Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@14:19:12 GMT

کشف بخشی از «کتاب مردگان» مصریان باستان

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۳۹۸۷۲

کشف بخشی از «کتاب مردگان» مصریان باستان

با کشف مجموعه‌ای از تابوت‌های باستانی در مصر یک طومار باستانی نیز کشف شده است.

به گزارش ایسنا و به نقل از لایو ساینس، چندی پیش خبر کشف یک معبد خاکسپاری متعلق به ملکه «نئارتی» در نزدیکی هرم همسرش، فرعون «تتی» که بین ۲۳۲۳  پیش از میلاد تا ۲۲۹۱  پیش از میلاد بر مصر فرمانروایی می‌کرد اعلام شد.

باستان‌شناسان علاوه بر این معبد باستانی، موفق شدند مجموعه‎‌ای از دالان‌هایی را که تابوت‌های باستانی در آن‌ها قرار داشت در نزدیکی هرم «تتی» کشف کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تابوت‌ها به افرادی تعلق دارند که در دوران دودمان هجدهم و نوزدهم مصر باستان زندگی می‌کردند.

یکی از قابل‌توجه‌ترین آثاری که در این دالان‌ها کشف شد یک پاپیروس چهارمتری است که فصل هفدهم «کتاب مردگان» بر روی آن نوشته شده است. «کتاب مردگان» به متونی گفته می‌شود که مصریان باستان از آن برای راهنمایی کردن مردگان در دنیای پس از مرگ استفاده می‌کردند.

«Pwkhaef» نام صاحب پاپیروس است که بر روی آن نوشته شده است. همین نام روی یکی از تابوت‌های چوبی که در این دالان‌ها کشف شده و بر روی چهار مجسمه‌ای که برای خدمت کردن به صاحب تابوت در دنیای پس از مرگ در کنار تابوتش قرار داده شده دیده می‌شود.

با این‌که متخصصان هنوز بررسی این پاپیروس را به پایان نرسانده‌اند، اما نسخه‌های دیگر موجود از فصل ۱۷ «کتاب مردگان» نشان می‌دهد این متن شامل مجموعه‌ای از سوال‌ها و پاسخ‌ها است.

باستان‌شناسان در یکی دیگر از این دالان‌ها لوحی سنگی کشف کرده‌اند که به مردی به نام «Khaptah»  یکی از خادمان فرعون و همسرش «Mwtemwia» تعلق دارد. در بخش بالایی این لوح این زوج درحالی که به «ازیریس» ایزد جهان پس از مرگ ادای احترام می‌کنند دیده می‌شوند و در بخش پایینی لوح تصویری از این زوج که بر روی صندلی نشسته‌اند و شش فرزندشان که در مقابل آن‌ها قرار دارند نقش بسته‌ است. سه دختر این زوج درحالی که گل‌های نیلوفر آبی را استشمام می‌کنند و سه پسر درحالی که ایستاده‌اند دیده می‌شوند.

باستان‌شناسان مطمئن نیستند که «Khaptah» به کدام یک از فراعنه مصر باستان خدمت می‌کرده است، اما احتمال می‌رود که او از خادمان «رامسس دوم» بوده باشد. بخشی از نوشته‌ای که بر روی این لوح حک شده است نشان می‌دهد نام دو نفر از فرزندان «Khaptah» از اعضای خانواده «رامسس دوم» برگرفته شده است.

از دیگر کشفیات‌ قابل توجه اخیر باستان‌شناسان به کشف یک تبر برنزی، یک تخته بازی، مجسمه‌ای از «ازیریس» و چندین مومیایی می‌توان اشاره کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مصر باستان طومار اكتشاف باستان شناسي باستان شناسان کتاب مردگان تابوت ها دالان ها بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۳۹۸۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسکن محوطه کمرزرین اصفهان انجام شد/ تلاش برای آغاز فصل دوم کاوش

به گزارش خبرنگار مهر، در ۲۰۰ متری مسجد جامع عتیق اصفهان که قدمت زیادی دارد، در جایی که قرار است ادامه پروژه مخرب میدانی در اصفهان باشد و در ادامه ساخت و سازها برای افزایش مراکز تجاری شهر تاریخی اصفهان، یافته‌هایی به دست آمده که بررسی آنها بخشی از تاریخ این شهر را ورق می‌زند.

کمرزرین نام منطقه‌ای است که در آن، باستان شناسان یافته‌های انسانی، باستانی و برخی اشیا پیدا کرده‌اند. فصل اول عملیات باستان شناسی در این محدوده انجام شده و حالا باستان شناسان آماده می‌شوند تا بتوانند فصل دوم را آغاز کنند.

