Web Analytics Made Easy - Statcounter

دولت و مجلس، هر دو از معیشت مردم می‌گویند. دولت تلاش می‌کند بدون فشار مالیاتی بر مردم، منابع بودجه را تأمین کند و مجلس می‌گوید سهم درآمدهای مالیاتی در بودجه پایین است. هزینه کدام تصمیم‌گیری برای معیشت مردم در سال ۱۴۰۰ پایین‌تر خواهد بود؟

با اینکه بودجه طور کلی، سند دخل و خرج یک سال دولت را نشان می‌دهد بر همه بازیگران عرصه اقتصاد یعنی بخش خصوصی و خانوارها نیز تأثیرگذار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین تأثیرگذاری موجب می‌شود در فرآیند تدوین و تصویب بودجه، آثار اقتصادی آن بر خانوارها مورد توجه دولت و مجلس باشد.

دولت با توجه به شرایط سال جاری و پیش‌بینی خود نسبت به سال ۱۴۰۰، تلاش کرده در تدوین لایحه بودجه، درآمدهای مالیاتی را به‌گونه‌ای در نظر گیرد که کسب‌وکارها و معیشت خانوارهایی که به دلیل شرایط اقتصادی ناشی از همه‌گیری کرونا دچار مشکل شده بودند، بیش از پیش تحت فشار قرار نگیرند. این در حالی است که مجلس در بررسی و تصویب بودجه به سهم مالیات در درآمدهای دولت انتقادهایی را وارد کرده و به‌طور همزمان، معیشت مردم را خط قرمز خود معرفی می‌کند.

سرنوشت معیشت در تغییرات بودجه‌ای مجلس
پیش از این مهرداد گودرزوند عضو کمیسیون تلفیق مجلس در رابطه با نگرانی‌های بودجه‌ای مجلس گفته بود: مورد ما نگران این مساله هستیم که بودجه‌ای را در کشور تصویب نکنیم که گرانی و زمینه‌های رانت و فساد در کشور ایجاد شود. یقین داشته باشید آن چیزی که به معیشت مردم مرتبط باشد که به آن آسیب برساند، ما ورود نخواهیم کرد و حتی تقویت این موضوع نیز در دستور کار ما قرار دارد. ما می‌دانیم که زندگی مردم به سختی می‌گذرد. همراهی ما با دولت به صورت ۱۰۰ درصدی است، اما خط قرمز ما معیشت مردم است.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز مدعی شده بودجه با محوریت تقویت معیشت مردم نوشته نشده است. «دولت در اظهارات رسانه‌ای تأکید می‌کند معیشت مردم در اولویت است، اما متأسفانه در عمل، لایحه بودجه با محوریت تقویت معیشت مردم نوشته نشده، وظیفه ما در مجلس آن است که اولویت توزیع امکانات را از چاق کردن دلال‌ها به سمت قوی کردن مردم تغییر دهیم، ما در این مسیر ثابت‌قدم هستیم و ... . »

برخلاف سخنان رئیس مجلس، تغییرات کمیسیون تلفیق در لایحه بودجه ۱۴۰۰ به چنان سمتی تغییر جهت یافته که خلاف شعارهای بهارستانی‌ها را نشان می‌دهد. به عنوان نمونه، افزایش غیرواقعی منابع مالیاتی یکی از این موارد است که می‌تواند مجلس را از خط قرمز خود، یعنی معیشت مردم، عبور دهد.

بار مالیاتی کمیسیون تلفیق بر دوش کم‌درآمدها
بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق، منابع درآمدی حاصل از مالیات‌ بر ارزش افزوده در بودجه ۱۴۰۰ با افزایش حدود ۴۰ درصدی از ۸۱ هزار میلیارد تومان به ۱۱۳ هزار میلیارد تومان خواهد رسید. پیش از این نیز افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده از ۹ به ۱۰ درصد توسط مجلس پیشنهاد شده بود که با هشدار کارشناسان، کنار گذاشته شد. در واقع در شرایط رکودی، افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده نه تنها معیشت خانوارهای طبقه متوسط و پایین را تهدید می‌کند، بلکه درآمدهای دولت را نیز کاهش می‌دهد.

مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات غیرمستقیم است که بر مصرف وضع می‌شود و پرداخت‌کننده نهایی آن، مصرف‌کنندگان هستند. در واقع تولیدکنندگان و ارائه‌دهندگان خدمات تنها بار مالیاتی را از زنجیره تولید منتقل می‌کنند و در نهایت، خریدار نهایی کالا یا استفاده‌کننده نهایی خدمت، مالیات را پرداخت می‌کند.

افزایش مالیات بر ارزش افزوده از طریق افزایش نرخ مالیات، مصرف‌کنندگان را ناچار به پرداخت قیمت‌های بالاتر برای سبد کالا و خدمات خود می‌کند. از طرف دیگر، اگر افزایش نرخ مالیات نیز در نظر نباشد، به دلیل افزایش پایه‌های مالیاتی یا قرارگیری کالاها و خدمات بیشتر در فهرست شمول مالیات بر ارزش افزوده، بار دیگر این مصرف‌کننده است که باید سهم بیشتری از درآمد محدود خود را به جای اختصاص به سبد مصرف به مالیات تخصیص دهد.

