Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-30@13:51:10 GMT

کسب وکار و زندگی ایرانیان درگرو برجام

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۶۶۶۷۲

کسب وکار و زندگی ایرانیان درگرو برجام

ساعت 24 - داستان ایران و دولت تازه آمریکا اما بسیار بااهمیت است و شاید تنها کشور ونزوئلا از این نظر با ایران برابری کند. واقعیت این است که دولت بایدن دست‌کم برای یک سال آینده می‌تواند زندگی و معیشت ایرانیان را سخت‌تر از چیزی که هست کند یا اینکه از گستردگی و ژرفای سختی‌های زندگی ایرانیان بکاهد.

چرا؟ داستان این است که لایحه بودجه ارائه شده دولت به مجلس تا ۲۳ درصد از منابع درآمدی‌اش به طور مستقیم وابسته به صادرات نفت است و بخش قابل اعتنایی از سایر درآمدها به ویژه درآمدهای مالیاتی مشروط به این است که درآمد صادرات نفت‌خام اتفاق بیفتد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا اگر دولت بایدن تصمیم بگیرد در همین دو ماه آینده و قبل از سال تازه شمسی تحریم صادرات نفت ایران را بردارد و آزادی انتقال منابع ارزی را نیز ممکن کند اقتصاد ایران نفس تازه می‌کند. معیشت شهروندان بدتر از امروز نمی‌شود. اما اگر دولت بایدن به این نتیجه برسد که نخست به مسائل دیگر مثل داستان مهار کرونا و نیز مسائل مربوط به چین، روسیه و اروپا و نفت در داخل آمریکا بپردازد و داستان ایران را از اولویت خارج کند باید شاهد ادامه تحریم‌ها باشیم. با توجه به اینکه حتی مصوبه مجلس نیز وابستگی منابع درآمدی را به نفت بیشتر کرده است بنابراین باید منتظر روزهای سخت باشیم و دولت روحانی تا نیمه نخست و دولت بعدی تا پایان رسیدن به نقطه جوش برجام و حذف تحریم سختی‌ها را بردوش مردم بیندازند.

برجام ۲ و ۳

درباره برجام، تحریم و بودجه ایران ابعاد گوناگون و سناریوهای گوناگون را باید بررسی کرد. در این بررسی باید سری به آمریکا زده و سپس به ایران برگردیم و البته در این میان دخالت‌ها و خرابکاری‌های اسراییل را نیز دید. واقعیت این است که دولتمردان بایدن پس از برگزاری مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری بایدن چندگونه حرف زده‌اند که با سخنان بایدن پیش از اینکه به کاخ سفید برود تفاوت‌های بنیادین دارد. پیش از این تصور می‌شد دولت بایدن بدون سرسختی و بدون پیش‌شرط به برجام برمی‌گردد و این به معنای پذیرفتن توافق‌های برجام از جمله حذف تحریم‌هاست. اما بررسی‌های سخنان افراد کلیدی بایدن نشان می‌دهد کارها چندان ساده و آسان نیست. به این معنی که گفته می‌شود اگر تحریم برداشته شود و ایران منابع ارزی به دست آورد این منابع را در جاهایی مصرف می‌کند که به درد شهروندان بخورد. احمد زیدآبادی در این باره در صفحه تلگرامی‌اش نوشته است:

مقام‌های دولت بایدن لحنی دوپهلو و درهم‌آمیخته را درباره رویکردشان در برابر احیای برجام در پیش گرفته‌اند. آنها از یک طرف، بازگشت آمریکا به توافق برجام را در صورت اجرای کامل تعهدات ایران رد نمی‌کنند اما در همان حال، خواهان توسعه و تقویت این توافق هستند به طوری که در کنار تشدید محدودیت‌های برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، برنامه موشکی و سیاست منطقه‌ای آن را نیز شامل شود. این رویکرد از لحاظ اجرایی تناقضاتی در دل خود دارد و همین تناقضات، زبان دیپلمات‌های دولت بایدن را ممزوج و مبهم کرده است. از اظهارنظر برخی افراد نزدیک به دولت بایدن چنین برمی‌آید که کاخ سفید احتمالا طرحی دومرحله‌ای را مد نظر خود دارد بدین صورت که در مرحله نخست، در برابر پایبندی ایران به تعهداتش در برجام، به این توافق بازگردد و در مرحله دوم، در جهت تغییر و گسترش مفاد توافق، کارزاری دیپلماتیک در صحنه بین‌المللی علیه ایران سازمان دهد.»

وحید جلال‌زاده عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس قانون‌گذاری ایران در گفت‌وگو با دیپلماسی ایرانی ضمن تاکید بر این نکته که دولت جو بایدن با وسواس و زمان بیشتری در خصوص برجام عمل خواهند کرد، بنابراین منتظر انتخابات ۱۴۰۰ و دولت سیزدهم خواهند بود، پیرامون برخی مواضع دولت بایدن در خصوص توان موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران عنوان کرد که از سخنان اخیر آنتونی بلینکن گزینه تصدی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا بوی برجام ۲ و ۳ به مشام می‌رسد.

