Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسکانیوز - گروه فرهنگی - حسام آبنوس: میزان فروش از آن مقوله‌هایی است که بسیاری با تمسک جستن به آن، حق و باطل بودن یا موفقیت و شکست یک حرکت را اثبات می‌کنند؛ برای مثال همین که یک کتاب یا فیلم سینمایی خوب بفروشد یعنی موفق بوده و اگر نفروشد یعنی شکست خورده و اساسا مطرود است. برای همین این عددها گزینه‌های خوبی است تا یک مدیر یا تولیدکننده محصول فرهنگی و حتی محصول غیرفرهنگی، بتواند برای فعالیت‌های بعدی از آن‌ها استفاده کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولی یادمان باشد که همیشه این فروش باید نسبتی نیز با حقیقت داشته باشد و نباید مخاطب را بی‌اطلاع و نادان فرض کرد وعدد به خوردش داد.

چیزی که می‌خواهم اینجا از آن حرف بزنم، مربوط به عدد و رقم‌های فروش نمایشگاه مجازی کتاب تهران است. نمایشگاهی که نه به عنوان جایگزین نمایشگاه فیزیکی بلکه به عنوان راه حلی در این شرایط مطرح شده تا ببینیم کرونا ما را به چه سمت و سویی می‌برد. نمایشگاهی که از اول بهمن آغاز به کار کرد و قرار بود تا امروز (ششم بهمن) ادامه داشته باشد که در خبری اطلاع‌رسانی شد برای دو روز دیگر هم تمدید شده است. نمایشگاهی که باز هم مثل نمایشگاه فیزیکی که فروشگاه بزرگی از کتاب‌ها بود، بیشتر از آنکه نمایشگاه باشد یک فروشگاه اینترنتی است. حرکتی که انتقادهای بسیاری را به خود جلب کرد و گفته شد در این بخش هم ارشاد خود را تبدیل به رقیبی برای بخش خصوصی کرده و باز هم در این شرایط طرف ناشران ایستاده و کتابفروشی و پخش‌کننده و حتی کسانی که کسب و کار اینترنتی در این وضعیت ایجاد کرده بودند را با توسل به بودجه عمومی دور زده است.

برگردیم به همان ماجرای عدد و رقمی که برایش اینجا آمده‌اید؛ در پایان روز چهارم بنا به خبری که در پایگاه اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران (مجری نمایشگاه مجازی کتاب) منتشر شد میزان فروش رقمی نزدیک به ۱۹ میلیارد تومان ( ۱۸۷ میلیارد و ۴۱میلیون و ۶۹۱ هزار و ۹۱۱ ریال) اعلام شد. این رقم در شرایطی به دست آمده که روز اول و حتی بخشی از روز دوم برگزاری نمایشگاه درگاهی که برای ورود و بازدید از کتاب‌ها در نظر گرفته شده بود مشکلات بسیاری داشت و عملا تراکنش زیادی در آن روز رخ نداد.

در این گزارش درصدد این نیستیم که بگوییم این عددها فروش واقعی است یا نه، بلکه می‌خواهیم به نکته دیگری برسیم که در ادامه مشاهده می‌کنید. خبری که بالا تصویر آن قرار داده شده مربوط به ۵ بهمن ۱۳۹۹ است، ولی ساعتی که نشان دهد چه ساعتی منتشر شده ندارد هرچند روتیتر خبر نشان می‌دهد که این خبر با ورود به پنجمین روز منتشر شده و روز چهارم به طور کامل پشت سر گذاشته شده است. در کانال تلگرامی این موسسه نیز ساعت خبر برای بعدازظهر است و نشان می‌دهد آمار مربوط به روز چهارم است.

