Web Analytics Made Easy - Statcounter

قدس آنلاین- نازلی مروت: ام البنین(س) یکی از بانوان تاثیرگذار تاریخ اسلام است که باید ردپای آموزه های تربیتی او را در رشادت های عباس(س) و دیگر پسرانش در کربلا جست.

او در دوره عمر خود در خانه علی(ع) خدمت به فرزندان فاطمه(س) را برگزید و تا پایان عمر در خدمت رسانی به خاندان وحی کوتاهی نکرد. تبلیغ هنری و شعرگویی در رثای شهدای کربلا و امام حسین(ع) آخرین اقدامات او در دفاع از حریم ولایت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر فرشته روح افزا؛ معاون فرهنگی اجتماعی زنان در شورایعالی انقلاب فرهنگی، مدیر طرح و برنامه و تدوین سیاست شورای فرهنگی و اجتماعی زنان، پژوهشگر، استاد دانشگاه و دکتری الکترونیک از دانشگاه منچستر انگلستان در گفت و گو با قدس آنلاین از چرایی عظمت معنوی و اجتماعی ام البنین(س) می گوید.

*حضرت ام البنین(س) صاحب چه ویژگی هایی است که در تاریخ و متون دینی ما مورد توجه قرار گرفته است؟

شخصیت حضرت ام البنین(س) دارای ویژگی های منحصر به فردی است که از ابعاد مختلفی باید مورد بررسی قرار گیرد. این بررسی ها علت توجه معصومین و ائمه(ع) به این بانوی صاحب کرامت را روشن می کند.

اولین نکته ای که در مورد شخصیت ام البنین(س) قابل توجه است، لیاقت سرپرستی و مادری فرزندان حضرت زهرا(س) است. بعد از شهادت حضرت فاطمه(س) افتخار خدمت به فرزندان خاندان وحی به ام البنین(س) رسید که نصیب هر زنی نشد.

پیامبر(ص) پس از ارتحال حضرت خدیجه(س) زنان متعددی اختیار کردند. اما هیچ کدام در خانه پیامبر(ص) ساکن نشدند بلکه خود منزل داشتند ونبی الله(ص) به آنها سر می زدند. اما ام البنین(س) این افتخار را یافتند که به منزل علی(ع) وارد شوند و سرپرستی فرزندان فاطمه(س) را عهده دارشوند.  خدمت به دو معصوم(حسنین(ع)) و دختران فاطمه(س) شأنیت و مقامی والا می خواهد که خداوند به ام البنین عطا نمود.

نکته دیگری که درباره ایشان مطرح است، مراعات حال فرزندان فاطمه(س) است؛ کودکانی که در خردسالی یتیم شده بودند و آلام روحی فراوانی را متحمل شده بودند.

ام البنین(س) شرایط روحی این فرزندان را به خوبی درک کرده و در اولین گام از امام علی(ع) خواست تا او را فاطمه خطاب نکنند و ام البنین بنامند تا فرزندان فاطمه(س) از شنیدن نام مادر غصه دار نشوند.

*در بعد سیاسی و اجتماعی چه ویژگی های برای ام البنین(س) قابل تعریف است؟

تربیت فرزندان ولایت مدار و مطیع امام زمانه خود دیگر ویژگی این بانو است، حفظ احترام فرزندان فاطمه(س) روشی است که بعدها در تربیت فرزندان خود نیز در پیش می گیرد. و از آنها می خواهد که در برابر فرزندان فاطمه(س) سر تعظیم فرود آورند و به آنها یادآور می شد که فرزندان فاطمه(س) مسوولیتهای مهمی در جامعه خواهند داشت و مقام امامت را دارا هستند. همه فرزندان او در برابر مقام امامت امام حسن(ع) و امام حسین(ع) کُرنش داشتند.

مسأله دیگری که در شخصیت ام البنین(س) ملاحظه می شود توجه به دختران فاطمه(س) است به گونه ای که به عنوان نامادری شناخته نمی شود بلکه پناهگاه دختران فاطمه زهرا(س) است. در تاریخ آمده است که وقتی حضرت زینب(س) از کربلا بازگشتند در اولین گام به ام البنین(س) مراجعه کردند و درحالی که بانوی در میانسالی بودند اما درآغوش ام البنین آرام گرفتند. این نشان دهنده این است که ام البنین(س) پناه گاه عاطفی اهلبیت(ع) بود.

