Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا حبیب یزدان‌پناه شامگاه یکشنبه با بیان این مطلب در نشست هم اندیشی طرح بازآفرینی مجموعه تاریخی فرهنگی عمارت مفخم بجنورد گفت: با رفع موانعی که بر سرراه اجرای این طرح وجود داشت و با کمک استاندار خراسان شمالی، کلنگ اجرای طرح احیا و بازآفرینی مجموعه فرهنگی‌ تاریخی مفخم به زودی بر زمین خواهد خورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: این طرح با مشارکت استانداری و دستگاه‌های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی، راه و شهرسازی، اوقاف، شهرداری و شورای اسلامی شهر به اجرا درمی‌آید و شهرداری بجنورد نیز به زودی برنامه های خود را آغاز می کند.

وی اظهار داشت: خراسان شمالی نیاز به مجموعه تاریخی ممتازی دارد که علاوه بر حفظ هویت فرهنگی و تاریخی مرکز استان، پویایی اقتصادی نیز برای منطقه ایجاد کند و این موارد در طرح بازآفرینی مجموعه مفخم دیده شده است.

یزدان پناه با اشاره به جای خالی مرکزی جامع و جذاب برای گردشگران در خراسان شمالی، افزود: مجموعه مفخم بجنورد به لحاظ گستره، بسیار نزدیک به میدان نقش جهان اصفهان است و در طرح بازآفرینی آن نیز علاوه بر کاربری های فرهنگی و تاریخی مجموعه، ابعاد اقتصادی و اجتماعی منظور شده است که تحقق آن یکی از کمبودهای بزرگ استان در این زمینه را رفع خواهد کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی با بیان اینکه تاکنون  ۲۵ واحد مسکونی از سوی اداره کل راه و شهرسازی استان برای بازآفرینی و احیای این مجموعه تاریخی واگذار شده است، گفت: با اجرای طرح بازآفرینی، مجموعه مفخم به مرکزی تفریحی، فرهنگی، تاریخی و اقتصادی بدل خواهد شد که برای بینندگان تداعی گر میدان نقش جهان اصفهان باشد.  

وی افزود: غرفه های عرضه صنایع دستی نیز در طرح دیده شده است تا صنعتگران استان در این محل به عرضه محصولات تولیدی و کالاهای هنری خود بپردازند.

یزدان پناه افزود: اگر چه بنا بود با ادغام بیمارستان امام رضا(ع) در این طرح، جایگزین آن فضای درمانی جدیدی در همان نقطه از شهر ایجاد شده و همزمان با اجرای مراحل نخست طرح توسعه مجموعه مفخم، مرکز درمانی مجهزی با امکانات ‌روزآمد نیز تحویل مردم مرکز استان داده شود، اما در نهایت قرار شد بیمارستان امام رضا(ع) در این طرح به شکل کنونی خود باقی بماند.

عمارت مفخم در دهه ۱۲۵۰ خورشیدی، همزمان با دوره حکومت ناصرالدین شاه قاجار، به فرمان یارمحمدخان شادلو، معروف به سردار مفخم، ایلخان طایفه کرد شادلو و حاکم آن روزگار منطقه شمال خراسان و استرآباد (گرگان کنونی) ساخته شد.

این مکان محل سکونت سردار مفخم و خانواده اش و نیز پذیرایی از مهمانان دولتی و رجال سیاسی آن روزگار بود و البته در همان دوران مراسم و تشریفات نظامی نیز در آن برگزار می شد و مشکلات و مسائل سیاسی ایل هایی که زیر لوای حکمرانی او بودند، در آن بررسی می شد.

نقشه عمارت مفخم توسط میرزامهدی خان شقاقی (ممتحن الدوله) کشیده شده است و او از نخستین معماران ایرانی بود که پس از تحصیل در دارالفنون، تحصیلات خود را در پاریس گذرانده بود.

وسعت عمارت مفخم که در ۲ طبقه ساخته شده است، ۵۰ در ۲۳ متر است و ارتفاع بنا نیز به ۹ متر می رسد.  

