Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-05-06@23:12:45 GMT

خروج محمدرضاشاه پهلوی از ایران

تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۹۲۶۲۳

خروج محمدرضاشاه پهلوی از ایران

رویداد۲۴ امیر بیابانگرد: «مدتی‌ست که احساس خستگی می‌کنم و احتیاج به استراحت. ضمناً هم گفته بودم که تا خیالم راحت بشه و دولت مستقر بشه بعد مسافرت خواهم کرد. [مدت مسافرت] بستگی به حالت مزاجی من خواهد داشت البته. از الان که نمی‌توانم بگم. فکر می‌کنم از اینجا به آسوان [شهری در جنوب مصر] برای استراحت برویم و اولین نقطه‌ی اقامت ما در آسوان خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حرفی غیر از حس وضعیت ممکلت و انجام وظیفه بر اساس میهن‌پرسی ندارم.»

این‌ها آخرین سخنان رسمی محمدرضا پهلوی واپسین پادشاه ایران، قبل از خروج از ایران در روز ۲۶ دی‌ماه ۱۳۵۷ است. سفری بی‌بازگشت که با فوت شاه در روز ۵ مردادماه ۱۳۵۹ خاتمه یافت.

مظفرالدین شاه قاجار آخرین پادشاه ایران بود که در وطن از دنیا رفت. او کمتر از پنج ماه بعد از صدور فرمان مشروطیت در وطن درگذشت. پس از او تمامی پادشاهان مشروطه؛ محمدعلی شاه قاجار، احمد شاه قاجار، رضا شاه پهلوی و محمدرضا شاه پهلوی در تبعید از دنیا رفتند. محمدعلی شاه در ایتالیا، احمد شاه در فرانسه، رضا شاه در افریقای جنوبی و محمدرضا شاه در آمریکا. فرجام شومی‌ست برای پادشاه که در سرزمینی که خود آنجا سلطنت کرده وفات نکند.

پیرو تنها اصل ثابت جهان یعنی «تغییر»، چنین سرنوشتی دور از ذهن نیست. خواجه نظام الملک در کتاب «سیاست نامه» ذیل حکایتی که از عمرو لیث صفاری آورده، نوشته است: «و [عمرو لیث]گفت: عبرت گیرید که من آن مَردَم که بامداد مطبخ مرا هزار و چهارصد شتر می‌کشید و شبانگاه سگی برداشته است و می‌بَرَد!» و گفت: «اَصبحتُ امیراً و امسیتُ اسیراً». [یعنی صبحگاه امیر بودم و شبانگاهان اسیر]

بیشتر بخوانید: مصاحبه باربارا والترز خبرنگار آمریکایی با محمدرضا شاه پهلوی

به گزارش رویداد۲۴ شاه در کتاب «پاسخ به تاریخ» گفته است: «نمی‌توانم و بر آن نیستم، که احساساتم را هنگامی که در شانزدهم ژانویه ۱۹۷۹ به اتفاق شهبانو عازم فرودگاه می‌شدیم شرح بدهم. احساس می‌کردم واقعه شومی در شرف وقوع است، زیرا با تجربه‌تر از آن بودم که درباره آنچه احتمال وقوعش می‌رفت، تصوری نداشته باشم.»

شاه قبلاً و هنگام وقوع کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ نیز ایران را موقتاً ترک کرده بود، اما با موفقیت کودتا به کشور بازگشت و قدرتش تثبیت شد. ۲۵ سال بعد، ولی اوضاع آنگونه نبود. گویی شاه، اطرافیانش، غیرایرانی‌ها و انقلابیون همگی می‌دانستند بازگشتی در کار نیست.

