Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از دویچه‌وله، هر چند آمار ۵۰ هزار کشته کرونا در حدود یک سال در کشور ۸۳ میلیون نفری آلمان چندان زیاد نیست اما در قدرتمندترین اقتصاد اتحادیه اروپا تا همین دو ماه پیش فقط ۱۰ هزار کشته کرونا داشت. حالا این پرسش پیش می‌آید که آیا می‌شد جلوی مرگ ۴۰ هزار نفر را گرفت؟

صدر اعظم آلمان و دیگر مقام‌های رسمی دولت معتقدند می‌توانستند تهدید کرونا را جدی‌تر بگیرند و برای مهار کردن پیامدهای ناگوار آن زودتر دست به کار شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع، با فرارسیدن پاییز و آمدن خبرهای مربوط به شیوع گونه‌های جهش‌یافته کرونا در بخش‌هایی از اروپا، برخی آلمانی‌ها همچنان می‌گفتند عملکردشان در مبارزه با ویروس بهتر از دیگر نقاط جهان بوده و همین اعتماد به نفس بیش از اندازه کار دست آنها داد. گرچه این بیشتر نادانی و غرور بود تا اعتماد به نفس دروغین.

از آنجا که در روزهای ابتدایی شیوع کرونا خانم صدر اعظم به مشاوران علمی و پزشکی خود بیش از مشاوران سیاسی‌اش اعتماد داشت، آلمان در اوایل ماه مارس یک قرنطینه سفت و سخت را آغاز کرد. مرزها بسته و ورود و خروج بسیار سخت شد. با وجود کمبود مقطعی ماسک و برخی دیگر از ابزار پیشگیری، از آمار ابتلاها و مرگ‌ها به شدت کاسته شد و رویکرد عملی مرکل و مشاورانش خیلی زود جواب داد.

با این حال، سختگیری شدید از نظر انسانی و عاطفی آسیب‌های جبران‌ناپذیر به مردم به ویژه پیرترها وارد آورد. خیلی‌ها با اینکه کرونا نگرفتند، از تنهایی و بی‌کسی و بی‌همدمی مردند و کسی نبود سلام آنها را پاسخ دهد. دور ماندن افراد خانواده از هم بر رنج و اندوه شهروندان افزود و طولانی شدن آن از سطح اعتماد مردم به دولت آلمان بسیار کم کرد. پیامد این آسیب‌های روانی کاهش گستره مبارزه با ویروس بود.

هنوز هم رسوایی مربوط به انبوه مرگ و میر در آسایشگاه‌ها در دوران شیوع کرونا دست از سر دولت آلمان برنداشته است. آمار رسمی نشان می‌دهد ۸۶ درصد کشته‌های کرونا در برخی شهرها و مناطق آلمان مربوط به افراد پیر مقیم آسایشگاه‌ها بوده و مشخص نیست چرا پس از قطعی شدن ابتلای این افراد به کووید-۱۹، آنها به بیمارستان منتقل نشده یا خدمات درمانی کافی دریافت نکرده‌اند.

کمبود تابوت در برخی گورستان‌های آلمان به بحران تبدیل شده است

با اینکه خیلی‌ها آلمان را یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای دنیا می‌دانند اما همه‌گیری کرونا باعث شد تازه در بیستمین سال قرن ۲۱ دولت و مردم آلمان دریابند زیرساخت‌های دیجیتالی تا چه اندازه ضعیف و در برخی موارد ابتدایی است. تصور کنید اگر زیرساخت‌ها مناسب و پیشرفته بود، بسیاری از افراد لازم نبود برای کار کردن حتما مسیر خانه تا محل کار را بروند و برگردند و در این راه به ویروس آلوده شوند یا جانشان را از دست بدهند.

در واقع این کرونا بود که کم‌کاری‌های سیاستمداران را در سال‌های گذشته برملا کرد. بحران پهنای باند نشان داد بزرگ‌ترین مشکل دانش‌آموزان و معلم‌ها نه نرفتن به مدرسه که کمبودهای ابتدایی در حوزه دیجیتال است. آلمان برای تامین نیازهای ساختار مدرسه‌های دیجیتالی و آموزش از راه دور راهی دراز در پیش دارد و بحران کیفیت اینترنت در سال ۲۰۲۰ چیزی نبود که حتی در خیال بسیاری از مردم بگنجد.

