Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-05@23:18:43 GMT

آیا ترکیه توانایی حمله نظامی به «سنجار» را دارد؟

تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۴۰۵۸۱

به گزارش فارس، دور کردن تروریست‌های حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) از مرزها، در سال‌های اخیر برای ترکیه اهمیت راهبردی پیدا کرده و به دلایل مختلفی در رأس اولویت‌های سیاسی و نظامی این کشور قرار گرفته است، به طوریکه «رجب طیب اردوغان» اخیرا به عملیات نظامی مستقیم علیه این گروهک در منطقه «سنجار» در شمال غرب عراق اشاره کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نشست روز پنجشنبه (دیروز) شورای امنیت ملی ترکیه نیز مسأله «سنجار» در صدر مباحث مطرح شده قرار داشت.

یک مقام امنیتی در کردستان عراق هم به وبگاه المعلومه عراق گفته است که ترکیه در حال آموزش نیروهایش در پایگاه بزرگ خود در ناحیه «کانی ماسی» که دو هزار و ۵۰۰ نظامی را در خود جای داده، است و احتمالا قصد آغاز عملیات نظامی در سنجار را دارد. این پایگاه مجهز به یک فرودگاه نیز می‌باشد.

به نوشته وبگاه القدس العربی، در این میان در خصوص چرایی اولویت یافتن منطقه «سنجار» برای ترکیه در دوره اخیر، سؤالاتی مطرح می‌شود و اینکه ترکیه تا چه میزان توانایی سیاسی و نظامی برای انجام عملیات نظامی در عمق خاک عراق را دارد و سؤال دیگر اینکه بغداد و اربیل آیا با این اقدام ترکیه موافقت می‌کنند؟

تحرکات سریع ترکیه

نزدیک به یک هفته پیش اردوغان بار دیگر گفت که کشورش قصد دخالت مستقیم برای اخراج تروریست‌های پ.ک.ک از منطقه «سنجار» در شمال عراق را دارد و تأکید کرد که این اتفاق به طور ناگهانی و غافلگیرانه اتفاق خواهد افتاد و به خبرنگاران گفت که ترکیه آماده است تا به دولت عراق برای انجام این کار کمک کند یا عملیات مشترک نظامی انجام دهد.

سخنان اردوغان چند روز پس از سفر «حلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه به عراق و دیدار با مسئولان سیاسی و نظامی اربیل و بغداد گفته شد. او در جریان این سفر گفت که ترکیه از نزدیک پیگیر اخراج تروریست‌های پ.ک.ک از اطراف «سنجار» است و آمادگی این را دارد تا حمایت لازم در این خصوص را از عراق بکند و مدعی شد که در این باره تفاهماتی با مسئولین عراقی داشته است، بدون اینکه توضیحی در خصوص نوع این تفاهمات بدهد.

سفر وزیر دفاع ترکیه به عراق و سپس سخنان اردوغان، پس از سفر ۲۷ آذر ماه مصطفی الکاظمی به ترکیه بود. سفری که به گفته رسانه‌ها تفاهمات و توافقات متعددی در زمینه‌های گوناگون امضاء شد و نخست‌وزیر عراق نیز در سخنانی گفت که خاک عراق نباید مبدئی برای حمله به ترکیه باشد.

از سوی دیگر با افزایش فشارهای ترکیه، اربیل و بغداد در اکتبر سال گذشته توافقی در خصوص «سنجار» امضاء کردند که طبق آن امنیت این منطقه صرفا در دست نیروهای امنیتی فدرال (در هماهنگی با نیروهای منطقه کردستان) قرار گرفت و تمامی گروههای مسلح از این منطقه خارج شدند. طبق این توافق باید به حضور پ.ک.ک و تمامی گروهک‌های مرتبط با آن در سنجار نیز پایان داده شود. نیروهای پلیس فدرال عراق در دوم آذر ماه در سنجار مستقر شده و فرمانده آن‌ها اعلام کرد که هیچ نیروی دیگری در این منطقه نباید حضور داشته باشد.

اما علی رغم اعلام بغداد و حضور نیروهای پلیس فدرال در سنجار، اما ترکیه مدعی است که عناصر پ.ک.ک در پوشش‌ها و نام‌های مختلف همچنان در منطقه فعالیت دارند و تلاش می‌کنند تا «سنجار» را به «قندیل» دیگری تبدیل کنند. (اشاره به کوههای قندیل که از دیرباز محل استقرار تروریست‌های پ.ک.ک در شمال عراق است.)