فرح دیبا آخرین همسر محمدرضا پهلوی و ملکه‌ ایران، برای جمع‌آوری یادگاری از آلبوم‌های خانوادگی و چند قلم از وسایل فرزندانش اقدام کرد. فرحناز پهلوی، دختر بزرگ شاه و فرح، یک ماه قبل به امریکا نزد برادرش رضا، ولیعهد ایران، رفته بود. لیلا و علیرضا پهلوی نیز روز ۲۵ دی‌ماه به همراه فریده قطبی، مادربزرگشان، عازم آمریکا شدند. لیلا و علیرضا به ترتیب بعد‌ها در غربت و دور از شکوه و جلال زندگی سلطنتی، خودکشی کردند.

فرح دیبا می‌گوید: «کسانی که در کاخ کار می‌کردند، گریه می‌کردند و اصرار می‌کردند که ایران را ترک نکنیم.» او به خدمه کاخ دلداری داده و هدایایی را برای یادبود به آن‌ها تقدیم می‌کند. ویلیام سالیوان، آخرین سفیر امریکا در ایران شب قبل از خروج شاه از کشور با او در کاخ نیاوران ملاقات کرد.

سالیوان گفته است: «دست شاه را به گرمی فشردم. هم من می‌دانستم و هم خودش می‌دانست که دیگر باز نخواهد گشت، اما هر دو وانمود کردیم که اوضاع بهتر خواهد شد و او برای سفری کوتاه می‌رود.»

قرار بود به محض رای اعتماد مجلسین (شورای ملی و سنا) به دولت شاپور بختیار، شاه و ملکه برای چندین هفته مرخصی از کشور خارج شوند. شاه روز‌های آخر را «اندوهبار» و شب‌ها را توام با «بی‌خوابی» توصیف کرده است.

شاه گفته است که «هر لحظه نگران وضع کشورم بودم.» او می‌خواسته خود را قانع کند که رفتنش از ایران هیجان‌ها را فروخواهد نشاند و از نفرت‌ها خواهد کاست. او امیدوار بوده که با وجود خرابی‌های وسیع، بخت با بختیار یاری کند و کشور پایدار بماند.

سرانجام شاه و ملکه با دو هلیکوپتر مجزا به فرودگاه مهرآباد رفتند. باد سرد زمستانی در فرودگاه می‌وزید. هواپیما‌ها در اثر اعتصاب بیکار مانده بودند. فرح دیبا در کتاب خاطرات خود که «کهن دیارا» نام دارد می‌نویسد: «هر بار که صبح ۲۶ دی ۱۳۵۷ را به یاد می‌آورم اندوهی عمیق و بی‌پایان قلبم را می‌فشارد. آن روز تهران در سکوتی دلهره‌آور فرو رفته بود گویی پایتخت ما که از چند ماه پیش در خون و آتش به سر می‌برد، ناگهان نفس در سینه حبس کرده بود. ما در آن روز به سفر می‌رفتیم. مملکت را ترک می‌گفتیم با این گمان که دور شدن موقت پادشاه به آرام کردن شورش کمک خواهد کرد.»

شاه و فرح مختصر گفتگویی با خبرنگاران داشتند. آن‌ها منتظر اعلام نتیجه جلسه‌ی رای اعتماد ماندند. به علت اعتصاب کارکنان مخابرات امکان مکالمه تلفنی با آن جلسه میسر نبود و این کار با بی‌سیم انجام شد. بختیار پس از اخذ رای اعتماد خود را به فرودگاه رساند.

هنگامی که افسران گارد شاهنشاهی به پای شاه افتادند، بغض محمدرضا پهلوی ترکید. شاه وارث ۲۵۰۰ سال پادشاهی ایران بود و گرانیگاه قدرت طبقه حاکمه. خروج او از کشور مخالفان و آزادی‌خواهان را خشنود می‌کرد. اگرچه این واقعه حتی برای انقلابیون نیز غیرمنتظره و بهت‌آور بود، اما همچنان آن‌ها به نقطه اوج لذت رسیدند.

برای چپ‌گرایان راس هرم سرمایه در کشور و عمله امریکایی‌ها به این وضع دچار شده بود. برای لیبرال‌ها دشمن شماره یک مصدق؛ و برای اسلام‌گرا‌ها فرزند خلف یزید! امری به ظاهر دست‌نیافتنی که اکنون محقق شده بود. اما هنوز هیچکس از این رویداد با خبر نبود.

