Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-09@00:19:39 GMT

افزایش ۲۱ برابری حقوق مدیران به کجا رسید؟

تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۳۰۵۳۶

افزایش ۲۱ برابری حقوق مدیران به کجا رسید؟

 باشگاه خبرنگاران: در روز‌های اخیر بخشنامه ابلاغی محمدباقر نوبخت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه سر و صدای زیادی را به پا کرده است. بر اساس مندرجات این بخشنامه حقوق مسئولان می‌تواند سه برابر ۷ برابر حداقل حقوقی که قبلا اعلام شده باشد.

پیگیری‌های باشگاه خبرنگاران جوان از سازمان برنامه و بودجه گواه این است که این ابلاغیه لغو شده است و بنابراین از این پس مندرجات این ابلاغیه اجرایی نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما ماجرای انتشار چنین بخشنامه‌ای چه بوده است؟ در روز‌های اخیر تصویری از بخشنامه‌ای دولتی در رسانه‌های مختلف دست به دست شد. موارد منتشر شده در این بخشنامه در شرایطی مطرح شد که در مقابل قانون مدیریت خدمات کشوری قرار گرفته بود.

بر اساس ماده ۷۶ قانون مدیریت خدمات کشوری، سقف حقوق ثابت و فوق العاده مستمر نباید از ۷ برابر حداقل حقوق ثابت و فوق العاده مستمر تجاوز کند. بر این اساس سقف پرداختی ماهانه به سایر مقامات و تمام مدیران و کارکنان مشمول این مصوبه پس از کشر قانونی و مالیات، نباید از ۳ برای حقوق تعیین شده در ماده ۷۶ قانون مدیریت خدمات کشوری تجاوز کند.

حال آنکه با اجرایی شدن این بخشنامه دولتی شرکت‌ها می‌توانستند به صورت قانونی تا ۵۲ تومان به مدیران خود حقوق نجومی بدهند.

انتشار این بخشنامه انتقادات بسیاری را به دنبال داشته است، چرا که اجرایی شدن آن درگاه بی‌عدالتی را برای برخی از گروه‌ها فراهم می‌کرد، چرا که با استناد به این بخشنامه گروهی از مدیران و مسئولان می‌توانستند ۲۱ برابر حقوق کارگران ماهانه دریافت کنند.

اما این سوال مطرح می‌شود مدیری که ۲۱ برابر کارگران حقوق دریافت می‌کند، چگونه می‌توانند حرف دل کارگران و مشکلات آنان را به واسطه شکاف ایجاد شده درک کند؟
واکنش نماینده مجلس به حقوق نجومی مدیران

در همین رابطه و پس از رسانه‌ای شدن این بخشنامه، ولی اسماعیلی، نایب رییس کمیسیون اجتماعی در حساب کاربری شخصی خود در توئیتر خود در واکنش به خبر‌های منتشر شده پیرامون افزایش ۲۱ برابری حداقل حقوق مدیران نوشت: «برابر ماده ۷۶ قانون مدیریت خدمات کشور حقوق مسئولان می‌تواند ۷برابر حداقل حقوق باشد! بخشنامه دکترنوبخت این ۷برابر را ضربدر۳ کرده. یعنی ۲۱برابر حداقل حقوق و به عبارتی بیش از ۵۰میلیون تومان!»

در شرایطی که معیشت مردم با مشکل مواجه است و هنوز حقوق کارگران برای سال آینده تعیین شده است، حواشی مطرح شده پیرامون حقوق ۲۱ برابری مدیران اعتراضات گسترده‌ای را در رسانه‌های مختلف به دنبال داشته است، حال آنکه این دستور اجرایی نخواهد شد.