این ویژگی حضرت ام البنین در برهه های مختلف تاریخی مشاهده شده، او پشتیبان وپناهگاه اهل بیت(ع) بود و حسنین(ع) را به عنوان امام خود یاد می کرد.

ویژگی دیگری که درباره شخصیت حضرت ام البنین قابل توجه است، دقت نظر و هوشمندی او در بعد سیاسی است. او  دوره امامت 4 امام را درک کرد؛  امام علی(ع)، حسنین(ع) و امام سجاد(ع). درهمه این ادوار او تنها همسر امام و مادر فرزندان علی نبود بلکه یار و همراه امامان زمان خود بود. تبعیت محض از امام و تربیت نسلی ولایتمدار از نگاه والای سیاسی او حکایت می کند.خط سیاسی ام البنین تبعیت و دفاع از ولایت است.

موضع گیری های او در خصوص واقعه کربلا نشان از درایت سیاسی او در دفاع از حریم ولایت دارد. ام البنین(س) بعد از واقعه کربلا رسالت خود را در دفاع از اهل بیت(ع) ادامه داده و در کنار زینب کبری(س) راه حسین(ع) را ادامه می دهد. او بعد از عاشورا قبل از آنکه احوال پسران خود را جویا شود، جویای حال حسین(ع) است و بعد از آن می گوید دیگر به من ام البنین نگویید چون من پسری ندارم. به همین دلیل است که مزار او در بقیع همواره مورد احترام ائمه اطهار(ع) واقع شده است.

* در برخورد با خاندان وحی کدام رفتار حضرت ام البنین قابلیت تحلیل رفتاری دارد؟

در این رابطه نکته ای که باید به آن توجه شود آن است که آموزش های مادرانه ام البنین  به حوزه تربیتی و رفتار در محیط خانه خلاصه نمی شود بلکه آموزش های سیاسی- اجتماعی فرزندان را نیز در برمی گیرد و همانطور که عنوان شد علاوه بر وجوب احترام به فرزندان فاطمه(س) به فرزندان خود ولایتمداری و هم رکابی با امام را آموزش می دهد.

عباس(ع) که سرآمد پسران ام البنین(س) در شجاعت، رشادت و زیبایی بود در برابر خواهرش زینب(س) چون ملازمی بود و او را در برابر دیگران اسکورت می کرد. در تلاطم روزگار آرام بخش خواهر  و همراه و همدمش بود.

اوج ادب و احترام عباس در ماجرای کربلا زمانی روشن می شود که امان نامه شمر را رد می کند، آب نمی خورد تا آب را به خیمه برساند و برای دفاع از حرم برادر تا پای جان مقاومت می کند. تربیت چنین فرزندی به تربیت مادر باز می گردد. اینکه حضرت علی زمانی که تصمیم به ازدواج می گیرد به عقیل می فرماید برای من دخترشجاع انتخاب کن تا فرزندانی شجاع و رشید تربیت کند نگاه به آینده ای است که پیش رو می بیند.

  انتخاب همسر و تربیت فرزند در زندگی امام علی(ع) صرفا یک اتفاق ساده زندگی نیست بلکه  از نقش کلیدی و حساس زن و مادر در رشد و تعالی یک خانواده پرده بر می دارد.

*یکی از نکاتی که درباره حضرت ام البنین مطرح است عنوان مادرشهید است. چرا نامگذاری مادر شهید به ایشان رسیده است؟

نکته مهمی است. زنان بسیاری از صدر اسلام تاکنون مادر شهید بوده و فرزندانی به بقای مکتب هدیه کرده اند. اما اینکه حضرت ام البنین به عنوان مادرشهید شناخته می شود را باید در نام این بانو جست. او خود را ام البنین نامید. او خود را مادر پسران فاطمه(س) و پسران خود می دانست و تا زمانی که خبر شهادت حسین(ع) را شنید کسی او را جز ام البنین نمی نامید.  ام البنین شهادت فرزندانش در رکاب حسین(ع) را انتخاب کرده بود، همچون سایر مادر شهدا. من معتقدم تا زمانی که زنانی با روحیه ام البنین(س) وجود دارند که شهادت را برای فرزندان خود برمی گزینند درب باغ شهادت بسته نخواهد شد.

