Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه پژوهش و اطلاع رسانی تالاب پریشان با همت تشکل مردم نهاد میراث پریشان و همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست فارس و با حضور جمع کثیری از مسوولان استان و شهرستان افتتاح شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری برنا از فارس، در آیین افتتاح این پایگاه مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس ضمن تبریک ایام الله دهه مبارک فجر بیان داشت: تالابی که روزگاری علاوه بر مناظر زیبایی که ایجاد می کرد باعث رونق طبیعت گردی و ایجاد معیشت مردم از طریق صیادی و طبیعت‌گردی می شد امروز تبدیل به پهنه ای خشک و بی‌آب شده است و احیای آن همت و تلاش همگانی را می‌طلبد و باید بدانیم که هر یک از ما در این راه وظایفی را برعهده داریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حمید ظهرابی افزود: اگر به دنبال معیشت پایدار هستیم و می خواهیم زندگی در اطراف این تالاب جریان یابد چاره ای نداریم جزء اینکه با تلاش همگانی تالاب را احیا کنیم. 

وی تاکید کرد: چاه های اطراف تالاب پریشان هم اکنون شور شده اند و اگر این روند تا چند سال دیگر ادامه یابد بی شک کشاورزی در زمینهای اطراف تالاب غیرممکن خواهد بود. 

ظهرابی افزود: به نظر می رسد زمانی همه ما در ابتدا کمر همت به خشک شدن تالاب بسته بودیم و بعد از آن از بین رفتن معیشت مردم که از صید و صیادی و گردشگری تامین می‌شد و دیری نخواهد پایید که نابودی خود و زندگی مان را رقم خواهیم زد. 

وی با اشاره به سایر کارکردهای تالاب گفت: یکی دیگر از کارکردهای تالاب ایجاد تعادل بین سفره های آب زیرزمینی و تالاب است بطوری که در زمان کم آبی تالاب چاه ها را تغذیه کرده و از شوری آن جلوگیری می کند و چاه ها نیز تضمین کننده سطح آب تالاب هستند. اما ما انسانها با قطع حلقه این زنجیره علاوه بر نابودی تالاب سفره های آب زیرزمینی را از بین برده ایم و اکنون سطح آب تالاب منفی شده و ۹ متر سطح آب زیرزمینی پایین تر از سطح آب دریا قرار گرفته است، ابتدا چاه های آب شور شده اند و بی شک  به زودی زمین‌های منطقه هم شور شده و دیگر کشاورزی نیز در آن غیر ممکن خواهد بود بنابراین پایداری حیات و ادامه زندگی و بازگشت به روزهای طراوت و شادابی تالاب همگی نیازمند عزم و اراده همگانی و تلاش حداکثری  ما است. 

ظهرابی ضمن انتقاد از کمیته محلی که برنامه احیای تالاب را مدتها متوقف کرده بود گفت: محیط زیست تنها متولی تالاب نیست پس احیای تالاب ها صرفاً از طریق محیط زیست انجام نخواهد شد و زمانی که کمیته محلی وظایف خود را به خوبی انجام نداده و کمیته استانی نیز در وظایف خود کوتاهی کرده بنابراین در سطح ملی هم نمی‌توانیم انتظاری داشته باشیم. 

او ادامه داد: اگر می‌خواهیم این تالاب احیا شود باید دست به دست هم داده و ابتدا کمیته محلی فعال شود از آنجا که فرماندار به عنوان بالاترین مقام حاکمیتی در شهرستان رئیس کمیته محسوب می شود و محیط زیست دبیر این کمیته است همت بلند فرماندار را می طلبد.

وی میزان منتفع شدن سازمان آب و سازمان جهاد کشاورزی از تالاب ها و نقش آنان در احیای تالاب را بسیار بیشتر از نقش محیط زیست خوانده و گفت: کمیته محلی می‌تواند با برنامه‌ریزی و تعیین نقش و هدایت دستگاه‌های مختلف در مسیر احیای تالاب بسیار تاثیرگذار باشد. 

