Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-04@20:06:34 GMT

تولید مناسبتی؛ از عامیانه بودن تا نخبه گرایی

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۶۸۷۷۲

تولید مناسبتی؛ از عامیانه بودن تا نخبه گرایی

با نگاهی به محصولات فرهنگی هنری مناسبتی این پرسش مطرح می شود که آثار خلق شده بیشتر محصول نگرشی عمومی نسبت به فرهنگ و هنر است یا تولید آن ها به هنرمندان حرفه ای سپرده می شود.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم : پیش از این در گزارشی با عنوان «تولید مناسبتی؛ از عادت تا خلاقیت» به موضوع تولیدات فرهنگی هنری مناسبتی پرداختیم و به همین بهانه برخی مظاهر فرهنگ و هنر از جمله بنرهای شهری مناسبتی و برنامه های تلویزیونی را به طور اجمالی مورد بررسی قرار دادیم .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علاوه بر این، پرسش هایی را درباره شاخصه های لازم برای موفقیت یک برنامه فرهنگی هنری مناسبتی ذکر کردیم تا روزنه ای هر چند کوچک به نقد تولیدات مناسبتی بگشاییم. در نوشتار پیش رو به بررسی تعدادی دیگر از مظاهر فرهنگ و هنر می پردازیم و با یادآوری پیشینه آن ها می کوشیم مسیر طرح پرسش های بنیادین درباره آن ها را هموار کنیم.
 



همان گونه که پیشتر ذکر آن رفت، هر یک از مظاهر فرهنگ و هنر زمینه های حرفه ای و اجتماعی خود خاص خود را دارند که موفقیت آن ها نیز در گرو توجه به همین زمینه هاست. مثلا بنرهای شهر مناسبتی -از آن جا که تنها در کسری از ثانیه به دیده شهروندان سواره می آیند- باید پیام تاثیرگذار خود را به سرعت منتقل کنند. یا موفقیت برنامه های مناسبتی رادیو و به خصوص تلویزیون به جذابیت و شناخت درست از مخاطب ملی وابسته است.

 



بر همین اساس می توان این نگرش را بسط داد و تولیدات مناسبتی سایر حوزه های فرهنگ و هنر را نیز مورد بررسی قرار داد. سرود یکی از مهمترین تولیدات مناسبتی است که در سال های منتهی به انقلاب رشدی چشمگیر را تجربه کرد و به یکی از پایه های تهییج مردم انقلابی بدل شد. سرودهایی که هنوز هم، حس و حال ماه های منتهی به پیروزی را زنده می کند و شنونده را به آن روزهای پرالتهاب پرتاب می کند. امروز بیش از چهل سال از پیروزی انقلاب می گذرد اما کمتر سرودی را می توان یافت که همچون آثار آن روزها ماندگار شده باشد. این مساله پرسشی مهم درباره سرود به عنوان اثری وابسته به شعر، آهنگسازی و گروه کر را مطرح می کند.
 

 


در همین زمینه می توان به آسیبی اشاره کرد که در دو دهه گذشته نواهای های مناسبتی را تهدید می کند: استفاده از اشعارسطحی و ملودی های نامتناسب در آثار مذهبی. موضوعی که در سال های گذشته علمای دین بارها نسبت به آن تذکر داده اند. اما چرا هر ساله در مناسبت های مذهبی تعدادی از این گونه آثار در فضای مجازی منتشر و در خیابان ها شنیده می شود؟ راز جذابیت این آثار برای گروه های سنی نوجوان و جوان چیست؟ آشنایی این گروه سنی با ادبیات فاخر و دستگاه های آوازی از کدام مسیر می گذرد؟
 



از این ها که بگذریم می توان مثال هایی را پیرامون آثار تجسمی مناسبتی نیز مطرح کرد. شاید در میان رشته های مختلف هنر تجسمی، هیچ یک به اندازه گرافیک در تولید آثار مذهبی مناسبتی نقش نداشته باشند. گرافیک از همان سال های ابتدای انقلاب گویی بستری فراهم تر برای تولید آثار متناسب با مناسبت های مذهبی داشت. نکته ای که اتفاقا سیدمرتضی آوینی در بررسی وضعیت هنرها پس از انقلاب به آن اذعان می کرد.

 



امروز حضور پررنگ گرافیک در مناسبت های آیینی را به خوبی می توان مشاهده کرد. از بنرهای شهری متعدد تا طرح های دیجیتال متنوع همگی نشانه ای از این حضور پررنگ است. در مقابل اما نقاشی پس از انقلاب با وجود تک ستارگان دهه شصت و هنرمندان نوظهوری همچون حسن روح الامین -که آثار درخشانی در زمینه نقاشی مناسبتی مذهبی خلق کرده است-  در مناسبت های مذهبی حضوری چشمگیر ندارد. موضوعی که پرسش های بنیادین درباره نگرش جامعه به مقوله نقاشی را پیش می کشد. چرا گرافیک بیش از نقاشی مورد توجه جامعه مذهبی قرار می گیرد و رئالیسم تا چه اندازه می تواند به حوزه مذهب نزدیک شود؟

 

 

 

 