منبع: فردا

کلیدواژه: حقوق مدیران حقوق نجومی نوبخت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۳۰۵۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۹ برابری توزیع عوارض بین شهرداری‌ها و دهیاری‌های استان یزد

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی یزد از افزایش بیش از ۹ برابری توزیع عوارض بین شهرداری‌ها و دهیاری‌های استان یزد در دولت سیزدهم خبر داد و گفت: این اعتبار باید در چارچوب برنامه‌های توسعه‌ای استان و برنامه‌های تحولی دولت هزینه شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد و به نقل از روابط عمومی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان یزد، مجید دهقانی‌زاده با بیان اینکه از اقدامات اساسی دولت در راستای کمک به مجموعه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، پرداخت عوارض ارزش افزوده است، اظهار کرد: این اعتبار به‌صورت نقد در اختیار آنان قرار می‌گیرد تا خدمات مناسب و در شأن مردم ارائه دهند.

وی تأمین منابع مالی پایدار از محل توزیع عوارض را مساله مهمی برای شهرداری‌ها و دهیاری‌ها دانست و افزود: انتظار می‌رود مجموعه شوراها و شهرداری‌ها به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنند تا این اعتبار پرداختی از سوی دولت در چارچوب برنامه‌های توسعه‌ای استان و برنامه‌های تحولی دولت هزینه شود.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان یزد با بیان اینکه مجموعه شهرداری‌ها باید به فکر ایجاد منابع پایدار درآمدی برای خود باشند، تاکید کرد: شوراها و شهرداری‌ها باید بتوانند منابع مناسبی در کنار منابعی که از محل ارزش افزوده نصیبشان می‌شود را در راستای تکمیل طرح و پروژه‌های حوزه شهری و روستایی و همچنین خدمت مناسب به شهروندان به کار گیرند.

دهقانی‌زاده با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم توزیع عوارض بین شهرداری‌ها و دهیاری‌های استان ۹ برابر افزایش پیدا کرده است، بیان کرد: در دولت سیزدهم دولت به کمک مجموعه مدیریت شهری و روستایی آمد تا در این حوزه تحول اساسی ایجاد کند.

وی عوارض توزیع شده بین شهرداری‌ها و دهیاری‌های استان را در سال ۱۳۹۹ مجموعاً ۳,۳۸۰ میلیارد ریال عنوان کرد که در این دولت این اعتبار بیش از ۹ برابر افزایش یافته است و افزود: عوارض توزیع شده بین شهرداری‌ها و دهیاری‌های استان در سال ۱۴۰۲ نیز به مبلغ ۳۰ هزار میلیارد ریال رسیده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان یزد از دلایل رشد این منابع در دولت سیزدهم را تدابیر اندیشیده شده در قالب ستاد درآمد و تجهیز منابع و مساعدت‌های استاندار و نمایندگان مردم شریف استان در مجلس شورای اسلامی در انتقال تعدادی از پرونده‌های مالیاتی شرکت‌های یزدی به استان و نیز تلاش‌های ارزشمند دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط به ویژه اداره کل امور مالیاتی دانست و گفت: دولت سیزدهم بر تأمین منابع مالی پایدار و عدالت محور در کشور تاکید دارد.

کد خبر 751181

دیگر خبرها

  • مرتضوی: حداقل دستمزد کارگران تغییر نمی‌کند
  • وزیر کار تکلیف کارگران را روشن کرد/ حداقل دستمزد کارگران تغییر می‌کند؟
  • حداقل دستمزد کارگران تغییر نمی‌کند
  • چه کسی گفته سه‌جانبه‌گرایی در حقوق کارگران باید حذف شود؟ | حداقل دستمزد کارگران تغییر نمی‌کند
  • مشترکان بد مصرف برق هزینه ۵ برابری تولید را باید بپردازند
  • عدد نهایی حداقل «حقوق» بازنشستگان مشخص شد
  • حداقل «حقوق» بازنشستگان؛۱۰ میلیون و ۹۰ هزار تومان؛ افزایش ۱۵۰ درصدی حق عائله‌مندی و اولاد
  • حداقل «حقوق» بازنشستگان؛۱۰ میلیون و ۹۰ هزار تومان/ افزایش۱۰۰ و ۵۰ درصدی حق عائله‌مندی و اولاد
  • جزییات افزایش ۳۵درصدی حقوق حداقل‌بگیران بازنشستگان تامین اجتماعی
  • افزایش ۹ برابری توزیع عوارض بین شهرداری‌ها و دهیاری‌های استان یزد