زمانی که وی در سخنانش در سنا از مسوولیتی «اضطراری» برای پیشگیری از دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای سخن می‌گوید و عنوان می‌کند که بازگشت به برجام در صورت پایبندی ایران به تعهداتش تنها «سرآغازی» برای «یک توافق مستحکم‌تر و بادوام‌تر» خواهد بود، نشان می‌دهد که ایالات متحده آمریکا با منطق قدرت و زور به دنبال زیاده‌خواهی است تا به موازات متوقف کردن توان هسته‌ای به شکل جدی‌تری مساله توان موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران را هم با برجام‌های دیگر تحت‌الشعاع قرار دهد. این یعنی فراتر از برجام. این نگاه دولت بایدن برای جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه قابل قبول نیست.»از طرف دیگر مقام رهبری ایران و نیز مقام‌های ارشد سیاسی در نهادهای حکومتی نیز می‌گویند، برگشت آمریکا به برجام قبل از برداشتن تحریم‌ها هیچ فایده‌ای برای ایران ندارد و آمریکا قبل از برگشتن به برجام بایدتحریم‌ها را حذف کند.

بودجه سرگردان

لایحه بودجه ایران اکنون در کمیسیون مجلس و در وضعیتی ویژه در حال بررسی است و نیز تغییرات گسترده‌ای در مصارف لایحه در حال انجام است. در حالی که دولت از محل نفت رقمی برابر با ۲۰۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته بود کمیسیون بودجه آن را به ۲۳۰ هزار میلیارد تومان از محل صادرات نفت افزایش داده است اگرچه میزان صارات نفت را ۸۰۰ هزار بشکه کاهش داده است. آنگونه که الیاس نادران از قول بیژن زنگنه نقل می‌کند موافقت با صادرات ۳/۲ میلیون بشکه صادرات یعنی باید داستان برجام و تحریم یک‌سویه شده و تکلیفش مشخص شود و باید صابون تسلیم و سازش را بر تن مالید. بودجه ایران در حالی به برجام گره خورده است که رهایی از این درهم‌تنیدگی‌های بودجه و برجام با توجه به مبارزه سیاسی در داخل بسیار کار دشواری شده است. کارشناسان اقتصاد سیاسی باور دارند اگر این گره باز نشود تا ماهیت و چشم‌انداز بودجه ۱۴۰۰ از تاریکی بیرون آید، گمانه‌زنی درباره اجزای بودجه هر روز سخت‌تر می‌شود. برخی تندروهای سیاسی ایران باور دارند می‌توان با فشار سیاسی و استفاده از توانایی‌های غیراقتصادی و مبتنی بر فشار سیاسی و نظامی به طور غیرمستقیم آمریکا را وادار کرد گره تحریم‌ها را باز کند و از شدت تحریم کاست.

روزنامه جهان صنعت

منبع: ساعت24

کلیدواژه: احمدی نژاد صادرات نفت دولت بایدن تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۶۶۶۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باور به سوددهی «دلالی» علی‌رغم حمایت فرهنگ عمومی از کار مولد

مدیر مرکز رصد فرهنگی کشور از انتشار گزارش ملی مشارکت مردمی و فرهنگ اقتصادی ایرانیان مبتنی بر جدیدترین داده‌های پژوهشی و پیمایشی در مرکز رصد فرهنگی کشور خبر داد.

به گزارش ایسنا، محمد اصغری در این رابطه توضیح داد: در این گزارش جامع، نگرش ایرانیان به وضعیت رفاهی جامعه، درک طبقاتی، عدالت اقتصادی، کار و سرمایه‌گذاری، دولت و بازار، مالیات، حمایت از تولید داخلی، رفاه و تجمل، سرمایه‌گذاری خارجی، اعتماد و امید اقتصادی پرداخته شده است.

وی افزود: این گزارش بر اساس جدیدترین داده‌های پیمایش‌های ملی و افکارسنجی‌های معتبر درباره مسائل اقتصادی تدوین شده و تلاش بر این بوده تا نگاهی روشن و قابل اتکاء از وضعیت نگرش‌های اقتصادی مردم ایران ارائه شود.

اصغری گفت: مهم‌ترین محورهای این گزارش ملی، شامل مواردی همچون اهمیت کار و تلاش فردی در فرهنگ عمومی، ارزش کار تولیدی در فرهنگ ایرانیان، کاهش سوددهی کار تولیدی در نگرش عمومی، حمایت هنجاری از تولید داخلی، نگرش مثبت به مالیات و نگرش منفی به شیوه مالیات‌گیری، اهمیت اقتصاد دولتی در نگرش مردم، اعتماد و مشارکت اقتصادی و در نهایت تحلیل وضعیت امید اقتصادی ایرانیان است.