اولین بار اخبار ساعت دو ظهر این اتفاق را علنی کرد. سید حسن امامی امام جمعه تهران بر خلاف همیشه برای بدرقه نیامده بود. مذهبی‌ها این حادثه را حاوی پیام خاصی دانستند. اما در واقع امامی بیمار بود و مدتی بعد نیز در سوییس درگذشت. شاه نسخه‌ای از قرآن که می‌گفت هیچگاه از خود دور نمی‌کرد همراهش داشت. صدای هق‌هق گریه سکوت حاکم را می‌شکست.

شاه گفته است: «آخرین تاثیر کشور بر من که سی و هفت سال بر آن سلطنت کرده بودم و قدری از خونم را در راهش ریخته بودم، عمدتاً از دیدن ناراحتی عمیق بر چهره‌ی کسانی ناشی می‌شد که برای خداحافطی با من گرد آمده بودند و اشک در چشمانشان حلقه زده بود.»

شاه و همسرش وارد هواپیمای مخصوص خاندان سلطنتی که «شاهین» نام داشت شدند. بختیار و عباس قره‌باغی، آخرین رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، برای آخرین مذاکرات به داخل هواپیما رفتند. قره‌باغی بعداً نقش کلیدی در اعلام بی‌طرفی ارتش و پیروزی انقلاب ایفا کرد.

گفته می‌شود که تا زمان خروج از مرز ایران، شخص شاه خلبان هواپیما بوده است. انقلابیون به محض اطلاع از این خبر به خیابان‌ها آمده و به شادی پرداختند. خبرگزاری روسی تاس خروج شاه را «همچون یک فراری، بدون بدرقه تشریفاتی و گارد احترام» گزارش کرد.

به زعم فلسطینی‌ها این رخداد «یک پیروزی برای سازمان آزادی بخش فلسطین» و «علیه منافع و نفوذ امریکا» تلقی شد. آمریکا، اما تا مدت‌ها از پذیرش شاه سر باز زد. آن‌ها در آن زمان به هدف خود مبنی بر عدم تسلط کمونیست‌ها در ایران رسیده بودند. با این حال ورود شاه به خاک امریکا پس از ماه‌ها حضور در دیگر کشورها، باعث بحران اشغال سفارت امریکا در تهران گروگانگیری کارمندان آنجا انجامید. بحرانی که به دست انقلابیون افراطی شکل گرفت و استعفای دولت لیبرال ایران را در پی داشت.

لینک کوتاه: کپی در کلیپ بورد کپی لینک برچسب ها: رویداد24 ، تصاویر تاریخی ، محمد رضا شاه پهلوی سرگرمی

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 تصاویر تاریخی محمد رضا شاه پهلوی تصاویر تاریخی رضا شاه پهلوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۹۲۶۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش بینی بورس یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

در آخرین روز معاملاتی پیش از تعطیلات آخر هفته، دماسنج اصلی تالار شیشه‌ای با افت اندک ۰.۱۷ درصدی، معادل سه هزار و ۹۳۱ واحد از ارتفاع این شاخص، در سطح دو میلیون و ۲۶۴ هزار و ۹۳۱ واحدی قرار گرفت.

افت ارتفاع نماگر اصلی بازار سرمایه در حالی اتفاق افتاد که شاخص هم‌وزن به عنوان نشان‌دهنده روند عمومی قیمت شرکت‌های کوچک و متوسط، عملکردی خلاف جهت را به ثبت رساند. شاخص هم‌وزن با رشد محدود ۰.۰۱ درصدی (معادل ۳۸ واحد) در پله ۷۵۰ هزار واحدی قرار گرفت.

معاملات بورس تهران در آینه آمار و ارقام

تابلو بورس اوراق بهادار تهران، ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم) را در روز چهارشنبه، دو هزار و ۸۰۸ میلیارد تومان نشان می‌داد. این تابلو همچنین حجم معاملات روز چهارشنبه را ۶.۴ میلیارد برگه سهم نشان می‌دهد. 