علی شجاعی اصفهانی دکترای باستان شناسی کشور که سرپرستی پروژه کمر زرین اصفهان را بر عهده دارد به خبرنگار مهر گفت: فصل اول کاوش باستان شناسی در این محوطه انجام شد و آماده می‌شویم تا اسکن کامل از محوطه انجام شود و برای فصل دوم نیز برنامه ریزی می‌کنیم. فصل اول پربار بود و یافته‌های ارزشمندی از ادوار مختلف داشتیم و فکر می‌کنیم از دوران اسلامی و از قرن ۳ و ۴ هجری تا قاجار تاریخ این یافته‌ها باشد که البته باید بررسی دقیق‌تری شوند. کاوش‌ها در هفت متری زیر آسفالت انجام شده است. همچنان در این محوطه آثار داریم و هنوز به خاک بکر نرسیده‌ایم. حدس می زنم اگر ترانشه ای که برای لایه نگاری زده شده، کار شود، باز هم یافته‌های فرهنگی داشته باشیم و شاید بلتوانیم شواهدی از دوران قبل از اسلام هم پیدا کنیم.

وی گفت: گذری که در آن هستیم به نظر می‌رسد مجموعه کارگاه‌هایی برای پخت سفال بوده است چون کوره‌ای در اینجا به دست آمده که نمونه آن در اصفهان تا کنون پیدا نشده است. نمونه‌هایی که قبلاً به دست آمده مربوط به چند دهه پیش است که در خارج از اصفهان به دست آمده ولی این نمونه خیلی خوبی بوده است ولی گودبرداری و خاک برداری که در اینجا شده به آن آسیب زیادی وارد کرده است.

شجاعی اصفهانی ادامه داد: تنبوشه‌های سفالی با این ابعاد در محوطه‌های تاریخی نداشته‌ایم و نشان می‌دهد که این محوطه چقدر مهم بوده است. هر جای این منطقه که به آن دست گذاشته شود حتماً یافته‌های فرهنگی دارد چون در نزدیکی مسجد جامع عتیق است. این مسجد در شکل گیری شهر اصفهان و اتفاقاتی که برای آن افتاده بسیار مهم بوده است. تا کنون فکر می‌کنم ده لایه تاریخی شناسایی کنیم البته لازم است که سفال‌ها بررسی بیشتری شود.

این باستان شناس گفت: در کل مسیری که کاوش کردیم آثار داشته‌ایم بخش دیگر هم باید کاوش شود و مسیر دسترسی عابر پیاده تا مسجد نیز در این بخش ایجاد شود. بنابراین فعلاً در این بخش باید کار بیشتری انجام شود. من در جریان خطوط متروی اصفهان نیستم ولی می دانم که در نزدیکی مسجد جامع ایستگاه مترو وجود دارد! لایه‌های تاریخی زیادی در اینجا از بین رفته است اینجا پاساژ تجاری وجود دارد که تا چندین متر زیر زمین رفته است و همانطور که در اینجا ما لایه‌های فرهنگی و تاریخی زیادی داشته ایم حتماً زیر آن هم این لایه‌ها وجود داشته که با این پاساژ و گودبرداری‌های انجام گرفته از بین رفته است.

وی افزود: اسکن لیزر و نقشه برداری این محوطه تاریخی انجام شد و تمام جزئیات را با دقت بالا اسکن کردیم. این دستگاه مدرنی است که می‌تواند داده‌های زیادی به ما بدهد.

محوطه تاریخی کمرزرین با وجود اینکه در میان یک گذر قرار دارد و رو به رویش یک مجتمع تجاری بزرگ درحال ساخت است و در چند قدمی آن مسجد سلجوقی و مهم عتیق واقع شده، در خطر است. چون از آن طرف هنوز ساخت و سازها در اطرافش در حال انجام است. آیا کسی به این فکر می‌کند که ساخت و سازهای اخیر چقدر از داده‌های تاریخی این شهر را از بین برده است؟

کد خبر 6088865 فاطمه کریمی

دیگر خبرها

  • ورود ترجمه «آن روی دیگران» به کتابفروشی‌ها
  • (عکس) کشف ۱۱۱۸ عتیقه و چند مومیایی در یک خانه
  • (عکس) کشف ۱۱۱۸ عتیقه و چند مومیایی در یک خانه مسکونی در مصر
  • موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه
  • مصر/ کشف 1118 عتیقه و چند مومیایی در یک خانه مسکونی
  • آیا می‌دانید قدیمی‌ترین مقابر صخره‌ای ایران کجاست؟
  • کشف یک گورستان باستانی در محل ساخت نیروگاه
  • برنامه ریزی نمایشگاه آثار موزه ایران در آذربایجان شرقی
  • پایان موقت کاوش در محوطه تازه کشف‌شده در اصفهان + عکس
  • اسکن محوطه کمرزرین اصفهان انجام شد/ تلاش برای آغاز فصل دوم کاوش