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: محیط زیست فعالیت های خود را با راه اندازی مرکز پژوهش و اطلاع‌رسانی و پای کار آوردن دانشگاهیان و محققین و سامان دادن تشکل‌های مردم‌نهاد آغاز کرده و ادامه خواهد داد و حتی پروژه‌هایی را برای کشاورزی پایدار تعریف کرده است و اکنون انتظار می‌رود تشکل های مردم نهاد و اداره محیط زیست شهرستان با کمک ویژه کمیته محلی بتوانند مصرف آب کشاورزی را کاهش داده و آرام آرام فشار را از روی سفره‌های آب زیرزمینی بردارند. 

ظهرابی با مثالی اذعان داشت: در طرح احیای تالاب ارومیه مصرف آب را ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش دادیم و نتیجه آن این بود که محصولات و درآمد مردم افزایش داشت چه بسا گاهی به دلیل عدم آگاهی و عدم احاطه به علم کشاورزی آب بیشتری به کشاورزی تعلق گرفته و نتایج عکسی را سبب شود. 

وی از مسئولان شهرستان خواست تا از طریق برخورد جدی با فعالیت‌های غیرقانونی چون برداشت‌های غیرقانونی از سفره‌های آب زیرزمینی در قالب چاه های غیرمجاز و تجهیز چاه های آب به سیستم‌های هوشمند کنترل برداشت آب و رساندن میزان برداشت آب به میزانی که پایداری سطح سفره های آب زیرزمینی را تامین کند به احیای تالاب پریشان کمک کنند. 

وی با اشاره به تعداد دام های فراوانی که در سطح بستر تالاب مشاهده می‌شوند و همچنین تردد خودروها در بستر تالاب و تاثیر آن بر تولید کانون‌های گرد و غبار ضمن ابراز تاسف در برخورد با متخلفین از مقامات ذیصلاح خواست تا اجازه ندهند روح قانون بشکند و ادامه داد: بی احترامی به قانون در مقابل چشمان متولیان چه محیط زیست و چه سایر مسئولان حاضر در جلسه به هیچ وجه قابل پذیرش نیست. عده ای سودجو از سراسر کشور دام های خود را به این منطقه انتقال داده و متاسفانه دستگاه قضایی هم ظاهراً دست و قلمش می‌لرزد و برخورد قاطع با آن‌ها نداشته است و برخی از دستگاه‌های اجرایی هم به شدت کوتاهی کرده اند. 

وی با خطاب قرار دادن فرماندار و سایر مسوولان حاضر در جلسه گفت:  امیدوارم همه ما در این راه احساس مسئولیت کنیم و به فکر خود و مردم باشیم و به تسریع در احیای تالاب کمر همت ببندیم. 

 

دست نیاز به سوی تشکل‌های مردم‌نهاد دراز می کنیم

در ادامه این آیین فرماندار شهرستان کازرون به عنوان بالاترین مقام حکومتی ضمن تقدیر از تلاش‌های اداره کل حفاظت محیط زیست و دغدغه مندی مدیر کل این دستگاه افزود: ما دست نیاز به سوی تشکل‌های مردم‌نهاد دراز کرده و امیدواریم با تلاش های اداره کل حفاظت محیط زیست فارس، تشکل های مردم نهاد و نمایندگان شهرستان گام‌های موثری در احیای تالاب برداریم. 

مظفری افزود: متاسفانه بیش از هزار حلقه چاه به علت بی مسئولیتی مدیریت آب منطقه‌ای در آن زمان احداث شده است و برخورد قانونی هم در آن زمان صورت نپذیرفته است و اکنون متاسفانه شاهد خشکی تالاب هستیم. 

وی با اشاره به کوتاهی زمان حضور خود در شهرستان گفت: یقین داشته باشید که یکی از مهم ترین برنامه های ما احیای تالاب پریشان است و برای بقای این تالاب قطعاً باید الگوی کشت و نحوه آبیاری را تغییر دهیم چرا که امروزه حتی در کشورهایی که میزان نزولات جوی بسیار بیشتر است مصرف آب بسیار اصولی و کمتر از کشور ماست و در ادامه از سوی خود و نماینده شهرستان قول مساعد برای تعامل بین دستگاهی با دستگاه‌های قضایی و برخورد با متخلفین را اعلام کرده و خواستار انعقاد تفاهم‌نامه‌ای بین محیط زیست فارس و دانشگاه سلمان فارسی به منظور فعالیت‌های مدون برای احیای تالاب شد.

