Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-30@15:07:18 GMT

چشم انداز دموکراسی در جمهوری آذربایجان

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۶۷۶۴۶

ساعت 24 - بخش مانیتورینگ بی بی سی در تحلیلی از وضعیت دموکراسی در کشور آذر بایجان نوشته است :آقای علی‌اف، از سال ۲۰۰۳ با مشت آهنین جمهوری آذربایجان را اداره و مرتبا مخالفان و روزنامه نگاران را زندانی کرده، و بر یکی از کشورهایی که دارای سرکوبترین شرایط برای رسانه ها است، حکومت کرده است.

یک رشته انتخاباتی که تحت کنترل او برگزاری شده فاقد موازین بین المللی منصفانه و عادلانه بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علی‌اف، که تا به حال به طور موثری در مقابل جامعه جوابگو نبود، به دلیل حل بزرگترین و دردناک ترین مشکل کشور اکنون مورد علاقه و حمایت واقعی بسیاری از مردم- اگر نه اکثر هموطنانش- قرار گرفته است.علی کریملی، رهبر مخالفان می گوید حس وحدت ملی و احساس تازه نزدیکی مردم به رهبرشان موجب امیدواری به "دست کم یک نیمه دموکراسی" شده است.ولی به نظر می رسد حکومت آقای علی‌اف حاضر به چیزی جز تغییرات ظاهری، نیست.حتی پیش از جنگ قره باغ، نشانه های مبنی بر پاسخگویی دولت در مقابل افکار عمومی که عمدتا از طریق رسانه های اجتماعی منعکس می شد،، دیده شده بود.به طور مثال به دلیل کمپینی که به دنبال اپیدمی ویروس کرونا به راه افتاده بود، مقامات ناچار شدند شمار بیکاران واجد شرایط برای دریافت مقرری را از ۲۰۰ هزار نفر به ۶۰۰ هزار نفر افزایش دهند.ولی مهمترین تاثیر این بود که تحت فشار عمومی در رسانه های اجتماعی، دولت ناچار شد تاریخ برگزاری جشن پیروزی در جنگ را تغییر دهد.

وقتی رئیس جمهوری آذربایجان تاریخ ۱۰ نوامبر را که روز امضای قرارداد صلح قره باغ با میانجیگری روسیه بود، روز برگزاری جشن پیروزی اعلام کرد، بسیاری از کاربران رسانه های اجتماعی با این تاریخ مخالفت کردند. استدلال آنان این بود که نباید روز استقرار صلحبانان روس در منطقه جشن گرفته شود.

به دنبال این اعتراض، دولت بدون فوت وقت ۸ نوامبر را که تاریخ بازپس گرفتن شهر استراتژیک شوشا در قره باغ و نشانه مشهود پیروزی بود، روز برگزاری جشن اعلام کرد.همچنین وزارت دفاع جمهوری آذربایجان به شکایت اخیر سربازان از کمبود تدارکات که در تیک‌تاک منعکس شده بود و بعدا در فیسبوک و تلگرام هم بازنشر شده بود، بدون فوت وقت واکنش نشان داد.در مثال دیگری، کاربران ادعا می کنند که اعطای مدال به سرهنگ مانسیموف، که در بازپس گرفتن شهر شوشا نقش مهمی داشت، نتیجه حمایت مردم از او در رسانه های اجتماعی بود.در جریان اپیدمی ویروس کرونا، پس از آنکه بختیار حاجی‌یف، یک زندانی عقیدتی سابق و فعال مدنی، از طریق فیسبوک اجازه آزادی رفت و آمد را درخواست کرد، وزارت کشور این تقاضا را پذیرفت. آقای حاجی‌یف، از زمان شروع دومین جنگ قره باغ در سپتامبر ۲۰۲۰، رهبری یک کمپین عمومی در حمایت از ارتش را به عهده داشته است.

"اصلاحات" دولت

از سوی دیگر، خود مقامات هم تلاش کرده اند از طریق رسانه های اجتماعی به مردم نزدیکتر شوند.در جریان جنگ اخیر قره باغ، آقای علی‌اف مهمترین اخبار را از طریق حساب توییتری خود اعلام کرد و وزارتخانه های دفاع و خارجه و سایر مقامات ارشد این رویه را دنبال کردند. سبک محاوره ای آقای علی‌اف در گفتگوهای خطاب به ملت در جریان جنگ قره باغ با استقبال کاربران رسانه های اجتماعی مواجه شده بود.پس از پایان جنگ، مهربان علی‌اف، همسر آقای علی‌اف که معاون اول رئیس جمهور هم هست، شرح اولین بازدیدشان از مناطق بازپس گرفته شده را در صفحه اینستاگرام خود شرح داده بود.دولت جمهوری آذربایجان موضع خود در قبال مخالفین سیاسی اش را نیز انعطاف پذیرتر کرده و شماری از فعالان سیاسی در ماه های نوامبر و دسامبر از زندان آزاد شدند. رسانه های طرفدار دولت هم انتقاد از مخالفان را کاهش داده و چند نفر از سیاستمداران مخالف در کانال های تلویزیونی دیده شده اند.ولی تازه ترین سخنرانی آقای علی‌اف ثابت کرد که جمهوری آذربایجان تنها به وسیله یک نفر اداره می شود و او خیال اجرای واقعی اصلاحات دموکراتیک را ندارد.او در جلسه کابینه ۶ ژانویه در باره نتایج سال ۲۰۲۰ آن دسته از احزاب سیاسی را که ابتکار او مبنی بر دیالوگ مقامات با مخالفین را نپذیرفته اند، "خیانتکاران" و "نیروهای طرفدار آمریکا" خواند و در کابینه وزیران، دستگاه اداری ریاست جمهوری، وزرا و مدیران محلی برنامه اصلاحات مرتبط با پرسنل اداری را ستود و گفت این تغییرات باعث مبارزه موثرتری علیه فساد و ارتشاء نیز شده است.ولی بدون چند استثنا، تغییراتی که در سطح پرسنل شده چیزی بیش از یک جابجایی نخبگان موجود نبوده. و در حالی که مردم از دستگیری چند رئیس منطقه به اتهام فساد در سال ۲۰۲۰ استقبال کردند، همه به این حقیقت واقف بودند که با توجه به اینکه در جمهوری آذربایجان فساد به تمام جوانب زندگی از جمله خدمات پزشکی و آموزش رخنه کرده، این دستگیری ها کافی نیست.