اهمیت راهبردی سنجار

سنجار در نزدیکی مرز عراق و سوریه قرار گرفته و ترکیه آن را حلقه وصل عناصر پ.ک.ک در  شمال سوریه  به کوههای قندیل در شمال عراق می‌داند. ترکیه تبدیل سنجار یک قندیل دیگری را یک خطر استراتژیک علیه خود و راهبردهای نظامی‌اش علیه نبرد با پ.ک.ک می‌داند. ترکیه توانسته عمده مراکز پ.ک.ک در جنوب خود را پاکسازی کرده و وارد شمال عراق شود و همچنین به مواضع استراتژیک پ.ک.ک در کوههای قندیل نزدیک شده است. از این رو فرار آن‌ها به سمت سنجار، نقشه ترکیه را با شکست روبه‌رو می‌کند.

همزمان سنجار گذرگاه اصلی برای انتقال نیرو و تجهیزات میان سوریه و عراق تا کوههای قندیل است و عناصر پ.ک.ک که از سمت قندیل به خاک ترکیه حمله می‌کنند، مهمات و حمایت لجستیکی خود را از کردهای شمال سوریه و از طریق سنجار دریافت می‌کنند.

سناریوهای احتمالی

علی‌رغم اینکه ترکیه پرونده سنجار را در رأس اولویت‌های سیاسی و نظامی خود در روزهای اخیر قرار داده است، اما گزینه عملیات مستقیم نظامی ارتش ترکیه در سنجار بسیار پیچیده و در شرایط فعلی به دلایل میدانی، نظامی و سیاست داخلی و خارجی بعید به نظر می‌رسد.

از ناحیه نظامی، ارتش ترکیه نمی‌تواند به آسانی به سنجار حمله کند، سنجار یک منطقه مرزی با ترکیه نیست و در عمق خاک عراق قرار دارد، از این رو خطوط امدادی مستقیم و آسان برای ارتش ترکیه جهت آغاز یک عملیات نظامی گسترده در سنجار [آن‌گونه که در سوریه میسر است] وجود ندارد. به خصوص اینکه اگر تصمیم به آغاز عملیات به طور یکجانبه و بدون توافق با بغداد و اربیل صورت بگیرد. از سوی دیگر قدرت مانور تروریست‌های پ.ک.ک در سنجار بسیار زیاد است و آن‌ها می‌توانند از مناطق شمال عراق و شمال سوریه پشتیبانی شوند و این مسأله عملیات نظامی را پیچیده‌تر و دشوارتر خواهد کرد.

اما از ناحیه سیاسی، روابط ترکیه و عراق در هفته‌های گذشته و از زمان سفر الکاظمی به ترکیه شاهد بهبود قابل توجهی است و بی شک ترکیه نمی‌خواهد تا در این زمان به دوران بحران و درگیری با بغداد باز گردد. چرا که عراقی‌ها به هیچ عنوان عملیات ارتش ترکیه در عمق خاک خود را نمی‌پذیرند و آن را یک تجاوز آشکار و نقض تمامیت ارضی خود می‌دانند و از این رو هرگونه عملیات نظامی در سنجار به یک بحران سیاسی و اقتصادی میان بغداد و آنکارا تبدیل می‌شود.

علاوه بر تمامی این‌ها، عملیات نظامی در سنجار با سیاست اعلامی ترکیه مبنی بر پایان دادن به اختلافات و تحقق ثبات سیاسی و نظامی به امید دست‌یابی به ثبات اقتصادی منافات دارد.

از سوی دیگر شرایط فعلی منطقه‌ای و بین‌المللی در این مرحله به نفع ترکیه نیست و هرگونه اقدام نظامی در عراق، می‌تواند دستاویزی برای رقبای منطقه‌ای ترکیه به خصوص کشورهای عربی باشد تا این کشور را به تجاوز به خاک عراق متهم کنند که این مسأله نیز تلاش‌های آنکارا برای حل اختلافات با کشورهای عربی به خصوص عربستان سعودی و امارات را به شکست می‌کشاند. روی کار آمدن «جو بایدن» و تمایل ترکیه برای گفت‌و‌گو با دولت جدید آمریکا نیز فاکتور دیگری است که مقامات آنکارا باید به آن توجه کنند.

القدس العربی در پایان نوشت که در سایه این شرایط و بعید بودن عملیات نظامی وسیع در سنجار، آنکارا به زودی به سمت اعمال فشار سیاسی به بغداد و اربیل جهت مقابله با تررویست‌های پ.ک.ک خواهد رفت و از آن‌ها می‌خواهد تا اطلاعات ارزشمندی در خصوص مخفیگاههایشان و اینکه آن‌ها تحت چه نامی و چه گروهی فعالیت می‌کنند، به ارتش ترکیه ارائه دهد و در صورت شکست این گزینه ممکن است تا ترکیه تصمیم دیگری بگیرد، اما در ماههای پیش‌ رو هرگونه گزینه‌ای غیر از فشار سیاسی بعید به نظر می‌رسد.