 

جوانانی که مسوولانه برای حفظ محیط زیست و تالاب تلاش می کنند سرمایه هستند

 امام جمعه شهرستان کازرون نیز در این آیین اظهار داشت: دیگر مرثیه سرایی و سوگواری برای پریشان کافیست و وقت آن رسیده است که اقدامات عملیاتی برای احیای تالاب آغاز شود باید فرهنگمان را تغییر دهیم، شیوه  کسب معیشت و اقتصاد منطقه را نیز تغییر دهیم. 

حجت الاسلام صباحی ضمن تقدیر از تشکل‌های مردم نهاد که با روحیه ای عالی کمر همت به احیای تالاب بسته‌اند، افزود: ما به آینده این مرکز پژوهشی و اطلاع رسانی بسیار امیدواریم جوانانی برای حفظ این میراث ارزشمند گرد هم جمع شده اند و شعارشان این است که گرچه پریشان خشکیده است اما ما هنوز زنده ایم و  نخشکیده ایم و مسئولیتهای خود را شناخته و به آن عمل خواهیم کرد

در ادامه دبیر انجمن میراث پریشان و کارشناس ارشد حقوق محیط زیست به عنوان مدیر هماهنگ کننده پایگاه پژوهش و اطلاع رسانی تالاب بین المللی پریشان گفت: احیای تالاب ها دو بال دارد یک بال آن جامعه محلی و تجربه زیستی تک تک افرادی است که معاش آنها از تالاب تامین می‌شده و با کشاورزی صیادی و سایر امور در کنار تالاب زندگی کرده‌اند و بال دیگران دانشگاهیان، پژوهشگران ودانشجو ها هستند و این پایگاه بدنه ای برای اتصال این دو بال است.

محمدرضا سیاح پور اظهار کرد: تجربه یک چوپان در منطقه همان قدر مهم و ارزشمند است که اطلاعات علمی و دانشگاهی یک استاد دانشگاه که مدرک خود را از بهترین دانشگاه های دنیا گرفته است. 

او همچنین اظهار داشت:  قصد ما از ایجاد این محل جلب مشارکت مردم نبوده چرا که چنین اقدامی نیاز به فرهنگ سازی و چند سال فعالیت دارد. بلکه ما به دنبال محلی هستیم برای گفتمان و اجتماع  عاشقان پریشان. احیای تالاب پریشان اول به روحیه بسیجی بودن نیاز دارد و پس از آن به اطلاعات علمی و دانش روز نیازمند است. 

سیاح پور با اشاره به این مطلب که طرح ایجاد پایگاه پژوهش و اطلاع‌رسانی تالاب پریشان از مهرماه سال جاری آغاز شده و پس از کسب موافقت محیط زیست فارس به دفتر احیای تالاب ها ارجاع شده و پس از تایید و اعتبار لازم برای راه اندازی و تجهیز آن تامین شده است گفت: این ساختمان در سال  ۹۲ ساخته شده بود اما از آن هیچ استفاده‌ای نمی‌شد و در واقع کالبدی بود که روح در آن دمیده نشده بود. 

وی ضمن بزرگداشت مقام شامخ محیط‌بان شهید اردشیر امینی و تقدیر و تشکر از خانواده این شهید و فرزند شهید بیرامی که در مراسم حضور یافته بودند درخواست کرد این پایگاه به دست خانواده شهید امینی و خانواده شهید بیرامی انجام شود. 

در پایان پس از افتتاح این پایگاه به دست مادر محیط بان شهید اردشیر امینی افتتاح شده و از نمایشگاه عکسواره تالاب بازدید بعمل آمد.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: تالاب پریشان سفره های آب زیرزمینی تشکل های مردم نهاد کل حفاظت محیط زیست محیط زیست فارس تالاب پریشان احیای تالاب کمیته محلی تالاب ها چاه ها سطح آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۱۶۶۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت معدن یا احیای منابع آبی! / منابع محلی خبر از حفاری در نزدیکی سرچشمه کامو می‌دهند

فعالیت معدن اطراف سرچشمه کامو چند سالی است که مطالبه اصلی مردم در منطقه کاشان است و اهالی کامو، چوگان و جوشقان قالی بر هر گونه فعالیت معدنی در این نقطه حساس هستند و اخیرا منابع محلی خبر از حفاری‌های جدید در این منطقه می‌دهند.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، معادن کرکس کوه پس از این همه مطالبه مردمی و مطالبات زیست محیطی هنوز هم به آنچه مردم می‌خواهند مجهز نشده است. در واقع بخش زیادی از این معادن فعال هستند و بخش زیادی از آن‌ها هم فعالیت‌های اولیه‌ای داشته اند و رها شده اند و مجموع همه این‌ها منطقه را تحت تاثیر قرار داده اند.