اما روز ۵ بهمن هنوز به پایان نرسیده بود که خبر دیگری از سوی روابط عمومی نمایشگاه و ستادخبری آن برای رسانه‌ها ارسال شد. خبری که در پایگاه اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران نیز منتشر شد و در کانال تلگرامی این موسسه نیز قرار داده شد. زمان خبر به ساعات پایانی پنجم بهمن در کانال تلگرامی اشاره می‌کند و از فروش ۲۵ میلیاردی خبر می‌دهد. در متن خبر نیز آمده: «در  پنجمین روز نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران ۴۸۲ هزار و  ۸۹۹نسخه کتاب به  مبلغ ۲۵۳میلیارد و ۹۴۳میلیون و ۴۹۹هزار و ۸۸ریال در سراسر کشور به فروش رسید» که این را می‌توان میزان فروش نمایشگاه در روز پنجم یعنی دیروز (پنجم بهمن) در نظر گرفت. در واقع تا اینجا آمارها برای یک روز بوده و طبیعی است که مسئله‌ای در ذهن مخاطب ایجاد نکند.

اما ماجرا از آنجا مسئله برانگیز شد که در ساعات ابتدایی صبح و پیش از ظهر روز ششم بهمن (امروز) خبری برای رسانه‌ها ارسال و در سایت موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران منتشر شد که نشان می‌داد طی شش روز فروش به رقمی بیش از 29 میلیارد تومان رسیده است. در حالی که شاید کمتر از 12 ساعت یا اندکی بیشتر از خبر قبلی نگذشته و هنوز روز ششم نمایشگاه به پایان نرسیده و نمی‌توان آمار دقیقی از روز ششم داشت. در لید خبر با تیتر «فروش ۲۹ میلیاردی در نمایشگاه مجازی کتاب تهران» آمده: «در صبح ششمین روز نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، ۲۹۰ میلیارد و ۴۴۳ میلیون و ۷۵۳ هزار و ۸۶۴ریال کتاب به فروش رسید» که این عدد در متن خبر همراه با تعداد کتابی که به فروش ( 562 هزار و  633نسخه کتاب ) رفته نیز همنشین شده است.

این عدد در حالی اعلام شده که هنوز روز ششم به پایان خود نرسیده و این عدد شائبه عددسازی و بازی با ارقام را برای ایجاد یک عدد بزرگ و احتمالا فریب مخاطب ایجاد می‌کند. تا قبل از این آمارها در ساعات پایانی همان روز و یا ساعات ابتدایی روز بعد اعلام می‌شد ولی این‌بار در اقدام عجیب و سوال‌برانگیز این عدد در ابتدای روز ششم از سوی ستاد خبری نمایشگاه مجازی کتاب تهران منتشر شده است. حال باید دید این رقم برخاسته از فروش در نیمه‌شب و بامداد پنجم و ششم بهمن است یا منطق دیگری پشت ان پنهان شده است.

انتهای پیام/

حسام آبنوس کد خبر: 1088002 برچسب‌ها نمایشگاه مجازی کتاب نمایشگاه کتاب مجازی نمایشگاه کتاب

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: نمایشگاه مجازی کتاب نمایشگاه کتاب مجازی نمایشگاه کتاب نمایشگاه مجازی کتاب تهران منتشر شد روز ششم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۹۳۲۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایشگاه کتاب به مثابه پارک برای گشت‌وگذار نیست!

احمد شاکری، نویسنده و منتقد ادبی درباره به خدمت گرفتن رسانه در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب تهران گفت: یکی از وجوه نمایشگاهی و نه فروشگاهی نمایشگاه کتاب می‌تواند ضریب دادن به رسانه یا به خدمت گرفتن رسانه برای کسانی باشد، که در تولید کتاب موثر هستند. سال‌های گذشته تلویزیون، شبکه تلوبیونی کتاب و دیگر رسانه‌ها به صورت فعال در نمایشگاه حضور داشتند. آن‌ها تلاش کردند فضای جامعه در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب رنگ و بوی کتاب و کتاب‌خوانی بگیرد. 

شاکری ادامه داد: لازم است برنامه‌ریزی هنرمندانه صورت بگیرد تا از عموم برای حضور در نمایشگاه دعوت شود. از طرفی، باید کسی که وارد نمایشگاه کتاب می‌شود، نسبت به قبلش متفاوت شده باشد. اینطور نباشد که به پارک رفته است. 

