Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@23:17:26 GMT

«بمب آتشفشان»  به موزه دارآباد آمد

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۶۹۰۷۵

«بمب آتشفشان»  به موزه دارآباد آمد

به این بهانه با «امیرحسین‌چیذری» مدیر مرکز علوم ستاره‌شناسی گپ کوتاهی درباره تأثیر وجود این بمب‌ها در موزه زده‌ایم.  

  این سنگ‌ها چرا به بمب آتشفشان شناخته می‌شوند؟  
زیرا یک بمب آتشفشانی توده‌ای از سنگ مذاب است با قطر ۶۴ میلیمتر که هنگام خروج مواد مذاب از دهانه آتشفشان از قطعات چسبناک گدازه تشکیل می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این توده‌های مذاب قبل از اینکه به زمین برسند، سرد و به تکه‌های جامد تبدیل می‌شوند و چون به سرعت سرد شده‌اند تبلور ندارند و دارای دانه‌بندی بسیارریز هستند که منجر به تشکیل سنگ آذرین می‌شود. بمب آتشفشانی می‌تواند کیلومترها دورتر از دهانه آتشفشان فرود بیاید و اغلب شکل‌های آنها دوکی، کروی و استوانه‌ای است که این اشکال متأثر از حرکات و چرخش سنگ در هواست.  

  آیا قبلاً در موزه دارآباد چنین سنگ‌هایی وجود داشت؟  
در موزه ۳ ویترین مربوط به معرفی سنگ‌ها هست. با ورود بمب‌های آتشفشانی این بخش نیز در حال تکمیل است. چون نمونه سنگ‌های موزه محدود است. انواع سنگ‌ها از سنگ‌های رسوبی، دگرگون و آذرین وجود دارد. آنچه در بخش زمین‌شناسی خیلی اهمیت دارد وجود انواع سنگ‌های موجود در کشور است. اکنون این بمب‌ها در فضای آزاد موزه روی پایه با شناسنامه‌ای از اطلاعات چیده شده است. این اطلاعات درباره جنس، محل پیدایش و خصوصیات شیمیایی آنهاست. بخش بمب‌های مجموعه در ابتدا ۲ بمب بزرگ به طول ۲‌متر در موزه بود که از بمب‌های خیلی بزرگ هستند و با آوردن ۷ نمونه جدید این بخش تکمیل شد. نمونه‌هایی که در موزه دارآباد به نمایش گذاشته‌ایم مربوط به بخشی از شمال منطقه قروه در استان کردستان و به شکل‌های مخروطی کوتاه است.  
 

بازدید از این سنگ‌ها برای چه قشری از جامعه کاربرد دارد؟  
در بخش زمین‌شناسی روند تکامل و دوره اول تا سوم زمین‌شناسی به نمایش گذاشته شده و نمونه‌های مختلف این دوران به‌صورت نقاشی است که این بخش برای دانش‌آموزان مفید است تا با روند به وجود آمدن فسیل‌ها آشنا شوند. در واقع این بخش از موزه ضمن آنکه کارکرد نمایشی و سرگرمی دارد و افراد به‌عنوان اوقات فراغت می‌توانند از آن استفاده کنند جنبه آموزشی هم دارد. در بخش پژوهشی هم دانشجویان زیادی هستند که برای نمونه خاص از سنگ یا جانوران به موزه می‌آیند.  

کد خبر 580297 برچسب‌ها آتشفشان حیوانات - حیات وحش همشهری محله موزه علوم انسانی خانه-موزه

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: آتشفشان حیوانات حیات وحش همشهری محله موزه علوم انسانی خانه موزه سنگ ها بمب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۶۹۰۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه اندازی نخستین موزه برق و روشنایی تبریز

 فرج نیا در آیین تجلیل از پیشکسوتان صنعت برق تبریز با بیان اینکه توزیع نیروی برق تبریز همچون خانواده صمیمی و همدل است اظهار کرد: صنعت برق آذربایجان از نظر دانش و عمل مثال‌زدنی بوده و سخت‌ترین مشکلات با تلاش و همت کارکنان به نتیجه مطلوبی رسیده است.