از سوی دیگر، بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی در این روز از خروج سرمایه آنها از بازار سهام حکایت دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان معاملات روز چهارشنبه بورس از خروج ۲۱۴.۲ میلیارد تومانی پول حقیقی از سهام و حق تقدم خبر می‌دهد.

پیش بینی بورس یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

شاخص کل بازار سرمایه در نزدیکی مقاومت کوتاه‌مدت خود قرار گرفته است. تکنیکالیست‌های بازار معتقدند اگر این محدوده مقاومتی شکسته نشود، روند کوتاه‌مدت آن نزولی خواهد شد. از این رو جریان دادوستد‌های بازار در روز‌های ابتدایی هفته پیش رو، برای سهامداران حائز اهمیت است. شایان ذکر است این وضعیت (نزدیک بودن به محدوده مقاومتی) عیناً در نمودار شاخص کل هم‌وزن نیز تکرار شده است. 

طی هفته معاملاتی گذشته، برآیند دادوستد‌ها، خروج نقدینگی حقیقی‌ها به میزان ۶۰۱ میلیارد تومان را نشان می‌دهد. در مقابل، بررسی معاملات صندوق‌های درآمد ثابت حاکی از ورود هزار و ۶۳۳ میلیارد تومانی پول حقیقی به این صندوق‌ها و همچنین نوار طویل هشت روزه مثبت ماندن جریان ورود پول به آنهاست.

این موضوع نشان می‌دهد خوشبینی سرمایه‌گذاران و اهالی تالار شیشه‌ای به چشم‌انداز بازار در هفته پیش رو کاهش یافته است. افراد منتظر تحول بازار با چرخش سنتیمنت یا تزریق اخبار مثبت به جریان معاملات سهام هستند.

خبر بازگشت سیاست اعطای تسهیلات و اعتبار به کارگزاری‌ها به روال قبلی خود، خبری بود که جو معاملات روز چهارشنبه هفته گذشته را کمی متفاوت‌تر کرده بود. با وجود این، بازار همچنان چشم‌انتظار تعدیل نرخ نیمایی دلار است. در صورتی که سیاست‌گذار فنر فشرده‌شده دلار نیما را آزاد کند، سود نشسته در صورت‌های مالی بسیاری از شرکت‌ها جهش مثبتی پیدا خواهد کرد. 

در راستای پیش بینی بورس یکشنبه ۱۶ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳، کارشناسان معتقدند روند معاملات در فضای تعادلی دنبال خواهد شد و در این میان برخی از تک‌سهم‌ها که گزارش‌های بهتری منتشر کرده‌اند، مجالی برای تنفس پیدا خواهند کرد. 

منبع: تجارت نیوز

tags # بورس سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • خروج موادمخدر از دایره ۱۰ جرم اول تهران
  • هنیه: خواهان توافقی برای تضمین خروج اشغالگران از غزه هستیم
  • خروج نقدینگی از بازار سرمایه ادامه‌دار شد
  • خروج از بحران/ همه دعوت شده‌ها به اردوی تیم ملی والیبال آمدند
  • جلوگیری از هدر رفت آب با مسدود کردن یکی از دهنه های خروجی در تالاب بامدژ
  • راه خروج از سیاه چاله جمعیتی قدردانی از جامعه مامایی است
  • رئیس کل سازمان نظام پزشکی عنوان کرد؛ اهمیت جایگاه مامایی در خروج از سیاه چاله جمعیتی
  • روزی که شوروی پشت مزدوران را در ایران خالی کرد / پاسخ بختیار به ادعای رضا پهلوی / تصاویر رنگی آلمان‌ها از نبرد استالین گراد / گرامافونی که ایرانی‌ها ۱۲۰۰ سال پیش ساختند / آبادان در بیش از یک قرن پیش
  • پیش بینی بورس یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • خروج قطار افغانستان_ترکیه از مرز شمتیق+فیلم