Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین، امروز در مراسم افتتاحیه پانزدهمین نمایشگاه قطعات، لوازم و مجموعه های خودرو وزیر صنعت، معدن و تجارت حضور یافت و ضمن بازدید از غرفه شرکت کروز، از کنترلر ایربگ (ACU) که توسط مهندسان داخلی این قطعه ساز بومی سازی شده است، رونمایی کرد.

شرکت کروز با سرمایه گذاری سه میلیون دلار و راه اندازی مرکز تحقیق و نوآوری در مجموعه خود، توانسته به سهم قابل توجهی در بومی سازی قطعات پیشرفته خودرو دست یابد که از جمله می توان به کنترلر یا مغز متفکر ایربگ اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کنترلر ایربگ (ACU) فرمان انفجار و باز شدن کیسه هوا را صادر می کند. وظیفه این قطعه بسیار مهم و از حساسیت ویژه ای برخوردار است، چرا که باید تشخیص دهد در برخورد خودرو با چه مانعی فرمان باز شدن ایربگ صادر شود. در اصل ACU یک برد الکترونیکی است و پلتفرم آن در همه ی خودروها یکسان می باشد و مهم نرم افزار کالیبره شده در این برد است که بر اساس هر خودرو متفاوت می باشد. تولید ACU ایربگ پس از پنج سال کار تحقیقاتی، انجام آزمایش های متعدد و سرمایه گذاری چشمگیر و با تکیه بر دانش و توانمندی مهندسان ایرانی انجام شده است. بومی سازی این محصول مهندسی معکوس نبوده و همگام با دانش روز دنیا و نیاز خودروسازان از ابتدا طراحی شده است.

تولید این قطعه که از همه مهمتر نرم افزار آن است به صورت صد درصدی بومی سازی شده است و تنها 5 شرکت در دنیا توانایی طراحی و تولید این آن را دارا هستند و اکنون کروز به جمع این شرکت ها پیوسته است.

پربیننده ترین کدام خودروها ارزان شد؟ فروش اقساطی جک J4 و جک S3 قیمت محصولات ایران خودرو امروز ۹۹/۱۱/۹ قیمت خودرو امروز ۹۹/۱۱/۹ ال ۹۰ E۲ چند؟ +جدول

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: ایربگ ایربگ شرکت کروز بومی سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۴۸۹۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستور وزیر صمت برای بررسی ارز خواری مونتاژکاران خودرو | درخواست علی آبادی از شرکت های خودروساز چه بود؟

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، روز گذشته علی آبادی، وزیر صمت، درباره بیشتر بودن ارز تخصیصی به مونتاژ کاران خودرو نسبت به قطعه سازان گفت: من هم این را شنیده ام اما گزارش دقیقی در این زمینه دریافت نکرده ام. با این حال تیم کارشناسی مامور شده اند که این موضوع را بررسی کنند.

وی افزود: تلاش ما این است که بهره وری را در ظرفیت های کشور افزایش دهیم و در استفاده از منابع ارزی هم همین گونه است، بر همین اساس از شرکت ها خواسته ایم که پیش برنامه ای ارائه دهند و بگویند که ارز را برای چه کاری نیاز دارند، این ممکن است به کدورت برخی تولیدکنندگان انجامیده باشد و احساس کنند روند تخصیص ارز کند شده باشد. اما به نظر من این کار برای اینکه از منابع ارزی استفاده بهتری ببریم لازم و طبیعی است که روند تخصیص ارز را دچار کندی کرده باشد.

قرائت گزارش تفحص از خودروسازان | دو خودروساز بیش از ۱۸۰ شرکت دارند رانت ارزی مونتاژ کاران زیر نظر رسانه ها

گفتنی است، اخیراً گمرک ایران لیست ۱۰۰ واردکنندۀ نخست به‌لحاظ ارزش دلاری در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد، نکتۀ قابل‌توجهی که در این لیست و بین شرکت‌هایی که بیشترین میزان ارز را در سال گذشته دریافت کرده‌اند به چشم می‌خورد، نقش پررنگ شرکت‌های خودروساز مونتاژی است.

رانت‌های چینی در بازار خودرو

همان‌طور که در پیوست شماره ۲ گمرک مشخص است، اکثر خودروسازان مونتاژی، در لیست بیشترین دریافت‌کنندگان ارز در سال ۱۴۰۲ قرار دارند، به‌عنوان مثال در سال ۱۴۰۲ صنایع خودروسازی مدیران حدود ۱ میلیارد دلار، کرمان موتور حدود ۷۵۰ میلیون دلار، کوروش موتور آریا حدود ۶۳۵ میلیون دلار و بهمن موتور حدود ۴۰۰ میلیون دلار ارز دریافت کرده‌اند.

لازم به ذکر است این موضوع از دید رسانه ها دور نماند و با توجه به وضعیت ملتهب بازار خودرو و عدم برقراری ثبات در این بازار، این سئوال توسط رسانه ها مطرح شد که لزوم تخصیص این میزان ارز به شرکت های مونتاژکار در شرایطی که شاهد تاثیر گذاری کم آن ها در بازار خودرو هستیم، چیست؟

کد خبر 848601 برچسب‌ها واردات خودرو ارز - بازار داخلی خبر مهم وزارت صنعت، تجارت و معدن

دیگر خبرها

  • در ساخت زیردریایی و شناورهای زیرسطحی به بومی‌سازی رسیدیم
  • بومی‌سازی تولید پره توربین‌های کلاس F در سال جاری
  • افزایش ارزش صادراتی گروه محصولات غیرخودرویی ایران‌خودرو
  • دستور وزیر صمت برای بررسی ارز خواری مونتاژکاران خودرو | درخواست علی آبادی از شرکت های خودروساز چه بود؟
  • دستور وزیر صمت برای بررسی ارزخواری مونتاژکاران خودرو
  • دستور وزیر صمت برای بررسی ارز خواری مونتاژکاران خودرو
  • رونمایی از استراتژی آینده چری EXEED در نمایشگاه خودرو پکن
  • رونمایی بریتانیا از سیستم ذخیره‌سازی انرژی آبی جدید
  • رونمایی از ۲ پلتفرم بومی گردشگری و مرکبات در مازندران
  • رونمایی از اولین موتور احتراقی غیرآلاینده جهان در ژاپن