*الگو سازی برای بانوان نسل حاضر یکی از دغدغه های مهم سیاستگذاران فرهنگی کشور است. تحلیل شخصیتی مانند ام البنین(س) تا چه اندازه می توانند در رفع این دغدغه مؤثر باشد؟

زنی مانند ام البنین از آن روی که معصوم نیست و به زندگی ما نزدیکتر است، می تواند یک شخصیتی کلیدی برای الگو سازی باشد. وقتی سخن از حضرت فاطمه به عنوان الگوی زنان می شود عده ای بهانه می آورند که فاطمه(س) دارای مقام عصمت است و دست نیافتنی. اما بانویی چون ام البنین که دارای مقام عصمت نیست و با همت خود به این مقام والا دست یافته است. باید بررسی کنیم که ام البنین چه کرد که به مقامی دست یافت که خادمه و سرپرست فرزندان فاطمه(س)، مادر عباس، پناهگاه اهل بیت و حامی ولایت شد. انتخاب صحیح در ازدواج، گذشت از مواهب ظاهری دنیا، پذیرفتن ولایت و تبعیت محض از جایگاه اهل بیت(ع) و هزاران نکته تربیتی و رفتاری در سیره و سبک زندگی ام البنین وجود دارد که کشف، تبیین و بیان آنها به ما کمک می کند تا از این زن تاریخ ساز به عنوان الگویی برای زنان جامعه معاصر یاد کنیم.

متاسفانه پیش از آنکه درباره خط سیاسی و اندیشه تابناک ام البنین(س) سخن گفته شود، از مقام باب الحوائج بودن او سخن گفته شده است، اما بانوان متدین ما باید بدانند که ام البنین برای دست یافتن به این مقام عرفانی و معنوی از چه سدهای سختی در زندگی گذشته و چه فداکاری هایی برای بقای اسلام و ولایت اهل بیت(ع) انجام داده است.

ام البنین برای رسیدن به درک سیاسی به مقام عبودیت و بندگی دست یافت. بانوانی مانند خدیجه، زینب کبری، حضرت سکینه و ام البنین(س) نماد عبودیت و پرچمدار ایثار هستند. این مقام معنوی است که موجب شده معصومین(ع) با آن جایگاه والای الهی به این بانوان احترام ویژه ای بگذارند و از آنان به نیکی یاد کنند.

مقام عبودیت است که از زینب بانویی می سازد که یزید را در خانه و کاخ خودش زمینگیر می کند و مرزهای سیاست اموی را در می نوردد.

به نظر من باید بیش از هر زمان دیگری مقام عبودیت این بانوان تاریخ ساز و سپس مراحل دست یافتن به درک سیاسی و اجتماعی، آموزش های تربیتی و همسرداری برای زنان جامعه تعریف شود.

متاسفانه جامعه زنان از این الگوها فاصله دارند و این مساله متوجه ماست که نتوانسته ایم شخصیت واقعی و تاریخ ساز زنان را تبیین کنیم و اجازه داده ایم فرهنگ غرب زن مسلمان را به گونه ای تعریف کند که گویا زن در اسلام و تعالیم آن جایگاهی ندارد.

رسانه ها نقش تعیین کننده ای درباره معرفی شخصیت حضرت ام البنین(س) دارند. به نظرمن رسانه هایی که دغدغه مند هستند باید با همه قوا به میدان بیایند و چهره هایی مانند ام البنین(س) را برای جامعه بانوان بازتعریف کنند، جامعه زنان ما به این بازتعریف ها نیاز دارد. رسانه ها و هنرمندان ما با توان وتاثیرگذاری که دارند می توانند فاصله ایجاد شده بین بانوان تاثیرگذار اسلام و جامعه زنان را برطرف کنند. پرداختن به این موضوعات باعث می شود که علاوه بر الگو سازی، روشهای درست تربیتی برای خانواده ها تبیین و همچنین جایگاه واقعی زن مسلمان به دور از هیاهوی رسانه ای غرب تعریف شود.

به عنوان پژوهشگر حوزه زنان می گویم که در حوزه زنان کم کاری شده است، آنچه پرداخته شده است نگجاه به یک بعد از زندگی زن است. آن اندازه که درباره اشتغال و اقتصاد گفته ایم درباره مادرانگی و همسری، عبودیت و بندگی زن مسلمان و میزان اثرگذاری اش در جامعه نگفته ایم.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: ام البنین مادر عباس فرزندان فاطمه س حضرت ام البنین ام البنین س جامعه زنان اهل بیت ع حسین ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۱۴۷۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رهبر معظم انقلاب: هدف از تحریم، در تنگنا گذاشتن نظام جمهوری اسلامی است تا از خطوط استعماری و استکباری تبعیت کند/ بعضی انشاءالله خیرخواهانه توصیه می‌کنند که با آمریکا {کنار بیاییم}؛ یک چیزی می‌گویم گوش کنید، توقعات این‌ها تمامی ندارد