هنوز برای نتیجه‌گیری درباره کیفیت اقدام دولت آلمان در زمانه همه‌گیری ویروس کرونا زود است و شاید این بحران فراگیر به نیمه راه هم نرسیده باشد اما یک نکته قطعی است و آن اینکه صرف امیدوار بودن و امید داشتن نمی‌تواند برای چیره شدن بر کرونا کافی باشد. برای مهار کردن بحران، باید بدترین‌ها را پیش‌بینی کرد و برای آن آماده شد تا در عمل به دام بدترین‌ها نیفتاد.

کد خبر 581877 برچسب‌ها كروناويروس آلمان - آنگلا مرکل

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: كروناويروس آلمان آنگلا مرکل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۳۷۳۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهدید اتحادیه راه آهن آلمان علیه دولت

اتحادیه راه آهن آلمان با توجه به کاهش وضعیت ایمنی و افزایش حملات به کارکنان این بخش تهدید کرده که در صورت بهبود نیافتن اوضاع با افزایش پرسنل امنیتی به وظایف خود در دوران بازی‌های فوتبال قهرمانی اروپا عمل نخواهد کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه "تاگس اشپیگل" در مطلبی نوشت: تمام قطارها در هلند در 18 آوریل سال جاری به مدت سه دقیقه متوقف شدند. با این اقدام، راه آهن دولتی Nederlandse Spoorwegen (NS) و کارکنان آن نسبت به افزایش خشونت علیه خدمه قطار اعتراض کردند. گروهی از جوانان قبلاً یک متصدی قطار را از پله های یک قطار دو طبقه به پایین هل داده بودند.

اتحادیه راه آهن آلمان EVG این اقدام در هلند را با جزئیات ثبت کرد. حالا این اتحادیه با توجه به حملات فراوان علیه کارکنان راه‌آهن، خواستا در نظر گرفتن عواقبی برای این مسئله از طرف شرکت راه‌آهن و سیاستمداران شده و تهدید کرده که در غیر این صورت مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا را متوقف کند.

کریستین لوروچ، عضو هیئت مدیره EVG آلمان در این باره می‌گوید اگر وضعیت ایمنی بهبود نیابد، ما شرایطی را ایجاد خواهیم کرد که قطارها حرکت نکنند. لوروچ هشدار داد که کارمندان این بخش می توانند در طول این مسابقات قهرمانی به طور جمعی اضافه کاری ها را کاهش دهند.

دلیل این درخواست نظرسنجی EVG از تقریباً 4000 خدمه قطار، کارکنان خدمات در ایستگاه و کارکنان خط تلفن این بخش است که در دسترس روزنامه تاگس اشپیگل قرار گرفته است. بر این اساس 64 درصد از افراد مورد بررسی اظهار داشتند که در دوازده ماه گذشته از خشونت یا خصومت رنج برده اند.

بر این اساس 82 درصد اعلام کرده اند که در طول زندگی کاری خود قربانی یک حمله کلامی یا فیزیکی شده اند. 36 درصد از کارکنان در حال حاضر هنگام انجام کار خود احساس ناامنی می کنند. برای 63 درصد، احساس امنیت در پنج سال گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

این شرایط با همه‌گیری کرونا و اختلاف بر سر الزام ماسک ایجاد شد. لوروچ در این باره گفت که پس از پایان همه گیری کرونا این وضعیت بهبود نیافته است. به گفته وی مرزها در جامعه در حال تغییر هستند.

تعداد حملات ثبت شده در دهه گذشته علیه کارکنان این بخش به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. برای سال 2023، دویچه بان بیش از 3100 حمله علیه کارمندان خود را ثبت کرد در حالی که در سال 2014 تعداد آن ها تنها 1500 مورد بوده است.