پایان پیام/14

منبع: شبستان

کلیدواژه: مناسبت ملی مناسبت مذهبی هنر فرهنگ فرهنگ و هنر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۶۸۷۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مبارزه با استکبار در دنیا، صدور فرهنگ انقلاب ایران است

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز ایلام؛ حجت الاسلام اله نور کریمی تبار در خطبه‌های این هفته نماز جمعه در مصلای امام خمینی شهر ایلام با اشاره به سالگرد شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع)، اظهار کرد: جامعه تشییع مدیون مجاهدت‌های علمی و رهنمود‌های آن حضرت است و سهم زیادی از احادیث موجود، میراث آن حضرت و پدر گرانقدرشان، حضرت امام محمد باقر (ع) است.
امام جمعه ایلام در ادامه با اشاره به ۱۲ اردیبهشت‌ماه و روز معلم، ابراز کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با جمعی از معلمان بر لزوم احترام به این قشر فرهنگی و تکریم جایگاه معلم، اجرای سند تحول آموزش و پرورش و توانمندسازی معیشت آن‌ها تأکید کردند.
حجت الاسلام کریمی تبار در ادامه با بیان این که هنوز نسل‌کشی و قتل‌عام زنان و کودکان در غزه متوقف نشده است، افزود: مدعیان حقوق بشر به صورت مستقیم و غیرمستقیم جانیان کودک کش را زیر چتر حمایتی خود قرار داده‌اند.
وی تشریح کرد: هرگاه دادگاه لاهه بحث جنایت‌های اسرائیل را بررسی می‌کند، کنگره آمریکا تهدید می‌کند که اگر کشوری اسرائیل را محکوم کند با آن‌ها برخورد قاطع خواهد شد و این رویه آشکار استکبار جهانی است.
حجت الاسلام کریمی تبار اذعان کرد: تا پیش از این، شعار مرگ بر اسرائیل تنها در کشور ما طنین‌انداز می‌شد؛ اما امروز این شعار با زبان فارسی در دانشگاه‌های آمریکا فریاد زده می‌شود و این به منزله صدور فرهنگ انقلاب اسلامی ایران برای مبارزه با استکبار جهانی است.
امام جمعه ایلام تصریح کرد: دانشجویان و مردم آمریکا و اروپا، نقشه نسل‌کشی مسلمانان در فلسطین را تغییر خواهند داد؛ چرا که از وضع استکباری موجود در کشورهایشان به ستوه آمده‌اند و این فریاد‌ها حاکی از این است که مردم دنیا به دنبال تحقق عدالت اجتماعی هستند و به یاری خدا این عدالت‌خواهی منجر به انتظار ظهور منجی عالم بشریت، حضرت امام مهدی (عج) خواهد شد.
حجت الاسلام کریمی تبار با اشاره به بازگشت پیکر مطهر سردار بسیجی شهید محمد شفیع فیضی زاده بعد از ۴۱ سال، گفت: مشیت الهی این است که شهدای جاویدالاثری که در مهمانی الهی متنعم هستند، هر از چند گاهی پرده خاک را از چهره خود کنار بزنند و ما را به مهمانی خود مفتخر کنند، تا قدردان ایثار و شهادت آنان و خانواده‌های مکرم‌شان باشیم و غبار زمان واقعیت‌ها را از ذهن مان نزداید.
وی با تبریک و تسلیت به خانواده‌های مکرم این شهید، فرزندان و خانواده مکرم و همرزمانشان، از همه مردم استان برای حضور در تشییع پیکر پاک این شهید والامقام دعوت کرد.

نمازگزاران در پایان نماز پرفیض جمعه با سر دادن شعار‌هایی خشم و انزجار خود را از جنایات رژیم منحوس و کودک کش اسراییل ابراز کردند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

نماز باشکوه جمعه در سایر شهرستان‌های استان نیز برگزار شد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

 

دیگر خبرها

  • هفته پررنگ فیلم کوتاه و مستند/ از یک شایعه تا وظیفه جدید سینمایی
  • امام جعفر صادق(ع) ترویج‌دهنده فرهنگ اصیل شیعه بودند
  • علم‌الهدی: وقتی نیرو‌های نخبه نظام به دنبال اجرای شرع و قانون بیفتند، باید حمایت مردم نیز پشتیبان آنها باشد/ حجاب متعلق به فرهنگ ایران است؛ در شاهنامه، فردوسی از قول منیژه نقل می‌کند «منیژه منم، دخت افراسیاب، برهنه ندیده تنم آفتاب»
  • ساخت سریال‌های جدید «الف ویژه» در دستور کار تلویزیون
  • مبارزه با استکبار در دنیا، صدور فرهنگ انقلاب ایران است
  • عملیات وعده صادق نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی است
  • فراخوان سومین جشنواره پرچمداران انقلاب اسلامی در لرستان
  • واکاوی ممنوعیت پخش مجموعه «حشاشین»
  • برگزاری سومین جشنواره ملی پرچمداران انقلاب اسلامی در استان
  • تلویزیون درام ورزشی می‌سازد/ چرا آثار کمدی کمتر به آنتن می‌رسد؟