Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@09:26:19 GMT

پیشنهادهایی درباره پیشکسوتان

تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۹۱۰۴۴۷

پیشنهادهایی درباره پیشکسوتان

سیدعلی کاشفی خوانساری با تهیه فهرستی از پیشکسوتان ادبیات کودک و نوجوان، پیشنهادهایی برای پاسداشت این چهره‌ها ارایه کرده است.

این نویسنده و منتقد ادبیات کودک و نوجوان در یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داده، با اشاره به دیدارش با نیکنام حسینی پور، مدیرعامل جدید موسسه هنرمندان پیشکسوت، آورده است:

«..

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.طبق معمول صحبت را به ادبیات کودک کشاندم و از چند چهره کهنسال و محبوب این حوزه همچون سرکار خانم نوش‌آفرین انصاری و آقایان محمود حکیمی، هوشنگ مرادی کرمانی و مصطفی رحماندوست یاد شد. عرض کردم تعداد پیشکسوتان نامدار این حوزه بسیار بیشتر است و به ذهنم رسید که فهرستی از این بزرگان تهیه کنم. حالا و این‌جا تعدادی از ایشان را با اتکاء به حافظه و نه بر اساس پژوهشی جامع نام می‌برم و می‌دانم فهرست کامل قطعاً بلندبالاتر است. آن‌ها که نام می‌برم پیشکسوتانی هستند که اولین کتاب‌های کودک‌شان را قبل از انقلاب منتشر کردند وگرنه در میان نویسندگان پس از انقلاب ده‌ها نویسنده نامدار بالای ۶۰ سال را می‌توان برشمرد. مثلا مظفر سربازی، ناهید معتمدی، منیژه اسلامی و برخی نویسندگان دیگر ادبیات کودک بالای ۷۵ سال دارند و یا اسدالله شعبانی، شکوه قاسم‌نیا، حسین فتاحی، سیدمهدی شجاعی، محمد میرکیانی، بیوک ملکی، فریدون عموزاده خلیلی، کاظم اخوان، مصطفی خرامان، حسن احمدی، داوود غفارزادگان، محمدرضا شمس، زهره پریرخ، ابراهیم حسن‌بیگی، عبدالمجید نجفی، مجید عمیق، سپیده خلیلی، محبوبه نجف‌خانی، شهلا انتظاریان، فرمهر منجزی، مهدی مراد حاصل و بسیاری نویسندگان دیگر بیش از ۶۰ سال دارند اما فعالیت خود را در زمینه ادبیات کودک پس از انقلاب آغاز کرده‌اند.  

در میان ادبیات کودکی‌های بیش از ۵۰ سال سابقه‌ بعید می‌دانم بتوانیم کهنسال‌تر از ثمینه باغچه‌بان را نام ببریم. البته آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی یک سال از ثمینه باغچه‌بان بزرگ‌تر است و خیلی زودتر از همه نویسندگانی که امروز در میان ما هستند، نویسندگی حرفه‌ای برای نوجوانان را چه در مجلات و چه به شکل کتاب آغاز کرده اما به مرور از این کار فاصله گرفته و بر متون تخصصی دینی متمرکز شده است. بعد از این دو نفر که در دهه اول این قرن به دنیا آمده‌اند، فریده فرجام، غلامعلی مکتبی و نوش‌آفرین انصاری را می‌شناسیم که در دهه دوم قرن پا به جهان گذاشته‌اند. 

بعید می‌دانم در میان پیشکسوتان کسی بیش از محمود حکیمی کتاب‌ چاپ کرده باشد. محمود حکیمی به دلیل قدمت، کمیت آثار قدیمی و اثرگذاری آن‌ها شاید مهم‌ترین نویسنده پیشکسوت ادبیات کودک و نوجوان ایران باشد.

افرادی چون احمدرضا احمدی، هوشنگ مرادی کرمانی، محمدرضا سرشار، محمود برآبادی، غلامرضا امامی، محمد عزیزی، گلی امامی، میرابوالفتح دعوتی، قدمعلی سرامی، عبدالکریم بی‌آزار شیرازی و مهدخت کشکولی همگی پیش از انقلاب نویسنده حرفه‌ای کتاب کودک و نوجوان بوده‌اند.

بزرگانی چون امین فقیری، منصور یاقوتی، داریوش عباداللهی و سیدحسین میرکاظمی را هم نباید در شهرستان‌ها از قلم بیندازیم.

افرادی چون مصطفی رحماندوست، جواد محدثی، مجید راستی، مرتضی خاکسار بختیاری، محمدرضا یوسفی، جواد محقق، وحید نیکخواه آزاد و علیرضا میرزا محمد هم اولین کتاب‌های کودک و نوجوان‌شان را یکی دو سال و یا چند ماه قبل از انقلاب منتشر کرده‌اند. 

