Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@22:33:15 GMT

آثار استاد فرشچیان معنا را فدای فهم عمومی کرده است

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۶۷۷۱۷

آثار استاد فرشچیان معنا را فدای فهم عمومی کرده است

یک هنرمند و پژوهشگر هنری گفت: آثار استاد فرشچیان برای عموم مورد مقبول است اما مخاطب امروزی دیگر مخاطب عام دیروزی نیست و نیاز به مفاهیم بیشتر دارد. آثار او معنا را فدای فهم عمومی کرده است اما آیا برای بخش زیادی از جامعه که در جهان امروز رشد کردند، می‌تواند حقیقت را بیان کند؟

حجت امانی، نقاش و پژوهشگر هنرهای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: شناخت استاد فرشچیان از نگارگری سنتی یک شناخت و معرفت والا است، اما نسبت به آثار ایشان انتقاد دارم زیرا علی‌رقم معرفت کامل و مهارت لازم به هنر نگارگری سنتی ما دچار تنزل معنایی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مفاهیم عمیقی در هنر نگارگری وجود دارد که استاد فرشچیان برای برقرار ارتباط با مخاطب عام، مفاهیم عمیق را به صورت سطحی بیان می‌کند تا مخاطب عام آن اثر را درک کند. به طور مثال همه ما فارسی را می‌دانیم، اما از درک اشعار حافظ عاجزیم و برخی اشعار حافظ را تفسیر و معنا می‌کنند تا فهمیده شود. وقتی شعر را معنا می‌کنیم بخش زیادی از حقیقت و زیبایی را می‌گیریم.

وی افزود: زمانی که استاد فرشچیان نگارگری سنتی پر رمز و راز را با زبان امروزی خلق می‌کند تا با مخاطب عام ارتباط برقرار کند، معنا دچار تزلزل می‌شود. امروزه نقاشانی را نیز می‌بینیم که توسط سیاست گذاری‌های دولت حمایت می‌شوند و مضامین اسلامی را این گونه بازتولید می‌کنند. پوسته ظاهری و عوامانه مذهبی را مانند شمشیر، اسب و رود را به عنوان نمادی از واقعه کربلا را نشان می‌دهند که درست است، اما این‌ها نمادهای سطحی و عوامانه هستند درواقع این حماسه دعوت به شریحه نیست، بلکه دعوت به شریعت است. نمادها ابزار بیان حقیقت هستند، نه اینکه خود حقیقت را بیان کند.

این هنرمند و پژوهشگر هنری ادامه داد: نقاشانی که به این ابزارها متوسل می‌شوند و مورد حمایت نیز قرار می‌گیرند، معانی و حقیقت‌های بزرگ را تنزل می‌دهند. در صورتی که جامعه امروز نیازمند نقاشانی است که اندیشه برتر و حقیقت را با نقاشی بیان کند. در زمانی که رسانه‌ها نبودند، نقاشی‌های قهوه خانه‌ای که اتفاقاً بخشی از واقعیت کربلا را نشان می‌دادند، مقبول بود، زیرا این هنر برای جامعه‌ای بود که سواد خواندن و نوشتن و تحصیلات عالیه نداشتند. در دنیای امروز با وجود رسانه‌ها جامعه رشد بالایی کرده و این گونه بازنمایی‌ها کافی نیستند و باعث دل‌زدگی نسل جوان می‌شود؛ از طرفی تکرار این مدل نقاشی پاسخگوی جامعه‌ای که نیازمند اندیشیدن است، نیست.

امانی با بیان اینکه "آثار استاد فرشچیان برای عموم مورد مقبول است، اما مخاطب امروزی دیگر مخاطب عام دیروزی نیست و نیاز به مفاهیم بیشتر دارد"، تصریح کرد: آثار استاد فرشچیان معنا را فدای فهم عمومی کرده است و مقبولیت عمومی دارد. اکثر آثار فرشچیان را می‌توان در همه جا دید، چرا که از سوی دولت حمایت شده و عموم هم به راحتی با آن ارتباط برقرار می‌کند و اثر، گزارش واضحی را از یک واقعه به تصویر کشیده است. اما آیا برای بخش زیادی از جامعه که در جهان امروز رشد کردند، می‌تواند حقیقت را بیان کند؟

وی با اشاره به معرفت و شناخت بالا همچنین اخلاقی بی‌نظیر استاد فرشچیان، افزود: شاید استاد فرشچیان دوست دارد در این سطح از برای جامعه کار کند که جوابگوی رشد اندیشه جهان امروز نیست. علی‌رقم توانمندی استاد فرشچیان در اجرا و مهارت استادانه‌ای که در قلم‌گیری نقش مایه‌های ایرانی دارد و این توانایی بر هیچکس پوشیده نیست.