درخواست ها برای تغییر

کارشناسان جمهوری آذربایجان و نیز شهروندان عادی امیدوار بودند که پیروزی در جنگ قره باغ زمینه ای برای اجرای اصلاحات عمده دموکراتیک در این کشور باشد.شاهین سفرلی، تحلیلگر سیاسی می گوید در دوره پس از جنگ، یک سفر پُردست انداز با "بسیاری اتفاقات غیرمنتظره ناخوش‌آیند" در پیش است و کشور بیشتر از همیشه به یک پارلمان مستقل، رسانه های آزاد و جامعه مدنی قوی احتیاج خواهد داشت.او اضافه می کند که دیگر یک نفر نمی تواند در باره سرنوشت یک ملت و کشور به تنهایی تصمیم بگیرد و "ما باید قبل از این که خیلی دیر شود این نظام بد منظر را عوض کنیم".آینور طالِبُوا، روزنامه نگار و وبلاگ نویس هم نظر مشابهی در این زمینه دارد و می گوید پس از سال ۲۰۲۰ کشور باید تغییر کند و "برای مقامات فاسدی که به مردم اهمیت نمی دهند، جایی در دولت نباشد."کمال علی، وبلاگ نویس مستقل هم می گوید تأخیر در اجرای اصلاحات که دلیل آن لزوم بازپس گرفتن مناطق اشغال شده بود دیگر عذر موجهی نیست."اکنون وقت آن رسیده که برای منافع ملت و کشور و این که دنیای مبتنی بر دموکراسی به اتهامات علیه دولت پایان دهد، درهایی که بر روی دموکراسی بسته شده بود باز شود."ولی او همچنین خاطر نشان می سازد اگر جمهوری آذربایجان در صدد برقراری دموکراسی و نزدیکتر شدن به غرب برآید، این خطر وجود دارد که روابطش با روسیه به رهبری پوتین که در حال حاضر در بخش بزرگی از قره باغ، حرف آخر را می زند صدمه ببیند.

منبع: ساعت24

کلیدواژه: رسانه های اجتماعی جمهوری آذربایجان جنگ قره باغ آقای علی اف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۶۷۶۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی توسعه همکاری‌ها و مبادلات تجاری مرز پلدشت و نخجوان

در دیدار ناظر گمرکات آذربایجان‌غربی با سرکنسول کشورمان در جمهوری خودمختار نخجوان توسعه همکاری‌های مرزی بحث و بررسی شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی، خالد جنگجو، امروز _یکشنبه نهم اردیبهشت_ در دیدار با سرکنسول کشورمان در جمهوری خودمختار نخجوان آذربایجان که به منظور بررسی زمینه‌های توسعه همکاری‌ها، مبادلات تجاری مرز پلدشت و نخجوان و راهکارهای مربوط به تسهیل تردد کامیون‌های حامل کالا و زوار اربعین برگزار شد، اظهار کرد: توسعه و تسهیل مناسبات گمرکی برای هر دو طرف مهم است.

ناظر گمرکات آذربایجان‌غربی افزود: توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی بدون روان‌سازی و بهبود شرایط گمرکی میان دو طرف امکان‌پذیر نیست.

عزیز منصوری سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در جمهوری خودمختار نخجوان نیز در این دیدار به پیگیری‌های مستمر برای برگزاری نشست‌های مشترک گمرکی به عنوان یکی از مهمترین بخش‌های تأثیرگذار در مبادلات تجاری اشاره کرد.

به گزارش ایمنا، سال گذشته بیش از ۱۰ هزار نفر از زائران خارجی اربعین حسینی از مرزهای آذربایجان‌غربی به کربلا عازم شدند که بیش از دو هزار نفر از این زائران از اتباع جمهوری آذربایجان بودند.

کد خبر 748721

دیگر خبرها

  • بلینکن با سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت‌وگو کرد
  • جمهوری آذربایجان قصد دارد املاک دولتی ایران در باکو را مصادره کند
  • رایزنی «بلینکن» با سران ایروان و باکو درباره روند صلح بین دو کشور
  • ادعای اقدام علیه املاک دولت ایران؛ باکو قصد مصادره اموال کرده است؟
  • دلیل پاشینیان برای «واگذاری روستاها به آذربایجان»
  • ترانزیت ایران و آذربایجان متحول می‌شود 
  • عدم تمایل جمهوری آذربایجان به روند ادغام در اروپا
  • بررسی توسعه همکاری‌ها و مبادلات تجاری مرز پلدشت و نخجوان
  • انتخاب والیبالیست ارومیه‌ای به عنوان بهترین مدافع لیگ برتر جمهوری آذربایجان
  • آذربایجان‌غربی جز استان‌های پیشرو در توسعه دیپلماسی منطقه‌ای است