طبق اعلام مسئولین محیط زیست استان اصفهان و پس از تشدید شرایط در معادن کرکس کوه و همچنین حضور سلاجقه رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست، اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در مورد معادن کرکس کوه اقداماتی را به عنوان محور در حال انجام دارد و با آب منطقه‌ای به لحاظ اثرات معادن بر منابع آب، با جهاد کشاورزی به لحاظ اثرات معادن بر مزارع و باغ‌ها و با صنعت و معدن به لحاظ مجوز معادن و زمان پروانه‌های بهره‌برداری در حالِ احصای نتایج است.

آخرین پیگیری ما از مسئولین محیط زیست منتج به این نتیجه شد که مشکلات معادن شهرستان نطنز از استان اصفهان توسط ریاست سازمان محیط زیست کشور طی نامه‌ای به وزارت صمت رسیده، البته برای اطلاع از جزئیات این نامه پیگیری‌هایی را انجام دادیم، ولی هنوز به دست ما نرسیده است.

اما آنچه در بین مردم محلی مطرح شده معدن کامو است. چند سال است که دغدغه مردم در واقع نگرانی درباره از بین رفتن منابع آبی کامو و چوگان است. این معدن آهن روی سرچشمه آب این مناطق مشغول انفجار بوده و حالا مسئولان معدن می‌گویند مشغول جمع آوری خاک‌های دپو شده در محل انفجار هستند.

مسئله معادن جوشقان قالی و کامو یکی از زخم‌هایی است که فقط بسته شده و هنوز به صورت کامل ترمیم نشده است. اصل موضوع از آنجایی شروع شد که یک امام جمعه هم صدا با مردم به دنبال گرفتن حقشان از طبیعت شد، درست زمانی که معادن خود را محق‌تر می‌دانستند و به دنبال برداشت سنگ از کوه‌های این مناطق بودند.

برداشت از معدن به خودی خود مشکلی ندارد، اما اینکه در چه منطقه‌ای عملیات انفجار و تخریب و حفاری در کوه انجام می‌شود، مهم‌ترین دلیلی است که مردم تحمل نخواهند کرد. مشکل معدن بر روی کوه‌های شمال شرق منطقه کامو و چوگان دقیقا با مایه حیات در تقابل است، جایی که معدن دقیقا خود را در تقابل با سرچشمه آبی زلال می‌بیند که به عنوان مزاحم اصلی اجازه برداشت را از آن گرفته است.

زمانی که سنگ معدن در این منطقه از طریق انفجار در حال برداشت بود، مردم مشاهده کردند که هم حجم آب خروجی از چشمه کاهش یافته و هم طعم آن تغییر کرده است. در واقع زمانی که گاز‌های میان سنگ‌ها خارج می‌شود، علاوه بر اینکه سبب آلودگی آب می‌شود حجم آب را نیز کم می‌کند و با اثرگذاری روی قنوات تاثیر خود را بر کشاورزی نیز می‌گذارد.  

اگر فرونشست و شکاف زمین در اطراف دشت کاشان را هم کنار این موضوع قرار دهیم، چیزی کمتر از فاجعه برای زندگی انسان‌ها در این مناطق نخواهد داشت؛ و این دقیقا در تقابل با سیاست تمرکززدایی از شهر‌های بزرگ است. شاید برداشت از معدن، رشد اقتصادی قلمداد شود، اما وقتی حیات نباشد به چه دردی می‌خورد؟

عدم برداشت از معادن کامو در روز ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ با رای دیوان عدالت اداری به نتیجه رسیده بود، اما ۱۰ اردیبهشت همان سال این رای نقض شد. در آن زمان توسط معاون معدن سازمان صمت استان مطرح شده بود که فعالیت معدن با مجوز است و می‌تواند فعالیت کند.