هنرمند و پژوهشگر هنری با بیان اینکه "باید یک اثر هنری را در بستر جامعه به آن نگاه کرد"، خاطرنشان کرد: در گذشته نقاشی کار رسانه امروز را نیز می‌کرد، اما در زمان معاصر کنار سایر رسانه‌های دیگر پاسخگو نیست. این آثار تنها به عنوان تکرار یک امر سنتی مورد پسند و برای زنده نگهداشتن یک هنر سنتی قابل تقدیر و ستایش است، اما از نظر معنایی که در نگارگری سنتی ایران بوده دچار تنزل شده است. استاد فرشچیان بیشتر مضامینی را دنبال می‌کند که پیش‌تر توسط نقاشان دیگر نیز ترسیم شده، اما این آثار را با زیرکی و توانمندی‌های خود باز روایت کرده است. به طور مثال «ابراهیم در آتش» و «معراج» که نگارگران دوره‌های قبل‌تر هم کار کردند و دیگر آثاری که معاصر هستند و با نگاه خوشان به تصویر کشیدند.

کد خبر 470156

منبع: ایمنا

کلیدواژه: هنر نقاشی محمود فرشچیان استاد فرشچیان نگارگری هنرهای تجسمی حجت امانی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق آثار استاد فرشچیان نگارگری سنتی مخاطب عام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۶۷۷۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلائی‌پور، استاد دانشگاه: برای عملیات «وعدهٔ صادق» به قدر کافی پیوست‌های دیپلماتیک و مربوط به سیاست داخلی و اقتصاد تمهید و عملیاتی نشده/ به جای انسجام داخلی و افزایش همبستگی ملی و رضایت عمومی شهروندان، شاهد تجدید طرح گشت ارشاد بوده‌ایم

به گزارش جماران؛ حمیدرضا جلائی‌پور استاد دانشگاه در یادداشتی در روزنامه هم میهن نوشت:

در سیاست پیچیدهٔ ملی و جهانی امروز کم‌ پیش می‌آید که موضع نیروها در برابر یک پدیده بتواند به عنوان شاقول و مرزگذارِ روشنِ اخلاقی و سیاسی عمل کند. موضع هر نیروی سیاسی در برابر عملکرد اسرائیل آپارتایدی و اشغالگر در شش ماه گذشته از این نمونه‌های کم‌یاب است. اسرائیلی که اساسا از ابتدا مبتنی بر اشغال، ترور، ایدئولوژی صهیونیستی، نسل‌کشی، پاک‌سازی قومی و استعمار شهرک‌نشین شکل گرفت و چند دهه مبتنی بر همین ابزارها و متکی به حمایت نواستعماری آمریکا و اروپا و با نقض مستمر و سیستماتیک حقوق و آزادی‌های اساسی فلسطینیان و قوانین بین‌المللی پیشروی کرد، در شش ماه گذشته کلکسیون بی‌سابقه‌ای از جنایات جنگی را در برابر دوربین رسانه‌ها و گوشی‌های هوشمند در جهان شبکه‌ای مرتکب شد.

برای عموم ایرانیان (حتی ناراضیان شدید) روشنگر است که بخش بزرگی از اپوزیسیون غیرملی نه‌تنها آشکارا در طرف اسرائیل نسل‌کش و کودک‌کش ایستادند و در برابر قتل عام ۴۰ هزار فلسطینی (اکثرا کودک یا زن) و انواع جنایت جنگی هولناک و فریب و دروغ مستمر اسرائیل سکوت کردند، بلکه رسانه‌ها و رهبران این اپوزیسیون وابستهٔ مالی و سیاسی نتانیاهو شده‌اند. اپوزیسیون وابسته به اسرائیل طرف اشتباه این شاغول مرزگذار ایستاد و از جمله به همین دلیل افول کرد و ضربه‌ای کاری و بلندمدت خورد. 

مسالهٔ فلسطین و آرمان فلسطین قبل از انقلاب ۵۷ هم وجود داشت و امروز با مواضع اخیر حماس هم روشن‌تر شده است که خود اسرائیل (در نظر و عمل) و آمریکا (در عمل، چنان‌که در وتوی اخیرش متبلور شد) تنها موانع تشکیل دولت مستقل فلسطینی‌اند، و نه ایران که به آن رای مثبت داد. با این حال روشن است که اسرائیل می‌کوشد مثل دو دههٔ گذشته پروژهٔ امنیتی‌سازی ایران را پیش ببرد، از ایران مترسکی برای کاهش فشار روی خودش و ایجاد ائتلاف با کشورهای منطقه بسازد و در دشنه‌زنی به ایران در خارج و داخل مرزهایش پیشروی کند. حملهٔ اسرائیل به ساختمان دوم سفارت ایران در سوریه گام جدید اسرائیل آپارتایدی و خطای راهبردی آن بود که باز بخش بزرگی از اپوزیسیون با محکوم نکردنش نشان داد منافع ملی و قوانین بین‌المللی برایش اهمیت و اولویتی ندارد. 

