Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@00:09:23 GMT

در روزهای سرد سال از قاتل خاموش غافل نشوید

تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۹۰۷۵۷

در روزهای سرد سال از قاتل خاموش غافل نشوید

ایسنا/اصفهان حوادث مسمومیت با گاز منواکسید کربن که به قاتل خاموش معروف است از تلخ ترین اخباری است که  هر سال در فصل سرما می شنویم.

آمارهای اعلام شده از مسمومیت با گاز منواکسید کربن در هر سال حاکی از آن است که بیشتر این حوادث در نیمه دوم سال و به دلیل رعایت نکردن موارد ایمنی در استفاده از وسایل گرمایشی اتفاق می افتد که افراد زیادی را راهی بیمارستان کرده و برخی را به کام مرگ می کشاند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از ابتدای امسال تا ۲۰ دی‌ماه در استان اصفهان ۳۴۶ نفر دچار مسمومیت با گاز منواکسید کربن شدند که متاسفانه ۱۱ نفر از آنها فوت کردند. تعداد کل موارد بستری بر اثر مسمومیت با گاز CO در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان طی این مدت ۱۱۴ نفر و تعداد موارد سرپایی ۹۱ نفر بوده است.

آرش نجیمی، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفت‌وگو با ایسنا، بیشترین آمار مسمومیت با منواکسید کربن را مربوط به شهرستان اصفهان با ۱۰۳ مورد مسمومیت اعلام کرد و گفت: ۳۹ نفر از مصدومان در این شهرستان در بیمارستان بستری و ۶۱ نفر سرپایی درمان شدند و ۳ نفر نیز فوت کردند.

وی رتبه بعدی بیشترین مسمومیت‌ها را مربوط به شهرستان لنجان با ۲۵ مورد مسمومیت با CO برشمرد و افزود: فلاورجان با ۲۲، شهرضا با ۱۲ و چادگان و مبارکه هر کدام با ۱۰ مورد مسمومیت در رتبه های بعدی قرار دارند.

نجیمی خاطرنشان کرد: طی این مدت خوشبختانه در شهرستان‌های اردستان، بوئین میاندشت، خوانسار، خور، فریدن، گلپایگان، نائین و نطنز هیچ موردی از مسمومیت با منواکسید کربن گزارش نشده است.

علایم مسمومیت با منواکسید کربن چیست؟

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با یادآوری اینکه علایم مسمومیت با منواکسید کربن شباهت زیادی با علایم سرماخوردگی دارد، گفت: افراد معمولا متوجه مسمومیت خود نمی شوند، زیرا گاز منواکسید کربن یک گاز غیر محرک است و به همین خاطر بدون اینکه متوجه باشند، به سمت مسمومیت شدید و مرگ پیش می روند.

وی با اشاره به اینکه علایم مسمومیت با گاز منواکسید کربن به سه شکل خفیف، متوسط و شدید تقسیم می شود، توضیح داد: علایم خفیف شامل سردرد، تهوع، استفراغ، تحریک پذیری، درد قفسه سینه و تاری دید است. علایم متوسط هم شامل کلیه علایم مسمومیت خفیف به همراه خواب آلودگی، احساس ضعف، سرگیجه، بی حالی، سردرد شدید و مشکل در فکر کردن می شود.

وی علایم مسمومیت متوسط مسمومیت با منواکسید کربن به همراه افزایش تعداد ضربان قلب و آسیب غیر قابل برگشت مغز را از علایم مسمومیت شدید برشمرد و افزود: کبودی دست، دور لب‌ها و نوک انگشتان از علایم پایانی مسمومیت با گاز CO به شمار می‌روند که در نهایت فرد دچار تنگی نفس شده و فوت می‌کند.

راهکارهایی برای پیشگیری از مسمومیت با گاز CO

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر رعایت اصول ایمنی برای پیشگیری از گاز گرفتگی و مسمومیت با منواکسید کربن تاکید و اظهار کرد: کنترل مسیر دودکش وسایل گرمایشی قبل از راه اندازی و در حین ماه های سرد سال بهترین راه پیشگیری از بروز حوادث مسمومیت به شمار می‌رود. توجه به داغ بودن دودکش نیز آسان ترین آزمایش برای اطمینان از سلامت دودکش است.