منبع: الف

کلیدواژه: تروریست های پ ک ک عملیات نظامی سیاسی و نظامی ارتش ترکیه شمال عراق خاک عراق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۴۰۵۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله بی سابقه از خاک عراق به تل آویو/ نگرانی شدید آمریکایی‌ها درباره وقوع جنگ داخلی/ اعلام تعلیق روابط اقتصادی ترکیه با اسرائیل/ حمله پهپادی گروه مقاومت بحرینی به فلسطین اشغالی

بین الملل تابناک: حمله بی سابقه از خاک عراق به تل آویو، نگرانی شدید آمریکایی‌ها درباره وقوع جنگ داخلی، اعلام تعلیق روابط اقتصادی ترکیه با اسرائیل، حمله پهپادی گروه مقاومت بحرینی به فلسطین اشغالی و حمله هوایی اسرائیل به حومه دمشق از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.

حمله بی سابقه از خاک عراق به تل آویو

مقاومت اسلامی عراق از حمله موشکی به تل‌آویو و نقاط دیگری در سرزمین‌های اشغالی خبر داد.

 مقاومت اسلامی عراق در ادامه عملیات‌های ضدصهیونیستی خود در واکنش به جنایات جنگی اسرائیل در غزه، بامداد جمعه خبر داد به سه نقطه در سرزمین‌های اشغالی حمله کرده است. 

جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه در حالی وارد دویست‌ودهمین روز خود شده که در پی آن حدود ۳۵ هزار نفر از مردم این باریکه شهید شده‌اند که اغلب آن‌ها کودکان و زنان هستند. 

مقاومت اسلامی عراق در بیانیه نخست خود اعلام کرد با موشک کروز به هدفی مهم در بئرالسبع واقع در جنوب فلسطین اشغالی حمله کرده است. 

مقاومت عراق در بیانیه دوم خود اعلام کرد با موشک‌های کروز به ۲ هدف مهم در تل‌آویو حمله کرده است؛ حمله‌ای که المیادین آن را اولین حمله به پایتخت رژیم صهیونیستی از خاک عراق توصیف کرده است. 

صابرین‌نیوز به نقل از منابع آگاه نوشت مقاومت عراق مرکز جاسوسی «گلیوت» متعلق به موساد در تل‌آویو را هدف قرار داده است.

مقاومت عراق در بیانیه سوم‌خود نیز از حمله با «سلاح مناسب» به یک هدف مهم در بحرالمیت خبر داد. 

مقاومت عراق همچنین ویدئویی از شلیک موشک‌های کروز به سمت بئرالسبع و تل‌آویو را منتشر کرد. 

نگرانی شدید آمریکایی‌ها درباره وقوع جنگ داخلی

نتایج نظرسنجی جدید موسسه راسموسن نشان می‌دهد که ۴۱ درصد از رای‌دهندگان آمریکایی وقوع یک جنگ داخلی در پنج سال آینده را محتمل می‌دانند.

نتایج این نظرسنجی پنجشنبه منتشر شد و نشان می‌دهد ۴۹ درصد از رای‌دهندگان وقوع جنگ داخلی در آمریکا را غیرمحتمل دانسته و ۱۰ درصد نیز اعلام کردند که در این باره مطمئن نیستند.

به نوشته دیلی میل، ۴۱ درصد از رای‌دهندگانی که وقوع جنگ داخلی در پنج سال آینده را محتمل می‌دانند معادل ۱۰۶ میلیون نفر از جمعیت آمریکاست.

این نظرسنجی ماه گذشته میلادی با پرسش از هزار و ۱۰۵ رای‌دهنده آمریکایی انجام شد و نشان داد که زنان، جوانان و آمریکایی‌هایی غیرسفیدپوست بیش از سایرین نگران وقوع جنگ داخلی هستند.

موسسه راسموسن اعلام کرد که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چشم‌انداز وقوع جنگ داخلی در این کشور نزدیک‌تر شده است زیرا رقابت میان جو بایدن و دونالد ترامپ در انتخابات باعث ایجاد شکاف میان رای‌دهندگان شده است.

در چنین شرایطی، آمریکایی‌ها نگران تکرار جنگ داخلی هستند که از سال ۱۸۶۱ تا ۱۸۶۵ در آمریکا رخ داد.

