Web Analytics Made Easy - Statcounter

چهارمین واکسن کووید19 که نتایج آزمایش‌های بالینی فاز سوم آن توسط مراجع علمی مستقل مورد بازبینی قرار گرفته و تایید شده، رسما به جهانیان معرفی شد.   به گزارش «تابناک»، «اسپوتنیک» (به معنی همسفر در زبان روسی) نام نخستین ماهواره فضایی جهان است که در سال ۱۳۳۶ خورشیدی توسط اتحاد جماهیر شوروی در مدار قرار گرفت؛ نامی که تا ساعاتی پیش برخی گمان می‌کردند که دولت روسیه از خاطرات مثبت گره خورده به آن برای پیشبرد اهداف سیاسی بهره برده و واکسنی را تبلیغ می‌کند که واقعی نیست، ولی هم نام با واقعیتی رشک برانگیز برای بشریت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باوری که حالا فروریخته و جایش را افتخار دیگری گرفته که نامش «اسپوتنیک» است.   درباره واکسنی سخن می‌گوییم که روس ها برای مقابله با کووید19 ساخته و از مدتی پیش تولید و مصرف آن را در دستور کار قرار داده بودند. یکی از واکسن های ساخته شده توسط این کشور که حالا به چندین کشور دیگر صادر شده و مقابله با کرونا به مدد آن در دستور کار وارد کنندگان قرار گرفته اما همواره با این اتهام مواجه بود که تاییدیه هیچ مرجع علمی در جهان را ندارد و ابهامات پیرامون آن و حتی اثرگذاری اش بسیار زیاد است. ابهاماتی که حالا همه رفع شده اند.   ساعاتی پیش مراجع علمی مستقل این واکسن را تایید کرده و اعلام کردند که نتایج مرحله سوم آزمایش‌های بالینی نشان می‌دهد که میزان کارایی آن ۹۲ درصد است.

دانشمندان در مقاله‌ای که در مجله علمی و معتبر «لنست» منتشر شد افزودند که این واکسن می‌تواند یک ابزار موثر دیگر برای مقابله با شیوع ویروس کرونا باشد و تا حدودی تصمیم دولت روسیه برای استفاده از این واکسن قبل از تایید نهایی نتایج آزمایش‌ها را «موجه» دانستند.

نتایج تحقیقات نهایی در مورد این واکسن که توسط موسسه علمی «گاملیا» در مسکو تولید شده است با نتایج اولیه مرحله آزمایش‌ها که در ماه سپتامبر منتشر شد انطباق دارد.

ایان جونز، پروفسور دانشگاه ردینگ در انگلیس، و پولی روی پروفسور دانشکده ویروس شناسی لندن که در بازبینی نتایج تحقیقات مشارکت داشته‌اند در مجله «لنست» نوشتند: «واکسن اسپوتنیک وی به دلیل عدم شفافیت، سرعت نامتعارف تولید و تجویز و عدم رعایت استاندارد‌های علمی مورد انتقاد قرار گرفته است. ولی نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که این واکسن براساس استاندارد‌های علمی تولید شده و می‌تواند در مقابله با شیوع ویروس کرونا موثر باشد».
بسته‌بندی واکسن روسی «اسپوتنیک وی»
بیشتر در این باره:
ظریف: ایران واکسن روسی «اسپوتنیک وی» را ثبت و تایید کرده است

دنیس لوگونف، از مدیران موسسه علمی «گاملیا» که مدیریت این تحقیقات را برعهده داشته است، در مجله «لنست» نوشت حدود ۲۰ هزار داوطلب در آزمایش‌ها شرکت کرده‌اند. میزان کارایی واکسن که در دو دوز و به فاصله ۲۱ روز تزریق شده است روی افرادی که علائم ابتلا به کووید- ۱۹ را داشتند ۹۱.۶ درصد بوده است.

«اسپوتنیک وی» چهارمین واکسن کروناست که نتایج مرحله سوم آزمایش‌های بالینی آن پس از بازبینی توسط مراجع علمی مستقل در نشریات پزشکی منتشر می‌شود. سه واکسن دیگر محصول مشترک شرکت‌های «فایزر» و «بیو. ان. تک»، شرکت «مدرنا» و «آسترازنکا» از سوی مراجع علمی و نهاد‌های کنترل کیفیت دارو در آمریکا و اروپا تایید شده‌اند.

میزان کارایی واکسن «فایزر» و واکسن «مدرنا» ۹۵ درصد و کارایی واکسن «آسترازنکا» که در همکاری با دانشگاه آکسفورد تولید شده حدود ۷۰ درصد است.

واکسن «اسپوتنیک وی» را می‌توان در یخچال‌های معمولی نگهداری کرد و در نتیجه حمل‌ونقل و توزیع آن در مقایسه با برخی دیگر از واکسن‌ها ساده‌تر خواهد بود.

دولت روسیه در ماه اوت پارسال و قبل از شروع آزمایش‌های بالینی گسترده، این واکسن را تایید و ادعا کرد که نخستین کشور جهان است که واکسیناسیون را آغاز کرده است. این واکسن در تجلیل از اولین ماهواره فضایی جهان که اتحاد شوروی آن را به خارج از جو زمین فرستاد «اسپوتنیک وی» نامگذاری شد.

پس از تزریق واکسن به کادر درمانی در ماه‌های سپتامبر تا نوامبر پارسال، از ماه دسامبر تزریق گسترده‌تر آن آغاز شد، ولی در مرحله اول فقط شامل مشاغل مشخصی مثل پزشکان و پرستاران، معلمان و روزنامه‌نگاران شد. از ماه ژانویه تزریق این واکسن به تمامی مردم روسیه آغاز شده است.

کیریل دمیتریف، رییس صندوق سرمایه‌گذاری روسیه، که مسئولیت بازاریابی و فروش این واکسن در خارج از کشور را برعهده دارد روز سه‌شنبه گفت: «اکنون ثابت شده که از ابتدا حق با روسیه بود».

او افزود: «نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که دولت روسیه به درستی همزمان با ادامه آزمایش‌ها تزریق آن به کارکنان خط مقدم نهاد‌های پزشکی و درمانی را شروع کرد. با وجود فشار‌های سیاسی که ممکن است وجود داشته باشد مجله لنست بی‌طرفانه نتایج تحقیقات را چاپ کرد».

تعداد افرادی که در روسیه واکسینه شده‌اند بسیار کم است. گزارش‌هایی حاکی از بروز مشکلات در افزایش تولید این واکسن منتشر شده است و نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که میزان تمایل مردم روسیه برای تزریق این واکسن پایین است.

به گفته کیریل دمیتریف، نهاد‌های مسئول در روسیه نتایج مرحله سوم آزمایش‌ها را در اختیار چند کشور دیگر قرار داده‌اند و روند کسب مجوز از آژانس دارویی اتحادیه اروپا نیز آغاز شده است.