پاسخ ایران به حملهٔ اسرائیل اشغالگر در عملیات وعدهٔ صادق نیز رخداد بزرگی بود که باز بخش بزرگ از اپوزیسیون نتوانست اهمیتش را دریابد. برجام مهم‌ترین شاهکار دیپلماتیک و مولفهٔ قدرت نرم ایران و وعدهٔ صادق مهم‌ترین شاهکار بازدارندهٔ سخت ایران در دهه‌های اخیر بوده است. نیرویی که نتواند این واقعیت را ببیند و چنان از روزمرگی‌های سیاسی و اختلاف‌های دیگر ارتفاع بگیرد که اهمیت این دو مولفه در قدرت و منافع ملی ایران را درک کند به ضعف و عدم صلاحیت خودش گواهی می‌دهد. وعدهٔ صادق نشان داد که سرمایه‌گذاری همهٔ دولت‌های پس از جنگ بر بازدارندگی موشکی و سرمایه‌گذاری دههٔ اخیر ایران بر پهپادها در دفاع ملی کارساز بوده است. وعدهٔ صادق مصداق روشنی از دفاع مشروع مطابق قوانین بین‌المللی، با اهداف نظامی، بدون تلفات انسانی و به قصد پیشگیری از جنگ بود و به خاطر عقلانیت قابل توجهی که در اجرای آن بارز بود به جنگ نیانجامید، بر قدرت ملی افزود و ایران را به نسبت چند ماه پیش در برابر جنگ پرشدت، حملهٔ نظامی و پیشروی‌های اسرائیل مصون‌تر کرد. با این حال، پایدارسازی دستاوردهای صبح صادق نیازمند تقویت دیگر مولفه‌های قدرت ملی، از جمله دیپلماسی تواناتر، اقتصاد توانمند و افزایش انسجام داخلی و رضایت عمومی شهروندان است.

متاسفانه شواهد نشان می‌دهد برای عملیات موفق و مدبرانهٔ وعدهٔ صادق به قدر کافی پیوست‌های دیپلماتیک و مربوط به سیاست داخلی و اقتصاد تمهید و عملیاتی نشده است. به جای انسجام داخلی و افزایش همبستگی ملی و رضایت عمومی شهروندان، در هفته‌های گذشته شاهد احکام قضایی و تجدید طرح گشت ارشاد بوده‌ایم که بر شکاف‌ها و نارضایتی می‌افزاید و ناعادلانه است. متاسفانه همین سوءحکمرانی‌ها زمینه‌سازی کرده است برای این واقعیت تلخ که دانشجویان ایرانی حتی به نسبت دانشجویان آمریکایی حساسیت و اعتراض کمتری به نسل‌کشی اسرائیل نشان می‌دهند. آمریکایی که عملا پشتوانهٔ نسل‌کشی اسرائیل می‌شود و در دانشگاه‌هایش معترضان به نسل‌کشی سرکوب می‌شوند صلاحیت و مشروعیت اخلاقی پند و اندرز حقوق بشری به کشورهای دیگر ندارد، ولی صداوسیما و حکمرانانی که از سرکوب دانشجویان معترض در ایران حمایت می‌کنند و با گشت ارشاد و احکام قضایی ناعادلانه بر صورت آزادی‌ها پنجه می‌کشند هم صلاحیت نقد سرکوب در آمریکا را از دست می‌دهند و در جامعهٔ ناراضی نسبت به سهمگین‌ترین جنایات جنگی اسرائیل اشغالگر حساسیت‌زدایی می‌کنند. با این حال، سوء حکمرانی‌ها نباید قطب‌نمای اخلاقی شهروندان آگاه و نیروهای سیاسی ملی را از کار بیاندازد و صدای اعتراضشان به نسل‌کشی و سرکوب و تجاوز اسرائیل کودک‌کش به میلیون‌ها فلسطینی و سفارت ایران را کوتاه کند. در همین بزنگاه‌ها و با همین شاقول‌های مرزگذار است که عیار ملی و اخلاقی بودن نیروها سنجیده می‌شود.

دیگر خبرها

  • ظهور شاه‌کلید قفل‌های دیجیتال/ رایانه‌های کوانتومی رمزگذاری را بی‌معنا می‌کنند
  • شهید مطهری الگویی ارزشمندی برای دانشجویان است
  • تحولات جامعه به دست معلمان رقم می‌خورد
  • اهتمام به مسائل سیاسی جامعه و بندگی از ویژگی‌های استاد مطهری بود
  • لزوم ترویج و بهره مندی از آثار استاد مطهری در مراکز علمی و فرهنگی
  • آثار شهید مطهری باید به نسل جوان جامعه معرفی شود
  • معلمان سکانداران تربیت علمی و اخلاقی جامعه‌اند
  • جلائی‌پور، استاد دانشگاه: برای عملیات «وعدهٔ صادق» به قدر کافی پیوست‌های دیپلماتیک و مربوط به سیاست داخلی و اقتصاد تمهید و عملیاتی نشده/ به جای انسجام داخلی و افزایش همبستگی ملی و رضایت عمومی شهروندان، شاهد تجدید طرح گشت ارشاد بوده‌ایم
  • رکابزنی ۱۸۰ کیلومتری با شعار «ارتش فدای ملت»
  • اندیشه‌های استاد شهید مطهری ماندگار و جاودانه است