راسموسن گفت که بحث درباره بروز جنگ داخلی در آمریکا پس از اکران فیلم سینمایی جدید «جنگ داخلی» بیشتر شده است. این فیلم اکشن سیاسی یکی از فیلم‌های پرفروش حال حاضر آمریکاست.

گروه‌های جدایی‌طلب در آمریکا معتقدند که این فیلم گزارش تامل‌برانگیزی درباره بروز خشونت و هرج و مرج در ایالات متحده در آینده نزدیک است.

اعلام تعلیق روابط اقتصادی ترکیه با اسرائیل

یک رسانه آمریکایی عصر روز (پنج‌شنبه) از تعلیق مبادلات تجاری میان ترکیه و رژیم صهیونیستی در نتیجه تداوم جنایات تل‌آویو در غزه خبر داد.

 بلومبرگ در این باره گزارش داد: ترکیه تجارت با اسرائیل را به حال تعلیق درآورده است.

در همین راستا، «یسرائیل کاتس» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی گفت: اردوغان با بستن بنادر به روی واردات و صادرات اسرائیل، توافقات را زیر پا می‌گذارد.

وزیر خارجه رژیم صهیونیستی افزود: مذاکره فوری برای یافتن جایگزینی برای تجارت با ترکیه را با همه طرف‌ها در کابینه انجام دادم.

همزمان با اغاز تجاوزات به نوار غزه اختلافات میان ترکیه و رژیم صهیونیستی که پیشتر روابط خود را عادی‌سازی کرده بودند، بالا گرفت و جنگ لفظی میان مقامات ۲ طرف شکل گرفت.

حمله پهپادی گروه مقاومت بحرینی به فلسطین اشغالی

گروه مقاومت اسلامی بحرین موسوم به «سرایا الاشتر» (گروهان‌های الاشتر) حمله پهپادی به فلسطین اشغالی خبر داد.

این نخستین بار است که گروه مقاومت بحرین موسوم به سرایا الاشتر به اسرائیل حمله می کند.

گروه‌هان‌های الاشتر (سرایا الاشتر) به عنوان گروه مقاومت اسلامی بحرین تصاویری از حمله پهپادی به ساختمان شرکت حمل و نقل «تراک نت» در بندر ایلات خبر داد.

شرکت تراک نت پس از محاصره دریایی بندر ایلات از سوی یمنی‌ها، اقدام به انتقال زمینی کالا از بنادر کشورهای عربی خلیج فارس به فلسطین اشغالی کرده است.

حمله هوایی اسرائیل به حومه دمشق

منابع رسمی سوریه بامداد جمعه گزارش دادند که حمله رژیم صهیونیستی به اطراف دمشق تاکنون هشت زخمی برجای گذاشته است.

 یک مقام نظامی سوری به خبرگزاری رسمی سوریه؛ سانا گفت: حوالی ساعت ۲۲ و ۵ دقیقه پنجشنبه به وقت محلی دشمن اسرائیلی با چند فروند موشک از سوی جولان اشغالی به برخی از مراکز در اطراف دمشق حمله کرد.

این مقام نظامی که به نام وی اشاره نشده است، افزود این حمله موجب زخمی شدن هشت نظامی سوری شد و خسارت‌های مادی نیز داشته است.

«دانیل هاگاری» سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی پنجشنبه شب تأیید کرد که این رژیم جنوب سوریه را با موشک هدف قرار داده است.

 

 

دیگر خبرها

  • «وعده صادق» بخشی از توانایی های ایران را نشان داد
  • حمله موشکی مقاومت اسلامی عراق به بندر حیفا
  • تغییر محاسبات منطقه با قدرت بازدارندگی ایرانی
  • حمله موشکی مقاومت عراق به بندر اشغالی حیفا
  • کشته شدن ۳۲ عنصر پ ک ک در شمال عراق توسط ترکیه
  • ۴ پیامد حمله موشکی سپاه به اسرائیل به روایت امام جمعه تهران
  • حمله بی سابقه از خاک عراق به تل آویو/ نگرانی شدید آمریکایی‌ها درباره وقوع جنگ داخلی/ اعلام تعلیق روابط اقتصادی ترکیه با اسرائیل/ حمله پهپادی گروه مقاومت بحرینی به فلسطین اشغالی
  • آیا نفوذ روسیه در قفقاز جنوبی کاهش یافته است؟
  • حملات داعش در عراق شروع شد
  • سومین حمله مقاومت عراق به یک هدف حیاتی در فلسطین اشغالی