رهبر انقلاب: از زحمات جامعه کارگری صمیمانه متشکرم / کشورها و فرهنگهای مختلف، همه روز کارگر دارند لکن نگاه دنیای مادی به کارگر با نگاه اسلام متفاوت است

رهبر انقلاب صبح امروز در دیدار کارگران:

خیلی از این جهت خرسندم بنده که این هفته‌ی کارگری وجود دارد که ما بتوانیم در این هفته با جمع کارگران مواجه بشویم، یک تشکر زبانی اقلاً بکنیم.

تشکر زبانی البته کافی نیست. لکن لازم است. بنده صمیمانه تشکر میکنم از زحمات کارگرانمان، از نجابت کارگران، از همت کارگران و از ان‌شاءالله پیشرفت جامعه‌ی کارگری. 

کشورهای مختلف، ملتها، فرهنگهای مختلف، همه روز کارگر دارند. لکن نکته اینجاست که نگاه دنیای مادی به کارگر با نگاه اسلام به کارگر متفاوت است.

نگاه دنیای مادی به کارگر، نگاه ابزاری است، مثل پیچ و مهره، مثل خود ماشین. اسلام این جور نیست. اسلام نگاهش به کارگر و ارزشی که برای کارگر قائل است، ناشی است از ارزشی که برای کار قائل است. عمل، عمل. اسلام برای عمل ارزش ذاتی قائل است. ۱۴۰۳/۲/۵

 

رهبر انقلاب: ارزش کارگر در اسلام یک ارزش ذاتی است/ جامعه‌ای که در آن کار وجود داشته باشد، قدرت و قوت آن افزایش پیدا خواهد کرد

رهبر انقلاب صبح امروز در دیدار کارگران:

اسلام برای عمل ارزش ذاتی قائل است. این تعبیرات "عمل صالح" که در قرآن هست و در روایات متعدد انواع تعبیرات و تمجیدهایی که از عمل هست، مراد فقط نماز و روزه که نیست. عمل یعنی همه‌جور عملی. هم عملی که انسان میکند برای به عنوان عبادت، هم عملی که انسان میکند برای آوردن نان حلال در سفره.

«من یعمل یزداد قوةً» جامعه‌ای که در آن کار وجود داشته باشد و عمل انجام بگیرد در او، قدرت و قوّت آن جامعه افزایش پیدا خواهد کرد. «و من یقصر فی العمل یزداد فترةً» آن جامعه‌ای و آن فردی که در عمل کوتاهی بکند، سستی او روز به روز بیشتر خواهد شد. عمل قوّت ایجاد میکند، هم در فرد، هم در جامعه. عمل این است.

خب پس عمل ارزش ذاتی دارد در اسلام. کی این عمل را انجام میدهد؟ شما؛ کارگر. پس کارگر ارزش ذاتی دارد. ۱۴۰۳/۲/۵

 

رهبر انقلاب: اگر مردم وارد میدان اقتصاد بشوند تولید جهش پیدا میکند/ وقتی تولید جهش پیدا کند، کشور و آحاد مردم ثروتمند میشوند/ کارگر و کارآفرین دو همکار در خط مقدم نبرد اقتصادی هستند

رهبر انقلاب صبح امروز در دیدار کارگران:

ما در شعار سال این چندساله، روی نقطه‌های حساس اقتصادی تکیه کردیم. امسال هم گفتیم جهش تولید، نه افزایش تولید، جهش! جهش چه جوری حاصل میشود؟ با مشارکت مردم. بنده عقیده‌ی راسخ دارم، نظر کارشناسان ما هم همه‌ همین است، اگر که مردم وارد میدان اقتصاد بشوند، وارد میدان تولید بخصوص اگر بشوند، تولید جهش پیدا میکند. 

تولید که جهش پیدا کرد، کشور ثروتمند میشود، آحاد مردم ثروتمند میشوند، کارگر جیبش پر میشود، دست کارگر پر میشود، اشتغال افزایش پیدا میکند، بیکاری کم میشود و مشکلات فراوان کارگری و اقتصادی در کشور از بین میرود.

یک کارگر ماهر و با روحیه و پرانگیزه نقشش در جهش تولید غیرقابل انکار است. کارگر و کارآفرین دو همکارند در خط مقدّم نبرد اقتصادی؛ امروز ما دچار یک نبرد اقتصادی هستیم دیگر، جنگ اقتصادی است. این جنگ هم مثل جنگ هشت ساله‌ی اول انقلاب جنگ تحمیلی است.