تصویرگران هم از خانواده بزرگ ادبیات کودک هستند. غلامعلی مکتبی، نورالدین زرین‌کلک، محمدعلی کشاورز، فرشید مثقالی، علی‌اکبر صادقی، مهنوش مشیری، فریدون جهانشاهی، بهمن دادخواه و محمدرضا دادگر از پیشکسوتانی هستند که کتاب‌های‌شان قبل از انقلاب منتشر شده است.

تعدادی از نویسندگان فعالیت‌شان را در ادبیات کودک قبل از انقلاب آغاز کردند اما اولین کتاب‌های‌شان پس از انقلاب منتشر شد؛ افرادی چون فاطمه ابطحی، احد ده‌بزرگی، صفورا نیری، جعفر ابراهیمی شاهد، علیرضا حافظی، نسرین وکیلی، سرور پوریا و... .

تعدادی از قدیمی‌ها هم خارج از ایران ساکن‌اند: ثمینه باغچه‌بان، نورالدین زرین‌کلک، نسیم خاکسار، قدسی قاضی نور، نیکزاد نجومی و ... .

 جالب است که تعداد قابل توجهی از این افراد در سال‌های قبل از انقلاب به‌خاطر کتاب‌های‌شان به زندان افتاده‌اند: محمود برآبادی، مصطفی رحماندوست، مرتضی خاکسار بختیاری، نسیم خاکسار، محمدرضا سرشار، منصور یاقوتی و ... . 

پاسداشت پیشکسوتان سفارش صریح آموزه‌های دینی ماست. پیامبر (ص) فرموده یک پیر در میان گروه و خانواده خود چون پیامبری در امت خویش است و یا فرمودند احترام به مسلمان سالخورده احترام به خداوند است. همچنین توجه به پیشکسوتان نشانه یک جامعه توسعه‌یافته و اخلاقی و از پیش‌شرط‌های یک نظام حرفه‌ای و سالم است.

وظایف هر نظام حرفه‌ای نسبت به پیشکسوتان خود تنها به حمایت‌های مالی و درمانی محدود نمی‌شود، بلکه چه در زمان حیات ایشان و چه پس از آن خدمات مختلفی برای ایشان پیش‌بینی می‌شود که فهرست‌وار به برخی اشاره می‌شود:

 1. خدمات مادی: مستمری مکفی و عزتمندانه، خدمات درمانی و بیمه برای خود و افراد تحت پوشش، خدمات رفاهی و گردشگری، سفرهای جمعی و ...

 ۲. خدمات معنوی: بزرگداشت‌ها، کمک به انتشار آثار، تدوین خاطرات و اسناد، عیادت، مراسم ‌تولد، نام‌گذاری کتابخانه‌ها و مراکز فرهنگی و هنری، انتشار تمبر یادگاری و...

3. خدمات پس از فوت: تدفین در قطعه هنرمندان و نام‌آوران، مراسم یادبود، انتشار یادنامه، پیام تسلیت مسئولان، نام‌گذاری معابر، نگهداری اسناد، مکاتبات و دست‌نوشته‌ها، مستمری بازماندگان و ...

 ۴. خدمات ویژه متوفیان بسیار شاخص: تشکیل بنیاد، خانه موزه، بنیانگذاری جایزه، تندیس، همایش‌های سالانه، مقبره یا بنای ویژه مزار و ... .

همچنین می‌توان از تجارب این بزرگان در قالب انجمن پیشکسوتان ادبیات کودک بهره برد که با رصد و پایش و نقد و رهنمود همچنان به رشد ادبیات کودک یاری برسانند.

پاسداشت پیشکسوتان تنها وظیفه یک موسسه یا اداره نیست. در این وظیفه مهم، دولت، نهادهای صنفی و مدنی، مطبوعات و رسانه‌ها، منتقدان و مورخان، بنگاه‌های اقتصادی، ناشران، نویسندگان و مردم هر کدام به قدر خود سهم و نقشی دارند. امید که خداوند به بزرگان این قبیله عمر باعزت و عاقبت به‌خیری عطا کند و ما هم به خوبی شأن و جایگاه پیشکسوتان‌مان را بشناسیم و از ایفای وظایف خود سربلند بیرون بیاییم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: موسسه هنرمندان پیشکسوت انقلاب منتشر قبل از انقلاب کودک و نوجوان ادبیات کودک حرفه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۱۰۴۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باید و نبایدهای کتاب دینی برای بچه‌های امروز