اصابت مالیات پیشنهادی دولت به کدام گروه‌هاست؟
در بودجه سال آینده، دولت ۲۵۱ هزار و ۵۲۲ میلیارد تومان درآمد مالیاتی تعیین کرده که ۲۴۷ هزار و ۹۴۵ میلیارد تومان آن از محل مالیات‌های عمومی است. مالیات اشخاص حقوقی ۵۸ هزار میلیارد تومان، مالیات بر درآمدها ۴۸ هزار میلیارد تومان، مالیات بر ثروت ۲۳ هزار میلیارد تومان، مالیات بر واردات ۲۲ هزار میلیارد تومان و مالیات بر کالاها و خدمات ۹۴ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است. بنابراین در مجموع پیش‌بینی مالیاتی در بودجه سال آینده در مقایسه با امسال، ۵۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

دولت همچنین با معرفی پایه‌های جدید مانند مالیات بر خانه‌های خالی، تلاش کرده منابع مالیاتی خود را از مسیرهایی که کمترین هزینه را به گروه‌های پایین درآمدی تحمیل می‌کند، افزایش دهد.
به‌عنوان نمونه در لایحه بودجه سال آینده، در بخش درآمدهای مالیاتی، پیش‌بینی ۲۰۰ میلیارد تومانی از محل درآمد حاصل از مالیات بر واحدهای مسکونی خالی از سکنه در نظر گرفته شده است. علاوه بر این در بخش مالیات بر واردات نیز، حقوق ورودی خودرو در مجموع ۲۰۴۰ میلیارد تومان پیش‌بینی شده است./ایرناپلاس

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: مالیات بر ارزش افزوده هزار میلیارد تومان افزایش نرخ مالیات کمیسیون تلفیق لایحه بودجه معیشت مردم پیش بینی خط قرمز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۷۱۹۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد عدالت و شفافیت اقتصادی هدف لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم

مسلم صالحی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم و کاهش مالیات تولیدکننده که در این لایحه هدف قرار گرفته است، گفت: با توجه به اینکه یکی از سیاست‌های دولت بحث عدالت‌محوری در بحث اخذ مالیات است هر کس که درآمد بیشتری دارد باید به همان نسبت مالیات بیشتری هم پرداخت کند.

وی بیان کرد: در حال حاضر عدالت مالیاتی در کشور ما محقق نشده است و خیلی از افراد با درآمد‌های بالا وجود دارند که از کارمند و کارگر مالیات کمتری پرداخت می‌کنند.

صالحی افزود: این امر باعث نوعی نارضایتی در بین عموم مردم به‌خصوص بخش شفاف اقتصاد شده است. کارمند و کارگر قبل از اینکه حقوق خود را دریافت کنند مالیات آن را می‌پردازند، اما برخی از افرادی که درآمد بالایی دارند مالیاتی پرداخت نمی‌کنند و یا به میزان خیلی کمی این مالیات‌ها را پرداخت می‌کنند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دولت به همین دلیل لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم را به مجلس ارسال کرده تا به وضعیت مالیات‌ستانی در کشور سروسامانی بدهد و هم اینکه شفافیت و عدالت مالیاتی که دو حلقه مفقوده سیستم مالیات‌ستانی هستند، محقق شود.

نماینده مردم اقلید در مجلس بیان کرد: اگر با توجه به وضعیت تورمی موجود میزان مالیات با توجه به سطح توانایی افراد اخذ شود قطعا می‌تواند سطح رضایتمندی بیشتری ایجاد کند.

وی ادامه داد: در شیوه مالیات‌های مستقیم که در کشور‌های پیشرفته دنیا در حال اجرا است شرایط مالیاتدهندگان مثل خانوار، تعداد اعضای خانواده، هزینه‌های تحصیلی و ... لحاظ می‌شود.

صالحی ضمن انتقاد از اینکه در سیستم مالیات‌ستانی فعلی این مسائل لحاظ نمی‌شود، گفت: از سوی دیگر باید سطح معافیت مالیاتی را افزایش دهیم که در لایحه معافیت مالیاتی تولید از ۱۵ درصد به ۲۵ درصد کاهش یافته است از سوی دیگر می‌توانیم مودیان جدید مالیاتی و پایه‌های جدید مالیاتی را شناسایی کنیم.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه ما به دنبال کاهش درآمد‌های مالیاتی دولت نیستیم بلکه به دنبال این هستیم که به صورت عادلانه مالیات اخذ کنیم، اظهار کرد: هدف از این لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم است. وقتی بر اساس مجموع درآمد افراد از آنها مالیات اخذ شود خود به خود می‌تواند شرایط مردم را در وضعیت تورمی فعلی بهبود ببخشد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس

دیگر خبرها

  • کاهش معافیت‌های مالیاتی بودجه برمبنای احکام برنامه هفتم بود
  • مآخذ مالیات برعایدی سرمایه در ایران برعکس دنیاست
  • ایجاد عدالت و شفافیت اقتصادی هدف لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم
  • انتقال پرونده مالیاتی نفت و گاز به استان با هم‌صدایی رسانه‌ها
  • سخنگوی دولت: اولویت اساسی کار دولت و مجلس «توجه به معیشت مردم» است
  • اولویت اساسی کار دولت و مجلس «توجه به معیشت مردم» است
  • فرار مالیاتی با دفتر ویترینی
  • اعطای مشوق‌های مالیاتی به تولید در راستای تحقق شعار سال
  • تبعات بند مشکل ساز بودجه بر صنعت بیمه و پیشنهاد عدم لحاظ بر درآمدها
  • مدارا با طالبان بدون خط قرمز! / معلمان و دغدغه معیشت/رویا فروشی برای کسب ثروت