آمریکا یک جور، کشورهای همراه آمریکا یک جور، دارند با ایران اسلامی و جمهوری اسلامی درواقع میجنگند. در این جنگ اقتصادی که ما داریم خط مقدّم و جبهه‌ی جلویی خط متعلّق به کارگر و کارآفرین است. ۱۴۰۳/۲/۵

 

رهبر انقلاب: بهبود حال جامعه‌ کارگری تأثیر بزرگی در بهبود حال کل جامعه دارد / امنیت شغلی یکی از مهم‌ترین نیازهای جامعه‌ کارگری است

رهبر انقلاب صبح امروز در دیدار کارگران:

بهبود حال جامعه‌ی کارگری تأثیر بزرگی در بهبود حال کل جامعه دارد. ما آنطور که حالا به من گزارش کردند در حدود ۱۴ میلیون کارگر داریم که اگر با خانواده‌هایشان حساب کنیم بیش از ۴۰میلیون، چهل و چند میلیون انسان میشوند. خب چهل و چند میلیون یعنی نصف جمعیت کشور. اگر تلاشی انجام بگیرد، کاری انجام بگیرد که حال جامعه‌ی کارگری خوب بشود این معنایش این است که حال نصف جامعه‌ی کشور خوب شده.

یکی از مهم‌ترین نیازهای جامعه‌ی کارگری مسئله‌ی امنیت شغلی است.این کارگری که حالا با قناعت با نجابت مشغول کارش است لااقل بداند که آینده‌ی شغلی‌اش تضمین شده است. مشکلی برایش پیش نمی‌آید.

یک نکته‌ی دیگر مسئله‌ی بیمه‌هاست.سیاست‌های کلّی تأمین اجتماعی که شامل کارگر و غیرکارگر میشوند اینها مدت‌ها پیش ابلاغ شده منتها تا حالا کارهایی که باید انجام بگیرد درست کامل انجام نشده. ۱۴۰۳/۲/۵

 

رهبر انقلاب: کار کارگران موجب آبادی و سرافرازی و قدرتمند شدن کشور است/ کار را امانت بدانید و آن را متقن انجام دهید

رهبر انقلاب صبح امروز در دیدار کارگران:

من توصیه‌ی جدی‌ام به جامعه‌ی کارگری این است. شما بدانید دارید ارزش‌آفرینی میکنید. مسئله فقط این نیست که کار میکنیم، نان حلال سر سفره میبریم، این هست البته اما فقط این نیست. شما کار که میکنید، دارید کشور را آباد میکنید. کار شما موجب آبادی کشور است. کشور که آباد شد، آبرو و سرافرازی به وجود می‌آید. کشور قدرتمند میشود.

دوم اینکه کار را امانت بدانید. این وظیفه‌ای که به شما سپرده شده، این امانتی است دست شما. سوم اینکه کار را محکم انجام بدهید، متقن انجام بدهید. ۱۴۰۳/۲/۵

 

تکمیل می شود...

حجم ویدیو: 2.36M | مدت زمان ویدیو: 00:01:23 دانلود ویدیو

دیگر خبرها

  • حضرت فاطمه زهرا (س) و مادران شهدا الگوی دختران جامعه است
  • از تولید مسکن تا آخرین وضعیت ابر پروژه باغ راه حضرت فاطمه
  • حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) مدال ولایت را از امام زمان خود گرفت
  • آماده ارسال// حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) مدال ولایت را از امام زمان خود گرفت
  • همه دستاوردهای امروز ایران اسلامی، از برکات نهضت امام راحل است
  • علم الهدی: دشمنان اسلام از مسائل سیاسی عبور کرده و چشم به ولایت معصوم دارند
  • رهبر معظم انقلاب: هدف از تحریم، در تنگنا گذاشتن نظام جمهوری اسلامی است تا از خطوط استعماری و استکباری تبعیت کند/ بعضی انشاءالله خیرخواهانه توصیه می‌کنند که با آمریکا {کنار بیاییم}؛ یک چیزی می‌گویم گوش کنید، توقعات این‌ها تمامی ندارد
  • مقابله با معضلات فرهنگی به کمک کاربردی‌سازی سیره حضرت عبدالعظیم(ع)
  • روایت تاریخ از کارنامه روحانیت
  • تربیت شاگرد و روحانی مبارز