وی به اهمیت امکان گردش هوا در فضای منازل اشاره و بیان کرد: این گردش هوا علاوه بر تاثیر بر پیشگیری از مسمومیت با گاز منوکسید در پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا نیز بسیار موثر است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی منواکسیدکربن مسمومیت با مونوکسیدکربن گازگرفتگي قاتل خاموش سرما سیستم گرمایشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مسمومیت با گاز منواکسید کربن دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مسمومیت با منواکسید کربن علایم مسمومیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۹۰۷۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مزایای کریدور حمل‌ونقل سبز و دیجیتال دریایی چیست؟

کریدور حمل‌ونقل سبز و دیجیتال دریایی می‌تواند مشاغل سبز بیشتری ایجاد کند، بهبود سلامتی را برای جوامع محلی به ارمغان آورد و مزایای اقتصادی بی‌شماری به همراه داشته باشد.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، محدود کردن گرمایش جهانی به ۱.۵ درجه سانتی‌گراد نیازمند تسریع تلاش‌ها برای کربن‌زدایی بخش کشتی‌رانی است. حرکت اول در این ابتکار، توسعه یک کریدور حمل‌ونقل سبز و دیجیتال به‌شمار می‌رود که نه تنها از توسعه سوخت‌ها و کشتی‌های با کربن کم و صفر حمایت، بلکه مشاغل سبز و مزایای سلامتی خوبی برای جوامع محلی ایجاد می‌کند.

مطالعه‌ای جدید حاکی از آن است که یک کریدور حمل‌ونقل دیجیتال و سبز (GDSC) بین سنگاپور، لس‌آنجلس و لانگ‌بیچ می‌تواند بیش از ۷۰۰ فرصت شغلی در تولید سوخت با آلایندگی صفر و نزدیک به صفر تا سال ۲۰۳۰ ایجاد کند. این مطالعه جریان‌های تجارت دریایی بین سنگاپور، لس‌آنجلس و لانگ‌بیچ را تجزیه‌وتحلیل کرد و یک خط پایه از فعالیت‌ها و نیازهای انرژی برای کشتی‌هایی را ارائه کرد که تا سال ۲۰۵۰ در کریدور فعالیت خواهند کرد.

مطالعه حاضر همچنین نشان داد که این کریدور می‌تواند به بهبود سلامت برای جوامع محلی منجر شود و مزایای اقتصادی گسترده‌ای را برای کشورهای این مناطق به همراه داشته باشد.

سوخت‌های بدون آلایندگی و توسعه مشاغل

تجزیه‌وتحلیل‌ها مقدار سوخت‌های نزدیک به صفر و صفر مورد نیاز برای ترافیک در این مسیر را با مدل‌سازی استفاده از سوخت‌های جایگزین کربن‌صفر و نزدیک به صفر توسط کشتی‌هایی برآورده کرده‌اند که در کریدور تا سال ۲۰۵۰ فعالیت خواهند کرد. در این بررسی پارامترهای مختلفی مانند هزینه‌های تولید و در دسترس بودن سوخت با توجه به اهداف استراتژی IMO 2023 در مورد کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای از کشتی‌ها در نظر گرفته شده است.

کربن‌زدایی دریایی برای مدت طولانی در دستور کار بوده است، زیرا حتی اگر سهم کشتی‌ها در گرمایش جهانی نسبتاً کم باشد، بسیار مهم است. سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO) معتبرترین نهاد بین‌المللی در این زمینه است که پس از چندین نقطه‌عطف در کربن‌زدایی دریایی، در سال ۲۰۱۸ یک نقشه‌راه جامع با استراتژی اولیه کاهش گازهای گلخانه‌ای ترسیم و آن را در سال ۲۰۲۳ بازنگری کرد. در این بازنگری کاهش گازهای گلخانه‌ای هم‌زمان با دستورالعمل بررسی چرخه حیات (LCA) توسعه پیدا کرد و رویکرد چرخه عمر به‌عنوان یک بخش ضروری برای دستیابی به اهداف آب‌وهوایی شناخته شد.

فعالیت‌های انجام‌شده از طریق کریدورهای کشتی‌رانی سبز می‌تواند موجب کاهش کربن‌زدایی گسترده‌تر در سراسر صنعت دریایی شود و مزایای سلامتی برای جوامع محلی و فرصت‌های اقتصاد سبز را برای کشورها به ارمغان آورد.

کد خبر 746484

دیگر خبرها

  • شرایط ایران با عملیات «وعده صادق» در جهان تغییر یافت
  • تولید الماس فقط در ۲ ساعت و نیم!
  • انتقال آب دریا به اصفهان روزهای خوشایندی برای زاینده‌رود رقم می‌زند
  • دو میلیون بریتانیایی هنوز درگیر کرونا هستند
  • مزایای کریدور حمل‌ ونقل سبز و دیجیتال دریایی چیست؟
  • مزایای کریدور حمل‌ونقل سبز و دیجیتال دریایی چیست؟
  • در اجرای طرح نور سست نشوید و محکم ادامه بدهید
  • نیاز به ۶ هزار میلیارد ریال اعتبار برای طرح‌های پیشگیری از سیل در اصفهان
  • قاتل خاموش جان یک جوان را در بروجن گرفت
  • افزایش ‌مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های سمی در لرستان طی هفته گذشته