نویسنده کتاب «نقاشی قشنگ» درباره اقتضائات نگارش ادبیات دینی گفت: ساده‌نویسی و ساده‌سازی مفاهیم دینی برای مخاطب امروزی بسیار لازم و کاربردی است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،  «نقاشی قشنگ» براساس حدیثی از امام رضا(ع) به نویسندگی لعیا اعتمادی، نویسنده حوزه کودک و نوجوان از سوی انتشارات به‌نشر منتشر و راهی بازار کتاب‌های کودک و نوجوان شد. این اثر یکی از جلدهای مجموعه 12 جلدی «یک قصه، یک حدیث» است. هر داستان این مجموعه بر اساس یکی از احادیث امام رضا(ع) است. نویسنده کتاب حاضر داستان را براساس سخنان ارزشمند امام رضا(ع) مبنی بر اینکه «تدبیر قبل از عمل، تو را از پشیمانی باز می‌دارد» نوشته که در کتاب عیون اخبار‌الرضا ذکر شده است.

اعتمادی درباره تجربه نوشتن داستان «نقاشی قشنگ» بر اساس یک متن دینی گفت: نوشتن این دست از داستان‌ها نشان می‌دهد که می‌توان آثار دینی را مطابق با شرایط جامعه امروز برای نسل کودک و نوجوان روایت کرد.

این نویسنده درباره ماجرای کتاب حاضر یادآور شد: ماجرای داستان «نقاشی قشنگ» در مدرسه دخترانه و روابط بین دو همکلاسی روایت می‌شود که یکی از آنها علاقه‌مند است تا با هم دوست باشند و برای همین، کاری انجام می‌دهد که از قضا این عمل باعث ناراحتی همکلاسی می‌شود و... . پایان کتاب نیز تلاش شده است براساس حدیثی از امام رضا(ع) نتیجه رفتار شخصیت‌های داستان به مخاطبان واگذار شود.

"اسوه"های زندگی را با این کتاب بشناسیم

اعتمادی به اقتضائات امروز برای نوشتن کتاب ویژه نسل جدید اشاره و اضافه کرد: مخاطبان امروز ما بخصوص کودکان با فضاهای زیادی روبه‌رو هستند؛ بنابراین فکر می‌کنم نوشتن داستان‌های مذهبی با حجم کم باعث می‌شود کتاب با اقبال بیشتری برای خوانده شدن توسط مخاطبان روبه‌رو شود. نوشتن داستان‌های مذهبی بخصوص داستان درباره زندگی و سیره ائمه(ع) به قلم نویسنده بستگی دارد؛ اما ساده‌نویسی و ساده‌سازی مفاهیم دینی برای مخاطب امروزی بسیار لازم و کاربردی است.

اعتمادی که فقط همین یک داستان را در مجموعه «یک قصه یک حدیث» از خود به یادگار گذاشته است، درباره ارتباط نویسنده با تصویر گر اثر، گفت: در کتاب «نقاشی قشنگ» تا حدودی تعامل با تصویرگر داشتم ؛البته به طور غیرمستقیم. به این صورت که در طول کار تصاویر به طور فرم به فرم برایم فرستاده می‌شد. ارتباط بین تصویر گر و نویسنده منجر می‌شود که ارتباط بهتری بین متن و تصویر در اثر ایجاد شود.

کتاب «نقاشی قشنگ» به قلم لعیا اعتمادی و تصویرگری حدیث جزایری به تازگی از سوی کتاب‌های پروانه (گروه کودک و نوجوان به‌نشر) در 24 صفحه مصور رنگی، شمارگان دو هزار نسخه و به بهای 40 هزار تومان منتشر شده است. این کتاب برای نخستین‌بار در سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در غرفه کودک و نوجوان انتشارات به‌نشر عرضه می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رونمایی از ۸ کتاب کودک نوشته دانش‌آموزان سما
  • کتاب‌هایی که اگر فیلم شوند، پرفروش می‌شوند
  • پایگاه بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران در دسترس قرار گرفت
  • باید و نبایدهای کتاب دینی برای بچه‌های امروز
  • نویسنده سرشناس ایرانی در ۶۳ سالگی درگذشت
  • افزایش ظرفیت تولید کاغذ تحریر/ ناشران و مخاطبان کودک و نوجوان حمایت می‌شوند
  • کتاب «خانه زیر آب و جوجه لاک پشت ها» منتشر شد
  • اسوههای زندگی را با این کتاب بشناسیم
  • جمهوری اسلامی؛ عصر شکوفایی ادبیات اقوام/ شیرنوایی نابغه ای که ناشناخته مانده است
  • تجدید چاپ مجموعه کتاب «کودکی نامداران»