این نویسنده افزود: ممکن است امسال در نمایشگاه کتاب تهران درباره «طوفان الاقصی» یا «وعده صادق» غرفه‌هایی تدارک شود. زمانی این برنامه‌ها می‌تواند از آمار کمی یک‌ طرفه خارج شود، که بتوان ارزیابی دقیق از نحوه برنامه‌ها داشت. مهم این نیست چند برنامه برگزار می‌کنیم، مهم این است برگزاری برنامه‌ها چه کاری می‌تواند انجام دهد. 

وی در پاسخ به این سوال که ما چه تعریفی از نمایشگاه کتاب تهران داریم، گفت: در گذشته یک نگاه اقتصادی و بازار فروش کلان در حوزه کتاب بر نمایشگاه حاکم بود. یعنی مجموعه‌ای از ناشران و غرفه‌داران بیشتر برای فروش کتاب به نمایشگاه مراجعه می‌کردند و فضا رنگ و بوی اقتصادی داشت. هرچه به زمان کنونی نزدیک می‌شویم، چون ابزارهای جدیدی برای خرید و معرفی کتاب به وجود آمده، جنبه اقتصادی بودن نمایشگاه کتاب تضعیف شده است.   

شاکری با بیان اینکه الان به راحتی می‌توان در سایت‌ها و مجاری مختلف کتاب را معرفی کرد، گفت: دولت پایگاه نمایشگاه مجازی کتاب را ایجاد کرده، که در اقصی نقاط کشور انتخاب، خرید و فروش و معرفی کتاب انجام می‌شود. باید نمایشگاه کتاب تهران به سمت بُعد تعاملی حرکت کند و بجای بخش اقتصادی به نفع بخش فرهنگ، تعامل، ارتقای عملکرد ناشران و ... حرکت کند. یعنی ماهیت فرهنگی نمایشگاه کتاب بر ماهیت اقتصادی‌اش غلبه کند.

این نویسنده در پاسخ به این سوال که آیا اعلام روزانه میزان فروش در نمایشگاه کتاب مصداق اقتصادی بودن نمایشگاه است؟ توضیح داد: بله، البته متولیان نمایشگاه کتاب در گزارش‌های خود فقط به میزان فروش اکتفا نمی‌کنند و مولفه‌های مختلفی نظیر میزان فروش، میزان بازدیدکنندگان از نمایشگاه، رونمایی کتاب و ... را در گزارش‌های خود دخیل می‌کنند. 

وی با بیان اینکه ما هنوز به جنس مطلوب تعاملات نرسیدیم، افزود: مثلاً در نمایشگاه کتاب تهران شاهد برگزاری کلاس آموزشی هستیم. در حالی که در هر جا می‌توان این کلاس را برگزار کرد. سوال این است که این جلسات چه تناسبی با زمان و مکان نمایشگاه کتاب دارد. ما جلسه نقد کتاب برگزار می‌کنیم، در حالی که می‌توان همیشه این نوع جلسات را برگزار کرد. ما هنوز نتوانستیم اتصال بین برنامه‌های فرهنگی و نمایشگاه کتاب را برگزار کنیم. برآوردم این است که هنوز این جلسات سنخیتی با نمایشگاه کتاب ندارد. 

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات

دیگر خبرها

  • آغاز فروش غیرحضوری نمایشگاه کتاب + آدرس سایت و جزئیات
  • پایگاه بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران در دسترس قرار گرفت
  • حضور نشر سرو با بیش از ۱۱۳ عنوان اثر در نمایشگاه کتاب تهران
  • تحقق عدالت فرهنگی با فروش هم‌زمان حضوری و مجازی در نمایشگاه کتاب
  • نمایشگاه کتاب به مثابه پارک برای گشت‌وگذار نیست!
  • عرضه کتاب‌های غیرمجاز در نمایشگاه مجازی امکانپذیر نیست +فیلم
  • امکان عرضه کتاب‌های غیرمجاز در نمایشگاه مجازی وجود ندارد +فیلم
  • نشست خبری جشنواره کتاب در حال برگزاری است
  • حضور کتاب‌فروشی‌ها در نمایشگاه کتاب، آری یا خیر؟
  • ناشران بخش مجازی نمایشگاه سی‌وپنجم نسبت به آماده‌سازی پنل مجازی‌ اقدام کنند