مدیر مرکز رصد فرهنگی کشور، اظهار کرد: توجه به داده‌های نگرشی در حوزه اقتصادی می‌تواند ما را از دام کلیشه‌ها رها کند، به عنوان مثال با وجود کلیشه‌ای چون «تنبلی ایرانیان»، «دلال منشی ایرانیان» و امثال آن، اما داده‌ها نشانگر این است که کار و تلاش اقتصادی در فرهنگ عمومی ما ریشه دارد.

وی تاکید کرد: گفته می‌شود که با کاهش ارزش تولید و کار مولد، افراد مایل‌اند که کمتر کار کنند و بیشتر پول دربیاورند، حال از راه‌های واسطه‌گری، سوداگری، خرید ارز و طلا و زمین، سفته‌بازی و ... اما داده‌ها نشان می‌دهند که فرهنگ عمومی هنوز هم به‌ لحاظ اخلاقی از کار مولد و تلاش حمایت می‌کند. در یک پیمایش ملی در زمستان سال ۱۴۰۲ نیز اکثریت افراد معتقدند که برای کسب درآمد باید کار و تلاش کرد.

اصغری ادامه داد: با وجود آنکه روحیه و هنجار کار تولیدی در فرهنگ عمومی قوی است، اما داده‌های پیمایشی نشان می‌دهد تعداد زیادی از مردم معتقدند که پرسودترین فعالیت اقتصادی در ایران ابتدا دلالی و سپس تجارت از طریق واردات و صادارت است. همچنین فعالیت تولیدی صنعتی از نظر فقط ۱۰ درصد از افراد پرسودترین فعالیت اقتصادی در ایران است.

این پژوهشگر حوزه فرهنگ با اشاره به اینکه بین نگرش و عمل مردم در حوزه اقتصادی شکاف وجود دارد، اظهار کرد: مردم کار تولیدی و تلاش فردی را با اهمیت می‌دانند، اما در عمل انگیزه برای کار تولیدی و مشارکت واقعی اقتصادی پایین است. مردم به لحاظ هنجاری از کالای ایرانی و صنعت داخلی حمایت می‌کنند، اما رفتار خریدشان بیشتر بر اساس کیفیت کالا و قدرت خریدشان است و اگر کالای ایرانی با کیفیت باشد آن را می‌خرند.

وی با تاکید بر اینکه در چنین شرایطی نقش دولت پررنگ می‌شود، بیان کرد: داده‌های پیمایش‌های ملی نشانگر اهمیت زیاد نقش دولت در تنظیم و توسعه اقتصاد کشور در ذهنیت مردم است. بر اساس برخی نظرسنجی‌ها، چیزی حدود ۸۰درصد مردم با دخالت دولت در امور اقتصادی موافق‌اند و دیدگاه عمومی این است که دولت‌ها باید در زمینه‌سازی، نهادسازی و برنامه‌ریزی اقتصاد دخالت داشته باشند. 

وی گفت: داده‌های ملی ما نشان می‌دهد که بیش از دو سوم از مردم معتقدند دولت باید بر قیمت کالاها و دستمزد کارگران نظارت داشته باشد و به فقرا با یارانه هدفمند کمک کنند. همچنین بیش از نیمی از مردم بر این باورند که اداره کارخانه‌ها باید به دست دولت باشد.

بنابر اعلام روابط عمومی شورای فرهنگ عمومی کشور اصغری در پایان افزود: توجه به داده‌های فرهنگی در حوزه اقتصاد می‌تواند به زمینه‌سازی برای تحقق منشور سال ۱۴۰۳ و پیشبرد مشارکت مردمی در تولید بیانجامد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • هوشمند شدن خدمات دولت برای کسب وکار واحد‌های صنفی در اردبیل
  • اولویت‌ طرح‌های ملی وزارت فرهنگ کدام است/ از توجه به هویت ملی و سبک زندگی ایرانیان تا آرزو‌های جوانان
  • دویچه‌وله: تحریم‌ها ناکارآمد است اما غرب ناچار است تحریم کند!
  • کریدور ریلی خواف - هرات، گرفتار تحریم‌های داخلی است
  • باور به سوددهی «دلالی» علی‌رغم حمایت فرهنگ عمومی از کار مولد
  • خبر جدید معاون رئیسی برای ایرانیان مقیم خارج از کشور
  • معاون رئیسی : بهترین فرصت برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور فراهم است
  • پالایشگاه‌های فراسرزمینی، استراتژی مهم دولت سیزدهم در افزایش صادرات نفت
  • کیهان: فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف! /جمهوری اسلامی: روحانیت خودش پیشقدم شود/از پرواز با بال استعداد‌ها تا پرواز با جت شخصی
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد