Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل سازمان پایانه‌های مسافربری شهرداری اصفهان گفت: این سازمان در روزهای آغازین بهمن ماه سال‌جاری میزبان تیم ارزیابی جشنواره تعالی سازمان بود تا با شناسایی نقاط قوت و ضعف بتواند سطح ارائه خدمات را ارتقاء دهد و مسافران را با خاطره‌ای خوش از شهر اصفهان بدرقه کند.

عباس محبوبی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: در هر سازمانی برای پیشبرد اهداف با مسیر راهبردی مشخص باید تعالی سازمانی انجام شود که این اقدام برای دومین سال متوالی در سازمان پایانه‌های مسافربری شهرداری اصفهان انجام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: با انجام فرایند تعالی سازمانی، نقاط قوت و ضعف سازمان مشخص و مسیر پیش رو که رسیدن به ارائه بهترین خدمات به شهروندان است، مشخص خواهد شد؛ با برنامه‌ریزی‌های مدون کوتاه مدت و بلند مدت می‌توان خدمات قابل ارائه در پایانه‌های مسافربری پنج گانه شهر را بهبود بخشید.

مدیرعامل سازمان پایانه‌های مسافربری شهرداری اصفهان افزود: در مسیر اجرایی فرایند ارزیابی تعالی سازمانی، تمامی کارکنان، شرکت‌ها و فرایندهای سازمان مورد بررسی قرار می‌گیرد تا بتوان نسبت به تقویت راه‌کارهای توسعه و بهبود خدمات اقدام کرد زیرا این اقدام برای سازمان و ذی‌نفعان سازمان مفید و مؤثر است.

وی خاطرنشان کرد: پایانه‌های مسافربری نخستین محل ورودی گردشگران و مسافران داخلی و خارجی است که روزانه از ۱۲۰ نقطه کشور وارد شهر اصفهان می‌شوند، از این رو فرایند تعالی سازمانی برای ارائه بهترین و به روز ترین خدمات به مسافران انجام می‌شود تا مدیران و مسئولان سازمان برای بهبود وضعیت برنامه‌ریزی و نقاط قوت را با اهمیت بیشتر و نقاط ضعف سازمان را با تلاش و برنامه‌ریزی مؤثر اصلاح و بهبود بخشند.

محبوبی تاکید کرد: فرایند ارزیابی تعالی سازمانی باعث می‌شود کارکنان و مدیران سازمان عملکرد و فعالیت را در ارائه خدمات به شهروندان ارزیابی کنند تا با بهبود کار و سرعت عمل بیشتر ارائه خدمت کنند.

کد خبر 470420

منبع: ایمنا

کلیدواژه: تعالی سازمانی سازمان پایانه های مسافربری شهرداری اصفهان کلانشهر شهر شهرداری اصفهان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق پایانه های مسافربری شهرداری اصفهان تعالی سازمانی تعالی سازمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۸۳۲۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتباط اتاق ها با هدف ارتقا شبکه سازی ارتقا یابد

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ مدیر روابط‌عمومی فدراسیون اتاق‌های بازرگانی امارات متحده عربی، دراجلاس اتاق‌های بازرگانی عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا با ابراز خرسندی از سفر به اصفهان با تاکید بر استفاده از هوش مصنوعی و توسعه شبکه سازی گفت: اولین وظیفه ما به‌عنوان اتاق بازرگانی این است که تجارب را با یکدیگر به اشتراک بگذاریم و برای ارتقای شبکه‌سازی ارتباطات اتاق‌ها را بهبود ببخشیم.
عبد اله حسن محمد العامری با اشاره به اینکه در این مجمع باید توانایی کشور‌ها را در نظر گرفت، افزود: ما در امارات متحده عربی و در اتاق بازرگانی آمادگی کامل داریم تا تجارب دیگران را یاد بگیریم و تجارب خود را به اشتراک بگذاریم.
عبد اله حسن محمد العامری ادامه داد: تاکنون روابط خوبی با اتاق بازرگانی ایران داشته‌ایم، اما اکنون نیازمندیم بدانیم چه قدم‌هایی باید برداشته شود تا بتوانیم مسیر را برای بخش‌های خصوصی هموار کنیم.
مجمع گفتگوی همکاری آسیا Asia Cooperation Dialogue با هدف ارتقای همکاری و همگرایی منطقه‌ای بین دولت‌ها و سازمان‌های منطقه‌ای آسیا در ژوئن ۲۰۰۲ در چاآم تایلند تأسیس شد و اکنون ۳۵ کشور در آن عضویت دارند.
ایران در ژوئن ۲۰۰۴ به این مجمع پیوست و در سال ۲۰۰۹ به‌عنوان کشور پیشگام همکاری فرهنگی انتخاب شد.
در حال حاضر ریاست این مجمع بر عهده ایران است. کشور‌های بحرین، بنگلادش، برونئی دارالسلام، کامبوج، چین، هند، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، لائوس، مالزی، میانمار، پاکستان، فیلیپین، قطر، سنگاپور، تایلند، ویتنام، قزاقستان، کویت، عمان، سریلانکا، بوتان، مغولستان، امارات، روسیه، عربستان، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، افغانستان، ترکیه، نپال و فلسطین عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا ACD هستند.

دیگر خبرها

  • ترمینال و پایانه‌های مسافربری تبریز کجا هستند؟
  • الزام مراکز طرف قرار داد بیمه سلامت به ارائه خدمات پوشش بیمه‌ای
  • شاخص‌های ایمنی صادرات در پایانه‌های نفتی ارتقا یافت
  • ارائه خدمات ضروری به بیش از ۸۰۰ هزار نفر در افغانستان
  • خدمت ۱۳ میلیارد تومانی بسیج جامعه پزشکی به مناطق کم‌برخوردار کرمانشاه
  • ۱۳ میلیارد تومان خدمات ارائه شده توسط سازمان بسیج جامعه پزشکی
  • مصوب نشدن بودجه شهرداری موجب اخلال در ارائه خدمات به شهروندان می‌شود
  • رشته‌های فنی باید در شهرستان معمولان ارتقا یابد
  • ارتباط اتاق ها با هدف ارتقا شبکه سازی ارتقا یابد
  • شمارش معکوس راه اندازی خط مسافربری دریایی خرمشهر به بصره