مجوزدار بودن معادن امروز مورد بحث ما نیست! زیرا ممکن است یک معدن با روش‌های مختلف دوگانه تحریم نفت و رشد اقتصادی از طریق برداشت معادن را مطرح کند و امضای طلایی را برای خود به ارمغان آورد.

چند روز پیش منابع محلی کامو از حفاری در عمق معدن این منطقه که مرتبط با سرچشمه کامو است خبر دادند. اگر این موضوع صحت داشته باشد، زخم تازه را در این منطقه دوباره بازخواهد کرد.  

در جریان معارفه فرماندار کاشان استاندار اصفهان در پاسخ سوال یک خبرنگار در خصوص وضعیت معدن کامو و چوگان و اینکه چرا در نزدیک رصدخانه فعالیت دارد، گفت:مشکلات معدن  را بررسی کردیم و یک سری محدود سازی انجام شد تا آسیبی به منطقه وارد نکند.

وی در ادامه گفت: این معدن نخست فعال بوده و بعد رصدخانه ساخته شده است.

وی تاکید کرد: رصدخانه کنار معدن فعال شده است، پس مسئولین رصدخانه می‌دانسته‌اند که معدن اینجاست و با رعایت ضوابط به این مکان آمده اند.

استاندار اصفهان حتما در جریان موضوع اثرات معدن بر آب منطقه هستند، موضوع رصدخانه در این منطقه یک مسئله‌ی فرعی است و اصل مطلب همین فعالیت معدن در کامو است که باید مورد بازبینی دقیق قرار گیرد.

با توجه به اصل ۵۰ قانون اساسی و اینکه وظیفه حفاظت از این قانون به عهده سازمان حفاظت از محیط زیست است، می‌توان از مسئولان این سازمان در اصفهان انتظار داشت که نسبت به فعالیت این معدن بی اعتنا نباشند. از طرفی لزوم حضور مسئولین سامان صمت استان و دادستانی به عنوان مدعی العموم در این معدن و نظارت بر روند فعالیت آن قطعا به نفع مردم خواهد بود.   

به گزارش دانشجو، اصفهان با معضل خشکی دشت‌ها مواجه است. شکاف‌های زمین در اطراف دشت کاشان، اطراف اصفهان و حتی نزدیک به فرودگاه اصفهان، نشانه‌های خطرناکی از نابودی حیات در مرکز ایران است و همه این‌ها نادیده گرفته می‌شود تا یک معدن آهن، یکی از معدود چشمه‌های حیات در این استان را از بین ببرد.

 

بیشتر بخوانید:

آسیب‌های معدن سنگ آهن کامو به طبیعت و چشمه‌های آب / مردم در انتظار پاسخ مسئولان هستند

دبیر مجمع مطالبه‌گران: معدن کامو حتی اگر مجوز هم داشته باشد طبق اصل ۵۰ قانون اساسی، فعالیت آن ممنوع است

عضو شورای شهر جوشقان قالی: «معدن سنگ آهن کامو» کشاورزی و زندگی ۱۰ هزار نفر را به خطر انداخته است

تجمع مردم کامو و جوشقان قالی در اعتراض به فعالیت یک معدن آهن / امام جمعه جوشقان قالی: فعالیت معدن باید متوقف شود

 

دیگر خبرها

  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد
  • تا رفع مشکل سیل‌زدگان، خدمات‌رسانی نیروی دریایی ارتش انجام می‌شود
  • وضعیت اطلاع‌رسانی در کاشان مطلوب نیست
  • افتتاح تصفیه‌خانه فاضلاب کارخانه فرآوری کشمش در ملایر
  • احیای موقت گردشگری در تالاب بین‌المللی هامون
  • رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: کشور به مدت یک دهه دچار عقب‌ماندگی شده بود
  • فعالیت معدن یا احیای منابع آبی! / منابع محلی خبر از حفاری در نزدیکی سرچشمه کامو می‌دهند
  • مردی که «کمجان» را زنده کرد/ دیدار با سیروس زارع که زندگی‌اش را وقف نجات یکی از تالاب‌های کشورمان کرده است