و نماینده دولت، رای به تصویب کلیات این طرح دادند اما ایرادات موجود در متن این طرح و عدم تامین تمام کمال مطالبات رییس مجلس از یک‌سو و پیشنهادات متعدد نمایندگان ازسوی دیگر، سبب شد که طرح اصلاح قانون انتخابات شوراها در شرایطی با تشخیص هیات‌رییسه مجلس، «دوشوری» شده و برای بررسی بیشتر به کمیسیون بازگردد که 11 آبان‌ ماه سال جاری نیز دقیقا همین اتفاق رخ داده بود.

آن زمان نیز نمایندگان کلیات این طرح را تصویب کردند ولی هیات رییسه مجلس آن را دوشوری اعلام کرد و به کمیسیون شوراها بازگرداند. براساس آیین‌نامه داخلی مجلس، هیات رییسه درصورت تشخیص بدون اخذ رای نمایندگان می‌تواند لوایح را دوشوری کرده و به کمیسیون بازگرداند. بدین‌ترتیب به نظر می‌رسد اختلافات نمایندگان جدی‌تر از آن است که بتوان منتظر رسیدن این طرح به انتخابات شوراهای 1400 ماند؛ مگر آنکه سرعت عمل نمایندگان به روش‌هایی که این چندماهه مجلس یازدهم کم ندیده‌ایم، افزایش یابد. آنچه عیان است، مخالفت پایداری‌ها با مفاد طرح فعلی است. آنان این طرح را «دفع شر» می‌دانند تا «جلب منفعت» و خواستار نگارش «قانونی جامع» برای تشکیل «شوراهای قوی» هستند ولی قالیباف بر تهیه طرح در مجلس اصرار داد و در شرایطی معتقد است که «امروز متاسفانه شورای شهر به شورای شهرداری تبدیل شده و آن‌طور که باید و شاید به وظایف خود عمل نمی‌کنند» که حداقل در دوران شهرداری او، همین اقدامات شورای شهر تهران به برگ برنده او تبدیل شده بود.

منبع: جماران

کلیدواژه: سهام عدالت انتخابات 1400 ویروس کرونا لایحه بودجه 1400 لیگ برتر 99 اصلاح طلبان انتخابات شوراهای اسلامی انتخابات شوراهای اسلامی شهر انتخابات شوراها اطلاعات سپاه اصولگرايان انتخابات شوراها 1400 طرح اصلاح قانون انتخابات شوراها سهام عدالت انتخابات 1400 ویروس کرونا لایحه بودجه 1400 لیگ برتر 99 اصلاح قانون انتخابات شوراها طرح اصلاح قانون انتخابات نظارت بر عملکرد شوراها موافقان و مخالفان انتخابات شوراهای پارلمان های شهر کمیسیون شوراها شوراهای اسلامی نمایندگان مجلس کلیات این طرح شورای نگهبان هیات رییسه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۸۰۶۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور پرشکوه مردم در آزمون بزرگ انتخابات

در فضای برگزاری دور دوم انتخابات مجلس و با توجه به اینکه تعداد کمی از نامزد‌ها در رقابت‌ها شرکت می‌کنند ممکن است این تلقی بوجود آید که فضای انتخابات مثل دور اول پرشور و هیجانی نباشد.    طبعا مردمی که براساس اعتقاد قبلی، باور‌های سیاسی و دینی و تکلیف و وظیفه‌ای که در قبال کشورشان دارند در انتخابات شرکت می‌کنند و در این خصوص دور اول یا دوم انتخابات برایشان تفاوتی ندارد و همان طور که در دور اول مبتنی بر حق و تکلیفشان در این حرکت بزرگ حضور فعالانه داشتند با همان روحیه در دور دوم انتخابات نیز مشارکت می‌کنند.    توجه به این نکته هم حائز اهمیت است که اگر مردم در انتخابات این دوره شرکت نکنند طبعا آن حقی را که نسبت به سرنوشت خود دارند و براساس همان حقوق باید نامزد‌های منتخب و اصلح خود را به خانه ملت بفرستند نادیده می‌گیرند.   در حال حاضر، باید تکلیف ۴۵ نفر از نمایندگان مردم در انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی مشخص شود و این هم سهم تعداد محدودی از شهر‌های کشور بویژه تهران است که باید در این زمینه کار را تمام کنند.   به نظر می‌رسید که در این دور از انتخابات مسئولیت مردم تهران بیشتر است، چون تکلیف نهایی درباره تعداد نامزد‌های بیشتری از تهران باید در دور دوم مشخص شود و نمایندگان پایتخت هم اگر از پشتوانه رای خوبی برخوردار نباشند ممکن است آن کارایی لازم را در خانه ملت نداشته باشند.    از این رو حضور مردم در مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و می‌تواند مشارکت مردم را در سرنوشت شهر، منطقه و حتی کشور را تحت تاثیر قابل توجهی قرار دهد.   بر همین اساس به نظر می‌رسد که با توجه به اینکه اکثریت نمایندگان مجلس با توجه به حضور خوب جامعه در دور اول انتخابات شکل گرفتند و مردم نامزد‌های منتخب خود را مبتنی بر صندوق آرا به مجلس فرستادند تکلیف تعداد نماینده باقیمانده اگر مشخص شود نقش بسیار موثری در سرنوشت مجلس، هیات رئیسه و آینده خانه ملت در جهت حل مشکلات مردم داشته باشد.    امید است مردم مثل دور اول به این وظیفه و مسئولیت سنگین خود در سپردن امانت به اهلش عمل کنند و با حضور جدی و پرشکوه خود این امکان را فراهم کنند تا تعداد نمایندگان باقی مانده از پشتوانه لازم برای ایفای نقش در مجلس برخوردار باشند.

دیگر خبرها

  • حضور پرشکوه مردم در آزمون بزرگ انتخابات
  • تاییدتشکیل سازمان «سپند»/ آغاز ثبت‌نام نمایندگان کاندیداها در سامانه داوطلب
  • واکنش به اظهارات حسن روحانی درباره دلایل رد صلاحیت خود | آخرین وضعیت لایحه حجاب | شورای نگهبان به مصوبه متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان ایراد گرفت؟
  • روش‌های عجیب برخی کاندیداها برای رأی آوردن
  • سخنگوی شورای نگهبان: لایحه حجاب هنوز کار دارد؛ ایرادات همچنان باقی است /کنایه به روحانی: وقتی تایید می شوید، سطح درک شورا بالاست؟ /تایید تشکیل سازمان «سپند»
  • اصلاح قوانین اسلحه و مهمات برای جلوگیری از وقوع جرم است
  • جوکار: طبق قانون شفافیت قوای سه گانه آراء نمایندگان باید در دسترس عموم قرار گیرد
  • جوکار: طبق قانون " شفافیت قوای سه گانه " آراء نمایندگان باید در دسترس عموم قرار گیرد + فیلم
  • از متن پیشنهادی آتش بس میان حماس و اسرائیل چه می دانیم؟/ تنش زدایی در چند مرحله صورت می گیرد/ سرنوشت غزه پس از جنگ همچنان مبهم است / مرحله اول معامله 40 روزه خواهد بود
  • حاجی‌بگلو: قانون شوراها باید اصلاح شود