در دوره قاجار عمارت مفخم همراه با بناهای دیگری از جمله آیینه ‌خانه، کلاه فرنگی، حوضخانه و سردر آن در باغی بزرگ واقع بوده که مجموعه دارالحکومه مفخم را تشکیل می‌ داده است.

عمارت مفخم دارای ۳۲ اتاق و ۲ تالار با آینه ‌کاری‌ ها، کاشیکاری‌ ها و گچبری ‌های بسیار زیبا و تماشایی است و یکی از آثار بی ‌نظیر عصر ناصرالدین شاه محسوب می ‌شود.

از مجموع آثار ثبت شده خراسان شمالی در فهرست ملی کشور ۵۰۹ اثر تاریخی، ۴۲ اثر طبیعی، ۷۰ اثر ناملموس و ۱۱ اثر نیز ثبت جهانی شده است.

استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد.

برچسب‌ها بجنورد گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی خراسان شمالی میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بجنورد گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی بجنورد گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی خراسان شمالی میراث فرهنگی اخبار کنکور طرح بازآفرینی میراث فرهنگی خراسان شمالی مجموعه مفخم عمارت مفخم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۸۷۴۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اراضی محوطه ربع رشیدی بسیار مهم و حساس از نظر باستان شناسی است

به گزارش خبرنگار مهر، احمد حمزه زاده روز دوشنبه در نشست ستاد احیای ربع رشیدی تبریز، مساحت عرصه و اعیانی این اثر باستانی و تاریخی در تبریز را طبق اسناد کهن بیش از ۹۰ هکتار اعلام و اظهار کرد: اما این محل در طول هفت قرن همواره مورد تهاجم و دستبرد حکومت ها و جوامع محلی قرار گرفته و در زمان حاضر کمتر از ۱۳ هکتار آن قابل احیا است.

به گفته وی در سال های اخیر و با مساعدت نهادها و ارگان های مختلف بیش از یازده هکتار این مجموعه تملک و آزادسازی شده است.

حمزه زاده با اشاره به اجرای پنج فصل کاوش‌های باستان‌شناسی در مجموعه ربع رشیدی، ادامه داد: این مجموعه در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی ثبت شده و در فهرست موقت یونسکو برای ثبت جهانی قرار گرفته که نیازمند آزادسازی اراضی است.

وی جلوگیری از ساخت و سازها در حریم محوطه و تلاش برای تملک اماکن واقع در حریم از جمله پمپ بنزین خیابان عباسی را از رویکردها و اهداف اصلی میراث فرهنگی آذربایجان شرقی برشمرد.

حمزه زاده اراضی محوطه ربع رشیدی را بسیار مهم و حساس از نظر باستان شناسی یاد کرد و گفت: به دلیل اهمیت موضوع راه دسترسی از کف خیابان تا برج ربع رشیدی با پلکان های چوبی و با فاصله از سطح خاک پوشانده شده است تا مراقبت های لازم و کافی از این محوطه به عمل آید.

وی گفت: هر گونه اقدام مرمتی و ایجاد امکانات رفاهی برای گردشگران در ربع رشیدی با استفاده از سازه های برگشت پذیر به طبیعت ممکن است.

کد خبر 6092428

دیگر خبرها

  • آزادسازی ۳ هزار مترمربع از حریم قانونی راه در حمیدیه
  • احیای خانه های تاریخی با هدف جذب گردشگری در تبریز
  • کشف بناهای ماقبل‌تاریخی که «مسیری به جهان پس از مرگ» بودند (+عکس)
  • برگزاری آئین دسته‌روی روز شهادت امام صادق(ع) در بجنورد
  • خانه تاریخی آصف اردبیل واگذار می‌شود
  • خانه آصف اردبیل برای مرمت به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • بنا‌های تاریخی اردبیل برای احیا به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • خرید بلیت موزه‌های مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران اینترنتی شد
  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر
  • اراضی محوطه ربع رشیدی بسیار مهم و حساس از نظر باستان شناسی است