لوروچ به منظور بهبود اوضاع اعلام کرد که در حمل‌ونقل منطقه‌ای، خدمه قطار دیگر نباید به تنهایی اعزام شوند. بر این اساس، ایالت های مسئول حمل و نقل محلی باید کارکنان بیشتری را سفارش دهند.

رالف دامده، رئیس شورای کار عمومی DB Regio هم خواستار اقدامات موقتی از طرف شرکت راه آهن برای مسابقات قهرمانی اروپا است. دامده گفت: ما خواستار برنامه‌ریزی پرسنل بر اساس سطح خطر ناشی از انبوه هواداران رقیب در اتوبوس‌ها و قطارها هستیم. پرسنل مضاعف و پرسنل امنیتی کافی برای ماه های ژوئن و ژوئیه 2024 ضروری است. دامده هشدار داد: قبل از اینکه به کارکنان ما حمله شود، ما از اعزام پرسنل در موقعیت های خطرناک اجتناب می کنیم.

یکی از سخنگویان شرکت راه آهن آلمان در پاسخ به سوالی که از او در این باره پرسیده شد، گفت: هرگونه خشونت علیه کارکنان ما غیرقابل قبول است. این شرکت می خواهد به طور فزاینده ای متصدیان قطار را به دوربین های بدنه مجهز کند. به گفته وی دوربین بدن به کاهش پرخاشگری کمک می کند. ضمناً در صورت بروز حادثه، تصاویر قابل استفاده قانونی را در اختیار مراجع انتظامی قرار می دهد.

دولت فدرال آلمان همچنین می خواهد تدابیر امنیتی را در طول مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا در این کشور تقویت کند تا از همه خطرات قابل تصور جلوگیری کند. در این شرایط حزب دولتی سوسیال دموکرات آلمان به دنبال اختیارات بیشتر برای نیروهای پلیس است.

چندی پیش هم رئیس اتحادیه پلیس فدرال آلمان تامین امنیت مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا در تابستان جاری را چالش بزرگی برای نیروهای خود دانسته و از کمبود پرسنل به ویژه در تامین امنیت‌های مرزی خبر داد.

به این ترتیب نهادهای امنیتی آلمان در ماه‌های آینده با چالش‌های بزرگی مواجه خواهند شد. از آنجا که مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا هدف احتمالی حملات از اواسط ژوئن در نظر گرفته می‌شود، مقامات در حال برنامه ریزی برای مقابله با تروریسم هستند.

مسابقات قهرمانی اروپا بین 14 ژوئن تا 14 جولای در استادیوم های ده شهر بزرگ آلمان از جمله برلین برگزار می شود. آندریاس روسکوف، رئیس اتحادیه پلیس فدرال آلمان (GdP) در این باره گفته است: پلیس فدرال برای مسابقات قهرمانی اروپا ممنوعیت مرخصی را برای نیروها در دستور کار قرار خواهد داد.

وزارت دفاع آلمان دستور بازسازی گسترده ارتش را صادر کرداستانداردهای دوگانه آلمان در قبال پوتین و نتانیاهو

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تهدید اتحادیه راه آهن آلمان علیه دولت
  • چالش کمبود معلم در چهارمحال و بختیاری رفع شد
  • افزایش پوشش اینترنت نسل چهارم در سرولایت نیشابور 
  • پشت‌پرده ماجرای یک ترور توسط موساد؛ رامین یکتاپرست کیست؟
  • کمبود معلم در مدارس مازندران نخواهیم داشت
  • موج بالای مهاجرت پرستاران؛ عمانی‌ها ۶ برابر ایران حقوق می‌دهند | مقاومت عجیب با وجود کمبود پرستار!
  • کمبود زمین برای ساخت مدرسه در البرز/ درخواست کمک از دستگاههای ملی
  • بحران کمبود معلم در مدارس نباید تکرار شود
  • کمبود ۶۰ هزار مربی پرورشی در مدارس کشور/ ۱۱ هزار مربی پرورشی جذب می‌کنیم
  • سقوط بالگرد ارتش کلمبیا در منطقه جنگی/ تمام ۹ سرنشین کشته شدند