وی افزود: خدمت در صنعت برق افتخار بزرگی است و دلیل این افتخار نیز حضور پیشکسوتانی است که طی سال‌ها چراغ راهی برای این صنعت بوده اند و در کنار آنها درس زندگی آموخته‌ایم.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تبریز با اشاره به لزوم بهره‌مندی از تجربیات پیشکسوتان برق در سطح ملی اضافه کرد: خاطرات و تجربیات پیشکسوتان صنعت برق باید در قالب تاریخ شفاهی و انتقال دانش ثبت و به نسل‌های حاضر و آینده منتقل شود.

وی با اشاره به تاسیس اولین کارخانه برق تبریز به سال ۱۲۸۱ توسط قاسم خان والی ادامه داد: باتوجه‌به قدمت تاریخی برق و روشنایی در تبریز اولین موزه روشنایی تبریز با همکاری مجموعه‌دار و تاریخ‌شناس بزرگ تبریز آقای رضا سرابی توسط شرکت برق تبریز راه‌اندازی خواهد شد.

در ادامه این نشست رضا سرابی مجسمه‌ساز و موزه‌دار، محقق و تاریخ‌پژوه تبریزی با بیان اینکه یکی از دغدغه‌ها اصلی من ایجاد موزه برق و روشنایی تبریز بود گفت: در گذشته که تولید برق به شکل امروزی وجود نداشت برخی کارخانه‌های بخش خصوصی عهده‌دار تامین برق بودند که آثاری از آن دوران باقی‌مانده است.

وی با بیان اینکه در حدود ۵۰۰ نوع وسایل و لوازم روشنایی از ۴ هزار سال پیش جمع‌آوری و تعدادی از آنها در موزه شهرداری تبریز به نمایش گذاشته شده است گفت: در نخستین سال‌های ورود برق به ایران فقط در منازل رجال برق وجود داشت و تصویر شاهان قاجاربر روی لامپ‌های سفارشی آن زمان نقش بسته شده که این نوع لامپ‌ها منحصربه‌فرد بوده و حتی در موزه برق تهران نیز وجود ندارد و ان‌شاءالله در موزه روشنایی تبریز به نمایش گذاشته خواهند شد.

سرابی با اشاره به لزوم ثبت خاطرات پیشکسوتان به‌عنوان تاریخ شفاهی ادامه داد: امروزه موزه‌ها به سمت تاریخ شفاهی پیش می‌روند و این موضوع از اهمیت قابل‌توجهی برخوردار است.

محقق و تاریخ‌پژوه تبریزی افزود: آثار به‌جای‌مانده از گذشتگان قابل ارزش‌گذاری مالی نیست چرا که متعلق به همه مردم و نسل‌های آینده این شهر است و نسل‌های آینده باید با تاریخ و سختی‌های برق آشنا شوند.

طی این مراسم قبض برقی که متعلق به ۱۱۸ سال پیش یعنی مربوط به دوره قاجاریه و پس از دوران جنگ مشروطه بوده توسط رضا سرابی مجسمه‌ساز و موزه‌دار محقق و تاریخ‌پژوه تبریزی به مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تبریز به عنوان نخستین اثر موزه برق و روشنایی تبریز اهدا شد.

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان شرقی تبریز

دیگر خبرها

  • (تصاویر) خانه موزه شهید مطهری
  • همایش بهاباد شناسی برگزار می شود
  • هشدار وضعیت اضطراری در پی فوران آتشفشانی در اندونزی
  • خرید بلیت موزه‌های مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران اینترنتی شد
  • فوران دوباره کوه «روآنگ» در اندونزی
  • دومین فوران آتشفشان در اندونزی/ فرودگاه تعطیل و خورشید تاریک شد!
  • اجساد عجیبی که طبیعت آن‌ها را پس می‌زند! (+عکس)
  • دانشمندان سن آتشفشان‌ها را در قمر آیو تعیین کردند
  • راه اندازی نخستین موزه برق و روشنایی تبریز
  • چرا نمی‌توانیم همه زباله‌های‌مان را داخل آتشفشان‌ها بسوزانیم؟