Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-05@23:50:08 GMT

دلیل چسبندگی قیمت‌ها پس از افت نرخ ارز

تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۹۱۸۲۱۹

دلیل چسبندگی قیمت‌ها پس از افت نرخ ارز

یک تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره چسبندگی قیمت‌ها با وجود وجود افت نرخ ارز در یکی، دو ماه اخیر و همچنین کاهش انتظارات تورمی می‌گوید: اقتصاد ایران هیچ گاه تحت تاثیر عوامل اقتصادی نبوده و در واقع اقتصاد سیاسی نمود بیشتری در این بخش دارد، در نتیجه شاهد نوسانات قیمتی عمده در بازار‌ها هستیم.

یاور دشت‌بانی در گفتگو با «ایبِنا» تصریح کرد: ما با نوعی نااطمینانی از روز‌های آتی اقتصاد مواجه هستیم و به همین دلیل با افزایش نرخ ارز انتظارات تورمی نیز به شدت بالا می‌رود و بازار‌ها سریعا نسبت به افزایش قیمت عکس‌العمل نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که بخش عمده‌ای از مواد اولیه و واسطه‌ای تولید ما وارداتی و متاثر از نرخ ارز است.

او ادامه داد: زمانی که نرخ ارز کاهش می‌یابد و به ثبات نسبی می­رسد، تصور بر این است که این کاهش قیمت متاثر از اخبار و اتفاقات موقتی و مقطعی است و بنابراین بلندمدت نخواهد بود. در نتیجه قیمت‌ها نیز کاهش نمی‌­یابد، چون این تصور وجود دارد که نرخ ارز باز هم بالا می‌رود و این تورم سرآغاز تورم­‌های بعدی است. دلیل این موضوع هم به تجربه گذشته مرتبط است که ما بار‌ها شاهد چنین شرایط مقطعی در اقتصاد کشور بوده‌ایم.

به گفته این تحلیلگر مسائل اقتصادی این نااطمینانی و به‌دنبال آن شکاف میان تورم واقعی و انتظارات مردم از تورم باعث چسبندگی قیمت‌ها به سمت پایین (مقاومت برای کاهش) می‌شود. ضمن اینکه شرایط تحریم‌ها و عوامل سیاسی این نااطمینانی را بیشتر می‌کند.

دشت‌بانی گفت: مورد بعدی اینکه در تئوری اقتصاد کلان نیز «چسبندگی رو به پایین قیمت» وجود دارد و نه تنها در کشور ما بلکه در همه دنیا نیز امکان دارد و متداول است، اما مانند ایران مشهود نیست. در کشور‌های توسعه یافته و پیشرفته به دلیل ثبات حاکم بر اقتصاد و عدم نوسانات، چسبندگی قیمت‌ها خیلی نمود ندارد.

او افزود: برای بهبود این وضعیت باید به فعالان اقتصادی این اطمینان داده شود که بازار برای طولانی مدت ایمن و باثبات خواهد بود. هر چند نیاز به زمان داریم تا با ایجاد اطمینان و پذیرفتن کاهش نرخ ارز و تثبیت آن از سوی مردم و فعالان اقتصادی و همچنین کاهش شکاف انتظارات تورمی و تورم واقعی، شاهد کاهش قیمت‌ها باشیم.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی تاکید کرد: عمده تولیدکنندگان مواد اولیه و واسطه‌ای وارداتی استفاده می‌­کنند؛ بنابراین با توجه به شرایط ناپایدار موجود تمایلی به کاهش و تعدیل قیمت‌ها ندارد چرا که اطمینان از روز‌های آتی ندارند.

منبع: فرارو

کلیدواژه: قیمت طلا قیمت دلار ارزش سهام عدالت بیت کوین شاخص بورس امروز نرخ ارز قیمت ارز دلار چسبندگی قیمت ها نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۱۸۲۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تورم در ترکیه به ۷۰ درصد رسید

موسسه آمار ترکیه روز جمعه گزارش داد که تورم سالانه ترکیه در ماه آوریل به ۶۹٫۸ درصد رسیده است.

به گزارش اتاق ایران، براساس گزارش مرکز آمار ترکیه، بیشترین عوامل افزایش‌دهنده نرخ تورم در ماه آوریل در این کشور، افزایش قیمت مصرف‌کننده در بخش‌های مربوط به آموزش‌وپرورش با ۱۰۳٫۸۶ درصد جهش و هتل‌ها، کافه‌ها و رستوران‌ها با ۹۵٫۸۲ درصد افزایش نسبت به ماه مشابه در سال گذشته بوده است.

تورم ماهانه ترکیه هم ۳٫۱۸ درصد افزایش یافته است که افزایش قیمت نوشیدنی‌ها، تنباکو، هتل‌ها، کافه‌ها و رستوران‌ها بوده است.

نرخ تورم آوریل بالاترین افزایش سالانه از نوامبر ۲۰۲۲ را نشان می‌دهد، یعنی زمانی که تورم حدود ۸۵ درصد بود.

در حالی‌که نرخ افزایش تورم ماه آوریل بسیار قابل‌توجه به شمار می‌رود، اما این رقم کوچک‌تر از رقمی است که بسیاری از تحلیلگران انتظار آن را داشتند. بااین‌همه به گفته اقتصاددانان، امید به کاهش نرخ بهره بسیار دور است.

بانک مرکزی ترکیه با استناد به نیاز مستمر برای مقابله با افزایش تورم در این کشور، نرخ بهره اصلی خود را به ۵۰ درصد افزایش داده است. این بانک در ماه مارس اعلام کرد که تا زمانی که کاهش قابل‌توجه و پایدار در روند زیربنایی تورم ماهانه مشاهده نشود، موضع پولی فشرده حفظ خواهد شد.

لیام پیچ، اقتصاددان ارشد بازار‌های نوظهور در کاپیتال اکونومیکس باور دارد که افزایش اندکی کمتر از حد انتظار تورم ترکیه در آوریل به ۶۹٫۸ درصد سالانه (اجماع ۷۰٫۳ درصد) نشانه‌های دلگرم‌کننده‌ای است که فشار‌های قیمتی دوباره کاهش‌یافته است.

به گفته او این احتمال وجود دارد که تورم در نیمه دوم سال جاری کاهش یابد؛ اما نسبت به سرعت کاهش تورم ث، خوش‌بینی چندانی وجود ندارد. با این شرایط، انتظاری برای کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی ترکیه تا سال آینده وجود نخواهد داشت.

دیگر خبرها

  • چشم‌انداز صندوق بین‌المللی پول از اقتصاد ایران و جهان
  • رویکرد ایدئولوژیک دولت رییسی، ریشه ادامه چالش‌های اقتصادی
  • گشتی در اقتصاد جهان | صادرات گاز ترکمنستان به چین از روسیه بیشتر شد
  • دولت روحانی چگونه سفره مردم را کوچک کرد؟
  • پیش‌بینی تورم جهانی بین سال‌های ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۶
  • اثرات تورم بر زندگی مردم با اختصاص سهمیه بنزین به نفر خنثی می شود
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است
  • پاسخ تند همتی به انتقاد خبرگزاری دولت/ دانشجوی سال اول اقتصاد هم فرق تورم نقطه‌به‌نقطه و تورم سالانه را می‌داند؛ شما یا نمی‌دانید یا می‌خواهید ندانید
  • تورم در ترکیه به ۷۰ درصد رسید
  • تورم آلمان دوباره افزایش یافت